Jutlandia - Kaldet til slaget

Røde Kors
Jutlandia - Kaldet til slaget

Det var i 1949 eller…rettere: helt præcist den 10. marts 1951 for 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.

Episodes

  1. 03/16/2021

    Afsnit 6: Sekstenårig sygeplejerske

    Sangen ”Jutlandia” af Kim Larsen har gjort, at vi alle kan huske – eller tror, vi kan huske – hvad Jutlandia stod for. Eksempelvis var ingen sygeplejersker 16 år, men derimod erfarne operationssygeplejersker. Og den unge sygeplejerske fra første togt, som man ofte ser afbilledet, var slet ikke sygeplejerske, men de ene af to fysioterapeuter. Skibet derimod var bygget i 1933 på Nakskov Skibsværft, så hun var rigtigt nok 16 år i 1949 eller ca. deromkring. Axel og Kim Larsens trommeslager Jan Lysdahl diskuterer sangen, dens indflydelse på, hvad vi husker Jutlandia for i dag. Og så sætter vi sangen ned i tempo og giver den nye klæder. Hvem kan kalde os til slaget, som Kim Larsen synger? Hvilke slag skal vi deltage i? Og hvad kan vi som nation byde ind med internationalt? I 1991 ændrer udenrigspolitikken grundlæggende karakter fra den pragmatiske småstatsneutralitet, som blev banket ind i os i Dybbøl skanser 18. april 1864. Danmark udsender Olfert Fischer til Golfkrigen uden om FN. Hvad betyder det for vores syn på, hvad vi kan, skal og må? Hvad betyder det konkret for det humanitære arbejde i dag? Og hvad er egentligt Danmarks ry internationalt, 70 år efter vi sendte Jutlandia til Korea? Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors. Medvirkende: Musiker & producer Jan Lysdahl, Tidl. chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors Preben Søegaard Hansen, Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Masterering: Anders Andreassen Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020 Musikere: Jan Lysdahl (trommer), Eva Skipper (bas), Morten Vestergaard (piano og orgel), Daniel *Kunstnernavn (kor). Øvrig musik: Blue Dot Sessions, Freemusicarchieve m.fl. Lydeffekter: Freesound m.fl. Cast, optagelser og interviews: Axel Boisen Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    39 min
  2. 03/15/2021

    Afsnit 5: Alt har sin pris

    Krigen i Korea er gået i hårdknude. Forhandlinger om våbenhvile er i gang, men de trækker ud i det uendelige og der er både perioder med dirrende stilstand, afventen og pludselige angreb med store tab til begge sider som følge. Hjemme i Danmark har krigen også en pris. Den er ikke bare svimlende dyr, de mange frivilligt udsendte har også familier, der savner dem og tilmed frygter for deres liv. Vi møder Kaj Hammerichs datter, Else Hammerich, der både kan fortælle om at tage familieteten videre og insistere på at “gøre noget” med sit liv, men også om de konsekvenser det har - ikke mindst for børnene. Og lige pludselig sættes hele dette projekt om Jutlandias betydning, Bent Boisens breve og Danmarks humanitære bidrag til Koreakrigen på stand by, da vores hovedperson, Axel, nær afgår ved døden under et møde i mødelokalet Dybbøl hos Røde Kors i København... Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors. Medvirkende: Dansk politiker og seminarielektor Else Hammerich, Tidl. chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors Preben Søegaard Hansen, Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Masterering: Anders Andreassen Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020 Musikere: Jan Lysdahl (trommer), Eva Skipper (bas), Morten Vestergaard (piano og orgel) Øvrig musik: Lil Lacy, Blue Dot Sessions, Freemusicarchieve m.fl. Lydeffekter: Freesound m.fl. Cast, optagelser og interviews: Axel Boisen Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    30 min
  3. 03/08/2021

    Afsnit 4: Kommandør og korsfarer

    På Jutlandia behandles FN-soldaterne, men hvad med de lokale og civile? Der er stunder på Jutlandia, hvor krigen står stille og afventer modstanderens næste træk, og hvor der ikke er meget gavnligt at give sig til om borde - til stor frustration for det civile personale, ikke mindst kommandør Kai Hammerich. Hammerich var både en meget troende og meget pragmatisk mand. Med en militær fortid og et stort humanitært hjerte, og med Genève-konventionen og lægeløftet som hjemmel, insisterer han på at hjælpe lokalbefolkningen - voksne som børn. Tidligere chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors, Preben Søegaard Hansen, hjælper os på vej med at forstå det politisk komplekse, internationale spil, som Hammerich kaster sig ud i for at få lov til at behandle civile ombord. Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors. Medvirkende: Tidligere chefjurist og vicegeneralsekretær i Røde Kors, Preben Søegaard Hansen, Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk Arkivmateriale: DR Arkiv, “Jutlandia ved Korea fronten i Inchon-bugten” v. Anders Geo, 24/1 1953 Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Masterering: Anders Andreassen Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020 Øvrig musik og lydeffekter: Kai Engel, Blue Dot Sessions, Freemusicarchieve, Freesound m.fl. Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    29 min
  4. 03/08/2021

    Afsnit 3: "Helvede på vor lille Jord"

    Jutlandia ankommer til Pusan til en festlig modtagelse - men der går ikke længe før de første sårede fragtes om bord. Hvad er det Axels onkel Bent, som en ung mand kan fortælle den midaldrende Axel i dag? Bent bliver lytterens humanistiske mentor, mens hans sidder der på dækket og filosoferer over krigens grusomhed, besætningens indsats og lokalbefolkningens armod sat i forhold til det danske Efterkrigs-Danmark. Vi er med ham inde og hente blod, i en sønderskudt Pusan, når han er i biografen med amerikanske soldater i Yokohama, der skyder hovedrolleindehaveren midt i filmen, og når han sender formaninger hjem til familien om at søge fred og fordragelighed. Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors. Medvirkende: Lektor i dansk samtidshistorie på Syddansk Universitet; Kristine Kjæsgaard, Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Masterering: Anders Andreassen Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020 Øvrig musik: Lil Lacy, Blue Dot Sessions, Freemusicarchieve m.fl. Lydeffekter: Freesound m.fl. Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    30 min
  5. 03/01/2021

    Afsnit 2: Stilhed før storm

    I dette afsnit kommer vi tættere på 20-årige Bent Boisen, som er kontorist på skibet. Vi er med på rejsen fra Langelinie til Korea, og vi bliver klogere på FN’s rolle i krigen. For 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen for Røde Kors i Danmark. Medvirkende: Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af Bent Boisens breve: Lue Støvelbæk Masterering/mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020. Øvrig musik og lydeffekter: Blue Dot Sessions, Freesound, Freemusicarchieve m.fl. Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign er lavet af Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    29 min
  6. 03/01/2021

    Afsnit 1: Skotøjsæsken

    Axel finder en skotøjsæske med breve fra sin onkel, der giver ham påbuddet om at få svar på det evigt grønne spørgsmål om grænserne for medmenneskelighed. Hvorfor fremstår ordene stadig helt friske og hvorfor er vi som verdenssamfund ikke kommet længere? I første afsnit af “Kaldet til Slaget” møder vi journalist og sanger Axel Boisen, der efter stormen Bodil har fyldt familiens kældre med vand og ved et tilfælde finder de breve, hans onkel Bent sendte hjem fra Jutlandia. Fundet får Axel til at dykke ned i et stykke enestående verdenshistorie: til en brydningstid, hvor man knap nok har nået at slikke sårene efter 2. Verdenskrig og hvor man befinder sig på randen af en atomkrig. Med udgangspunkt i brevene begynder Axel en diskussion med sin onkel, og vil i de kommende afsnit søge svar på hvad Jutlandia var for Bent, men også for Danmark og for verden. Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder (upartiske) Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for (ildsjælen) Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde. ’Jutlandia – Kaldet til slaget’ er produceret af LYDPOL i samarbejde med Axel Boisen. Medvirkende: Axel Boisen Fortæller: Helle Ansholm Indlæsning af breve: Lue Støvelbæk Mix og lyddesignkonsulent: Trine Damgaaard Masterering: Anders Andreassen Musik: “Jutlandia” (tekst/musik: Kim Larsen 1986) genindspillet og sunget af Axel Boisen og produceret af Jan Lysdahl, 2020 Øvrig musik: Blue Dot Sessions, ArtLists, Freemusicarchieve m.fl. Lydeffekter: Freesound m.fl. Research, tilrettelæggelse, optagelse, manuskript, speak, redigering og lyddesign: Anne Neimann Clement og Helle Ansholm efter idé af Axel Boisen og Røde Kors.

    25 min

About

Det var i 1949 eller…rettere: helt præcist den 10. marts 1951 for 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder upartiske Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for ildsjælen Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada