22 episodes

En podcast om investering og investorpsykologi med Jens Balle. Gennem mere end 30 år har Jens været aktiv på de finansielle markeder. Men i virkeligheden er han meget mere interesseret i mennesker end i markeder, og det kombinerer han ved at fokusere på investorpsykologien. Denne podcast handler om investering og investorpsykologien vi alle risikerer at blive ramt af. Bliv en bedre investor. Investering er slet ikke svært!

Investering på hjernen Jens Balle

  • Business

En podcast om investering og investorpsykologi med Jens Balle. Gennem mere end 30 år har Jens været aktiv på de finansielle markeder. Men i virkeligheden er han meget mere interesseret i mennesker end i markeder, og det kombinerer han ved at fokusere på investorpsykologien. Denne podcast handler om investering og investorpsykologien vi alle risikerer at blive ramt af. Bliv en bedre investor. Investering er slet ikke svært!

  ESG investering med Jacob Lage Hansen

  ESG investering med Jacob Lage Hansen

  ESG virker til at være på alles læber i øjeblikket. FNs verdensmål har formentlig været med til at sætte dette fokus og mange virksomheder har også travlt med at behandle miljøet og ansatte godt. Men er det godt at investere i?
  Min lokale bedemand har et banner hængende med teksten:
  Vi planter et træ for hver kiste vi bringer
  Så selv på den sidste rejse, er der fokus på klimaet og bæredygtighed. Fra august 2022 kræver lovgivningen også at investeringsrådgivere spørger investorer om deres investeringsønsker i forhold til ESG. Men er interessen mon egentlig drevet af efterspørgsel eller reelt drevet af udbyderne?
  Det og meget andet omkring ESG tog jeg en snak med founder og direktør i DoLand, Jacob Lage Hansen om. Hør hvad vi talte om - måske kan du lære nyt om ESG?
  Nyttige links:
  I podcasten omtaler Jakob Lage Hansen to undersøgelser:
  Første omtalte studie i pixie bog version: https://download.dws.com/download?elib-assetguid=2c2023f453ef4284be4430003b0fbeee
  Første studie som artikel: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2699610
  Andet studie: https://www.stern.nyu.edu/sites/default/files/assets/documents/NYU-RAM_ESG-Paper_2021%20Rev_0.pdf
  Desuden anbefaler Jakob bogen Technological Revolutions and Financial Capital - The Dynamics of Bubbles and Golden Ages af Carlota Perez - find den her: https://www.saxo.com/dk/technological-revolutions-and-financial-capital_carlota-perez_paperback_9781843763314
  I denne podcast taler Huxi Bach med Jon Wegener (gæst i Investering på hjerne episode 7): https://www.dr.dk/lyd/special-radio/ubegribeligt/ubegribeligt-2
  Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 39 min
  Invester som de professionelle med Jens Woeste

  Invester som de professionelle med Jens Woeste

  Hold følelserne ude og fokuser på fakta! Det er nemmere sagt end gjort, men det er det mange professionelle forsøger at opnå, når de læner sig op af kvant-
  Efter i mange år at have hjulpet professionelle investorer, vil danske Jens Woeste nu give private adgang til nogle af de værktøjer, de professionelle har adgang til. Derfor har han udviklet det han kalder en avanceret lommeregner, der kan hjælpe private investorer med aktieinvesteringer.
  Det hele startede hjemme hos forældrene, hvor Jens Woeste fik smag for computere. Han udviklede små programmer og fik smag for at bruge computer i løsning af mange dagligdags opgaver. Men data alene var for kedeligt, så han kastede sig i stedet over kombinationen af økonomi og computerkraft.
  Det førte til flere år som udvikler af og rådgiver omkring software og analysesoftware til en række store pengeinstitutter i hele verden. Men det fik en ende, da Jens Woeste på et tidspunkt skulle investere et beløb selv, og opdagede, at han ikke kunne finde software, der kunne hjælpe private investorer.
  KVANT-analyser
  I sit professionelle virke arbejdede Jens Woeste med det man kalder KVANT-analyser. Kvantitative analyser, der tager udgangspunkt i fakta og forsøger at holde følelserne ude. For private investorer er situationen næsten omvendt, og følelser er i høj grad på spil, når private investerer.
  Men sådan behøver det ikke være, for Jens Woeste udviklet StoxIQ, der kan hjælpe private investorer til at have KVANT som deres primære investeringstilgang - også til en overkommelig pris. 
  Kvantitativ trading er en lidenskabsløs beslutningsproces. Mønstrene og tallene er det eneste, der betyder noget. Det er en effektiv købs-/salgsdisciplin, som kan blive udløst konstant uden påvirkning af de følelser, der normalt er forbundet med finansielle beslutninger. (Kilde: invested.dk)

  I Jens Woestes app, StoxIQ, får du anbefaling af enkeltaktier, du skal bruge til at opbygge din portefølje. For Jens Woeste tror på at man som langsigtet investor, kan spare nogle omkostninger, ved ikke at investere via ETF'er - hør mere om hvorfor i podcasten. 
  Nyttige links:
  Du kan læse mere om Jens Woestes app, StoxIQ her: https://stoxiq.com/
  (Du kan prøve det gratis i 7 dage)
  Desuden anbefalede Jens Woeste tre kilder til gode analyser:
  Goldman Sachs har et undersite der hedder “Insights”. En gang om måneden offentliggører de “Top of Mind” som er en virkelig god sammenfatning af temaer der rammer os lige om lidt - https://www.goldmansachs.com/insights/series/top-of-mind/index.htmlDen danske økonom Lars Christensen har bloggen The Market Monetarist - https://marketmonetarist.com/Blackrock har en årlig publikation der hedder Investor Pulse. Konklusionerne er typisk sammendrag af spørgeskema undersøgelse  (sidst havde de ifølge dem selv omkring 27.000 besvarelser) - https://www.blackrock.com/corporate/insights/investor-pulseJens anbefaler to bøger:
  The Warren Buffett Way af Robert G. Hagstrom: https://www.saxo.com/dk/the-warren-buffett-way_robert-g-hagstrom_hardback_9781118503256Lars Tvedes Bobler, b******t og børsfest: https://www.saxo.com/dk/bobler-b******t-og-boersfest_lars-tvede_haeftet_9788740064957Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 58 min
  Barndom og risiko med Morten Holm

  Barndom og risiko med Morten Holm

  I psykologien er man opmærksom på, at vi kan have forhold i fortiden, der påvirker os. I økonomien tager man gerne udgangspunkt i at vi er rationelle beslutningstagere. De to udgangspunkter passer ikke helt sammen og nu har CBS kigget på data, der indikerer at psykologerne har ret - også når det handler om økonomi.
  Morten Holm er PhD og lektor på CBS' institut for regnskab. Det lyder måske lidt kedeligt og meget fokuseret på tal, men Morten blander også adfærd ind i sin hverdag. 
  I Danmark indsamler det offentlige rigtig mange datapunkter på alle os indbyggere. Vores CPR-register er relativt unikt, og med baggrund i det, kan man lære en masse om den enkelte. Eller man kan lære noget om danskerne, hvilket er muligt for forskere, der kan få adgang til disse data til forskning.
  Fra 1980 er disse data meget dækkende og kan derfor bruges i forskning. Data er naturligvis anonymiserede og der stilles en række krav til forskernes arbejde med oplysningerne.
  De første seks år
  I forskningen har Morten Holm og hans kolleger valgt at fokusere på børns første seks år for at se om det har indflydelse på deres økonomi fremover. Noget indikerer at en række faktorer spiller kraftigt ind på din økonomi som voksen, blandt andet:
  hvor du er vokset op - helt ned på gadeniveaudin familiesammensætning - en eller to forældreØkonomi er noget vi arver fra vores forældre - på flere måder! Måske man skal inddrage det i dialogen om risikoprofiler i fremtiden. Nogen skal måske nudges til en lavere risikovillighed og andre til en højere :-)
  Nyttige links:
  Du kan læse mere om Morten Holms arbejde her: https://www.cbs.dk/forskning/institutter-centre/institut-regnskab/medarbejdere/mhacc
  Morten anbefaler to bøger:
  Douglas Kenrick The Rational Animal find den her: https://www.saxo.com/dk/the-rational-animal_douglas-t-kenrick-vladas-griskevicius_hardback_9780465032426Stephen J Dubner og Steven D Levitt Freakonomics find den her: https://www.saxo.com/dk/freakonomics_steven-d-levitt_paperback_9780061956270Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 53 min
  First North aktierne skuffer investorer med Simon Kirketerp

  First North aktierne skuffer investorer med Simon Kirketerp

  Man siger at risiko og afkast hænger sammen. Hvis det gør det, bør risiko belønnes, og man bør få højere afkast, hvis man investerer i noget med højere risiko. Men det sker ikke helt på vækstbørsen, First North. 
  Det har journalist Simon Kirketerp og hans kolleger på Dagbladet Børsen kigget nærmere på, og granskningen viser at de fleste noteringer på First North ikke har kunnet leve op til forventningerne – ikke engang deres egne. Det smitter af på investorernes resultater.
  Vækstbørsen First North
  Ideen med vækstbørsen er at give virksomheder adgang til investorer uden de samme krav, man ellers møder på de "normale" børser. På den måde kan virksomheder med behov for kapital til vækst, møde investorer, der gerne vil investere. 
  Mange private investorer har også kastet deres kærlighed på aktier på First North. Det har dog ikke været nogen udpræget succes. 
  Børsens analyse viser at selskaberne har meget svært ved at opfylde deres egne forventninger. Det har også betydet at investorernes afkast har været væsentligt dårligere end afkastet på at investere i C25-aktierne.
  Nyttige links:
  Simon Kirketerp anbefaler Kurt Karas bog Den rationelle investor - find den her: https://www.saxo.com/dk/den-rationelle-investor_kurt-kara_haeftet_9788757449341
  Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 42 min
  Daniel Hansen Pedersen fra Daniels Pengetips

  Daniel Hansen Pedersen fra Daniels Pengetips

  Danskerne har fået lyst til at investere. Finans Danmark melder om 10 % flere investorer i 2020, efter et stabilt niveau i mange år. Andre statistikker indikerer at en del af disse investorer er unge investorer. 
  Corona har givet flere mulighed og lyst til at interessere sig for investering. Oplevelsesaktiviter var ikke tilgængelige og det har måske været medvirkende til at saldoen på kontoen er steget. Men disse nye investorer er ikke nødvendigvis gået i banken, for at få gode råd til deres investorer, men har i stedet fundet information om investering på sociale medier eller YouTube. 
  En af de helt store danske formidlere på dette område er Daniel Hansen Pedersen, der med sin YouTube kanal har mere end 60.000 følgere. En 27 årig ingeniør med interesse for investering og flair for formidling, der i dag har gjort sin hobby til sin levevej.
  Jeg fangede Daniel i Spanien, hvor han i øjeblikket bor og driver sin forretning fra. 
  Tålmodighed er vigtig for investorer
  Daniel Hansen Pedersen har udviklet sin forretning fra at være en YouTube-kanal til i dag også at være et populært investeringskursus. Investeringerne bruger han ikke megen tid på.
  - Jeg følger ikke mine investeringer så tæt, men jeg laver en opdatering hver måned på min YouTube-kanal, fortæller Daniel Hansen Pedersen. Det syntes jeg faktisk er lidt for ofte at tjekke sine investeringer.
  Daniel Hansen Pedersen tænker nemlig langsigtet, når han investerer. Hør om hans rejse og erfaringer som investor i Investering på hjernen.
  Nyttige links:
  Du kan følge Daniel og Daniels Pengetips flere steder. For eksempel her:
  YouTube: https://www.youtube.com/c/DanielsPengetipsInstagram: https://www.instagram.com/danielspengetips/Daniel anbefaler Eric Jorgensons The Almanack of Naval Ravikant: https://www.saxo.com/dk/the-almanack-of-naval-ravikant_hardback_9781544514222
  På sine gåture lytter Daniel blandt andet til disse podcasts:
  Investering på hjernen (link er vist ikke nødvendigt)R4dio - Overskud - https://www.radio4.dk/program/overskud/Nordnet - #Investeringspodcasten - https://www.nordnet.dk/blog/podcast/En gang i mellem lytter han også til Millionærklubben - mest for underholdningens skyld. Den finder du her: https://www.euroinvestor.dk/podcast/millionaerklubben-10
  Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 50 min
  Risikoprofil og finansiel personlighed med Greg Davies

  Risikoprofil og finansiel personlighed med Greg Davies

  Jeg har omtalt Greg Davies i flere podcasts om risikoprofil - nu er han med på Investering på hjernen. Greg Davies er Head of Behavioural Science hos Oxford Risk, hvor han hjælper investorer og investorers rådgivere med at finde frem til deres risikoprofil.
  Vi kommer langt omkring i vores snak om risiko. Vi taler blandt om risikotolerance og finansiel personlighed. Du - og din rådgiver - skal kende din langsigtede risikotolerance, for at kunne opbygge den rigtige portefølje for dig! Men din finansielle personlighed skal også afdækkes, så du ved hvordan du vil reagere, når markederne bevæger sig.
  Tænkepauser gør dine beslutninger bedre
  Greg Davies er en varm fortaler for tænkepauser, der forhindrer dig i at agere i nuet. Sådanne tænkepauser vil gøre dine beslutninger mindre følelsesmæssigt påvirket og kvaliteten af dine beslutninger vil være højere, hævder han.
  Derfor har han selv en regel om, kun at træffe beslutninger om lørdagen. Der er markederne lukkede og han er derfor mindre følelsesmæssigt påvirket. 
  Måske skal du også have nogle tænkepauser?
  Nyttige links:
  Du kan følge Greg Davies og Oxford Risk på LinkedIn her: https://www.linkedin.com/company/oxford-risk/
  Greg Davies anbefaler bogen Scarcity af Sendhil Mullainathan & Eldar Sharif - find den her: https://www.saxo.com/dk/scarcity_sendhil-mullainathan_paperback_9780141049199
  Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

  • 50 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
iHeartPodcasts
NPR
Jocko DEFCOR Network
Ed Mylett
Pushkin Industries

You Might Also Like

Ophelia Invest
Nordnet
Radio4
Mathias Boe & Mads Christiansen
DR
André Thormann, Benjamin Zumofen og Henrik Foged Rasmussen