6 episodes

De geklimatiseerde kelders van het Haags Gemeentearchief liggen vol geluidsjuweeltjes, bewaard voor de eeuwigheid. Op verzoek van het archief haalt podcastmaker Peter de Ruiter de toekomst naar voren en spitst zijn oren. Hij ontdekt er uitzonderlijke stemmen, geluiden en muziek. Daar heeft hij zijn geluidsdocumentaires omheen gesponnen. Onder de titel Het Luisterarchief heeft hij zes afleveringen gemaakt, die sinds december 2021 alle kunnen worden beluisterd: ruim 5,5 uur luisterplezier in totaal. Klik voor meer informatie en bijbehorende illustraties naar http://www.hetluisterarchief.nl

Het Luisterarchief: geluidsjuweeltjes uit de audiocollectie van het Haags Gemeentearchief Haags Gemeentearchief

  • History

De geklimatiseerde kelders van het Haags Gemeentearchief liggen vol geluidsjuweeltjes, bewaard voor de eeuwigheid. Op verzoek van het archief haalt podcastmaker Peter de Ruiter de toekomst naar voren en spitst zijn oren. Hij ontdekt er uitzonderlijke stemmen, geluiden en muziek. Daar heeft hij zijn geluidsdocumentaires omheen gesponnen. Onder de titel Het Luisterarchief heeft hij zes afleveringen gemaakt, die sinds december 2021 alle kunnen worden beluisterd: ruim 5,5 uur luisterplezier in totaal. Klik voor meer informatie en bijbehorende illustraties naar http://www.hetluisterarchief.nl

  Het Luisterarchief: #6 Reclameplaatjes (3)

  Het Luisterarchief: #6 Reclameplaatjes (3)

  ​In de jaren zestig groeit de welvaart met flinke sprongen. De grote groep kinderen van vlak na de Tweede Wereldoorlog zoekt vermaak met beatmuziek. Grammofoonplaten zijn duur en op de radio mag nog geen reclame worden gemaakt. Die combinatie leidt tot grote aantallen reclame- en gelegenheidsplaatjes, waarvan er vele juweeltjes in het archief worden bewaard. Peter de Ruiter selecteert er voor Het Luisterarchief een handjevol en componeert er Haagse verhalen omheen.

  Hoofdstuk 3

  Mijnbouwmaatschappij Billiton
  Het Cocktailtrio maakt in 1960 een plaatje voor het honderdjarig bestaan van mijnbouwmaatschappij Billiton, toen gevestigd aan het Louis Couperusplein. In het voormalige kantoor zitten nu appartementen, maar de geest van Billiton waart er nog rond. Bewoner Michael Brandt leidt de luisteraar door het gebouw.

  Aan het eind van het gedeelte over Billiton blijkt dat het 'Haagse Josje', het bronzen beeld dat het personeel het bedrijf voor zijn jubileum cadeau heeft gedaan, zoek is. Het stond vele jaren voor de deur van het pand aan het Louis Couperusplein, is een paar keer meeverhuisd naar andere locaties, maar is sinds Billiton uit Nederland vertrok foetsie. Helga Meijer van het Gemeentearchief en Peter de Ruiter bundelen hun krachten en gaan op onderzoek uit.

  Kijk op www.hetluisterarchief.nl voor foto's en filmpjes met Haagse Josje en informatie over de andere delen van deze serie.

  • 52 min
  Het Luisterarchief: #5 Reclameplaatjes (2)

  Het Luisterarchief: #5 Reclameplaatjes (2)

  (ga voor de covers van de plaatjes naar www.hetluisterarchief.nl)

  ​In  de jaren zestig groeit de welvaart met flinke sprongen. De grote groep  kinderen van vlak na de Tweede Wereldoorlog zoekt vermaak met  beatmuziek. Grammofoonplaten zijn duur en op de radio mag nog geen  reclame worden gemaakt. Die combinatie leidt tot grote aantallen  reclame- en gelegenheidsplaatjes, waarvan er vele juweeltjes in het  archief worden bewaard. Podcastmaker Peter de Ruiter selecteert een  handjevol en componeert er Haagse verhalen omheen.

  Frits Jonker is verzamelaar van reclameplaatjes en scheef er samen met Dolf Hell zelfs een boek over: De muzikale verleiding.  Hij vertelt over hoe vrijwel alle grote artiesten uit de jaren zestig  en zeventig zich voor het medium lieten inhuren, Hagenaar of niet: Kees  van Kooten en Wim de Bie, Paul van Vliet, Jasperina de Jong, Annie MG  Schmidt, Jules de Korte, de Golden Earrings, Toon Hermans Frans Halsema,  Ramses Shaffy en ga zo nog maar even door. Vele 'Haagse' merken  passeren de revue: Erres, Caballero, Shell.

  In  de jaren zestig wil de jeugd niet alleen naar muziek luisteren, maar er  ook op dansen. ​Dat kon bij vele dansscholen in de stad, waaronder die  van Wim Lier. Een opwekkend plaatje moest de jeugd de weg wijzen naar  dit instituut. Weduwe Carin Lier brengt de swingende lessen weer tot  leven in de school aan de Scheveningse Veer, die er nog wel is, maar  niet meer wordt gebruikt. Hagenaars halen herinneringen op aan hun  mooiste tijd.

  • 1 hr 8 min
  Het luisterarchief: #4 Reclameplaatjes (1)

  Het luisterarchief: #4 Reclameplaatjes (1)

  In de jaren zestig groeit de welvaart met flinke sprongen. De grote groep kinderen van vlak na de Tweede Wereldoorlog zoekt vermaak met beatmuziek. Grammofoonplaten zijn duur en op de radio mag nog geen reclame worden gemaakt. Die combinatie leidt tot grote aantallen reclame- en gelegenheidsplaatjes, waarvan er vele juweeltjes in het archief worden bewaard. Podcastmaker Peter de Ruiter selecteert een handjevol en componeert er Haagse verhalen omheen.

  VVD-wethouder Dankelman is anno 1966 een begrip in Den Haag en dat wil hij graag blijven. Om jonge stemmers te lokken maakt hij een plaatje met beatmuziek. Hij danst zelf lustig mee. Zijn zoon Maarten haalt herinneringen op aan die tijd, waarin de ruiten werden ingegooid als je een VVD-poster voor het raam hing. Als wethouder van verkeer laat vaderlief zich eens ontvallen dat als iedereen zou gaan lopen, de verkeersproblemen van Den Haag in één klap zouden opgelost. Dat werd een relletje.

  Het Residentie Orkest wil in 1969 zijn vriendengroep uitbreiden. Ze maken een plaatje waarin toenmalig chef-dirigent Willem van Otterloo in gesprek gaat met Paul van Vliet over het wezen van klassieke muziek. Met rijkgeschakeerde fragmenten komt de kunst tot leven. Ook gaat Van Vliet gaat zelf in dialoog met de instrumenten. Anno 2021 vertellen Yolande Zuijdgeest en Ward Koopmans over de manier waarop zij ook nu de kunst aan de man brengen: door het publiek te laten luisteren. Als toegift krijgt de luisteraar een indruk van hoe het orkest klinkt in zijn mooiste zaal ooit: Amare.

  • 58 min
  Het luisterarchief: #3 De gevierde Haagse fotograaf Simon Smit

  Het luisterarchief: #3 De gevierde Haagse fotograaf Simon Smit

  (Klik naar www.hetluisterarchief.nl om de foto's die worden besproken ook te zien)

  Aflevering 3 van Het Luisterarchief is gewijd aan Simon Smit, misschien wel de meest roemruchte fotograaf die Den Haag heeft voortgebracht. Met een groot hart voor zijn stad bracht hij al voor de Tweede Wereldoorlog de sfeer en de actualiteit in Den Haag in beeld. In 1936 werd hij internationaal bekend met de foto van het verlovingspaar Juliana en Bernhard op de fiets. Simon kende God en Gerrit en dat hielp hem overal binnenkomen voor exclusieve platen van het nieuws, dat hij versloeg of dat hij zelf maakte. Hij won twee keer de Zilveren Camera en oefende zijn beroep uit tot ver na de eeuwwisseling - tot hij in 2012 op 98-jarige leeftijd stierf.

  Luister naar Simons typische, licht Haagse stemgeluid in het interview met Peter Schilperoort uit 1978, dat met alle zorg in het archief wordt bewaard. Fiets mee door Den Haag met oud-journalist Fred van Bunge, die op markante plekken vertelt hoe hij met Simon samenwerkte. Collega-fotograaf Ronald Speijer haalt herinneringen aan de boef die Simon ook was op. Oud-fotoarchivaris Wim de Koning Gans bespreekt Simons meest in het oog lopende foto's. Bart Maat, de fotograaf die in 2021 met zijn foto een minister in grote moeilijkheden bracht,  vergelijkt zijn vak van nu met dat van toen.

  • 45 min
  Het Luisterarchief: #2 Het Haagse lied (2)

  Het Luisterarchief: #2 Het Haagse lied (2)

  De eerste twee afleveringen van Het Luisterarchief gaan over het Haagse lied. Iedereen kent de befaamde liederen over Den Haag, maar er zijn er nog vele, vele meer. Alleen al musicus Hans Steijger heeft er meer dan tweehonderd gemaakt. In deel 2 vertelt hij welke en hoe hij dat doet. Uiteraard komen in deze podcast tal van andere liedjes over Den Haag voorbij, met een bijzondere plaats voor La Haye van Tess Merlot - het jongste nummer over de stad van deze nieuwe ster aan het Haagse firmament.

  • 42 min
  Het Luisterarchief: #1 Het Haagse lied (1)

  Het Luisterarchief: #1 Het Haagse lied (1)

  De eerste twee afleveringen van Het Luisterarchief gaan over het Haagse lied. Iedereen kent de befaamde liederen over Den Haag, maar er zijn er nog vele, vele meer. Alleen al musicus Hans Steijger heeft er meer dan tweehonderd gemaakt. In deel 2 vertelt welke en hoe hij dat doet. In deel 1 hoor je onder anderen schrijver en verzamelaar Jimmy Tigges, die met collega Paul Groenendijk een boek schreef over Haagse liedjes. Vele bekende en onbekende plaatjes passeren de revue. Luister in dit deel ook naar Harry Knipschild, die in dienst van platenmaatschappij Polydor O, O, Den Haag uitbracht - nadat hij daar tal van horden voor had moeten nemen. Exclusief voor Het Luisterarchief kun je luisteren naar een vroege versie van dit nummer, met een andere tekst.

  Uiteraard komen in deze podcast tal van andere liedjes over Den Haag voorbij, met een bijzondere plaats voor La Hayevan Tess Merlot - het jongste nummer over de stad van deze nieuwe ster aan het Haagse firmament.

  • 54 min

Top Podcasts In History

The Rest Is History
Goalhanger Podcasts
American Scandal
Wondery
The Lion and The Sun: A Modern History of Iran
Oriana Coburn
Throughline
NPR
American History Tellers
Wondery
You're Wrong About
Sarah Marshall