Gepiep, geknor en magie uit dit gigantische instrument

Dit is goed

Top-organist Laurens de Man vertelt waarom orgelmuziek ons ook nu nog, in de 21e eeuw, ontzettend kan raken. "Door het onbekende kan deze muziek juist heel erg verrassen."

🎼 Als hoogtepunt koos De Man voor een CD uit 1991: Ton Koopman die Bach speelt op het grote orgel in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Wat maakt deze opname zo uitzonderlijk? "Het is een bijzonder orgel, een bijzondere organist. Met topmuziek van Bach. Dat komt hier allemaal samen." 

🎧 De fragmenten van Ton Koopman die je in deze aflevering hoort zijn

Triosonate Nr 3. in D-Moll, BWV 527 Andante 

Präludium Und Fuge in E-moll, Bwv 548: Fuge

Allein Gott in Der Höh' sei Ehr'

⛪️ De Man vertelt over de magie van het gigantische orgel: "Het instrument geeft heel veel karakter en kleur aan het eindresultaat. Dat bepaalt voor wel 70 procent hoe het klinkt."  Hij legt uit wat er gebeurt als je alle registers van dit orgel lostrekt. En waarom je dat vaak juist niet moet doen. 

👉 Het gaat ook over organisten. Waarom zeg je bij een orgel vaak 'het orgel speelt', terwijl je dat bij andere instrumenten niet zo zegt? En wat maakt Ton Koopman zo'n uitzonderlijke organist? 

🎶 De Man is organist en pianist. Hij won de belangrijkste prijs voor klassieke muzikanten in ons land: de Nederlandse Muziekprijs. Hij bespeelt orgels in heel Europa. Zijn vaste plek is het grote pijporgel in de Utrechtse Janskerk. 

📰 Abonneer je op de nieuwsbrief voor extra’s bij afleveringen!

ℹ️ Kijk op ditisgoed.net  voor meer info over de andere gasten.

🙂 Wil je onze podcast steunen met een bescheiden donatie? Word dan vriend van de show … 

Dit is goed is een onafhankelijke productie van Byline

See omnystudio.com/listener for privacy information.

若要收聽兒少不宜的單集,請登入帳號。

隨時掌握此節目最新消息

登入或註冊後,即可追蹤節目、儲存單集和掌握最新資訊。

選取國家或地區

非洲、中東和印度

亞太地區

歐洲

拉丁美洲與加勒比海地區

美國與加拿大