17 episodes

Handelsrådets förenar parterna inom handeln för att öka kunskapen om handelns betydelse i samhället, stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare.

Forskarmötet Handelsrådet

    • Science

Handelsrådets förenar parterna inom handeln för att öka kunskapen om handelns betydelse i samhället, stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare.

    Vesa Leppänen om arbetet i kundtjänst

    Vesa Leppänen om arbetet i kundtjänst

    Telefonarbete i kundservice präglas ofta av stress och höga prestationskrav. Förmågan att hantera svåra samtal med upprörda kunder ställs också på sin spets.
    Lyssna på ett poddsamtal om svåra samtal, hantering och lärande på jobbet för kundtjänstmedarbetare i handeln. Med Vesa Leppänen, forskare vid Högskolan i Kristianstad.
    - Forskningsresultaten visar att de erfarna kundtjänstmedarbetarna har lärt sig olika strategier för att hantera inringarnas känslor. De har också arbetat upp en förmåga för att kunna förutsäga ungefär vilken riktning ett samtal kommer att ta.
    Samtalet tar sin utgångspunkt i ett projekt finansierat av Handelsrådet ”Utsatthet i kundservice”.
    Inspelat i Lund i februari 2024.
    Poddvärd: Ylva Åkesson, Handelsrådet.

    • 38 min
    Forskarmötet: Erik Wetter om kunddata som värdefull resurs

    Forskarmötet: Erik Wetter om kunddata som värdefull resurs

    – Många företag inser kanske inte vilket bredare värde deras interna data skulle kunna ha för beslutsfattande i en samhällskris, utan ser den bara som en rent kommersiell och operativ resurs.
    – Snart kommer det direktiv och regleringar som kommer ställa nya krav och kanske också medföra helt nya förväntningar på företag. Och man om inte vill ha lika ”kul” som man hade med införandet av GDPR, kanske man borde börja fundera på hur man ska anpassa sig till det redan nu.
    Det säger forskare och docent Erik Wetter, Handelshögskolan i Stockholm.
    Han är aktuell med ett forskningsprojekt finaniserat av Handelsrådet med fokus på den värdefulla resurs av kunddata som finns ute hos landets detaljhandelsföretag.
    Inspelat i januari 2024. Poddvärd: Ylva Åkesson, Handelsrådet

    • 24 min
    Forskarmötet: Jonas Colliander om influerare och sociala medier

    Forskarmötet: Jonas Colliander om influerare och sociala medier

    – En människa i vår del av världen ser ungefär 3-5 000 kommersiella budskap varje dag. Nu här i inspelningsstudion, är klockan kvart över ett på dagen, och då vi har sett par tusen så här långt. Hur många av dem kommer du ihåg?
    I 15 år har Jonas Colliander forskat på sociala medier med fokus på kommersiell kommunikation. Hans forskning kring influerare är extra aktuell och i avsnittet berättar han om utvecklingen till en mer professionaliserad, fullfjädrad medieform med en växande kringapparat.
    Det handlar om mega influerare, nischat effektiva mikroinfluerare, virtuella influerare, live shopping och vikten av att förmedla en genuint, personlig känsla och rätt matchning mellan produkten och influerarens eget varumärke.
    Men också om desinformation och om hur sociala medier påverkar oss som människor.
    Jonas Colliander, som verkar på Handelshögskolan i Stockholm, berättar också om den forskarskola som sedan 2018 finns hos Center for Retailing på lärosätet.
    Podden är inspelad i juni 2023.

    • 41 min
    Forskarmötet: Cecilia Cassinger

    Forskarmötet: Cecilia Cassinger

    – Handlare är trygghetsskapare oavsett om de vill det eller inte.
    Det säger Cecilia Cassinger, Lunds universitet, aktuell med ett forskningsprojekt kring handelns roll i utsatta stadsmiljöer.
    – Vi vill lyfta handelns roll som samhällsbärare. Vilken roll spelar handlare i områden som har problem med otrygghet?
    I tio områden i fem städer har Cecilia och hennes team arbetat med forskningsmetoden ”Research on the move”/”Forskning i farten”, inspirerad av etnografin, och också tidvis haft med sig tolk.
    Projektet fokuserar på de som arbetar i handeln, men eftersom samverkan är ett nyckelord riktas sökljuset också mot aktörer som fastighetsägare, centrumutvecklare och trygghetssamordnare hos kommunen.
    Läs mer om Cecilias forskningsprojekt ”Nya samarbetsformer för främjande av trygg handel i utsatta stadsmiljöer”: https://handelsradet.se/forskning-och-utveckling/forskningsprojekt/nya-samarbetsformer-for-framjande-av-trygg-handel-i-utsatta-stadsmiljoer/.
    Podden är inspelad i Lund i maj 2023.

    • 52 min
    Forskarmötet: Carys Egan-Wyer

    Forskarmötet: Carys Egan-Wyer

    This podcast partly in English, partly Swedish.
    – När man jobbar inom handeln kan man tro att konsumenter som handlar mindre skulle vara en katastrof, men det behöver nödvändigtvis inte vara så, säger Carys Egan-Wyer.
    Möt konsumtionsforskaren Carys Egan-Wyer som berättar om det pågående forskningsprojektet ”Att framtidssäkra den fysiska butiken via nya butiksformat” som finansieras av Handelsrådet. Annars ligger hennes fokus på hållbarhetsfrågorna och i förlängningen på hur handeln kan tackla ett förändrat konsumentbeteende med kunder som ställer allt högre krav på hållbarhet.
    I podden talar hon om övertron på konsumentmakt, behovet av lagstiftning och branschöverenskommelser som gör hållbara val enklare för handelsbransch och konsumenter, ger en inblick i extremsport som konsumtionsområde och identitetsbyggare och ger lyssnarna en inblick i erfarenheter av sitt år med köpstopp, där frågor som antikonsumtion och minimalism sätts i ett personligt ljus.
    Carys Egan-Wyer är verksam vid centrum för handelsforskning vid Lunds universitet och som sedan hösten 2019 är ansvarig för forskningstemat Framtidens konsumtion.
    Podden är inspelad i maj 2023.

    • 37 min
    Gabriella Wulff om modeindustrin och hållbarheten

    Gabriella Wulff om modeindustrin och hållbarheten

    Modeindustrin har länge varit i stormens öga när det gäller diskussionen kring hållbarhet i handeln.
    Det här är en av forskaren Gabriella Wulffs hjärtefrågor. Lyssna på henne när hon talar om vikten av utökat producentansvar, om forskning kring hur klädföretag kan komma ur spiralen med överproduktion och reor och om möjliga vägar framåt från second hand och uthyrning, till ökad användning av återvunna material, personaliserad produktion och AI-hjälpmedel.
    Gabriella Wulff är forskare och universitetslektor vid Textilhögskolan i Borås och är också kopplad till Centrum för konsumtionsforskning (CFK) samt Centre for Retailing (CFR) vid Handelshögskolan i Göteborg.

    • 48 min

Top Podcasts In Science

Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Radiolab
WNYC Studios
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson
Crash Course Pods: The Universe
Crash Course Pods, Complexly