300 episodes

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

Filmfrelst Montages.no

  • Film Reviews
  • 4.0, 2 Ratings

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

  Filmfrelst #399: Cannes 2020 – Dag 8

  Filmfrelst #399: Cannes 2020 – Dag 8

  Cannes 2020: I denne åttende podkastepisoden fra Montages' alternative Cannes-festival diskuterer panelet filmer av regissører som Pedro Costa, Pier Paolo Pasolini, Chen Kaige og Idrissa Ouédraogo.I løpet av samtalen nedenfor dykker vi først ned i portugisiske Pedro Costas Casa de lava (1994), en film som er vanskelig å bli klok på, men som markerer et viktig veiskille i Costas filmografi. Vi snakker også om Pier Paolo Pasolinis erotiske folkeeventyr i Tusen og en natt (1974), sammensmeltingen av historie, politikk og melodrama i Chen Kaiges bredt anlagte Farvel, min konkubine, og Idrissa Oudraogos Grand Prix-vinner Tilaï (1990).Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Cato Fossum og Chloé Faulkner.God lytting!

  • 1 hr 6 min
  Filmfrelst #398: Cannes 2020 – Dag 7

  Filmfrelst #398: Cannes 2020 – Dag 7

  Cannes 2020: Vår dekning fra den alternative Cannes-festivalen fortsetter – og i denne spesialepisoden snakker vi med en internasjonal gjest, den italienske kritikeren Tommaso Tocci, som har fulgt festivalen og deler sine tanker om filmer som Anja Breiens Voldtekt (1971), Claude Lelouchs En mann og en kvinne (1966) og Masaki Kobayashis Seppuku (1962).Vårt program for den alternative Cannes-festivalen har påkalt seg en viss internasjonal oppmerksomhet (til vår store glede), og etter at den engelskpråklige versjonen fikk omtale i sosiale medier fra folk som The Florida Project-regissør Sean Baker og IndieWire-redaktør Anne Thompson, fikk vi flere meldinger om at filminteresserte rundt omkring i verden ville slenge seg med å se Cannes-filmer med oss, som en hyllest til festivalen.Franske Christine Masson og amerikanske Andrew Grant har bidratt med anbefalinger og anekdoter, og en internasjonal podkastepisode lå hele tiden i kortene. Vår gjest Tommaso Tocci er en god kritikerkollega vi ofte møter ute på internasjonale filmfestivaler, som både skriver for italienske og engelskspråklige filmpublikasjoner, og som i september 2019 skrev om Dag Johan Haugeruds Barn her på Montages. I vår samtale nedenfor deler Tocci også sine tanker om hvordan koronakrisen har rammet filmfestivalkulturen og hvorfor han mener det ga mening å følge med på en alternativ Cannes-festival, før vi dykker inn i filmene han har sett fra programmet. (I tillegg til de nevnte titlene over, snakker vi også om Christopher Doyles Away With Words [1999].)Det er Montages-redaktør Karsten Meinich som går i dialog med Tommaso Tocci i denne episoden.God lytting!

  • 1 hr 16 min
  Filmfrelst #397: Cannes 2020 – Dag 6

  Filmfrelst #397: Cannes 2020 – Dag 6

  Cannes 2020: Den alternative Cannes-festivalen er over midtveis, og i denne sjette podkastepisoden diskuterer panelet en ny samling filmer, som inkluderer Mikhail Kalatozovs Gullpalme-vinner Og tranene flyr (1957), Henri-George Clouzots Grand Prix-vinner Mysteriet Picasso (1956) og Jean-Luc Godards didaktiske Le vent d’est (1970).Og tranene flyr er av mange ansett som selve hovedverket til den georgisk-sovjetiske regissøren Mikhail Kalatozov, og filmen har gjort dypt inntrykk på vårt panel. Det har også Clouzots eksperimentelle Picasso-dokumentar gjort, men på en helt annen måte, naturligvis.Videre diskuterer vi i hvilken grad Godards arbeider med Dziga Vertov-gruppen har tålt tidens tann, og om Richard Kellys Southland Tales (2006) fremstår som profetisk, fjorten år etter skandalepremieren i Cannes?Rundt det virtuelle rundebord sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Erik Vågnes.God lytting!

  • 1 hr 11 min
  Filmfrelst #396: Cannes 2020 – Dag 5

  Filmfrelst #396: Cannes 2020 – Dag 5

  Cannes 2020: Den alternative Cannes-festivalen er over midtveis, og i denne femte podkastepisoden samles vi for å diskutere særlig to utvalgte filmer fra programmet: Fedora (1978, Wilder) og Girlfight (2000, Kusama).Da filmfestivalen i Cannes gikk av stabelen i 1978, ble Hollywood-majesteten Billy Wilder (Sunset Blvd., Double Indemnity, The Apartment) sin svanesang Fedora vist utenfor hovedkonkurransen, men som vi kommer inn på i denne samtalen: burde den ha vært i hovedkonkurransen? Og burde den – gisp! – ha vunnet Gullpalmen?Etter vår engasjerte gjennomgang av Fedora, glir samtalen over på noe helt annet: Karyn Kusamas kritikerroste debutfilm Girlfight (2000) som også introduserte verden for skuespiller Michelle Rodriguez. (Filmen vises i sideseksjonen Quinzaine des Réalisateurs.)I panelet sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. (Spoilere for Fedora er varslet underveis i episoden.)God lytting!

  • 44 min
  Filmfrelst #395: Cannes 2020 – Dag 4

  Filmfrelst #395: Cannes 2020 – Dag 4

  Cannes 2020: Den alternative Cannes-festivalen er midtveis, og i denne fjerde podkastepisoden samles vårt podkastpanel for å diskutere et variert utvalg filmer fra programmet.I gårsdagens episode kom italienske filmer i fokus, mens det i dag hovedsaklig er engelskspråklige titler vi snakker om. Samtalen starter sprudlende med åpningsfilmen i sideseksjonen Un certain regard, Baz Luhrmans energiske debutfilm Strictly Ballroom (1992), før den går over i sobert modus når Barbara Kopples sterke, Oscar-vinnende dokumentar Harlan County U.S.A. (1976) kommer på bordet.Deretter tar vi for oss Stephen Frears' krimfilm The Hit (1984), før vi mot slutten av episoden får høre om et av panelmedlemmenes eventyrlystne reise «bort til Kritikeruken», hvor den timeslange obskuriteten Nicht versöhnt oder Es hilft nur Gewalt, wo Gewalt herrscht («Not reconciled», 1965, Jean-Marie Straub) ble vist.Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Mads Halvorsen.God lytting!

  • 47 min
  Filmfrelst #394: Cannes 2020 – Dag 3

  Filmfrelst #394: Cannes 2020 – Dag 3

  Cannes 2020: I denne tredje podkastepisoden fra vår alternative Cannes-festival har vi valgt et italiensk fokus.Vårt historisk orienterte festivalprogram rommer påfallende mye italiensk film (som også regissør Unni Straume løftet frem i sin guide til festivalen), og i denne episoden diskuterer vi Elio Petris Grand Prix-vinner Hevet over mistanke (1970), Vittorio De Sicas Miraklet i Milano (1951) og Alice Rohrwachers debut Corpo celeste (2011).Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Roskva Koritzinsky, samt kritiker Benjamin Yazdan.God lytting!

  • 39 min

Customer Reviews

4.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In Film Reviews

Listeners Also Subscribed To