146 episodes

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Greenfo - A zöld hang Sarkadi Péter

  • News

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz. Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

  Zöld Civil Együttműködés - Benne vagy!?

  Zöld Civil Együttműködés - Benne vagy!?

  A zöld civil szervezetek együttműködése több mint harminc éves múltra tekint vissza. 2022-ben megújult a hálózat kereteit biztosító működési szabályzat. Az év elejétől több mint 60 szervezet csatlakozott hivatalosan az együttműködéshez. De kik is ezek a zöldek? Hogyan változott a hazai civil szféra az elmúlt 4 évtizedben? Többek között ezekre is fény derül a mai podcastban. Ismerd meg a környezet- és természetvédő civil szervezetek történetét, együttműködését, és a szervezés alatt álló idei országos zöld találkozó eddigi részleteit. Többek között ezekről is szó esett a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által szervezett március 16-i webináriumon, melynek rövidített, szerkesztett változatát Sarkadi Péter készítette.

  • 30 min
  HELLOVELO! Kapjon a dolgozó státuszbiciklit!

  HELLOVELO! Kapjon a dolgozó státuszbiciklit!

  Egészségesebb, a munkába pontosan járó dolgozót szeretne? Szolgálati autó helyett legyen státusz juttatás a pedelec. Bár ma még nálunk gyerekcipőben jár az elektromos rásegítésű céges kerékpárflotta kölcsönzés, az első fecskék egyike bizakodó. Miért éri meg a cégeknek, és miért jó a dolgozóknak a munkába járás kerékpárral? Egyáltalán mi a pedelec, az S- pedelec, és az E-bike? Milyen állami kedvezmények járnak a dolgozói tekerésért? Többek között erről is mesél az e-bringázás egyéb érdekességei mellett Hényel Ágoston, a Hellovelo vezérigazgatója Sarkadi Péter szerkesztőnek.

  • 40 min
  Így feleződhet fűtésköltsége

  Így feleződhet fűtésköltsége

  Miközben a hazai családiház állomány 25 %-a van valamennyire leszigetelve, Németországban ez 90 %. A nagyon lepusztult, korszerűtlen hazai épületállomány miatt magas a lakhatási szegénység. A megoldás a szigetelés, és máris feleződhet a rezsiszámla. De milyen anyagokat használjunk? Mennyit és hogyan takaríthatunk meg lakásainkban, épületeinkben? Mikor, hány éven belül térül meg? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a mai podcastban.
  Sarkadi Péter szerkesztőnek Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft vezető szaktanácsadója.

  • 53 min
  Fülesbagoly leltár 2023

  Fülesbagoly leltár 2023

  Bár papíron tél van, az elmúlt hetek inkább tavaszias időjárása talán segített egy lakosságot is bevonó madarász programnak. Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek évenkénti felmérését a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte még 2009-ben, amit 2018-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya szervez. Az idei országos bagolyszámlálást január 21 - 23 között tartották, melynek eddigi legfrissebb  eredményeiről a számlálást évek óta koordináló Kovács Ágnest - aki egyébként a Jászberényi Állat- és Növénykert gyűjteményi vezető helyettese - kérdezte Sarkadi Péter szerkesztő.

  • 23 min
  Másfélfokos életmóddal a túlélésért

  Másfélfokos életmóddal a túlélésért

  Mit tehet az egyén a hétköznapokban az élhető jövőnk fenntartásáért. Persze nem kell visszamenni a fára vagy a barlangba, de egészséges kompromisszumokat kell kötni, és bizony a fenntarthatatlan luxusfogyasztásról is le kell mondanunk. De miről, hogyan, mik a teendők? Többek között ezekre is keresi a válaszokat, és megoldásokat a GreenDependent Intézet egy többéves Európai Uniós program magyar résztvevőjeként. A lakossági és szakmai kiscsoportos ötletbörzéktől, a közös stratégia alkotáson át a zöld társasjátékig többrétű a projekt, melyről az intézet két vezetője: Vadovics Edina és Vadovics Kristóf mesél Sarkadi Péter szerkesztőnek.

  • 55 min
  A perverz állami támogatások csökkentésével a biodiverzitásért

  A perverz állami támogatások csökkentésével a biodiverzitásért

  December 7–19 között tartották az ENSZ Globális Biológiai Sokszínűség Konferenciát Montréalban. A COP15 új célok lefektetésével szeretné elérni a biológiai sokszínűség megőrzését és a természet károsodását visszafordítani 2030-ig. De vajon mennyire volt sikeres, vagy sikertelen? Egyáltalán mi zajlik a színfalak mögött, a folyosói beszélgetésekben? Mi köze a kissebségi jogoknak a biodiverzitáshoz? Miben vétkesek a politikusok, és miért beteg a hazai természetvédelem? A montreáli személyes élményeiről is kérdezte Sarkadi Péter a konferencia egyik hazai szakértő résztvevőjét: Kun Zoltán élővilág és tájvédelmi szakértőt.

  • 42 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
Serial Productions & The New York Times
The Daily Wire
Crooked Media
The Daily Wire

You Might Also Like

Zöld Egyenlőség
24.hu
hvg.hu
Szertár, Zsiros László Róbert
Szabad Európa
Partizán Produkció