HakeliusPopova

Johan Hakelius
HakeliusPopova

Vi äter frukost, läser tidningen och försöker att inte ge upp Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  1. 22H AGO

    Om Elon Musks harem, smådjursmedicin, Eilishkvinnan, handskakningen som grunden för tillit och det toxiska ordet "rättvisa"

    Vi börjar lite mjukt med vårvädret. Men sedan dyker vi rakt ned i Joseph Hellers God som guld och John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning — litteratur för vår tid. Är livmoderstransplantation "rättvisare" än surrogatmamma? När man hör ordet rättvisa bör man osäkra sin revolver. Elon Musk överdriver sin potens - han är långt ifrån en legion barn. Och beror alla larmrapporter om klimatet — nu ska det bli svårt med blodförsörjningen också — att ingen får forskningsanslag om de inte utlovar ett "klimatperspektiv"? Hur mår smådjuren? Det får Johan att minnas den tid när barnprogrammen var kreativa, som Doktor Krall, snarare än slätstruket korkade, som Paw Patrol. Susanna minns Grodan Boll. Vi lanserar en pendang till Dylanmannen: Eilishkvinnan, för visst får man fortfarande påpeka att kvinnor kan vara lika löjliga i sitt allvar som män? Fiskar Liberalerna röster med terrorlistan? Är det motsvarigheten till eget rum på långvården och språktest? Oscarsjuryn måste från och med nu lova att titta på filmerna de röstar på. Fast det är kanske lite si och så med tilliten numera, som vi märker i skandalerna om assistansbolag. Just därför är det ett problem med den som inte vill skaka hand med kvinnor. Skulle det vara lika OK om man vägrar att skaka hand med färgade? Och kom och se oss live på Fokus redaktion den 14 maj kl 17-19. Gratis vin, men få platser kvar. Anmälan på fokus.se/mote. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    42 min
  2. APR 19

    Om gnälliga borgliga väljare, Alex Schulman och romantiken, finansministerns glasögon, kampen för klimataktivistiska tjänstemän, kossor, hundar och le Carré

    När får man säga glad påsk? När man vill, tycker anarkistiska Susanna. Varför är borgerliga väljare så gnälliga, undrar Rebecca Weidmo Uvell. Kanske för att de är borgerliga? Det för oss in på ett resonemang om folkpartisters sätt att vara. Katarina Barrlings doktorsavhandling fortfarande guld i sådana ärenden. Den skamlöse Axel, f'låt, Alex Schulman förklarar att klimatministern är skamlös. David Hockney har storutställning i Paris. Svenska klädtillverkaren Appletrees samarbetar med Marie-Louise Ekman. Är det till modet konstnärer söker sig nu. DN vurmar för klimataktivistiska tjänstemän — ingen tycks längre ha en aning om vikten av oväldiga statstjänare. Och nu har vetenskapen slagit fast att hundar, precis som allt annat roligt, är dåliga för miljön. John le Carrés son har skrivit en riktigt bra bok i pappas anda. Sämre är att korna inte ska få gå ut längre. Vårbudgeten inte så het, men finansministerns nya, glamourflickiga glasögon är det. Kvinnorna runt Trump, å andra sidan, ser ut som porrstjärnor. Horace Engdahl gråter när han ser Gift vid första ögonkastet. Det är sådant, och porrdockor, som Svenskans kultur ägnar sig åt efter Peter Luthersson. Och Göteborgs styre har begått brott, men inte tjänstefel — hur hänger det ihop? Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    41 min
  3. APR 12

    Om det barnsliga minnestäcket på Sergels torg, amerikansk exodus, kommunanställda på phishingkroken, krismat, barnböcker och den ständige Trump

    Våren är i gång. Liksom närbedrägerierna. När Malmö stad ville kolla hur väl de anställda klarade av phishingförsök fick de avbryta testet. Alltför många gick på det. Minnesmärket över terrorattacken på Drottninggatan är faktiskt löjligt. Snuttefiltar är för barn och idén med uppvärmda minnesmärken som publiken kan kladda på är just kladdigt. Det är tidstypiskt att eländet får god kritik. Att vänsterpartisters antisemitism beskrivs som "misstag" är skrattretande. Man vidarebefordrar inte bilder som kunde ha publicerats i SS-tidningen Der Stürmer av misstag. Men den öppna antisemitismen tillåts ofta passera, även på universiteten, där Doku grävt fram vad en del universitetslärare häver ur sig utan konsekvenser. Är amerikanerna på väg att fly sitt land? Nja, men en hel del akademiker och forskare tittar sig ändå omkring. Kommer amerikaner, som annars brukar vara så rädda för okända länder, i och med detta bli mer kosmopolitiska? Vi får väl se. Det brukat vara en viss typ av amerikaner som väljer att bli européer, som vi påmindes om när vi såg Johan Rabaeus som Gertrude Stein på Dramaten. Och så Trump. Suck. Och Albin Sandell, 28, som hittat på krismat. Och sist ett försök till barnbokskanon, som en hyllning till Marianne von Baumgarten, som begravdes i fredags. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    43 min
  4. APR 5

    Om folkpartisters eventuella sexliv, Trumps alternativa ekonomi, att söva sig med trädgårdsböcker, att bli rånad av gröna miljardärer och en faslig massa konst.

    Vi gnäller över våra allergier, men det är ändå vår. Och i Berlin blev det en väldig massa bra konst tack vare Ebba de Faire och hennes ofta — eller åtminstone regelbundet — förtjusande man. Vi träffade Rosa Barba, Karin Sander och Monica Bonvicini bland andra. Googla, kära lyssnare, googla, och ni får se. Claes Nordenhake, vår gallerigranne på Östermalm, var vänlig nog att bjuda hem oss på en drink i Berlin och efter en natt i Skåne var vi i Stockholm och såg den enastående utställningen av Dick Bengtssons verk, "Det ingen vill se", på Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken. Gå dit. Ingen har använt hakkors bättre. Men så kom Trumps tullar. Det mest oroväckande med dem är att Trump och hans polare verkligen tror att de har en ny ekonomisk idé. Det blir dyrt, det här. Susanna noterar att trädgårdsböckerna inte längre säljer drömmar, utan simpla ordningsregler och löften om att sövas. Ett tecken i tiden. Är det som händer i Liberalerna en sexskandal, som ryktet säger? Det vore uppmuntrande att få reda på att liberaler har ett sexliv. Med Centern är det värre: ingen vill bli partiledare utom de olämpliga. Trots Northvolt har nu regeringen specialdesignat regler för att kunna ösa miljarder över samma gröna investerare i ett annat projekt, Stegra. Vi håller mer på Christina Stenbeck, som åter fattar ordförandeklubban och sparkar ut Harald Mix. Fredrik Sjöberg har fått makalöst entusiastiska recensioner av sin biografi över Bruno Liljefors. Det är lika roligt att läsa som en rejäl sågning. Olle Granaths memoarer är också värda att läsa. Ska man göra någon skillnad hänger det på att man för dagbok och publicerar sig. Pär Wästberg kommer att bli den viktigaste skildraren av Stockholm från 1950 till nu av just det skälet. Och så Aftonbladets pinsamma sparkning av världsreportern Staffan Heimerson, som en bakvänd 90-årspresent. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    42 min
  5. MAR 29

    Om tyskt mode och Henrik Torehammar, amerikaner i klasskrig mot Europa. tullarna, Leif GW och Johan Pehrson, Hollywood om Hollywood, Olle Granath, mer om konstvärlden — allt från Berlin.

    Vi har landat i Berlin på konstexkursion kurerad av Ebba de Faire. Men vad är det med tyskarna egentligen? Hur klär de sig? Och hur talar de? Tysk känsla för mode har dock spridit sig utanför Tyskland. Se på Henrik Torehammar. Signalskandalen är en saftig tabbe, till och med från amatörerna kring Trump. Men det intressanta är att det visar att amerikanerna ser på européer som en oduglig, lat överklass. Susanna har skrivit om saken i söndagens SvD. Och nu kommer tullarna. Svenskan har börjat sälja retroplanscher på stridsflyget Draken - det säger något om behovet av trygghet. Och nog var det kul att se Leif GW och Johan Pehrson braka samman, även om Liberalerna fortsätter att vara ett gåtfullt utsnitt av Sverige. Äntligen protester mot Hamas i Gaza. Och så har vi sett två serier där Hollywood beskriver Hollywood: The Franchise och The Studio. Kul på olika sätt, men känns verklighetsnära i all absurditet. Vi ser fram emot att Adam Driver och Jessica Chastain tar sig an den underbeskrivna konstvärlden på samma sätt i kommande The Dealer. Under tiden kan man läsa Olle Granaths professionella memoar "I konstens värld". Och nästa år kommer Johans bok om Nidbildens idéhistoria. Men nu ska vi ut i Berlin och frottera oss med konstnärer. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    41 min
  6. MAR 22

    Om Hanna Hellquists offentliga hundliv, Landerholmgate, triggervarning på Snövit, polisens "kortvariga effekter", Gertrude Rabaeus Stein och Graydon Carter.

    Våren har kommit, fontänen är i gång och marmortassan avtäckt. Vad ska vi göra med alla högar av smutsiga underkläder som lydiga svenskar lämnar in? Vi ser fram emot att läsa om "Avvikare i Sverige" och har redan haft stor behållning av att läsa om giljotinen, när Thomas Steinfeld berättar om den i Svenskan. Varför beskrivs det som "kortvariga effekter" när polisen i två veckor kniper åt buset i Södertälje? Det funkade ju. Kontroverserna kring den nya filmen om Snövit visar bara att vi kan resa runt hela jorden, men även om vi förmår ta till oss en annan plats, förmår vi inte ta till oss en annan tid. Snart är alla sagor omöjliga, inte minst Pelle Snusk, som trots allt skrevs av en psykolog. Susanna minns hur hon bodde i samma trappuppgång som Tatiana Angelini Jolin, gift med Einar Jolin, som gjorde Snövits röst i första Disneyfilmen. Hela Landerholmhistorien är ytterligare ett exempel på när hanteringen av något rätt trivialt blir den verkliga skandalen. Lär de sig aldrig något? Nej tydligen inte: Hanna Hellquist blev förvånad över att folk tyckte det var konstigt att hon tiggde pengar till sin tax, trots att hennes bolag drar in över två miljoner om året. Kända skribenter har blivit just kändisar, som spelar på känslor och gör det privata offentligt. Det har blivit normalt att bete sig som ett barn fast man är vuxen. Kul med Johan Rabaeus premiär som Gertrude Stein på Dramaten. Camilla Thulins kostym och Ernst Billgrens scenografi får särskilda omnämnanden. Susanna konstaterar, efter en marknadsundersökning på COW parfymeri, att man inte talar om att man lyfter sig, men att botox är helt OK. Vad är nästa steg i normförskjutningen? Och sedan vår partner i inre exil: Graydon Carter och hans Air Mail. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    43 min
  7. MAR 15

    Om det ni aldrig hört om Stenbeck, så blir du funktionell alkoholist, Mix och andra miljardärer med eviga guldbyxor, A real pain, EFN:s papperstidning och Johan Rabaeus som Gertrude Stein.

    Nu har vi sett Stenbeck och Jakob Oftebro gör ett bra jobb. Men vad är det med perukerna och kostymerna? Och vart tog Pelle Törnberg vägen? Och så får ni ett par personliga minnen av Jan, som ni nog inte hört förut. Dokumentären om Stenbeck också värd att se om. Och Per Andersson levererar förstås underlag till båda. Vad göra när man går i inre exil? Jo läsa riktiga papperstidskrifter. Johan föreslår fyra: Literary review, den bästa och roligaste litteraturtidskriften på marknaden, The Idler, som bygger på att livet är som bäst när man gör så lite som möjligt,The Modern Drunkard, som slår ett slag för högfunktionell alkoholism, och Slightly Foxed, som skriver om böcker därför att de är bra, oavsett om de kom för tio, 30 eller 150 år sedan. Och apropå det ska Handelsbankens EFN nu starta papperstidning. Tänker de äntligen gå tillbaka till papperspengar också? Hur kommer det sig att miljardärerna alltid går rikare ur sina bolags konkurser? Den jättelika kraschen Northvolt har varit en bra affär för några av de som pumpade upp företaget. Att inte ta konsekvenserna av den risk man tagit påminner om när folk ljuger i rätten, men så verkar också mened vara ett helt accepterat brott numera. Det är hur som helst skillnad på sådana som Johan Staël von Holstein och sådana som Christer Sturmark. Vi har sett A Real Pain och gillar Kieran Culkin, som fick en Oscar, Jesse Eisenberg och hela filmen. Men hur kommer det sig att det ska vara så mycket musik i all film nu. Det är direkt störande. Förut var det bara i hissen man fick stå ut med ljudridåer. Och så sitter vi som på nålar i väntan på att få se Johan Rabaeus som Gertrude Stein på Dramaten: vårens höjdpunkt. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    42 min
  8. MAR 8

    Om svenska kärnvapen, Dylan, transpåvar, rådjursben, inre exil, obildbara liberaler, Stenbeck, kung Charles och Trump förstås

    Vi har sett Dylanfilmen och gillar. Konklaven, däremot, en stereoptypfest – spoiler här – och sedan går vi loss på kärnvapen. De har plötsligt blivit verkliga, även i Sverige, inte bara något man kan använda för som symbol för allt hemskt. Ska Sverige ha sin egen bomb? Johan Wennström var för det i Fokus redan i november. Hos oss är the jury is still out. Är svenskar pragmatiska? Bara inom den ideologiska boxen. Är man inne i den kan man vara hyperrationell, men man får inte kliva utanför ramen. USA har mycket att förlora — och nu talar vi pengar — på att göra sig ovän med Europa. Men det är en stor förändring på gång. Den är mycket större än Trump, den liberala världsordningen tog död på sig själv. Det skulle inte bli som vanligt igen om Trump försvann imorgon. Är det inte märkligt att liberaler inte kan fatta det? Inte särskilt. Aristokratier som faller fattar aldrig varför. Vad gjorde svenska liberaler fel? Listan är lång, med början i avrustning och migrationspolitik. Själva förespråkar vi inre exil, inte minst för att undvika att reagera på andras dumheter genom att hetsa sig till dumheter åt andra hållet. Det är bäst att inte sluta tänka. Arbetsförmedlingen har kommit på att de inte har "kunder". Varför tog det så lång tid. Bengt Göransson visste det hela tiden. Färre unga kallar sig feminister. Det beror antagligen på radikalfeministernas dumheter. Hur kommer det sig att klimatet sägs vara afghanernas största problem, när de fördubblat sin folkmängd på 20 år, plågats av talibaner och amerikanska soldater lika länge? Antagligen därför att nyhetsmallen säger att det ska vara så. Vi har ännu inte hunnit se serien om Stenbeck, men vill göra det. Fram till dess kan man lyssna på kung Charles spellista, som kommer på måndag. Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    42 min

About

Vi äter frukost, läser tidningen och försöker att inte ge upp Become a member at https://plus.acast.com/s/hakeliuspopova. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada