34 episodes

In de podcast praten we over die wereld tussen verbeelding en realiteit. We praten over hoe de wereld om ons heen, en ook ons eigen leven, voortgebracht wordt door onze verbeelding. En hoe die verbeelding weer beïnvloed wordt door wat we gemaakt hebben.
We spelen ermee, onderzoeken hoe dat werkt, hoe we soms in een van die twee werelden vastzitten en hoe we onze verbeelding de vrije teugel kunnen laten.

George Parker - Tussen Verbeelding & Realiteit George Parker

  • Business
  • 5.0 • 1 Rating

In de podcast praten we over die wereld tussen verbeelding en realiteit. We praten over hoe de wereld om ons heen, en ook ons eigen leven, voortgebracht wordt door onze verbeelding. En hoe die verbeelding weer beïnvloed wordt door wat we gemaakt hebben.
We spelen ermee, onderzoeken hoe dat werkt, hoe we soms in een van die twee werelden vastzitten en hoe we onze verbeelding de vrije teugel kunnen laten.

  Sven Noordhoek deel 2 - Hoe verder?

  Sven Noordhoek deel 2 - Hoe verder?

  Ik ontmoette Sven Noordhoek (www.thecapsconnection.com) op een evenement eind 2019 maar bleek hem al veel langer te kennen. Niet persoonlijk maar wel zijn initiatief vanuit Stichting Nedvang (https://www.nedvang.nl/): Plastic Heroes. Het Besluit Verpakkingen (1-1-2006). In 2009 startte een campagne om plastic te recyclen met de bekende doorzichtige plastic zakken en het oranje mannetje als logo.
  Dit is het tweede deel van een gesprek over hoe we het plasticprobleem kunnen oplossen. De rode draad van de twee gesprekken is het verband tussen oorzaak en gevolg: hoe veroorzaken we gedragsverandering? Waar moet je aangrijpen. In het eerste deel vertelde Sven over zijn ervaringen, verandering van inzicht en zijn formule gedrag=kennis+houding+gemak.
  Ik eindigde met de vraag hoe hij zichzelf motiveert en wat zijn concrete beelden bij zijn idealen zijn. Met het antwoord op die laatste vraag begint deze aflevering. Hij vertelt weer de nodige verhalen over wat hij meemaakte, de verbijstering dat mensen blijkbaar niet het verband tussen hun eigen acties en de gevolgen voor het grotere geheel kunnen zien zoals blijkt uit een schokkend voorbeeld dat hij in Indonesië meemaakte met een goedwillende visser.
  We brainstormen hardop over hoe we mondiaal verbinding met elkaar moeten zoeken om dit complexe probleem op te lossen, hoe Coca Cola werkt aan hun strakke doelen met recycling, hoe hij met een paar vrienden aan een bijzonder recycle project werkt in de vorm van skateboarden.

  • 51 min
  Sven Noordhoek deel 1 - Plastic Heroes

  Sven Noordhoek deel 1 - Plastic Heroes

  Ik ontmoette Sven Noordhoek (www.thecapsconnection.com) op een evenement eind 2019 maar bleek hem al veel langer te kennen. Niet persoonlijk maar wel het initiatief vanuit Stichting Nedvang waar hij werkte (https://www.nedvang.nl/): Plastic Heroes. Gestimuleerd door het Besluit Verpakkingen (1-1-2006) startte in 2009 een campagne om plastic te recyclen met de bekende doorzichtige plastic zakken en het oranje mannetje als logo.

  We hadden een uitgebreid gesprek dat ik in twee delen heb geknipt. De rode draad is hoe oorzaak en gevolg soms op een rare manier verbonden zijn. In het eerste deel praten we over het plasticprobleem en vertelt Sven verhalen over hoe simpele beslissingen die vanuit idealen ontstaan soms onverwachte negatieve gevolgen blijken te hebben. We praten over hoe hij plastic in zichzelf eigenlijk best een mooi product vindt maar hoe we er verstandig mee moeten omgaan. Hoe krijg je mensen zover dat ze dat doen?

  Sven vertelt over zijn formule kennis+houding+gemak=gedrag. Het kost heel veel tijd en moeite om dat te veranderen. Maar het helpt als je iets van de reis die plastic aflegt gaan ervaren; het liefst zo fysiek mogelijk. Zowel de positieve gevolgen (wat je ermee kunt doen) als de negatieve (we kennen de beelden van vogels met doppen in hun buik)
  Ik eindig met de vraag hoe hij zichzelf motiveert en wat zijn concrete beelden bij zijn idealen zijn. Met het antwoord op die laatste vraag begint de volgende aflevering. Daarin brainstormen we over concrete ideeën om het probleem op te lossen.

  • 58 min
  Jan Rijk Vonk over innovatieprocessen

  Jan Rijk Vonk over innovatieprocessen

  Jan Rijk Vonk is strateeg en innovator werkt bij KPN als Tribe lead AgTech (https://www.linkedin.com/in/jan-rijk-vonk-012754/). We ontmoetten elkaar tijdens de Innovation Maker Agrifood Challenge opgezet door de Province Noord-Brabant waar studenten door bedrijven uitgedaagd werden met frisse nieuwe ideeën te komen en een prototype van een product, dienst of aanpak te ontwerpen. Jan Rijk was een van de challengers en ik modereerde, inspireerde en coachte. De studenten presenteerden hun innovaties op de Agrifood Tech beurs in Den Bosch.
  Daar interviewde ik Jan Rijk over hoe hij over innovatie denkt, hoe KPN omgaat met de eeuwige spanningen om strategie via tactiek om te zetten in operatie en gedrag. Wat bevordert die vertaalslag en hoe ontsnap je aan klemzitten in je eigen kooi, in de structuur en het systeem van het bedrijf of in de belangen-krachtenvelden waardoor je innovatie ondergraaft?
  We schakelen snel tussen al die niveaus en je krijgt een beeld van waarom innovatieprocessen misschien beginnen met inspiratie en een snelle schets op een bierviltje maar het in de praktijk ingewikkelder is en toch zeer bevredigend.

  • 1 hr 6 min
  Mark van Dijk over het belang van kiezen, vertrouwen en intuïtie in het ondernemerschap

  Mark van Dijk over het belang van kiezen, vertrouwen en intuïtie in het ondernemerschap

  Mark van Dijk is een voormaling bankprofessional die voor ondernemen koos. Hij is managing partner van Factorinck (https://www.factorinck.com), een bedrijf dat erop uit is om met advies en een financiële oplossing ondernemers te helpen.
  We praten over het belang van kiezen, vertrouwen en geloof, het belang van intuïtie in het leven. Maar zeker als ondernemer. Hoe maak je iets van weinig? Zie je de kansen en grijp je ze? Ben je bereid om te kiezen en die keuze door te zetten?
  Kun je het ondernemende op je kinderen overdragen? Hoe gaan die met devices/robotisering om?
  Kortom een levendig gesprek met een man die met lichtheid en humor en zelfspot over deze dingen kan praten.

  • 59 min
  Dr. André de Waal praat over de wetenschap achter duurzame verbetering

  Dr. André de Waal praat over de wetenschap achter duurzame verbetering

  Dr. A.A. de Waal MBA is wetenschappelijk directeur van het Center for Organisational Performance, en auteur van 400 artikelen en 34 boeken over de onderwerpen performance management en High Performance Organizations. O.a. “Hoe bouw je een High performance organisatie” (Van Duuren Management, 2013) en “De 5 principes van high performance leiderschap” (Van Duuren Management, 2020). www.hpocenter.nl

  Ik was in 2007 met een LectureShow© betrokken bij André’s presentatie van de resultaten van een diepgaand onderzoek naar duurzaam op hoog niveau presteren. Hij biedt een raamwerk van vijf kritieke aspecten (met elk een serie kenmerken) om een zogenaamde High Performance Organization te worden. Het onderzoek is doorgegaan en inmiddels hebben bijna 1500 bedrijven en meer dan 50.000 respondenten eraan meegedaan.

  Een raamwerk betekent dat organisaties er in hun eigen stijl, tempo en inzichten voor hun branche invulling aan kunnen geven. En net zoals bij topsport bedrijven is er meer nodig dan een goed voornemen en een maandje trainen om op topniveau te komen. In de podcast praten we over wat er nodig is, of de maffia een HPO is en waarom er soms een traject faalt. Meer weten: lees mijn blog: https://tinyurl.com/vo5wgx2

  • 54 min
  Patrick Vroomen over verandertrajecten en ons onvermogen om vorige generaties te begrijpen

  Patrick Vroomen over verandertrajecten en ons onvermogen om vorige generaties te begrijpen

  Ik ben al lang bevriend met Patrick Vroomen en Rob Meessen (www.topchange.nl). Een tweemans-team dat al lang succesvol is in veranderingstrajecten. We werkten regelmatig samen omdat onze benadering veel raakvlakken heeft. Ik reed naar Limburg om met Patrick te praten over zijn gedachten over verandering, ons onvermogen om vorige generaties totaal te begrijpen, hoe de landkaart niet het landschap is, de rol van zijn vader in zijn leven, balans tussen chaos en orde en de kracht van een duo tijdens veranderingen.

  • 1 hr 21 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Business

People Magic: How to Build a $1M Community
Mighty Networks & Pod People
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
The Ramsey Show
Ramsey Network
The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
Planet Money
NPR