1,989 episodes

Millásreggeli adások

Millásreggeli • Gazdasági Muppet Show Millásreggeli

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Millásreggeli adások

  Millásreggeli Podcast: programozásoktatási piac, Onódy, a hatvanas évek császára - 2024-02-22 09 óra

  Millásreggeli Podcast: programozásoktatási piac, Onódy, a hatvanas évek császára - 2024-02-22 09 óra

  2024. február 22., csütörtök 9-10 óra  IT-KALAUZ: Válságban van a programozásoktatási piac? Minap érkezett a bejelentés, hogy a CodeBerry pénzhiányra hivatkozva bezár, ami önmagában nem kellene, hogy a szektor válságát jelentse, de annak fényében, hogy decemberben a piac egyik zászlóshajója, a GreenFox húzta le a rolót, akár már trendet is jelenthet. Mondhatnánk, hogy nevető harmadik a Codecool, mely köszöni jól van, hiszen a legnagyobb, és legkorábban indult programozóiskola, immár kiterjedt nemzetközi háttérrel és érdekeltségekkel, ugyanakkor nyilván a Codecoolnak sem mindegy, hogy milyen a közgondolkodás a programozói szakmáról, és az abban rejlő karrierlehetőségekről.
  Tízezres nagyságrendű elbocsátásokról hallani, és azt vetik össze az újságok a magyar piacon korábban emlegetett húszezres munkaerőhiánnyal, ám a tízezres nagyságrend az a nemzetközi bejelentésekből (SAP, Microsoft, Amazon, stb.) is adódik, míg a 20 ezer az IVSZ magyar hiánybecslése volt.
  Mik a visszaesés indokai a keresleti oldalon? Csalódtak-e a cégek a junior programozókban? vagy általában a programozókra kisebb az igény?
  Van munkaerőmobilitási probléma is? Ukrán, orosz, indiai programozók veszik-e el a közép-európaiak elől a munkát?
  Van-e igazság abban, hogy az AI átveheti a programozók munkáját? Vagy a fejlettebb low code/ no code megoldásokkal a laikusok képesítés nélkül is összeraknak kisebb appokat, automatizmusokat? A mostani hullámvölgy után egy év múlva meg majd megint arról szólnak a hírek, hogy nincs elég ember?
  Anyagi gondok miatt bezár az egyik legsikeresebb magyar programozóiskola. Két hónap alatt már a második programozóiskola zár be Magyarországon
  Mégsem éri meg programozónak tanulni? Elérték a zenitet a programozó bootcampek? Mi történt az IT-szektorban, hogy alig lehet most álláshoz jutni?Amikor tízezreket rúgnak ki éppen, megéri programozónak állni? Lesz ebből itthon milliós fizetés? Boda József, a Codecool country managere és társalapítója

  EQUILOR TŐZSDENYITÁS: Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezető

  NOPQ: Onódy, a hatvanas évek császára. Készült egy dokumentumfilm: Onódy, a hatvanas évek császára - rendező Almási Tamás. 1945-ben ő lett az Extra Cukorka- és Csokoládégyár nagykereskedelmi üzletágának vezetője (a tulajdonos, Ungár Miksa egyike volt az Onódy által megmentett zsidóknak). Az ő feladata volt, hogy a fővárosi édesipari üzemeket ellássa cukorral. 1949 októberében azzal bízták meg, hogy szervezze meg a Büfé Nemzeti Vállalatot, amely 1950. január 1-jén kezdte meg működését: az államosított presszók és büfék üzemeltetését. A vállalat dinamikusan fejlődött, és 1953-ban átalakult Éttermi és Büfé Vállalattá. Ez utóbbi a Belkereskedelmi Minisztérium közvetlen felügyelete alá került, és idővel 380 üzemegységet működtető, 4-5 ezer főt foglalkoztató vállalattá nőtt. Onódy Lajos tehetséges üzletember volt, kiváló felső kapcsolatokkal. Érinthetetlennek képzelte magát. Neve összefonódik a 60-as évek egyik legnagyobb, nemzetközi visszhangot kiváltott ügyével, amelynek érintettjei magyar párt és állami vezetők voltak. Onódy Lajosról beszélgettem Katona Csabával, az egykori Mézes Mackó helyén:
  A beszélgetést teljes egészében vasárnap reggel 9-től lehet meghallgatni a Borravaló gasztrokultúra magazinban.

  Millásreggeli Podcast: társasjátékipar, aranyköpés, európai autó-eladások - 2024-02-22 08 óra

  Millásreggeli Podcast: társasjátékipar, aranyköpés, európai autó-eladások - 2024-02-22 08 óra

  2024. február 22., csütörtök 8-9 óra  Lépj be a társasjátékiparba! Homo ludens: a játékos ember - a társasjátékok piaca felívőben van, a nagy iparági spílerek mellett megjelennek az egészen kicsik is, akik valami újjal be tudnak lépni a piacra. Mi kell ehhez? Mennyire hasonlít ez a piac a startupok kíméletlen piacára? Mi a stratégia - van kiszállási pont? Hogy lehet árazni? Mik az első tapasztalatok? Gődény Gábor, a Supera társasjáték ötletgazda-tulajdonosa

  ARANYKÖPÉS: “Bármelyik buta kölyök el tud taposni egy bogarat, de a világ összes professzora sem lesz képes arra, hogy újat teremtsen.” Arthur Schopenhauer (1788)

  FUTÓMŰ: Megérkeztek az első hivatalos számok a tavalyi év európai eladási eredményeiről. Tesla vezet modell szinten, a VW csoport dominálja a kontinens eladásait.
  Várkonyi Gábor, autópiaci szakértő

  Millásreggeli Podcast: új tarifarendszer, dráguló klímák, árupiaci helyzet - 2024-02-22 06 óra

  Millásreggeli Podcast: új tarifarendszer, dráguló klímák, árupiaci helyzet - 2024-02-22 06 óra

  2024. február 22., csütörtök 6:30-8 óra  NÉVNAPOK, ESEMÉNYEK, SZÜLETÉSNAPOSOK, LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP

  BUDAPEST, TE CSODÁS: hírek a fővárosból: Minden az új tarifarendszerről!Új tarifarendszer indul: tájékoztató weboldal segíti a MÁV–Volán-csoport utasait

  ÉBRESZTŐ TÉMA: A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon.Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét. Tavaly novemberben 700 dollár körüli áron lehetett egy tengeri egyégkonténernyi árut Sanghajból Rotterdamba szállítani. Idén januárban már 3 ezer dollár fölött is kellett fizetni, de még mindig 2700 dollár körüli költséggel kell számoln. A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon. Medgyesi Tamás, épületgépész-mérnök, a Polar komfortklimatizálási szakértője

  NULLADIK FAKTOR: El akar adni valamit a Facebook Marketplace-en? Sok sikert a csalók óceánjában!

  HETI ALAPOZÓ: Réz, arany, ezüst - hogy állnak a fémek az árupiacon?Elemzők szerint a réz és az arany kapja majd a legnagyobb azonnali árlökést az árupiacon belül az amerikai jegybank esetleges kamatcsökkentésétől. Egy 100 bázispontos csökkentés a fémekre, különösen a réz (6%) és az arany (3%) árára lesz a legnagyobb, ezt követi az olaj (3%) - írta a Goldman Sachs február 20-i elemzésében. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája

   

   

  Millásreggeli podcast: űrtechnológia az ingatlanoknál, elfolyó vízprobléma - 2024-02-21 09 óra

  Millásreggeli podcast: űrtechnológia az ingatlanoknál, elfolyó vízprobléma - 2024-02-21 09 óra

  2024. február 21., szerda, 9-10 óra  Űrtechnológia segítségével csökkentik magyar építészek az épületek szén-dioxid-kibocsátását. WTF? A műholdakból származó földmegfigyelési adatokat felhasználva vizsgálják a városi mikroklíma jelenségét és megoldásokat, a részletekről Németh Roland, a Paulinyi & Partners tervezőiroda automatizációs fejlesztési vezetője mesélt.


  Miért nem tudja az ország megtartani a területén vizet? Min kellene ehhez változtatni? Tisztában vannak az állami illetékes szervek a problémával? Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője volt a vendégünk.

   

  Millásreggeli podcast: melyik állampapír lesz nyerő, hogy kerül az ESG az irodába? - 2024-02-21 08 óra

  Millásreggeli podcast: melyik állampapír lesz nyerő, hogy kerül az ESG az irodába? - 2024-02-21 08 óra

  2024. február 21., szerda, 8-9 óra  Ezekben a februári hetekben több mint 500 milliárd forint mozdul meg az állampapírpiacon. A csökkenő infláció és zsugoródó kamatok mellett hogy érdemes új irányokat keresnie egy befektetőnek/megtakarítónak? PMÁP, BMÁP, vagy egyik se? Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privátbankára osztott meg hasznos információkat a kérdésben.

  Klímabarát irodákra van igény, de ezekből nincs elég. Ki költözik és miért, mi lesz így a budapesti irodapiacon? Horváth Balázs, a KPMG partnere és Kalaus Valter, a Newmark VLK Hungary ügyvezetője volt a vendégünk az SSC rovatunkban.

   

  Millásreggeli podcast: reptérpara, költségvetésihiány-veszélyek, fuvarozók buktája - 2024-02-21 06 óra

  Millásreggeli podcast: reptérpara, költségvetésihiány-veszélyek, fuvarozók buktája - 2024-02-21 06 óra

  2024. február 21., szerda, 6.30 - 8 óra

  Miért késnek a Fülöp-szigetekről érkezett buszsofőrök? Valóban emelkedhetnek a repjegyjegyárak attól, hogy a magyar állam megveszi a budapesti repteret? Miért veszélyes, ha tartósan hagyják elszállni a költségvetési hiányt? Mitől lett veszteséges a közúti árfuvarozás és látszik-e némi fény az alagút végén?

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
Citizen Cain
The Daily Wire
Crooked Media
Tucker Carlson

You Might Also Like

Portfolio
Portfolio
Pogi
Concorde
Hold Alapkezelő
24.hu