Wie Wat Bewaart

Horens i.s.m. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Wie Wat Bewaart

In Amersfoort staat een depot tjokvol kunst en objecten – spullen die belangrijk zijn voor Nederland. Wie wat bewaart, heeft wat. Maar wat bewaar je? En waarom? In Wie Wat Bewaart trekt collectief Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het depot in en licht elke aflevering een ander werk uit. Horens bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Daphne Nieuwenhuijse en Adinda Van Wely.

  1. De Vier Evangelisten

    ٢٥ محرم

    De Vier Evangelisten

    Deze aflevering is de derde uit een drieluik over kunstenaarscollectieven. Het is de dag van de wederopstanding: de leden van De Vier Evangelisten komen na lange tijd weer bij elkaar, hun werk Tegen de keer wordt opnieuw opgebouwd, de conservator die zorgde voor de aankoop van het werk, Alied Ottevanger, komt weer op bezoek in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het is een feest der herkenning. Met elke kist die geopend wordt, krijgt het verleden meer vorm. Terwijl de vele elementen van werk Tegen de keer geplaatst worden, voelen we ons de tijdsgeest van de jaren ’80 in glijden. Daarnaast vragen we ons af: Hoe werken conservatoren en kunstenaars optimaal samen om een werk in ere te houden? Hoe werkten de Vier Evangelisten in de jaren ’80 samen aan hun enorme kunstinstallaties? Als een installatie steeds aan de locatie van de expositie aangepast wordt, hoe weet je dan als Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hoe die geplaatst moet worden? En hoe is het om als kunstenaar je eigen werk opgebouwd te zien worden door medewerkers van de RCE, kan je dan stil blijven staan of wil je helpen? Wie wat bewaart is een audioproductie van Horens.audio in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Veel dank aan De Vier Evangelisten (Rins Boschma, Gerard Groenewoud, Tilly Buij, Gert-Jan Slagter), Alied Ottevanger, Ron Kievits, Ticho Brouwers en de andere medewerkers tijdens de opbouw van het werk. Ook dank aan Adinda van Wely, Fransje Kuyvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Froukje van der Meulen. Deze aflevering werd gemaakt door Milou Groenendijk en Corinne Heyrman. Floris van Bergeijk maakte de muziek, het sound design en de mixage. Marieke van der Ven deed regie en samen met Joost van Pagée de eindredactie. Joeri van Putten maakte het artwork, en ook veel dank aan onze collega’s Jozien Wijkhuijs en Lieven Heeremans.

    ٣١ من الدقائق
  2. Kop en schotel

    ٢١ ذو الحجة

    Kop en schotel

    Deze aflevering is de tweede uit een drieluik over kunstenaarscollectieven. We gaan in gesprek met Rob Brandt, Marja Hooft en Michel Kuijpers. Zij waren alle drie lid van kunstenaarscollectief Cheops, dat keramiek werk maakte in de jaren ’80 en ’90.  In deze aflevering vertellen ze over hoe ze het stoffige imago van keramiek doorbraken, over samenwerken zonder oordeel, over het plezier van een collectief en over doorgaan na een collectief. Een serie koppen en schotels zijn onderdeel van de rijkscollectie en bestaat uit onderdelen die door verschillende leden van het collectief zijn gemaakt. De een maakte een schotel, de ander reageerde daarop met een kop, of andersom. Wat eruit kwam, was iedere keer weer een verrassing. Wie wat bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Veel dank aan Rob Brandt, Marja Hooft, Geertje Jacobs, Michel Kuipers, Adinda van Wely, Fransje Kuyvenhoven en Froukje van der Meulen. Deze aflevering werd gemaakt door Milou Groenendijk, Marieke van De Ven en Jozien Wijkhuijs. Floris van Bergeijk maakte de muziek, het Sound Design en deed de mixage. Lieven Heeremans deed de eindredactie en Marieke van de Ven de regie. Joeri van Putten maakte het artwork, en ook veel dank aan onze collega’s Joost van Pagee en Corinne Heyrman. Het archiefmateriaal is een fragment uit Van Gewest tot Gewest en komt van een videoband uit het persoonlijke archief van Marja Hooft.

    ٣١ من الدقائق
  3. The Rimpfischhorn Handicap

    ٢١ ذو القعدة

    The Rimpfischhorn Handicap

    Deze aflevering is de eerste uit een drieluik over kunstenaarscollectieven. We gaan in gesprek met Seymour Likely, een fictief personage, bedacht door Aldert Mantje, Ido Vunderink en Ronald Hooft. We gaan terug naar de jaren ’80, terug naar de Warmoesstraat en de Seymour Likely Lounge. In deze aflevering vertelt het eigenzinnige gezelschap over hun samenwerking en de geheimzinnige identiteit van de kunstenaar Seymour Likely. Het kunstwerk The Rimpfischhorn Handicap is onderdeel van de rijkscollectie en is gemaakt van oranje zwemvliezen. The Rimpfischhorn Handicap Part I is geïnspireerd door land art van Richard Long. De makers vroegen zich af wat zou er gebeuren als je op zwemvliezen de Zwitserse berg Rimpfischhorn beklom? Suzan de Groot werkt bij het Rijkserfgoed Laboratorium en legt uit hoe je plastic en rubber kan conserveren. Wie wat bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Veel dank aan Ido Vunderink, Ronald Hooft, Simone Vermaat, Suzan de Groot, Adinda van Wely, Daphne Nieuwenhuijse, Fransje Kuijvenhove en Froukje van der Meulen. Deze aflevering werd gemaakt door Joost van Pagee, Milou Groenendijk, Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs. Floris van Bergeijk maakte de muziek, het sound design en de mixage. Marieke van der Ven deed eindredactie en regie. Joeri van Putten maakte het artwork, en ook veel dank aan onze collega Lieven Heeremans.

    ٣٧ من الدقائق
  4. BlaBlaBlatafel

    ١٥‏/٠٦‏/١٤٤٥ هـ

    BlaBlaBlatafel

    BlaBlaBlatafel Deze aflevering is de derde in een drieluik over kunstenaarsduo’s. Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen vormden samen Cubic3 design, waarmee ze vrolijke en spraakmakende gebruiksobjecten ontwierpen. In 1987 kregen Ton en Gerwin de opdracht om het nieuwe gebouw van de Rijksdienst Beeldende Kunst (nu RCE) vorm te geven. Zij zaten toen in een voormalig Logement van de Heren van Amsterdam, een statig pand in Den Haag. Een van de objecten die ze daarvoor ontwierpen was de BlaBlaBlaTafel, een grillig gevormde tafel waaraan vergaderd kon worden, maar niet te lang. Na de enorme opdracht bij de Rijksdienst werkten ze nog tot 1995 samen, waarna hun wegen uit elkaar leidden. Maar hoe ga je als duo dat zo intens samenwerkt uit elkaar? Lees mee met de transcripten van Wie Wat Bewaart op ons YouTube-kanaal. Klik daarvoor op het knopje voor ondertiteling, naast het tandwieltje. Veel dank aan de volgende personen die meewerkten aan deze aflevering: Robert de Haas, Ton Hoogerwerf, Gerwin van Vulpen en Adinda van Wely. Ook veel dank voor het EICAS-museum. Deze aflevering werd gemaakt door Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs. Regie en eindredactie: Lieven Heeremans Algemene voice-over: Marieke van de Ven Muziek, sound design en mixage: Floris van Bergeijk Het artwork is van Joeri van Putten En veel dank aan onze collega’s: Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof Horens.audio bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Fransje Kuijvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Adinda van Wely.

    ٢٧ من الدقائق
  5. Johnny Woodhouse

    ١٦‏/٠٥‏/١٤٤٥ هـ

    Johnny Woodhouse

    Deze aflevering is de tweede in een drieluik over kunstenaarsduo’s. Axel en Helena van der Kraan waren naast kunstenaarsduo ook een liefdeskoppel. Ze waren maar liefst 50 jaar samen en maakten in die tijd onder meer grote houten beeldhouwwerken. Een van die werken is Johnny Woodhouse, dit werk staat centraal deze aflevering. Axel en Helena maakte dit werk in hun Zeeland periode, begin jaren 70. Het is een houten versie (1.85 hoog) van muzikant John Woodhouse, zittend op een luidspreker. De RCE beschrijft het werk op hun website als een “mechanische music-box”, want inderdaad: dit beeld maakt geluid! Deze aflevering dragen we op aan Helena van der Kraan. Voor de aflevering gebruikte we het nummer Melodia van John Woodhouse. Lees mee met de transcripten van Wie Wat Bewaart op ons YouTube kanaal, klik daarvoor op het knopje voor ondertiteling, naast het tandwieltje. Veel dank aan de volgende personen die meewerkten aan deze aflevering: Axel van der Kraan, Fred Balvert, Ron Kievits en Adinda van Wely Deze aflevering werd gemaakt door Joost van Pagée en Marieke van de Ven Regie en algemene voice over: Lieven Heeremans Eindredactie: Jozien Wijkhuijs Muziek, sound design en mixage: Floris van Bergeijk Het artwork is van Joeri van Putten En veel dank aan onze collega’s: Corinne Heyrman en Michiel van de Weerthof. Horens.audio bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Fransje Kuijvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Adinda van Wely.

    ٣٣ من الدقائق
  6. Overlight S4E2

    ١٠‏/٠٤‏/١٤٤٥ هـ

    Overlight S4E2

    De komende drie afleveringen behandelen we steeds werken die zijn gemaakt door kunstenaarsduo’s. In deze aflevering een duo primeur: we behandelen voor het eerst een werk dat na het jaar 2010 is gemaakt én we krijgen het werk als makers van de podcast niet te zien. Het is een ontregelend, abstract schilderwerk dat ergens verwijst naar nul kunst. Zo zit er een knopje op het doek dat een ingebouwd lampje aan of uit zet. Het werk is een paar jaar geleden verzameld door het echtpaar Sanders en via een bijzondere regeling in de collectie van het Centraal Museum terechtgekomen. Directeur van dat museum Bart Rutten plakte een stickertje bij het werk en legt uit waarom. En we komen er achter dat hoewel de broers als duo gingen werken om tegen het romantische idee van de eenzame kunstenaar in te gaan, ze deze serie werken nooit in hun eentje hadden kunnen maken! Voor de aflevering mochten we de muziek van Florian & Michael Quistrebert gebruiken. Luister het album Slowwave Sloweavoloy van de broers Quistrebert, waarvan je een paar stukken veelvuldig voorbij hoort komen in deze aflevering, bijvoorbeeld via hun site: www.quistrebert.com. Lees mee met de transcripten van Wie Wat Bewaart op ons YouTube kanaal, klik daarvoor op het knopje voor ondertiteling, naast het tandwieltje. Wie Wat Bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Veel dank aan de volgende personen die meewerkten aan deze aflevering: Marieke Sanders, Sanneke Stigter, Simone Vermaat, Bart Rutten, Adinda van Wely en natuurlijk Florian & Michael Quistrebert. Deze aflevering werd gemaakt door Joost van Pagée en Lieven Heeremans. Eindredactie en algemene voiceover: Marieke van de Ven, Regie: Lieven Heeremans Eindmixage, mastering, sound design en muziek: Floris van Bergeijk Het artwork was wederom van Joeri van Putten En veel dank aan onze collega’s: Jozien Wijkhuijs, Corinne Heyrman en Michiel van de Weerthof. Horens.audio bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Fransje Kuijvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Adinda van Wely.

    ٣١ من الدقائق
  7. Terzake. Business as usual.

    ١٧‏/١٢‏/١٤٤٤ هـ

    Terzake. Business as usual.

    PINK de Thierry (1943-2023), een pseudoniem van Helena Scheerder, staat bekend om haar opvallende performances waarin ze de grens tussen privé en openbaar verkende, vaak met het eigen gezin als middelpunt. Hoewel zij de tijd ver vooruit was, is haar werk lange tijd ondergewaardeerd gebleven. Tot nu: PINK overleed namelijk in februari van dit jaar. Corinne en Lieven vragen zich deze aflevering af: hoe krijgt een kunstenaar het podium dat die verdient, en hoe houd je iemand in ere? Van een Wikipediaschrijfsessie tot aan een overzichtstentoonstelling: in deze aflevering komen meerdere werken van Pink ter sprake. Van 7 juli tot 29 oktober 2023 presenteert het Frans Hals Museum in Haarlem de allereerste overzichtstentoonstelling van haar werk genaamd PINK de Thierry - leven in kunst. Enkele werken uit de Rijkscollectie RCE zijn te zien in deze tentoonstelling. Veel dank aan de volgende personen die meewerkten aan deze aflevering: Daphne Nieuwenhuizen, Adinda van Wely, Manique Hendriks, Cathelijne IJsses, Donald Louw, Sara Guiducci en Anja Novak. Deze aflevering werd gemaakt door: Lieven Heeremans en Corinne Heyrman Voice-over: Joost Van Pagée Eindredacteur en regie: Corinne Heyrman Eindmixage, mastering, sound design en muziek: Floris van Bergeijk Artwork: Joeri van Putten En veel dank aan onze collega’s: Marieke van de Ven, Jozien Wijkhuijs,Joost Van Pagée, en Michiel van de Weerthof. Wie Wat bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Horens.audio bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Fransje Kuijvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Adinda van Wely.

    ٣٥ من الدقائق
  8. Aanpassingen 1954 - 1978

    ٢٧‏/١١‏/١٤٤٤ هـ

    Aanpassingen 1954 - 1978

    We zijn weer aan het rondneuzen bij de RCE in Amersfoort. We komen uit bij het ‘vrouwenrek’, met schilderijen van vrouwelijke kunstenaars. Wat voor invloed hebben de tijd en de geschiedenis gehad op vrouwen in de kunst? En hoe kijken we daar vandaag de dag naar? De RCE (De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) doet onderzoek naar vrouwen in de rijkscollectie. Hoeveel kunstwerken van vrouwen worden er eigenlijk bewaard en wat vertelt dat over de collectie? In deze aflevering bekijken we het werk van twee vrouwelijke kunstenaars uit de collectie, we beginnen in de jaren 50 met Dora Tuynman en later gaan we naar het werk van Marieken Verheyen: Aanpassingen 1954- 1978, uit de jaren ’70. Wat hebben deze twee vrouwen gemeen en wat zijn juist ook de verschillen? Welke rol heeft de tijdgeest gehad op hun carrière en hun werk? Wie wat bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Veel dank aan de volgende personen die meewerkten aan deze aflevering: Nathalie Menke, Dorian Meijnen, Marie- José Eijkemans, Daphne Niewenhuijse en Adinda van Wely Deze aflevering werd gemaakt door: Joost van Pagée en Marieke van de Ven Voice-over: Joost Van Pagée Eindredacteur en regie: Corinne Heyrman Eindmixage, mastering, sound design en muziek: Floris van Bergeijk Artwork: Joeri van Putten En veel dank aan onze collega’s:, Lieven Heeremans, Jozien Wijkhuijs en Michiel van de Weerthof Horens.audio bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Fransje Kuijvenhoven, Daphne Nieuwenhuijse en Adinda van Wely.

    ٣٠ من الدقائق

حول

In Amersfoort staat een depot tjokvol kunst en objecten – spullen die belangrijk zijn voor Nederland. Wie wat bewaart, heeft wat. Maar wat bewaar je? En waarom? In Wie Wat Bewaart trekt collectief Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het depot in en licht elke aflevering een ander werk uit. Horens bestaat uit Floris van Bergeijk, Lieven Heeremans, Corinne Heyrman, Joost Van Pagée, Marieke van de Ven en Jozien Wijkhuijs. Met veel dank aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in het bijzonder Daphne Nieuwenhuijse en Adinda Van Wely.

قد يعجبك أيضًا

للاستماع إلى حلقات ذات محتوى فاضح، قم بتسجيل الدخول.

اطلع على آخر مستجدات هذا البرنامج

قم بتسجيل الدخول أو التسجيل لمتابعة البرامج وحفظ الحلقات والحصول على آخر التحديثات.

تحديد بلد أو منطقة

أفريقيا والشرق الأوسط، والهند

آسيا والمحيط الهادئ

أوروبا

أمريكا اللاتينية والكاريبي

الولايات المتحدة وكندا