Lykkeberg og Corydon

Børsen
Lykkeberg og Corydon

Analyser af nationale såvel som internationale anliggender.

  1. 4D AGO

    Pavens eftermæle og Trumps opgør med ’The Fed’

    NB: Allerførst kommer lige et link til den eksklusive T-shirt fra Lykkeberg & Corydons spontant opståede, men dybfølte bevægelse ’Folkebevægelsen Mod Monokausale Forklaringsmodeller’.  Indtil videre fås den i begrænset periode, i begrænset oplag, men med ubegrænsede muligheder og i alle størrelser.   Denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon begynder med en række boganbefalinger fra de to chefredaktørers påskeferie. Rune Lykkeberg har læst Tim Jacksons nye bog The Care Economy, der blandt andet handler om de industrier, der tjener penge på usunde afhængigheder. Bjarne Corydon anbefaler The Plot Against America af Phillip Roth, en bog der forestiller sig et isolationistisk USA, der ikke deltager i Anden Verdenskrig – et fiktivt Amerika, som virkelighedens USA bevæger sig skræmmende tæt på. Derefter taler de to chefredaktører om den nyligt afdøde Pave Frans. For hvorfor bliver han nu fejret som et moralsk forbillede og progressivt ikon, på trods af han stod i spidsen for en dybt konservativ og skandaliseret institution? Lykkeberg og Corydon diskuterer hvorhvidt Pave Frans’ eftermæle er udtryk for et hykleri eller et håb om en mere progressiv katolsk kirke. Til sidst vendes Trumps konflikt med den amerikanske centralbankchef Jerome Powell, der dog hurtigt udvikler sig til en mere principel samtale om centralbankernes rolle i vores samfund. Ifølge Rune Lykkeberg er centralbankerne blevet til samfundsskadelige institutioner, der forvalter massive pengesummer uden for demokratisk kontrol. Et synspunkt, Bjarne Corydon dog ikke helt kan forene sig med.    Lyt med, og hør de to chefredaktører folde deres argumenter ud.

    1h 14m
  2. APR 8

    Trumps nye toldregime kan gøre EU til en global hovedperson

    NB: Allerførst kommer lige et link til den eksklusive T-shirt fra Lykkeberg & Corydons spontant opståede, men dybfølte bevægelse ’Folkebevægelsen Mod Monokausale Forklaringsmodeller’.  Indtil videre fås den i begrænset periode, i begrænset oplag, men med ubegrænsede muligheder og i alle størrelser.   Og så til podcasten, hvor Bjarne Corydon har været til møde i Washington D.C. i Den Trilaterale Kommision – et møde, der endte med at stå i skyggen af Trumps såkaldte ’Liberation Day’. Og det er netop Trumps nye toldregime og konsekvenserne af det, som Lykkeberg og Corydon forsøger at udarbejde en »analytisk stemningsrapport« af i denne uges program. Og der er rigeligt at tage fat i. Med sin annoncerede straftold har Trump ført kampen over på en bane, hvor EU faktisk har strategisk autonomi og kan slå tilbage, mener Rune Lykkeberg. Det kan skabe et Canada-moment for Europa, som altid længes nostalgisk efter at demonstrere den politiske betydning og handlekraft, det engang havde.    Bjarne Corydon er enig, men mener dog, at der er grund til at være forsigtig med at eskalere konflikten ud i ukendt territorium, da EU’s reaktion kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig verdenspolitisk og -økonomisk. Som det ser ud nu, er Tyskland og Frankrig enige om at svare igen med told på amerikansk serviceeksport – herunder den digitale eksport. Men man skal nødig havne i en eskalationslogik, der kan ende med at forværre den europæiske sikkerhedssituation og rive den digitale rygrad ud af den Europæiske Union.  Hvis du vil høre mere til de to chefredaktører, rykker Lykkeberg & Corydon i øvrigt uden for podcaststudiet og ind på Bremen Teater den 28. april, hvor de vil tale om Trumps første 100 dage i Det Hvide Hus. Du kan købe billetter her.

    1h 10m
  3. APR 1

    Grønlandskampen, “Liberation Day” og amerikanske eliteuniversiteter

    Den amerikanske vicepræsident, J.D. Vance har besøgt Grønland, og selvom han buldrede mod Danmark, så var hans argumenter forholdsvis rationelle, og derfor bragte han en form for forudsigelighed til spillepladen. Omvendt er det med Donald Trump, mener de to chefredaktører. Rune Lykkeberg tror, at Trump går efter “greatness” - det handler for ham om at udvide det amerikanske territorium, så han kan komme op på Mount Rushmore. Herefter går samtalen over i, hvordan Grønlandskrisen håndteres herhjemme, og hvilken politisk betydning det har. Bjarne Corydon mener, at det er en balancegang, hvor den danske regering på den ene side skal reagere, men på den anden side skal passe på med at provokere Trump så meget, at han gør det til en slags demonstrationssag.  Chefredaktørerne vender også det, som Donald Trump kalder “Liberation Day”, der kommer på onsdag, og som har sendt chokbølger gennem de finansielle markeder. Trump offentliggør sine nye toldsatser, som mere populært bliver omtalt som gengældelsestold.  Og USA-sporet fortsætter med en tur omkring de amerikanske eliteuniversiteter, der er blevet sat i en eksistentiel krise. Hvis du vil høre mere til de to chefredaktører, rykker Lykkeberg & Corydon uden for podcaststudiet og ind i Bremen Teater den 28. april, hvor de vil tale om Trumps første 100 dage i Det Hvide Hus. Du kan købe billetter her. Vi beklager at der cirka halvvejs kommer lidt baggrundsstøj, der stammer fra vejarbejde.

    1h 7m
  4. MAR 13

    Protestvalg i Grønland, amerikansk våbenhvileforslag og tysk gamble med gældsbremsen

    Ugens udgave af Lykkeberg & Corydon begynder med en rundtur til nogle af de steder i verden, der har påkaldt sig opmærksomhed i ugens løb – fra Grønland og Canada til Serbien og Rumænien – og så, selvfølgelig, til Amerika. Bagefter taler de to chefredaktører om det amerikanske våbenhvileforslag, som ukrainerne har accepteret efter hårdt pres fra den amerikanske regering. Det fører til en samtale om de store geopolitiske interesser, der er på spil i Ukraine, og åbner et spørgsmål om, hvorvidt Europa ville være bedre tjent med en kinesiskledet fredsforhandling. Til sidst runder Lykkeberg & Corydon den kommende tyske kansler Friedrich Merz’ forslag om en ophævelse af den såkaldte gældsbremse på forsvarsområdet og oprettelsen af en ny infrastrukturfond på 500 milliarder euro. Begge chefredaktører er enige om, at opgøret med gældsbremsen er en historisk begivenhed med vidtrækkende konsekvenser. Men her hører enigheden også op. Manøvren indebærer nemlig en forfatningsændring, der kræver mere end almindeligt flertal i parlamentet – et flertal den kommende koalition af magtpartier ikke kan mønstre, og derfor hastes forslaget nu igennem i det ’gamle’ parlament. For Bjarne Corydon er det udtryk for en nødvendig og håbefuld politik – mens der for Rune Lykkeberg er tale om en demokratisk skandale.   Lyt med, og hør de to chefredaktører folde deres argumenter ud.

    1h 16m

    About

    Analyser af nationale såvel som internationale anliggender.

    You Might Also Like

    Content Restricted

    This episode can’t be played on the web in your country or region.

    To listen to explicit episodes, sign in.

    Stay up to date with this show

    Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

    Select a country or region

    Africa, Middle East, and India

    Asia Pacific

    Europe

    Latin America and the Caribbean

    The United States and Canada