EU:s svar på naturkrisen är naturrestaureringslagen. Nu har Sverige två år på sig att ta fram en restaureringsplan, men regeringen vill göra så lite som möjligt. Jörgen Sundin är sakkunnig om biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen och förklarar hur allt hänger ihop.
I det här avsnittet reder Jörgen Sundin ut hur naturrestaureringslagen hänger ihop med art- och habitatdirektivet, fågeldirektivet och konventionen om biologisk mångfald. Han är sakkunnig i biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen med en bakgrund på både Naturvårdsverket och Miljödepartementet (medan det fortfarande fanns), så han kan verkligen det här.
Få saker kan vara så positiva som naturrestaurering. Att som människa få ge tillbaka och låta naturen få återhämta sig. Men i dagens samhälle har biologisk mångfald blivit en brännhet och politiserad fråga.
Sverige motarbetar
Trots att Sverige redan skrivit under FN:s ramverk för biologisk mångfald och dess mål om att skydda 30 procent av land, sjöar och hav så har regeringen motverkat naturrestaureringslagen, det mer formella namnet är EU:s naturrestaureringsförordning, som vill göra just detta.
– Medlemstaterna ska nu ta fram nationella restaureringsplaner där de ska beskriva hur de ska leverera på de krav som är uppställda i förordningen. Det handlar om vilka områden som ska restaureras och hur mycket som behöver återställas av olika naturtyper och kommer att bli väldigt avgörande för hur ambitionsnivån ser ut i det här arbetet. Det finns också krav i förordningen på hur bedömningarna ska göras, men det är här de stora riskerna finns ur ett naturperspektiv. Risken är att många medlemsstater kommer att lägga sig på en betydligt lägre nivå än vad vetenskapen säger.
Skogslobby eller vetenskap?
Den svenska regeringen har skickat ut ett regleringsbrev till myndigheterna som ska ta fram en restaureringsplan som tyvärr visar att ambitionsnivån är låg, menar Jörgen:
– Det är sällan man styr en myndighet så här hårt när de ska ta fram underlag. Den stora frågan är dock hur man kommer att styra Naturvårdsverket vid redovisningen av referensarealer för utpekade naturtyper, för de blir helt avgörande för ambitionsnivån i restaureringsplanen. Vi kan troligen vänta oss ett beslut där de närmaste veckorna. Om regeringen baserar beslutet på vad skogs- och jordbrukslobbyn vill i stället för vad vetenskapen säger undermineras det mest grundläggande i förordningen.
Här behöver den ideella naturvården vara insatt och vaksam så att vi inte sitter med en urvattnad restaureringsplan om två år. Avsnittet spelades in ute i Rävbacken utanför Uppsala den 4 september 2024. Förutom Jörgen Sundin hörs även råmande kor och gäss som flyger förbi.
Läs mer och lyssna på Naturpodden
- Alla avsnitt av Naturpodden hos Natursidan
Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.
Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.
المعلومات
- البرنامج
- معدل البثيتم التحديث شهريًا
- تاريخ النشر٥ جمادى الأولى ١٤٤٦ هـ في ٧:٤٠ ص UTC
- مدة الحلقة٣٩ من الدقائق
- الموسم١
- الحلقة٣
- التقييمملائم