8 episodes

Een podcast met interessante (semi)actuele onderwerpen binnen en buiten de geneeskunde. De pod-docs nemen de luisteraar mee op een uitdagende afspraak van 30-45 minuten. Van nieuws, naar literatuur, ook de niet medische, naar gezondheidsvragen en boeiende personen met uitgangspunt: Dokter wat doet u nu? Meer informatie op onze website: www.dokterinpodcast.nl

Is er een dokter in de podcast‪?‬ Dokter in podcast

  • Health & Fitness

Een podcast met interessante (semi)actuele onderwerpen binnen en buiten de geneeskunde. De pod-docs nemen de luisteraar mee op een uitdagende afspraak van 30-45 minuten. Van nieuws, naar literatuur, ook de niet medische, naar gezondheidsvragen en boeiende personen met uitgangspunt: Dokter wat doet u nu? Meer informatie op onze website: www.dokterinpodcast.nl

  Aflevering 7. Er gaat niets boven jazz (uit Groningen)

  Aflevering 7. Er gaat niets boven jazz (uit Groningen)

  In aflevering 7 zijn er 3 dokters in de podcast.
  Pod-docs Liffert en Sanne bespreken het laatste vaccinatie nieuws met de nieuwe termen VIPIT en VITT. Dat zijn afkortingen voor Vaccine Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia/ Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia.   
  Speciale gast is huisarts Joost Swart. Hij vertelt over zijn passie jazz. Als jazz pianist reisde hij de hele wereld rond, maar nu zit hij noodgedwongen thuis en is begonnen met promotie onderzoek naar COVID testen. We laten zijn muziek tijdens en ook na de podcast horen!
  Hij heeft ook een aantal wijn-weetjes en praat mee over Duitse en Italiaanse spätburgunder/pinot nero/pinot noir.
  Liffert wil dat we gaan kijken naar de serie the young pope en the new pope. Sanne bespreek waar de naam Kahler vandaan komt. Tenslotte de uitslag van de prijsvraag en meteen weer een nieuwe. Hierna moet Liffert naar huis racen om voor de avondklok thuis te zijn. Haalt hij dat? Luister en huiver!
  Meer informatie, achtergronden en foto's op onze website www.dokterinpodcast.nl

  • 53 min
  Aflevering 6. Opgezette dieren, drop en AstraZeneca vaccin

  Aflevering 6. Opgezette dieren, drop en AstraZeneca vaccin

  In deze 6e aflevering zitten Sanne en Liffert nog in de lockdown met avondklok en hebben ze weer een ontbijtopname met deze keer een heerlijke champagne. De huispatholoog Joris wordt gebeld over kunstgebitten.  Ze praten met een dokter met een voorliefde voor fossielen en (oude) opgezette dieren. Vervolgens praat Liffert over zijn favoriete onderwerp hypertensie en dan specifiek over het effect van drop op bloeddruk. Saskia Middeldorp is weer te gast om te verhelderen wat er heel zelden gebeurd na een vaccinatie met het AstraZeneca vaccin (maar je kan je veilig laten vaccineren). En er is een bijzondere prijswinnaar van de prijsvraag uit uitzending 5.
  Meer informatie en ook de foto's zijn te vinden op onze website op www.dokterinpodcast.nl

  • 50 min
  Aflevering 5. A priori

  Aflevering 5. A priori

  In deze aflevering komt Liffert besneeuwd aan in de studio met blauwe vingers. We bespreken het nieuws met wetenschappelijke doorbraken in 2020 en het Lasix gebruik van de keeper van Ajax. Voorts gaat het over Rossini, componist en levensgenieter. Onze huispatholoog vertelt waar hij aan overleden is.
  Het nieuwe item: waar komt deze naam vandaan? gaat over Raynaud. 
  In het onderdeel dokter wat doet u nu? spreken we met Junus van der Wal over zijn passie eten en koken. Hij is dokter, maar schrijft voor @BuikAmsterdam. Junus heeft een eigen instagram account waarop hij regelmatig zijn kookkunsten laat zien. Je kan hem volgen als je niet al te gek bent. Ook op Twitter kan je hem volgen.
  De wijn van deze uitzending is de bruisende A Priori uit de Penedes in Spanje.

  Heb je vragen of suggesties? Reageren kan via onze website  www.dokterinpodcast.nl of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Meer informatie over deze uitzending en foto's op onze website.

  • 45 min
  Aflevering 4. COVID en een quiz

  Aflevering 4. COVID en een quiz

  De 4e  extra lange lockdown aflevering (15 minuten extra). Er zijn 3 dokters aanwezig en 1 prijswinnaar.  We blikken in deze eerste uitzending van 2021 traditiegetrouw terug op de vorige aflevering en bespreken de reacties. Ook bespreken we onze enquête van Twitter (@dokterinpodcast) met de vraag wat er in deze uitzending aan bod moet komen. De meeste stemmen waren voor een update over COVID en vaccinaties. Dat komt dan ook terug inde uitzending. Er waren ook suggesties om het over inspiratie buiten het werk te hebben, omdenken en over koken terwijl er geluisterd wordt naar klassieke muziek. Dit nemen mee op onze to-do list. 
  In het nieuws segment behandelen we de Amerikaanse politiek, de foodtrends van 2021, die in het PS van het Parool werden besproken. Het jaar 2021 wordt pittiger. We hebben het gevoel dat dat niet alleen op het gebied van eten is. Daarnaast bespreekt Liffert kleine Japanse auto's. Dat gaat hem aan het hart. Tenslotte leest Liffert in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad dat de namen van de veerponten over het IJ worden aangepast. Voor hem als centrum bewoner een enorme opluchting. 
  Het eerste onderwerp is de stand van zaken van COVID en de vaccinaties. Dit bespreken met onze hulplijn Janneke Stalenhoef(@jestalenhoef). De eerste ervaringen met vaccinatie worden besproken. De pod-docs hadden er last van, maar Janneke voelde niks. De bijwerkingen worden besproken en ook de verschillende vaccins. Conclusie is het werkt en is veilig. Voorts is het de manier om uit de lockdown te komen #ikvaccineer #thewayout. De nieuwste ontwikkelingen op gebied van behandeling van COVID-19 komt ook langs. De Il-6 remmer tociluzimab. Ook ivermectine wordt besproken, maar Janneke gelooft daar niet in. Tenslotte wordt door Liffert dit onderwerp geheel out-of-the box afgesloten met een opmerking over Windows en bespreking van het eten van worteltjes.  
  Liffert bespreekt na de COVID update de SGLT-2 remmers. Er is een glossy over deze medicatie verschenen bij het Medisch Contact. Is dat nu wel nodig en wat is de toegevoegde waarde van deze nieuwe medicijnen bij de behandeling van diabetes mellitus? Liffert ziet een rol van zijn geliefde zout, maar concludeeert dat het dure plastabletten zijn. 
  We drinken een glas champagne in het nieuwe jaar 2021. Het is een Douard Christian Tradition brut champagne van pinot noir, pinot meunier en de chardonnay (maar een beetje). Er is ook een Prestigious champagne met evenveel van de 3 champagne druiven (ook erg lekker). Er zit een gouden stikker op van Concours Mondial Bruxelles 2020. Dan moet de champagne wel goed zijn. Na de champagne drinken we een glas Amerikaanse rode wijn gemaakt van Merlot en Cabernet Franc. Het komt uit Columbia Valley en is van de wijngaard Two Vines met jaartal 2014. Een volle Amerikaanse wijn. Past goed bij het Amerikaanse nieuws. 
  Liffert wordt onder het genot van een glas rode wijn onderworpen aan een klassieke muziek quiz. Hij moet 10 fragmenten raden. Hoe brengt hij het er van af? Er zit een thema achter de fragmenten. De playlist is op Spotify te horen. Het gaat over koken. Dit onderwerp komt in de volgende uitzending terug.
  Voordat de uitzending wordt afgesloten komt de prijsvraag van aflevering 3 aan bod. De prijsvraag was waar kookt Yvette van Boven? Opties waren boven, op de begane grond of beneden. Te winnen is het laatste kookboek van Yvette van Boven. Verschillende goede antwoorden uit Kampen tot Amsterdam zijn binnen gekomen. We bellen de winnaar en er volgt een leuk gesprek over het kookboek, wijn en lekker eten. 
  Heb je vragen of suggesties? Reageren kan met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, zodat je geen uitzending mist. 

  • 53 min
  Aflevering 3. Koken en componisten

  Aflevering 3. Koken en componisten

  Alweer de 3e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn 3 dokters aanwezig en 1 bekende TV kok.  We blikken eerst terug op aflevering 2 en bespreken een (goede) recensie.

  De  eerste gast is een heuze bekende Nederlander. Het is TV kok Yvette van Boven. Ze heeft met haar laatste kookboek Home Made Basics Het Gouden Kookboek 2020 gewonnen. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek van het jaar. De andere genomineerden waren Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons van Marianne Snel. De jury heeft meerdere gerechten uit alle kookboeken bereid en daarop haar beslissing gebaseerd. We bespreken met Yvette en vragen wat een prijs als deze met haar doet. En of je daar geld of roem voor krijgt. Liffert wordt helemaal enthousiast als het over zout en koken gaat. Yvette en Liffert vinden elkaar als het gaat om eten uit pakjes en zakjes, waar te veel zout en ook suikers in zitten. Dus niet doen, maar zoveel mogelijk zelf bereiden. En dat is niet moeilijk aldus Yvette. En bij Liffert gaat het vooral over het zout en Yvette bekend dat ze 2 soorten zout bij het koken gebruikt. Kijken hoe Liffert daar op reageert.....

  Tijdens deze aflevering drinken we uiteaard weer wijn en deze keer een Pinot Noir 2017 van Esterházy uit Oostenrijk. Esterhazy is een beroemde familie uit Oostenrijk. Zij kennen een rijke historie en bezitten paleizen, forten, kunstcollecties en ook een super moderne "winery". De geschiedenis van de Esterházy familie begint in de 13e eeuw. Vanaf de 17e eeuw maakt men wijn. Dit deed men eerst in de historische kelders van Paleis Esterházy te Eisenstadt, maar sinds 2006 gebeurt dit in een hypermoderne "winery" in Trausdorf an der Wulka. Men bezit 42 hectare aan wijngaarden en deze zijn gelegen tussen het Leithagebergte en de Neusiedlersee. Beroemde gast op dit kasteel was Hayden. Die liet zich ook in wijn uitbetalen.

  We vroegen ons af waar Haydn aan gestorven is? Gelukkig kent Liffert een patholoog uit het AUMC die alles weten over de doodsoorzaken van componisten. Het is patholoog Joris Roelofs. Terwijl hij gezonde voeding en wijn koopt in de Albert Heijn bespreken met hem een aantal beroemde componisten en de reden van overlijden. We hebben het over Mahler en Paginini. Die worden ook besproken in het boek een Loden Last dat gaat over beroemdheden en hun ziekten. Een interessant gesprek met af en toe een vleugje RTL Boulevard.

  We sluiten af met de prijsv van aflevering 2. De vraag was waar de carignan druif oorspronkelijk vandaan komt. En als bonusvraag wat de originele naam van de carignan druif is. Het antwoord komt uit het dikke boek met alle druivenrassen van Janis Robinson. Het antwoord op de vraag waar komt de carignan oorspronkelijk vandaan is noord-oost Spanje en de carignan heet oorspronkelijk mazuelo. We hebben een prijswinnaar. Helaas telefonisch niet bereikt, maar die wint wel de fles carignan wijn!

  Er is ook een nieuwe prijsvraag. De prijs is een door Yvette van Boven gesigneerd exemplaar van haar nieuwste kookboek. De vraag is waar Yvette van Boven kookt? Is dat boven, beneden of op de begane grond? Reageren kan op onze website www.dokterinpodcast.nl via het contactformulier of met een mail naar info@dokterinpodcast.nl.

  Reageren op de uitzending of geven van suggesties kan via info@dokterinpodcast.nl. meer informatie en foto's op de website www.dokterinpodcast.nl 

  • 38 min
  Aflevering 2. Trombose en wijn

  Aflevering 2. Trombose en wijn

  De 2e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn er 3 dokters aanwezig.
  We blikken terug op de 1e aflevering en bespreken afgewogen de constructieve feedback. We zijn tenslotte geen RTL Boulevard. Of toch wel?
  Deze aflevering drinken we Hollandse waar. Een wijn gemaakt van Auxerois, pinot gris en pinot blanc door zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal uit Oosterhout (Noord-Brabant en niet Oosterhout in de buurt van Nijmegen). 
  De gast in deze 2e aflevering is professor Saskia Middeldorp @MiddeldorpS. Nu nog werkzaam in AUMC locatie AMC, maar binnenkort vertrekt ze naar het Radboud UMC in Nijmegen. Dit is onderwerp van gesprek. Daarnaast gaat het over COVID en trombose, lachgas en trombose en de pil en trombose. Ze is gek op trombose.
  De wijn gemaakt van carignan uit aflevering 1 is beoordeeld door Bronwyn. De beschrijving doet naar meer smaken. We geven ook een fles van deze wijn weg in onze eerste prijsvraag. Reageren kan via info@dokterinpodcast of via de website www.dokterinpodcast.nl
  En in het staartje van de uitzending zit nog een kleine toegift.

  Meer informatie, achtergronden en foto's op de website www.dokterinpodcast.nl 

  • 38 min

Top Podcasts In Health & Fitness