48 episodes

Lantbruk, skog och allt annat som rör de gröna näringarna i Sverige och internationellt.

Land Lantbruks podcast landlantbruk

  • News

Lantbruk, skog och allt annat som rör de gröna näringarna i Sverige och internationellt.

  Avsnitt 36: Utblick

  Avsnitt 36: Utblick

  Ett sätt att bli bättre är att göra en aktiv omvärldsbevakning och spana på hur kollegor gör utomlands. I det här avsnittet av Lantbrukspodden möter vi en finsk köttdjursuppfödare som är en av vinnarna i EUs nya CAP-reform.
  Vi träffar också en av Finlands dolda makthavare som förklarar hur finska politiker gjort för att lyckas - och ger tips till svenska politiker.

  Getproduktionen är stark i Jämtland och veckans bonde berättar hur hon gjort för att få lönsamhet i företaget.

  I lantbrukssnackisen är landsbygdsminister Sven-Erik Buchts omtalande uttalande i fokus. Dessutom avslöjar vi en hemlighet. Lyssna nu!

  • 38 min
  Avsnitt 35: Bondeupproret

  Avsnitt 35: Bondeupproret

  Stjärnryttaren Malin Baryard-Johnsson om mästerskapsuppladdning, därför mår hästen bra av lösdrift och så nyttjar du EU-stöden som hästföretagare.

  Veckans bonde är maskinförare, henne hittar vi på LRF Ungdomens stämma. Hör också om det pyrande bondeupproret i gränsskogarna i Sydost.

  • 26 min
  Avsnitt 34: Framtidskornet

  Avsnitt 34: Framtidskornet

  Hör om jakten på framtida klimatanpassade kornsorter och hur lantbrukaren med kött- och mjölkproduktion vässar foderstaten för att pressa kostnaderna i mjölkprisraset. Husbyggande i trä är både bra för klimatet och sysselsättningarna - möt politikerna som vill slå ett slag för svenskt trä. Dessutom: Följ med den unga entreprenören ut i skogen som tjänar pengar på älgsafari.

  • 25 min
  Avsnitt 33: Tekniktaktik

  Avsnitt 33: Tekniktaktik

  Om den senaste trösktekniken, testkörning av nya skogsmaskiner och den multisportande bonden som låter träningen inspirera djuruppfödningen. Hör även veckans bonde berätta om sin strategi för att klara den pågående mjölkkrisen och om oststatusen som ska höjas på en stundande ostfestival.

  • 27 min
  Special: Så blir 2015

  Special: Så blir 2015

  Initierade marknadsanalyser, politiska utmaningar, världsmjölkskrisens påverkan på svenska mjölkbönder, utblick hos en polsk mjölkproducent och möt köttdjursuppfödaren som satsar.
  Lantbrukspodden blickar in i 2015 genom att i detta avsnitt göra nedslag i olika produktionsgrenar.

  Dessutom: Exklusiv intervju med Arlas svenska VD Henri de Sauvage och skogsårets viktigaste händelser.

  • 44 min
  Special: Stormen Gudrun

  Special: Stormen Gudrun

  Den 8 januari 2005 svepte stormen Gudrun med full kraft in över södra Sverige. Hon lämnade spår som för många kommer att vara kvar för alltid.
  I Lantbrukspodden möter vi skogsägarna och lantbrukarna som drabbades. Här berättar de om vad som hände och känslorna när förödelsen blev synlig.

  Dessutom berättar Magnus Johansson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om hur en storm som Gudrun kan påverka politikers beslut för samhället.

  • 29 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To