507 episodes

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

Filmfrelst Montages.no

  • TV & Film
  • 3.5 • 2 Ratings

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

  Filmfrelst #507: Forbudt på kino, episode 5 – Rettssaken mot Himmel & filmklubb

  Filmfrelst #507: Forbudt på kino, episode 5 – Rettssaken mot Himmel & filmklubb

  I podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, først med blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996), og her i denne episoden: rettssaken mot filmklubben Himmel & Helvete.

  I de fire første kapitlene av denne serien – her finner dere alle episodene – har vi snakket med ulike personer som spilte sentrale roller i historien om hvordan Crash ble nektet visning i Oslo høsten 1996. I samtalene med Ingeborg Moræus Hanssen, David Cronenberg, Åge Hoffart og Arne Dahr, har vi fått et helhetlig bilde av beslutningene bak og konsekvensene av at Crash ikke ble tillatt visning på hovedstadens kommunale kinoer.

  I denne femte episoden utvider vi perspektivet i Forbudt på kino-serien, ved å fortelle historien om Himmel & Helvete filmklubb – som holdt til på Rockefeller i Oslo – og hva som ledet til at de ble stilt for retten i 1995, siktet for å ha brutt flere paragrafer i loven da filmklubben 27. oktober 1992 inviterte til visning av filmene Nekromantik (1987) og Der Todesking (1990), med regissør Jörg Buttgereit til stede.

  Våre gjester er Atle Boysen og Martin Schjerven, som begge var sentrale i Himmel & Helvete filmklubb, og de forteller i detalj om alt som ledet opp til kvelden da Nekromantik og Der Todesking skulle vises, og konsekvensene som fulgte med siktelse og rettssak. I samtalen med Montages-redaktør Karsten Meinich reflekterer Boysen og Schjerven også over hvordan denne saken de var en del av, kan lære oss noe om utfordringene i dagens kulturdebatter og samfunnets generelle ytrings- og forbudsklima – den gang og nå.

  God lytting!

  Montages vil takke våre venner hos Norsk filmklubbforbund for god hjelp med arkivmateriale i research-arbeidet bak denne episoden.

  • 1 hr 3 min
  Filmfrelst #506: Forbudt på kino, episode 4 – Arne Dahr og filmklubben på Sentrum Scene

  Filmfrelst #506: Forbudt på kino, episode 4 – Arne Dahr og filmklubben på Sentrum Scene

  I podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996).

  I første episode intervjuet vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere kinodirektør i Oslo, som i sin tid nektet å sette opp Crash. I andre episode snakket vi med regissør David Cronenberg, som blant annet forteller om det han da opplevde som sensur av Crash i Norge. I tredje episode møtte vi filmdistributør Åge Hoffart, som på 1990-tallet jobbet i selskapet Europafilm – som distribuerte Crash.

  I denne fjerde episoden møter vi Arne Dahr, som i 1996 var filmklubbsjef i Underdog filmklubb. Da Crash ikke fikk plass på programmet til Oslos kommunale kinomonopol, reagerte Dahr og det kom etter hvert i stand en serie alternative visninger av filmen – med distributør Europafilm sin velsignelse. Underdog filmklubb, som viste film på Sentrum Scene, fikk rettighetene, og det samme gjaldt Cinemateket og RockCinema på Rockefeller.

  Vi møtte Dahr for å høre om om hans opplevelser i Oslos undergrunnsfilmkultur på 1990-tallet, og i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller han om hvordan miljøet i Underdog filmklubb dyrket en bevisst programmering av grenseoverskridende film, dialogen med Statens filmkontroll om sensur og hvilke grep de gjorde for å skape maksimal blest rundt «redningsaksjonen» for Crash da kontroversen rundt filmen raste i 1996.

  God lytting!

  • 43 min
  Filmfrelst #505: Forbudt på kino, episode 3 – filmdistributør Åge Hoffart

  Filmfrelst #505: Forbudt på kino, episode 3 – filmdistributør Åge Hoffart

  I den nye podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996).

  I første episode intervjuet vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer, som i 1996 nektet å sette opp Crash. I andre episode snakket vi med regissør David Cronenberg, som i tillegg til å reflektere over filmen sin også forteller om det å befinne seg i sentrum av en kontrovers – som han gjorde med Crash i Norge.

  I tredje episode av Forbudt på kino møter vi filmdistributør Åge Hoffart, som på 1990-tallet jobbet i selskapet Europafilm – som distribuerte Crash på kino i Norge. I samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller Hoffart om sine erfaringer med distribusjon av film fra starten av 1980- og inn på 1990-tallet, de mange episodene knyttet til sensur av film (både på kino og video) i denne epoken og hvordan det leder opp til verdenspremieren til Crash i Cannes i 1996 – og den intense debatten som fulgte her hjemme.

  God lytting!

  I tiden fremover vil vi presentere flere episoder i serien ‘Forbudt på kino’, så følg med videre.

  • 43 min
  Filmfrelst #504: Forbudt på kino, episode 2 – David Cronenberg om Crash

  Filmfrelst #504: Forbudt på kino, episode 2 – David Cronenberg om Crash

  I den nye podkastserien Forbudt på kino setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996).

  I første episode møtte vi Ingeborg Moræus Hanssen, tidligere filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer, som i 1996 nektet å sette opp Crash. I dette andre kapittelet av serien snakker vi med regissør David Cronenberg, som er en av de viktigste filmkunstneriske stilskaperne fra 1970-tallet frem til i dag – og en podkastgjest vi er svært glad for å ha med oss i denne episoden.

  I samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller Cronenberg blant annet om arbeidet med å restaurere Crash til den nye 4K-versjonen som vises i Norge denne uken, og regissøren blir med på en reise tilbake i tid for å fortelle om hvordan han jobbet med å filmatisere J.G. Ballards roman fra 1973 og på hvilken måte han opplever at tematikken i Crash fortsatt er relevant i 2022.

  Cronenberg snakker naturligvis også om det å befinne seg i sentrum av en kontrovers – som han gjorde med Crash og flere andre av sine filmer – og kommer med skarp kritikk av sensuren han har blitt utsatt for. Han setter det også i sammenheng med dagens ytringsklima. (Vi siterer også et kort parti av lyden fra talkshowet Absolutt på NRK, som ble sendt 10. september 1996, da debatten rundt Crash raste som verst, og Cronenberg deltok for å kommentere visningsnekten i Norge.)

  God lytting!

  I dagene og ukene som kommer vil vi presentere flere episoder i serien ‘Forbudt på kino’, så følg med videre.

  • 43 min
  Filmfrelst #503: Forbudt på kino, episode 1 – Ingeborg Moræus Hanssen

  Filmfrelst #503: Forbudt på kino, episode 1 – Ingeborg Moræus Hanssen

  I denne nye podkastserien Forbudt på kino, setter vi fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, med særlig blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996).

  Som omtalt i denne artikkelen, har Montages nylig offentliggjort at vi henter inn Crash for ny kinopremiere i Oslo nå i starten av mai, og visninger på Cinematekene i flere byer. Dette startet med ideen om å fortelle historien om forbud og sensur i norsk kinokultur på 1990-tallet, med kontroversen rundt Crash i sentrum, gjennom en serie podkastepisoder – nå samlet i prosjektet Forbudt på kino.

  Og vi starter serien med denne spesialepisoden, der vi møter Ingeborg Moræus Hanssen – filmsjef og kinodirektør ved Oslo kinematografer mellom 1980 og 2005 – til en omfangsrik samtale om alt fra «den andre filmen» og hennes nære forhold til publikum i hovedstaden, til enkelthendelser og regissører som gjorde særlig inntrykk på henne. Og ikke minst snakker vi om Cronenbergs Crash – som hun i 1996 nektet å sette opp i Oslo – og hvilke tanker Moræus Hanssen nå gjør seg om fortidens kontroverser, målt mot dagens ytringsklima.

  I tillegg byr den legendariske «kinodamen» – hennes eget begrep – på en hel rekke anekdoter fra et langt og rikt liv i kinopublikummets tjeneste, blant annet om hvordan hun en gang møtte Woody Allen ved en tilfeldighet, og hvilken betydning Allen har hatt for hennes blikk på hva en film kan bety for publikum. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Ingeborg Moræus Hanssen.

  God lytting!

  I dagene og ukene som kommer vil vi presentere flere episoder i serien 'Forbudt på kino', så følg med videre.

  • 57 min
  Filmfrelst #502: Erik Thorstvedt, Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund om Drillos-dokumentaren «Alt for Norge»

  Filmfrelst #502: Erik Thorstvedt, Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund om Drillos-dokumentaren «Alt for Norge»

  Kinodokumentaren Alt for Norge forteller historien om suksessen til Drillos – det norske herrelandslaget i fotball på 1990-tallet – og i anledning en spesialvisning av filmen på Frogner kino i Oslo, møtte vi regissørene Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund og tidligere målvakt Erik Thorstvedt, til en samtale om filmen.

  Med uttalt inspirasjon hentet fra den Oscar-vinnende regissøren Asif Kapadias pustberøvende kinodokumentarer Senna (2010), Amy (2015) og Diego Maradona (2019), lar filmskaperduoen Svendsen og Høglund arkivmaterialet fra 1990-tallet snakke for seg i Alt for Norge – og resultatet er en medrivende film om hvordan den uventede suksessen til landslagstrener Egil Roger Olsen (som stolt presenterer seg som «amanuensis i scoringer» tidlig i filmen) også er et bilde på hvordan den norske nasjonalidentiteten formet seg med stadig større selvtillit gjennom 1990-tallet.

  På førvisningen som ble arrangert av Frogner kino onsdag 20.april stilte de to regissørene og Erik Thorstvedt til samtale før filmen, med Montages-redaktør (og tidligere guttelagspiller på SFK Lyn) Karsten Meinich som moderator. Samtalen ble gjennomført foran publikum, og publiseres her i sin opprinnelige form som en episode av vår podkast.

  De av lytterne som ikke kjenner resultatet av VM-kampen mellom Norge og Brasil 23. juni 1998, bør se filmen før de hører denne samtalen, men ellers inneholder episoden ingen spoilere.

  God lytting!

  • 36 min

Customer Reviews

3.5 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

multo_pennececo ,

Den beste filmpodcasten!

Jeg hører på hver eneste episode, og gleder meg alltid til neste! Stå på!! ✨

Top Podcasts In TV & Film

The Ringer
Apple TV+
Hannah Berner & Paige DeSorbo
Ben Mandelker & Ronnie Karam
NPR
HBO Max

You Might Also Like

NRK
Rushprint
NRK
Aftenposten
NRK
Wolfgang Wee