24 episodes

En podcastserie om hvordan man tackler livet som pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Lyt med når Sophie Espe, som er pårørende til sin mor der har paranoid skizofreni, taler med andre pårørende og fagfolk, og deler ud af sine egne oplevelser. Kontakt: jegerogsaa@gmail.com

Jeg er også pårørende Sophie Espe

  • Society & Culture

En podcastserie om hvordan man tackler livet som pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Lyt med når Sophie Espe, som er pårørende til sin mor der har paranoid skizofreni, taler med andre pårørende og fagfolk, og deler ud af sine egne oplevelser. Kontakt: jegerogsaa@gmail.com

  22: Vi er alle pårørende

  22: Vi er alle pårørende

  I denne episode taler jeg med pårørendekspert, foredragsholder & stifter af Pårørendeklubben, Rikke Struve. Vi taler om, hvornår Rikke første gang selv blev ramt som pårørende, og hvad identifikationen med pårørenderollen har betydet for Rikke i hendes liv og professionelle virke. 
  Rikke er en ildsjæl, som brænder for bedre inddragelse af de pårørende, og som taler om hvordan fremtidens pårørende ser ud. Fællesskab og netværk som nøgletemaer. Vi taler om, hvad Rikke mener der skal til for at vi som pårørende kan blive bedre inddraget, og så kommer vi også omkring motivationen for hendes digitale hjertebarn "Pårørendeklubben", som er en platform for pårørende på tværs af diagnoser, men hjælp, viden og netværk landet rundt.  
  Episoden er optaget hos hearHEAR i Lydens Hus. Musikken er komponeret af August Bager. 
  Find Rikke her: Instagram: @rikkestruveHjemmeside: Pårørendeklubben
  Find mig: Instagram: @sophie.espeHjemmeside: www.sophieespe.com

  • 45 min
  21: ”Tæt på, men udenfor”

  21: ”Tæt på, men udenfor”

  "Omkring hver tredje dansker bliver på et tidspunkt i livet ramt af en psykisk lidelse. Og de har pårørende, hvis tilværelse bliver kraftigt påvirket. Mange pårørende oplever, at de er tæt på lidelsen, men alligevel udenfor - de føler sig typisk forvirrede, magtesløse, vrede, angste og triste. Midt i kaosset, afmagten og sorgen er der en vej - også for de pårørende" (Udsnit fra bagsiden af bogen Tæt på, men udenfor, af J. E. Jansen og A. Bridgwater, Gyldendal, 2021")I denne podcastepisode er jeg i samtale med forfatter og journalist Anna Bridgwater, som er medforfatter af bogen "Tæt på, men udenfor". En bog der handler om at være pårørende til et menneske med en psykisk lidelse. Bogen indeholder nyeste viden, forskning og psykolog-faglige indsigter om pårørendes krisereaktioner, tanker og handlemønstre. Derudover præsenterer bogen forskellige pårørende-beretninger fra mennesker som på hver sin vis har været eller er i berøring med psykisk sygdom. Den er således en blanding mellem faglig viden og personlige beretninger. 
  I podcasten taler vi om, hvad bogen handler om og, hvad der var Annas motivation for overhovedet at ville være med til at skrive den. Anna fortæller om, hvordan det har været at komme tæt ind på livet af de 16 pårørende der præsenteres i bogen, hvoraf jeg er en af dem, og hvad der har været mest tankevækkende i mødet med dem allesammen. Hun fortæller også om sine egne erfaringer som pårørende, og om at savne et sprog for at forstå og tale om psykisk sygdom. Erfaringer som hun deler med mange af de pårørende der er med i bogen. Vi taler om det at være tæt på en psykisk lidelse, og så alligevel at føle sig udenfor. "Tæt på, men udenfor" er skrevet af psykolog Jens Einar Jansen & Anna Bridgwater, og er udgivet på forlaget Gyldendal i tæt samarbejde med Psykiatrifonden. Den kan tilegnes landet over i diverse boghandlere og lånes på biblioteket. Bogen har mine bedste anbefalinger. Episoden er optaget hos hearHEAR i Lydens Hus. Musikken er komponeret af August Bager. Find Anna her: Instagram: @annabridgwaterHjemmeside: www.bridgwater.dk
  Køb bogen hos Gyldendal Tæt på, men udenfor Find mig: Instagram: @sophie.espeHjemmeside: www.sophieespe.com
   

  • 36 min
  20: Taknemmelighed, kreativitet & mindfulness - om bevidst at tage ansvar for sin historie og livsvilkår

  20: Taknemmelighed, kreativitet & mindfulness - om bevidst at tage ansvar for sin historie og livsvilkår

  I denne episode taler jeg med Puk Hyllested, ildsjæl, pårørende, mor og stifter af virksomheden Lær med Hjertet, hvor hun kombinerer al sin viden og erfaring om mindfulness, taknemmelighed, flow og kreativitet i workshops og forløb der støtter andre kvinder i personling udvikling. 
  "Jeg har undervist børn, unge og voksne i 19 år. Jeg elsker at undervise! Men at være lærer kan også være et krævende job, og i 2016 var jeg ved at gå ned med stress (igen). Heldigvis faldt jeg over en uddannelse i mindfulness, som lød som det rigtige for mig. Det blev en livsforvandlende beslutning, og jeg valgte at tage hele den tredelte uddannelse til Life and Mindfulness Educator hos Akademiet for Mindfulness & Livsbevidsthed." (uddrag fra Puks hjemmeside) 
  Der skete et vendepunkt i Puks liv. Alt for længe havde hun været den der sørgede for alle andre. Pludselig blev hun ramt af, at hun midt i de gode intentioner om at være den perfekte og omsorgsfulde mor, kone, datter, veninde, kollega, etc. - havde glemt sig selv. Meditation og mindfulness blev hendes livsredning. 
  Vi taler om det at praktisere taknemmelighed og, hvad det kan gøre for ens mentale sundhed. Om Puks opvækst med sin mor, der hele livet igennem har haft det psykisk svært, og hvilke konsekvenser det har haft for Puk. Vi taler om bevidst forældreskab.  Om det at tage ansvar for sin historie, og det man ikke ønsker at give videre til sine egne børn. Vi taler om det at gå i pårørendegruppe, og om hvordan man passer bedst på sig selv. 
  Episoden er optaget i Lydens Hus i København. Musikken er komponeret af August Bager og produceret af vært Sophie Espe. 
  Find Puk her: 
  Hjemmeside: www.laermedhjertet.nu
  Instagram: @pukhyllested JEG ER OGSÅ PÅRØRENDE
  Hjemmeside: www.sophieespe.com
  Instagram: @sophie.espe
   
   
   

  • 56 min
  19: “Min verden falder fuldstændig sammen”

  19: “Min verden falder fuldstændig sammen”

  “Min verden falder fuldstændig sammen” var ordene som kom ud af min gæsts mund, da han i 2019 måtte fortælle sin studievejleder, at han ikke kunne færdiggøre sin bachelor, fordi hans mor igen havde forsøgt at begå selvmord og lå i respirator.I denne episode er jeg i samtale med 27-årige Jimmi Elley Graversen, som er pårørende til sin mor og bosat i Vestjylland. Jimmy er en frivillig og politisk ildsjæl på socialområdet, og er blandt andet Landsbestyrelsesmedlem i SIND UNGDOM. 
  Min samtale med Jimmi tager udgangspunkt i en tale han holdt til høring i Folketinget under temaet 'Inddragelse af pårørende i psykiatrien'. En stærk og meget barsk beretning om at vokse op i en familie med psykisk sygdom, med meget sparsom hjælp udefra, og med en mor som han i flere perioder ikke så i op til et år af gangen. Vi taler mere om pårørendeinddragelse, om Jimmis brændende ønske for at gøre en forskel for socialt udsatte, om hvem der skal spotte børnene, og om at have svært ved at passe på sig selv. Episoden er optaget I HéLT, yogastudie i København. Musikken er komponeret af August Bager og produceret af vært Sophie Espe. 
  Find Jimmy her: 
  Instagram: @jimmielley
  Video fra høring i Sundhedsudvalget 1. september 2021. Se Jimmys tale 1 time og 16 minutter inde i høringen HER 
  JEG ER OGSÅ PÅRØRENDE
  Hjemmeside: www.sophieespe.com
  Instagram: @jegerogsaapodcast

  • 1 hr 1 min
  18: 10 veje til et mere selvkærligt liv

  18: 10 veje til et mere selvkærligt liv

  Episoden indeholder reklame for mit online kursus SELF LOVE JOURNEY - 10 VEJE TIL ET MERE SELVKÆRLIGT LIV
  Er du hård mod dig selv? 
  Har du mange negative og selvkritiske tanker? 
  Tænker du på alle andre før dig selv? 
  Længes du efter at føle dig mere glad, tryg og stærk i den du er? Selvomsorg er svært og det er krævende! Ja tak - det ved jeg alt om. Selvomsorg er også roden til et glædesfuldt, meningsfuldt og harmonisk liv. Et liv med os selv som kaptajn, med sunde grænser, et højt selvværd og et varmt hjerte.
  “Jeg sidder her som voksen, og synes jeg har et rigtig stort stykke arbejde at lave… I denne soloepisode deler jeg ud af min selvomsorgs-rejse, blandt andet om mit sitrende nervesystem og et sørgeligt afsavn af afslapning - heeelt ind i knoglerne. Det er et emne som har optaget mig utrolig meget, lige siden jeg for 6-7 år siden blev bevidst om hvor dybt ulykkelig jeg var, og hvor lidt omsorgsfuld jeg var over for mig selv. Selvomsorg er ligesom blevet min kæphest i livet. Noget jeg praktiserer hver eneste dag. Noget jeg har samlet en masse viden og erfaring om. Noget jeg er bevidst om at pakke min hverdag ind i. Og nu kommer vi til det sjove (og kærlige)…  For jeg vil gerne dele med dig, hvordan man træner sin selvkærlighedsmuskel. Jeg har lavet et online kursus med 10 mini-moduler til dig som ønsker at blive mere bevidst om, hvad du selv kan gøre for at leve et mere selvkærligt liv. Kurset tager udgangspunkt i viden, øvelser og metoder fra blandt andet yoga, psykologi og livsfilosofi. Under kurset lærer du, hvordan du giver slip på uhensigtsmæssige tankemønstre, øger velvære i både krop, sind og sjæl, integrerer selvkærlige rutiner og ritualer i din hverdag, og øger kærligheden til dig selv.INVESTERING: 299 DKK
  RABATKODE: Jeg har lavet en rabatkode til alle jer som lytter til JEOP, hvor I får 15% rabat indtil  1. november 2021Rabatkode: selflove Kurset finder du via min hjemmeside www.sophieespe.com Link til kurset: https://www.sophieespe.com/selflovejourneyonlinekursusFølg JEOP på instagram: https://www.instagram.com/jegerogsaapodcast/
   

  • 40 min
  17: "Vi skal behandle hele familien"

  17: "Vi skal behandle hele familien"

  I denne episode har jeg besøg af ildsjæl, psykiatrisk sygeplejerske, neuro-og sundhedscoach, cand.pæd i pædagogisk psykologi, Cindie Schmidt. Vi taler om mental sundhed, om Cindies arbejde som psykiatrisk sygeplejerske, om at starte egen virksomhed op, og om Cindies egen personlige erfaring som pårørende. 
  Cindie bor sammen med sin familie i Vejle, og arbejder på nuværende tidspunkt på et behandlingstilbud for mennesker med spiseforstyrrelse. Derudover driver hun sin egen virksomhed Mental-Sundhed, hvor hun hjælper forældre, pårørende og familier når psykisk sygdom eller mental udmattelse bliver en del af dagligheden. I følge Cindie skal man inddrage hele familien på lige fod med den som har psykiatrisk lidelse, fordi det er de pårørende som er den syges vigtigste ressource, og fordi vi bevidst påvirker hinanden, gennem vores nervesystemer og spejlneuroner. Undersøgelser viser også, at der er betydelig større chance for, at den som er syg eller mentalt udmattet, bliver raks, hvis de pårørende inddrages. Episoden er optaget i HéLT, yogastudie i Kbh og musikken komponeret af August Bager. Find Cindie her: 
  Hjemmeside: www.mental-sundhed.dk
  Instagram: @den_psykologiske_sygeplejerske
  JEG ER OGSÅ PÅRØRENDE Hjemmeside: www.sophieespe.com
  Instagram: @jegerogsaapodcast
   
   
   

  • 52 min

Top Podcasts In Society & Culture

Where Everybody Knows Your Name with Ted Danson and Woody Harrelson (sometimes)
Team Coco & Ted Danson, Woody Harrelson
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
The Youth Development Center
NHPR
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
The Ezra Klein Show
New York Times Opinion
Wartime Stories
Ballen Studios