587 episodes

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

Filmfrelst Montages.no

    • TV & Film
    • 4.3 • 4 Ratings

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

    Filmfrelst #587: Oscar-tips 2024

    Filmfrelst #587: Oscar-tips 2024

    I denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst diskuterer vi alle årets Oscar-nominerte i samtlige kategorier. Panelet kommer med sine tips til både hvem de tror vinner, og hvem de ønsker at skal vinne Oscar under showet i Hollywood natt til mandag.
    Oscar-sesongen har vært ekstra lang i denne omgang, ettersom den kickstartet allerede i fjor sommer, med kinofenomenet «Barbenheimer». Christopher Nolans Oppenheimer kom raskt i posisjon som forhåndsfavoritt, og endte til slutt opp med 13 nominasjoner. Greta Gerwigs Barbie kan skilte med 8, men i likhet med Martin Scorseses Killers of the Flower Moon, har filmen forsvunnet litt inn og ut av Oscar-samtalene, og etter hvert gitt mer og mer plass til titler som Fritt fall, Poor Things og The Holdovers i flere kategorier.
    De gjeveste prisene – for beste film og regi – virker allerede avgjort (Christopher Nolan skal omsider anerkjennes), men det er fortsatt uklart hvilke skuespillere som skal ta imot prisene for beste kvinnelige og mannlige hovedrolle. Vi krysser fingrene for noen overraskende øyeblikk!
    Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen.
    God lytting!

    • 2 hr 33 min
    Filmfrelst #586: 80-tallets beste filmer – del 1

    Filmfrelst #586: 80-tallets beste filmer – del 1

    I denne første podkasten om vår kåring av 80-tallets beste filmer forteller vi om hvordan prosjektet startet og utviklet seg, før vi presenterer et utvalg av filmene fra 200.–151. plass.
    I episoden snakker vi til å begynne med inngående om det omfattende arbeidet som ligger bak 80-tallslisten, og hvordan dette este i takt med stadig høyere ambisjoner. Vi forteller om hvilke prioriteringer vi har gjort underveis, tanken bak utvalget og kurateringsprosessen. Er det mulig å rangere så mange filmer, og er selve sammensetningen viktigere enn de faktiske plasseringene?
    Videre presenterer panelet et stort utvalg av de femti første filmene som er presentert i kåringen, i rangert rekkefølge, fra Purple Rain (200. plass) til Zelig (151. plass). Neste del av listepodkasten vil følge samme oppskrift, mens episodene om topp 100-listen vil ta for seg samtlige hundre plasseringer. Samtalen nedenfor tar utgangspunkt i disse artiklene:
    80-tallets beste filmer: 200-191
    80-tallets beste filmer: 190-181
    80-tallets beste filmer: 180-171
    80-tallets beste filmer: 170-161
    80-tallets beste filmer: 160-151
    Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon.
    God lytting!
    *
    For en full introduksjon av vår metode og våre tanker om denne kåringen, les vår artikkel om arbeidet som ligger bak listen.

    • 4 hr 4 min
    Filmfrelst #585: Fysisk format – Spesialvisning i Oslo av «Out 1» og ny bok om Jacques Rivette

    Filmfrelst #585: Fysisk format – Spesialvisning i Oslo av «Out 1» og ny bok om Jacques Rivette

    I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i vår podkast-serie Fysisk format, og denne gangen setter vi fokus på spesialvisningen av Jacques Rivettes Out 1 i Oslo 2.-3. mars, og utgivelsen av en ny essaybok om Rivette.
    Under etiketten Fysisk format retter vi blikket mot filmkulturens fysiske formater, og diskuterer de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I tidligere episoder har vi snakket mest inngående om fysiske utgivelser av film på Blu-ray/DVD, men i denne episoden utvider vi fokuset vårt ved å løfte frem et fysisk arrangement (med «ekstramateriale») og en ny bokutgivelse.
    En av de mest kjente enhjørningene i europeisk filmkanon – som aldri har vært vist på kino i Oslo, før nå! – nybølgeregissøren Jacques Rivettes trettentimers filmserie Out 1 (1971) blir endelig vist på Cinemateket i Oslo. Arrangementet går av stabelen lørdag 2. mars kl. 13.00 i Tancred-salen, og fortsetter gjennom søndag 3. mars helt til kl. 19.40, da hele filmen er ferdig vist. Underveis blir det introduksjoner og faglige innlegg av Montages-redaktør Hedda Robertsen og kritiker Benjamin Yazdan, samt forfatter Hans Petter Blad. Her kan dere studere hele Out 1-visningsprogrammet, og billettene kan kjøpes hos Cinemateket i Oslo.
    Robertsen og Yazdan er våre gjester i denne podkastepisoden, og snakker med Karsten Meinich om hvordan dette Out 1-arrangementet ble til, deres forhold til Jacques Rivette sine filmer og på hvilken måte han skiller seg ut blant regissørene vi forbinder med den franske nybølgen, og ikke minst hvordan Out 1 er plassert innad i Rivettes eklektiske filmografi. Vi får også høre om Robertsens nye essaybok, Jacques Rivette. Tre tekster (2024, Forlaget H//O//F) som utgis i anledning Out 1-visningen.
    God lytting!

    • 33 min
    Filmfrelst #584: Denis Villeneuves «Dune: Part Two»

    Filmfrelst #584: Denis Villeneuves «Dune: Part Two»

    I denne podkastepisoden reiser vi tilbake til Dune-universet, og diskuterer kinoaktuelle Dune: Part Two, der regissør Denis Villeneuve fullfører sitt science fiction-storverk som startet med Dune: Part One (2021).
    Planeten Arrakis er hovedarenaen for det mektige dramaet som utspiller seg i del 2 av denne filmatiseringen av Frank Herberts innflytelsesrike roman Dune (1965), når arvingen til House Atreides, Paul Atreides (Timothée Chalamet), skal hevne sin familie og fortsette sin kamp mot de ondkapsfulle medlemmene av House Harkonnen, gjennom å alliere seg med Fremen-folket som lever i pakt med ørkenen der det verdifulle mineralet bare omtalt som spice tiltrekker seg planetens grådige herskere.
    I Dune: Part Two utvikles forholdet mellom Paul og hans «drøm» fra Part One, Fremen-krigeren Chani (Zendaya), som i denne filmen trer mye tydeligere frem som en sentral og tredimensjonal rollefigur. Pauls mor, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), driver også mye av handlingen, i sin stadig mer makthungrige rolle i den mystiske Bene Genesserit-"sekten", som er ansvarlig for en profeti om at en messiasfigur ("Lisan al Gaib") en dag vil komme og frelse alle.
    I sum er det ingen overdrivelse å si at både dramaet og actionsekvensene øker i omfang her i del 2, og i vår samtale nedenfor går vi detaljert inn på handlingen – så vi må legge inn en spoiler-advarsel til alle som ennå ikke har sett Dune (del 1 og 2).
    Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Thor Joachim Haga.
    God lytting!

    • 38 min
    Filmfrelst #583: Berlinalen 2024, del 3

    Filmfrelst #583: Berlinalen 2024, del 3

    Berlinalen 2024: I denne tredje og avsluttende podkastepisoden fra filmfestivalen i Berlin, snakker vi om noen av våre favoritter fra årets utgave.
    Den første Berlinale-rapporten (hør episoden her) fokuserte på noen av de norske bidragene, mens den andre samtalen (hør episoden her) tok for seg internasjonale oppdagelser fra ulike festivalseksjoner, inkludert Gullbjørn-vinneren Dahomey. I denne tredje festivalpraten løfter vi frem noen av høydepunktene fra årets program.
    Blant filmene vi snakker om nedenfor finner vi den østerrikske regiduoen Veronika Franz og Severin Fiala (Goodnight Mommy og The Lodge) sin nye film Des Teufels Bad, som ble vist i hovedkonkurransen, de amerikanske indieproduksjonene Sasquatch Sunset (Zellner-brødrene) og Between the Temples (Nathan Silver), vist i henholdsvis Berlinale Special- og Panorama-seksjonene, før vi også streifer innom noen store opplevelser fra Berlinalens alltid solide retrospektiv bestående av nyrestaurerte klassikere.
    Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Simon Holm.
    God lytting!

    • 36 min
    Filmfrelst #582: Berlinalen 2024, del 2

    Filmfrelst #582: Berlinalen 2024, del 2

    Berlinalen 2024: I denne andre podkastpraten fra filmfestivalen i Berlin kaster vi et blikk på et knippe ulike filmer, fra Atlantique-regissør Mati Diops nye film Dahomey – som lørdag kveld vant Gullbjørnen – til Olivier Assayas' pandemifilm og noen høydepunkter fra Generation-seksjonen.
    I vår første rapport fra årets Berlinale (hør episoden her) kikket vi nærmere på noen av de norske bidragene som har blitt vist i kinosalene på Potsdamer Platz, så i denne episoden løfter vi perspektivet og ser på en bred bukett av ganske ulike festivaloppdagelser.
    I tillegg til titlene nevnt ovenfor snakker vi også i starten av episoden om Tilman Singers grøsser Cuckoo, som ble vist utenfor konkurranse som en av Berlinalens Special Gala-presentasjoner, med Euphoria-sjernen Hunter Schafer i hovedrollen. For puritanerne kan vi varsle at panelet går litt inn på plottet i filmen, så for alle som ønsker å se Cuckoo uten å vite noe, kan man spole forbi og frem til ca. 8 minutter ut i episoden.
    Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Simon Holm.
    God lytting!

    • 29 min

Customer Reviews

4.3 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

multo_pennececo ,

Den beste filmpodcasten!

Jeg hører på hver eneste episode, og gleder meg alltid til neste! Stå på!! ✨

Top Podcasts In TV & Film

Pop Apologists
Big IP
Watch What Crappens
Ben Mandelker & Ronnie Karam | Wondery
Pod Meets World
iHeartPodcasts
Pop Culture Happy Hour
NPR
Give Them Lala
Lala Kent | Cumulus Podcast Network
The Rewatchables
The Ringer

You Might Also Like

MÍMIR&MARSDAL – den venstrevridde podkasten
Manifest Media
Trygdekontoret
NRK
Den politiske situasjonen
Dagens Næringsliv & Acast
Giæver og gjengen
VG
Verdibørsen
NRK
Tut & Mediekjør
Lyder Produksjoner & Acast