103 episodes

A Portfolio napi podcastje, melyben munkanapokon lapunk elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági, pénzügyi témáit.

Portfolio Checklist Portfolio Podcast Lab

  • News

A Portfolio napi podcastje, melyben munkanapokon lapunk elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági, pénzügyi témáit.

  Kéménytüzekhez vezethet a kormány vészhelyzeti rezsidöntése

  Kéménytüzekhez vezethet a kormány vészhelyzeti rezsidöntése

  Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének hétfői adása. A mai műsorban azzal foglalkoztunk, hogy az energia-vészhelyzet miatt a kormány szerint indokolt szinte minden akadályt elhárítani a fakivágások elől, hogy legyen megfelelő mennyiségű tűzifa idén a hideg hónapokra. Ezzel ugyanakkor több probléma is van, köztük, hogy a vizes fa – az idén kitermelt fa ilyen, mivel nincs ideje kiszáradni – elégetése egyfelől nem hatékony, másfelől pedig kátrányosodáshoz vezethet, amiből pedig kéménytűz lehet. Ezt a tűztípust a szakértő szerint még a tűzoltók is csak kísérni tudják. A témával kapcsolatban Lengyel Gábor kályhaépítő és -tervező volt a Checklist vendége. Az adás második részében szintén a fatüzelésre való átállás kockázatairól beszéltünk Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével.

  • 23 min
  Merre tovább, al-Kaida?

  Merre tovább, al-Kaida?

  Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének szombati különkiadása. A műsorban Kemény János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa volt a vendégünk azzal kapcsolatban, hogy július 31-én Kabulban egy amerikai légicsapás következtében életét vesztette Ayman al-Zawahiri, az Al-Kaida vezetője. A mai műsorban egyebek mellett szóba került, hogy ki volt al-Zawahiri, likvidálása mekkora győzelem az Egyesült Államoknak, milyen hatással lesz a merénylet az al-Kaidára, és egyáltalán mennyire releváns még a terrorszervezet a globális dzsihád térképén.

  • 41 min
  483 680 516 628 forintot termelt a Mol: extraprofit vagy sem?

  483 680 516 628 forintot termelt a Mol: extraprofit vagy sem?

  Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy megjöttek a Mol második negyedéves eredményei, melyekből az derült ki, hogy egészen rendkívüli folyamatok zajlanak a cégnél. A témával kapcsolatban Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője volt a Checklist vendége, aki elmondta: a mostani számok olyan nagyok, hogy át kellett skálázni az idősoros grafikonokat. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy a szemünk előtt zajlik Magyarország agráriummal kapcsolatos lehetőségeinek radikális átalakulása. Egymást érik az aszályról, aszálykárról szóló hírek, s az is változóban van, hogy milyen növényeket lehet egyáltalán termelni a hazai földeken. A magyar agrárhelyzetről Braunmüller Lajossal, lapunk agrár szakújságírójával beszéltünk.

  • 22 min
  Miért pont most lépett az USA? Mégis mi lesz most Tajvannal?

  Miért pont most lépett az USA? Mégis mi lesz most Tajvannal?

  Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének csütörtöki adása. A mai műsor első részében a Kína és Tajvan közötti konfliktusról volt szó, a helyzet ugyanis jelentős mértékben kiéleződött, mióta Nany Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a Kína által saját részének tekintett szigetországba látogatott. A témával kapcsolatban Huszák Dániel, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzője volt a Checklist vendége. Az adás második részében egy új mémrészvényről volt szó, aminek hirtelen árfolyamemelkedése valószínűleg hasonló kisbefektetői körökhöz köthető, mint a 2021-es Gamestop-őrület. Az új mémrészvényről Kövesy Károlyt, lapunk Részvény rovatának elemzőjét kérdeztük.

  • 21 min
  Beütött a hitelkrach Magyarországon? Mi a különbség 2008 és 2022 között?

  Beütött a hitelkrach Magyarországon? Mi a különbség 2008 és 2022 között?

  A mai műsorban azzal foglalkoztunk, hogy trendforduló következhetett be júniusban a hazai lakossági hitelezésben. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai alapján ugyanis – bár az első félév kifejezetten erős volt –, júniusban már több jele is volt annak, hogy csökken a fogyasztók hitelezése. Legutóbb 2008-ban kezdődött jelentős pangás a hazai hitelezésben, ugyanakkor vannak körülmények, melyek alapján nem kell olyan brutális hitelszűkére számítani, mint abban az időszakban. A témával kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk, de a műsorban felidézzük, hogy milyen várakozásaik voltak banki vezetőknek, Harmati Lászlónak, az Erste Bank vezérigazgató-helyettesének, valamint Florova Annának, az OTP Bank ügyvezető igazgatójának még tavasszal, az idei hitelezési folyamatokkal kapcsolatban. A mai műsorban szóba került, Krisán Lászlóval készített interjú ide kattintva érhető el.

  • 22 min
  Megjósolt egy orosz diktátort Putyin elfeledett filozófusa

  Megjósolt egy orosz diktátort Putyin elfeledett filozófusa

  Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének keddi adása. A mai műsor első részében a Vlagyimir Putyin által gyakran idézett, Ivan Iljin 20. századi orosz filozófus és politikai gondolkodó életével, munkásságával és nézeteivel foglalkoztunk. Ivan Iljin és Vlagyimir Putyin politikájának kapcsolatáról Kiss Csabát, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében arról a friss felmérésről volt szó, amiből kiderül, hogy a magyar családok mire költötték el az év elején megkapott SZJA-visszatérítést. A témával kapcsolatban Szánthó Péter, a Pénzcentrum szerkesztője volt a Checklist vendége.

  • 17 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
New York Times Opinion
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
The Daily Wire

You Might Also Like

Portfolio Podcast Lab
Válasz Online
hvg.hu
444
Partizán Produkció
Friderikusz Sándor