11 episodes

Podcast voor pas bevallen mama’s

Mama Podcast van House of Care House of Care

  • Kids & Family

Podcast voor pas bevallen mama’s

  #11 De Top 5 Verborgen Voordelen Na Je Bevalling Die Je Nog Niet Kende

  #11 De Top 5 Verborgen Voordelen Na Je Bevalling Die Je Nog Niet Kende

  Geniale processen van Moeder Natuur die - als je de bedoeling ervan kent en je daarop gaat vertrouwen - het moederschap in die eerste tijd makkelijker maken.

  • het nut van kraamtranen
  • het effect van progesteron en welk voordeel dat heeft
  • de grijze stof in je hersenen die minder wordt (en dat is niet voor niets)
  • sociale hersengebieden die ‘aan’ gaan
  • de amygdala die actiever wordt

  Verder over de symptomen van een tekort aan het schildklierhormoon en (het verschil met) een postnatale depressie en de belangrijkste triggers daarvan.

  • 12 min
  #10 Podcast voor Mama’s: Hoe Kom Ik Van Dat Eeuwige Schuldgevoel Af?

  #10 Podcast voor Mama’s: Hoe Kom Ik Van Dat Eeuwige Schuldgevoel Af?

  Had mijn kindje niet allang moeten doorslapen? Wat heb ik niet goed gedaan dat hij nog niet doorslaapt en die andere kindjes wel? Ben ik eigenlijk niet gewoon een slechte moeder omdat ik geen borstvoeding meer geef? Had ik niet veel meer moeten doorzetten? Had ik niet langer moeten proberen?
  Zomaar een aantal gedachten die ik vaak hoor. Gedachten die het hoofd van mama’s rondspoken en die zorgen voor een schuldgevoel. In deze podcast leg ik uit waar het schuldgevoel vandaan komt. Want als je niet precies weet hoe dat werkt, is het eigenlijk vrij logisch dat je je vaak schuldig voelt.
  Dus luister naar de connectie op hoofdlijnen tussen houden van, verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en schuldgevoel. En je krijgt de belangrijkste tip om uit deze vicieuze cirkel te komen. De tip is zo simpel dat hij daardoor bijna lastig kan lijken om in de praktijk toe te passen. Daarom gaan we dit item nog verder uitwerken voor onze mama community HappyMom.
  Voor meer info: https://houseofcare.nl/happymom. En heb je een vraag die we in een van de volgende podcasts gaan beantwoorden, mail je vraag dan naar info@houseofcare.nl.

  • 20 min
  #09 House of Care Podcast: Zo voorkom je dat je kindje later moeite heeft met relaties aangaan

  #09 House of Care Podcast: Zo voorkom je dat je kindje later moeite heeft met relaties aangaan

  Het is de diepste wens van iedere ouder:

  als mijn kindje later maar vriendjes krijgt op school.
  Als hij (of zij) maar een fijne relatie heeft straks.
  Of: Ik hoop maar dat mijn kindje later en leuke baan krijgt, waar hij (of zij) gelukkig in is.

  Wist je dat je daar al vanaf de eerste dag jouw steentje aan kunt bijdragen?

  Wij leggen je uit hoe dit zit.

  Allereerst delen we een aantal onderzoekscijfers met je, zodat je kunt zien hoe mama’s zich die eerste tijd met hun kindje écht voelen. En dat ziet er lang zo happy niet uit als de socials je doen geloven.

  En we leggen uit waarom wij het er vaak over hebben dat mama zijn niet alleen altijd leuk is en dat je je daarvoor niet hoeft te schamen als je er af en toe van baalt. Het is nog steeds het grootste taboe!

  Veel beter is jezelf op nr. 1 zetten (in plaats van je kindje), omdat je kindje erbij gebaat is dat het goed gaat met jou. Want dan kun je je zorgen voor een veilige hechting, waarmee je voorkomt dat hij of moeite heeft met relaties aangaan.

  We bespreken het 1000 Dagen Manifest en wat jij in die 1000 kunt doen om goed voor je kindje te zorgen.

  En natuurlijk vertellen we je alles over de vier hechtingsstijlen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kindje veilig gehecht opgroeit.

  Want een kind dat veilig gehecht is, gaat niet alleen later gemakkelijker relaties aan, maar leert ook makkelijker en kan beter met stressvolle situaties omgaan.

  En uiteraard vertellen we je wat je kunt doen om je kindje veilig gehecht te laten opgroeien.

  Wil je hier meer over leren? Doe dan onze cursus HappyMom: https://houseofcare.nl/cursus

  • 25 min
  #08 House of Care Podcast: Hoe ‘overleef’ ik de eerste avond en nacht thuis met ons kindje?

  #08 House of Care Podcast: Hoe ‘overleef’ ik de eerste avond en nacht thuis met ons kindje?

  En dan ineens ben je papa en mama geworden en zijn jullie voor het eerst alleen met je pas geboren kindje thuis!
  Die eerste nacht is vaak spannend, want als je een paar uurtjes geleden bent bevallen van je eerste kindje, dan heb je meestal nog weinig ervaring en geen idee wat je kunt verwachten. Daarnaast zijn de eerste 24 uur van het leven van je kindje belangrijk. Daarin moet zijn of haar ‘systeem’ gaan werken. 
  In deze aflevering vertellen kraamverzorgende Emmy José (bloggend onder kraamheks.nl) en Laurinda wat je kunt verwachten, waar je op moet letten en wat je moet doen als je je ongerust maakt. Handig om vooraf al even te luisteren, zodat je goed voorbereid bent als je ‘ineens’ die eerste nacht met je kindje aanbreekt.
  En voor je het weet staat je kraamverzorgende de volgende ochtend op de stoep om jullie daarna stap voor stap alles te leren over de verzorging en de ontwikkeling van jullie kindje.
  De belangrijkste adviezen en tips van Emmy José voor de eerste 24 uur van je kindje

  Verwarm het bedje voor met een kruik (maar haal ‘m er weer uit als je je kindje in bed legt)
  Lakentje Nunki van Fedde & Kees geeft je kindje een gevoel van geborgenheid.
  Houd je kindje lekker bij je als het alleen in z’n bedje liggen nog een stap te ver is voor je kindje.
  Als je borstvoeding geeft, zorg ervoor dat je kindje een grote ‘hap‘ neemt en zoveel mogelijk borst in z’n mondje heeft.
  Als je kindje smakgeluidjes maakt heeft je kindje honger en kun je aanleggen. Het nèh-geluid bij het huilen betekent dat je kindje honger heeft. 
  Houd de temperatuur van je kindje in de gaten, want je lijfje van je kindje moet dat nog reguleren. Is zijn/haar temp lager dan 37 graden, dan doe je je kindje een mutsje op. 
  Schrik niet van bloed in de luier als je een meisje hebt gekregen; dat is pseudo-menstruatie en is niets om je zorgen over te maken. 
  De eerste poep van je kindje is zo zwart als teer (meconium); zorg dat je de billetjes goed insmeert, anders krijg je deze poep bijna niet weg.
  Houd je eigen bloedverlies in de gaten: vloei je binnen een half uur twee kraamverbanden vol, bel dan de verloskundige. Het is normaal dat je stolsels verliest; wordt het te erg en maak je je zorgen, dan bel je de verloskundige. 
  Door het bloedverlies kun je je wat licht in je hoofd voelen; ga niet alleen ‘s nachts de trap af maar maak je partner even wakker. Zorg voor voldoende water (en iets te eten) naast je bed. 
  Je hoeft echt niet de hele tijd in bed te blijven, maar luister naar je lichaam en ga bijvoorbeeld niet steeds op en neer de trap op en af. 
  Geef je borstvoeding, maak je dan geen zorgen als er in het begin maar een paar druppeltjes uitkomen. Dat is normaal want het moet nog op gang komen. Daarnaast is het maagje van je kindje heel klein, dus een paar druppels is in het begin genoeg. In het begin heet de melk colostrum en dat is zeer voedzaam.
  Je kindje gaat in het begin sowieso afvallen. Dat is normaal. Dus ook hier hoef je je de eerste 24 uur en de eerste dagen niet ongerust over te maken. Meestal krijg je aan het van de derde dag stuwing en dan gaat de borstvoeding echt op gang komen.
  Geef je borstvoeding, leg je kindje dan vaak aan. Vaak is 8 tot 12 keer per 24 uur. Houd de hongersignalen in de gaten. Je kindje moet dan wel drinken, want sabbelen (omdat dit geruststellend en troostend is voor je kindje) gaat ten koste van je tepels. 

  Wees niet bang voor die eerste avond of nacht; ga er met open vizier in. Houd de tips in je achterhoofd en vertrouw erop dat je dit kunt. Waarschijnlijk heb je ook vanuit het ziekenhuis of de verloskundige iets op papier ontvangen en weet dat je de verloskundige altijd mag bellen als je je zorgen maakt. 

  • 34 min
  #07 House of Care Podcast: Dit moet je weten als je kraamzorg gaat regelen

  #07 House of Care Podcast: Dit moet je weten als je kraamzorg gaat regelen

  Dit keer schuift Rianne Seerden aan bij Laurinda. Zij werkt bij House of Care als zorgcoördinator en vertelt je alles wat je moet weten bij het regelen van je kraamzorg. 

  In de podcast geeft ze antwoord op de meestgestelde vragen:


  Wanneer moet je je inschrijven voor kraamzorg en waarom moet dat al zo vroeg in je zwangerschap?
  Hoe kies je een goed bureau? Waar let je op?
  Wat wordt er vergoed door je zorgverzekeraar?
  Hoeveel uren zorg krijg je? En wat speelt hierbij een rol?
  Wie bepaalt welke kraamverzorgende er uiteindelijk straks bij je thuis komt voor de zorg?
  En wat nou, als het niet klikt met die kraamverzorgende?
  Waarom is het niet altijd mogelijk om te garanderen dat er slechts één kraamverzorgende wordt ingezet bij een gezin?

  Meer info:

  www.houseofcare.nl

  • 34 min
  #06 House of Care Podcast: 3 tips om je zelfverzekerder te voelen als pas bevallen mama

  #06 House of Care Podcast: 3 tips om je zelfverzekerder te voelen als pas bevallen mama

  Moeder worden. Dat leer je niet op school en er zijn geen opleidingen voor. Je leert het in de praktijk. En daar zit het lastige punt. Want omdat het allemaal zo nieuw is, raken de meeste moeders hun zelfverzekerdheid kwijt na de bevalling, in de eerste periode met hun kindje.

  In deze podcast leg ik je uit hoe je je weer zelfverzekerder gaat voelen. Allereerst leer ik je hoe je van je twijfel afkomt, ten tweede hoe je ervoor zorgt dat je beter wordt in ‘moeder zijn’ en ten derde hoe je kunt omgaan met de goedbedoelde adviezen en meningen in je omgeving.

  Wil je meer inspiratiebronnen? 

  Luister onze andere podcasts of meld je aan voor de wachtlijst van onze gloednieuwe Instagram cursus #happymom die vanaf eind april 2021 te koop is https://www.houseofcare.nl/wachtlijst/ 

  Duurt dit je veel te lang en wil je nu direct extra support, kijk dan hier: https://www.houseofcare.nl/after-care/

  Volg ons op de socials. Op @houseofcare_ maken we stories voor je.

  Superleuk als je een reactie op deze podcast of een review achterlaat op Spotify of Apple Podcast! Of stuur me een mail: laurinda@houseofcare.nl. 

  • 50 min

Top Podcasts In Kids & Family

Calm Parenting Podcast
Kirk Martin
Good Inside with Dr. Becky
Dr. Becky Kennedy
Greeking Out from National Geographic Kids
National Geographic Kids
Circle Round
WBUR
Brains On! Science podcast for kids
American Public Media
Wow in the World
Tinkercast | Wondery