Les cinc llunes

Les cinc llunes

Un magazín dinàmic i singular amb elements de creació i d’entreteniment. Es tracta de divulgar i promoure la diversitat cultural valenciana en cinc blocs temàtics: cinema, teatre, dansa, circ i música.

  1. Capítol 20: Avinença

    09/01/2021

    Capítol 20: Avinença

    Reflexió inicial dedicada al concepte extret del diccionari dels sentiments de Les cinc llunes, avinença. Harmonia en tots els aspectes. Comptem amb el testimoni de la ballarina i coreògrafa Sol Picó, qui ens defineix què és la dansa per a ella i celebra amb nosaltres l’existència de Les cinc llunes. Lluna de teatre. Coincidint amb el 25é aniversari de la companyia, Arden Producciones recupera la seua obra 7 Reinas, una proposta d’investigació on set actors interpreten set dones que van regnar al món en els seus dies. Assistim a un assaig general a la Sala Russafa, un centre cultural que és molt més que un teatre a l’ús i que està obert a tota classe d’iniciatives. Lluna de circ. Homenatge al Circ del Gran Fele, després del traspàs del seu líder, Rafael Pla. Es tracta d’una de les companyies de circ modern que més han treballat per la posada al dia d’esta disciplina artística, on la presència d’animals vius ha sigut substituïda per una bona dosi de fantasia, imaginació i música en directe. La companyia es va posar en marxa fa més de vint anys, dues dècades al llarg de les quals han portat els seus espectacles per tot el món i que els han valgut importants reconeixements nacionals i internacionals. “Notes de so”. Estem a casa d'Edu Comelles. Després d'un any de pandèmia, hem aprés a conviure amb un paisatge sonor nou més enllà de les nostres finestres i a familiaritzar-nos cada dia amb un paisatge sonor de portes endins, de sons xicotets, pròxims i a cau d'orella. Descobrim-los. Lluna de cine. "Sona la Filmo”. Berlanguianes. Any de la commemoració del centenari del naixement de Luís García Berlanga. Què vol dir berlanguià o berlanguiana? Hi responen José Antonio Hurtado, cap de programació de la Filmoteca valenciana; Àurea Órtiz, professora d’Història del Cinema i tècnica de la Filmoteca, i Begoña Siles, directora de la Càtedra Luís García Berlanga, de la Universitat Ceu Cardenal Herrera de València. Intentem aproximar-nos a la definició més exacta i fidedigna de la mà també de Vicente Muñoz Puelles, autor de Berlanguiana, un llibre que ha editat el Consell Valencià de Cultura; Nacho Lahoz, cap del Departament de Conservació de la Filmoteca i Rosana Pastor, comissionada de l’Any Berlanga. CANTATATICÓ. Poesia escènica i lírica amb Carlos Luna, Cristina Blasco, Iris Almenara, Jesús G.

    55 min
  2. Capítol 19: A la lluna de València

    08/31/2021

    Capítol 19: A la lluna de València

    Reflexió inicial sobre l’origen de l’expressió estar a la lluna de València. Lluna de teatre. El teatre de carrer és un art mutant que a casa nostra té el seu particular punt neuràlgic a Vila-real. A la ciutat de la Plana Baixa resideixen la major part de les companyies valencianes dedicades al teatre al carrer. Ens traslladem fins allí buscant-ne els orígens i la seua evolució amb Xarxa Teatre, Scura Splats i Visitants. “L’estetoscopi”, de Laura Romero Valldecabres. Amb l'autora contemporània Carina Pesch practiquem la tècnica de la parla automàtica (desenvolupada per Antje Vowinckel) i deixem les orelles viatjar en un temps on tancar les fronteres es torna molt habitual. Concloem així aquest cercle d'exploracions sonores que va començar amb la pionera dels passejos sonors, Hildegard Westerkamp. Lluna de música. “Arrels”, amb Jerahy García. Ens apropem a les primeres músiques que escoltem en la nostra vida: les cançons de bressol, i ho fem a través de l’obra fonogràfica de l’etnomusicòleg nord-americà Alan Lomax i dels fons de la fonoteca de materials de l’Institut Valencià de Cultura. En parlen Carles Hernández, investigador musical; Vicent Torrent i Josemi Sánchez, de la fonoteca de materials; la cantant Teresa Segarra, i Vicent Manuel Garcés, professor i doctor en Etnopoètica. “El pentagrama”. Episodi dedicat a la compositora, pedagoga i investigadora Maria Teresa Oller, en què Hilari Garcia fa un repàs a la seua vida i la seua producció, amb l’audició de la seua obra Los cipreses, interpretada pel pianista Antonio Galera en directe, al nostre piano de cua; i escoltem també un document sonor entranyable de Maria Teresa Oller cantant una cançó tradicional quan tenia 95 anys, abans del seu traspàs.

    56 min
  3. Capítol 16: Lliures i llunàtics

    08/26/2021

    Capítol 16: Lliures i llunàtics

    Lluna de cine i de música”. Bandes sonores en el cine, els videojocs i els mòbils amb Ramon Giner, docent al Conservatori Professional de Música de Llíria com a professor de Fonaments de Composició i Cultura Audiovisual. Fem un experiment sonor amb algunes de les músiques que ha creat i també interpreta una de les seues peces en directe al piano de cua de Les cinc llunes. Lluna de teatre. “La Butaca. De la mà de Pilar Almeria, reflexionem sobre les diferències que hi ha en els processos de creació, producció i exhibició dins del teatre públic i privat amb veus autoritzades com la del director i escriptor Carles Alberola, l’actriu i directora Gemma Miralles, el director d’arts escèniques de l’IVC Roberto Garcia o el gestor d’un espai privat, Juan Carlos Garés. Lluna de música. “Arrels”. Segona part de la retrospectiva sobre música tradicional valenciana i folk amb l’expert Josep Vicent Frechina. Al llarg dels darrers cinquanta anys, diverses formacions i intèrprets han utilitzat la música tradicional com a recurs creatiu. En aquest segon episodi recorrem l'evolució d'aquest tractament des dels anys de la Transició fins al fenomen Botifarra. Lluna de teatre. “La Butaca. De la mà de Pilar Almeria, reflexionem sobre les diferències que hi ha en els processos de creació, producció i exhibició dins del teatre públic i privat amb veus autoritzades com la del director i escriptor Carles Alberola, l’actriu i directora Gemma Miralles, el director d’arts escèniques de

    56 min
  4. Capítol 15: Improvisacions

    08/25/2021

    Capítol 15: Improvisacions

    Introducció d’Adolf Murillo i Josep Lluís Galiana sobre La paella sònica, una proposta sonora multidisciplinària entorn del ritual de la paella a partir d’un llibre de Josep Piera. “L’estetoscopi". Secció d’exploracions sonores amb Laura Romero Valldecabres. “Tots nosaltres comencem com a éssers oients”. Ens passegem amb l'estetoscopi en companyia de Leticia Argudo, cap de so de The Last Monkey, especialistes en so directe i postproducció per a cinema i creacions audiovisuals. Mentre ens conta les seues aventures, fem un pas més per tal de trencar el sostre de vidre. Lluna de teatre. Des de Vila-real, Manolo Vilanova, fundador de Xarxa Teatre, ens presenta el seu llibre Paisajes escénicos. Lluna de música. L'art de la improvisació musical des de la composició, la interpretació i l’educació, amb Josep Lluís Galiana, Adolf Murillo i Isabel Latorre, amb tres mostres sonores fetes en directe. Per primera vegada, Isabel Latorre i Josep Lluís Galiana improvisen junts, i ho fan a l’estudi de Les cinc llunes. Saxo i acordió exploren alhora territoris desconeguts. “Arrels”. Retrospectiva sobre la música tradicional i el folk valencià de la mà de Josep Vicent Frechina, qui analitza els diferents nivells de tractament de la tradició: vigència contemporània, restauració folklòrica i intervenció folk. Des de les cançons de bressol i de batre, passant pels gojos religiosos, fins als grups de danses populars. Hi intervenen Teresa Segarra, Jordi Reig i Vicent Torrent. Spoken word amb Carlos Luna. No amarte, del llibre disc No hay ninguna imagen disponible, d’El Petit Editor.

    55 min
  5. Capítol 14: Bufeu, bufeu que el món s’acaba

    08/24/2021

    Capítol 14: Bufeu, bufeu que el món s’acaba

    Aperitiu musical suculent de la mà de Carles Dénia, icona del cant popular valencià, compositor i guitarrista amb qui els Spanish Brass van publicar el disc Mira si hem corregut terres, distingit als Premis Carles Santos de la Música, en la categoria de millor disc de música tradicional. Lluna de teatre. Anem al teatre amb els actors i l’actriu del mètode Grönholm: Diego Braguinsky, Ferran Gadea, Jordi Ballester i Sílvia Valero, i enregistrem fragments de l’obra que retrata la crueltat dels mètodes de selecció que fan servir alguns departaments de recursos humans. Lluna de cine. José Luis Moreno, director de la Filmoteca, explica l’ecosistema particular valencià on hi ha un teixit únic de sales de cinema perquè els gerents són empresaris valencians i no multinacionals. També és interessant comprovar el nombre d’autocines que hi ha en relació a tot l’Estat espanyol. Lluna de música. Entrevista-reportatge a Spanish Brass. Li retem homenatge al quintet valencià de música de cambra, reconegut amb el Premi Nacional de Música, el prestigiós guardó atorgat pel Ministeri de Cultura. Els Spanish se’n pugen a Les cinc llunes en directe bufant els seus instruments al nostre sistema lunar. Els cinc integrants procedeixen de les bandes de música dels seus pobles i reben la sorpresa de companys de la joventut que recorden els seus inicis. També hi intervenen els músics Ramón Cardo o Vicent Torrent i l’actriu Maite Gil de l’espectacle dedicat a Fellini.

    54 min
  6. Capítol 13: Lluna plena de música

    08/23/2021

    Capítol 13: Lluna plena de música

    Al nostre planeta lunar, des d’on fem cultura radial, el científic Manel Perucho ens situa en l’origen de la lluna i ens descriu les seues fases. Lluna de música. “El pentagrama”. Hilari Garcia ens mostra l’obra de Matilde Salvador (una de les dones compositores de major rellevància en el panorama musical valencià del segle XX) amb el testimoni de la seua filla, Matilde Asencio, des del Canadà. El pianista, Antonio Galera, interpreta al nostre piano de cua la sonatina de la compositora castellonenca. “Arrels”. Amb Jerahy Garcia ens introduïm en els bureos o saraos que els masovers de l’interior de les comarques del nord interpretaven amb la família i els amics. Rescatem alguns d’ells de la fonoteca de materials de l’Institut Valencià de Cultura. El punt d’inici el trobem en la relació que es va establir entre masovers i maquis, aquells guerrillers que, anys després d’acabada la Guerra, lluitaren contra la dictadura franquista; l’historiador Raül González Devís ens ho narra. També comptem amb testimonis de masovers. El duo De soprano y arpa que formen les músiques valencianes Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra se’n pugen a Les cinc llunes i ens ofereixen música en directe i adaptacions d’obres a l’arpa i a la veu d’una soprano. I a més, ho fan d’una manera diferent: portant la música clàssica a espais no convencionals i acostant-la a tota classe de públic. De soprano y arpa ens presenten Anemocòria, un disc que recull peces de la tradició musical sefardita.

    55 min

About

Un magazín dinàmic i singular amb elements de creació i d’entreteniment. Es tracta de divulgar i promoure la diversitat cultural valenciana en cinc blocs temàtics: cinema, teatre, dansa, circ i música.

More From À Punt Mèdia

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada