192 episodes

Az InfoRádió jogi magazinműsora: minden, ami jog.

Paragrafus - InfoRádió - Infostart.hu Inforádió

  • News

Az InfoRádió jogi magazinműsora: minden, ami jog.

  A Paragrafus magazin 2024. június 20-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. június 20-i adása

  Heti témáink voltak:
  - Az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulója 1991 óta az ügyészség ünnepnapja. Az Ügyészség Napja alkalmából az Igazságügyi Palota Dísztermében tartott ünnepségen a legfőbb ügyész elismeréseket és pályadíjakat adott át.
  - A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádja alapján a bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy "beteg” nem szállhat repülőgépre.
  - Nézzük át egy kiberbűnöző szemével közösségi média adatlapjainkat, módosítsuk az adatvédelmi beállításokat, állítsuk privátra a profilunkat és válogassuk meg ismerőseinket - többek között ilyen személyre szabott védekezést ajánl a személyre szabott adathalászat ellen a Médiaunió Alapítvány.

  A Paragrafus magazin 2024. június 13-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. június 13-i adása

  Heti témáink voltak:

  Juhász Imre lett az Alkotmánybíróság új elnöke.
  A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség.
  Jelentősen csökkent, 2020 augusztusához képest csaknem felére mérséklődött a két éven túl elhúzódó peres ügyek száma országosan. Végrendeletet akkor érdemes készíteni, ha a végrendelkező el akar térni a törvényes örökléstől, vagyis például nem azt szeretné, hogy az örökösei örököljenek, vagy nem olyan arányban szeretné őket örökséghez juttatni, mint ahogyan azt a törvény biztosítja számukra.

  A Paragrafus magazin 2024. június 6-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. június 6-i adása

  Heti témáink voltak:

  A fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a mesterséges intelligencia használata felvethet szerzői jogi aggályokat. Összességében mégis kevesebben vannak, akik fizetnének az ilyen módon előállított tartalmakért - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
  A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség.
  Sokan akár a saját kárukon is ismerhetik azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű döntésben reagált erre a jelenségre.

  A Paragrafus magazin 2024. május 30-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. május 30-i adása

  Heti témáink voltak:

  A hét halálos áldozatot követelő verőcei hajóbalesettel összefüggésben a hatóság segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja annak a szállodahajónak a kapitányát, amelynek a motorcsónak nekiütközött május 18-án.
  2023 óta mintegy 17 ezer embernek 30 milliárd forintos kárt okoztak az online csalók - számolt be az Inforádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának megbízott vezetője.
  A Terrorelhárítási Központ felderítési adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást indított egy fiatalkorú férfi ellen, aki az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő tartalmakat tett közzé az interneten.

  A Paragrafus magazin 2024. május 23-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. május 23-i adása

  Heti témáink voltak:

  A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben - mondta Varga Árpád, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának elemzője.
  Másfél hónapjuk van a hazai vállalatoknak arra, hogy nyilvántartásba vegyék magukat Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kijelölt online felületen.
  A „három csapás” alkalmazásával ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre - erőszakos többszörös visszaesőként - azt a férfit, aki szexuális bűncselekményt követett el egy gyermek sérelmére. Heti témáink voltak:-A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben - mondta Varga Árpád, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának elemzője.

  A Paragrafus magazin 2024. május 16-i adása

  A Paragrafus magazin 2024. május 16-i adása

  Heti témáink voltak:

  Egy budapest környéki általános iskola egyik tanulója iskolatársainak portréját, mesterséges intelligencia felhasználásval egy pornófilmbe illesztette. Megvalósult-e ezzel bűncselekmény és ha igen, felelősségre vonható-e érte az általános iskolás elkövető?
  Egyre nagyobb károkat okoznak a kiberbűnözők, akik a pénzügyi szektor mellett már az egészségügyi rendszereket is támadják.
  Összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart itthon a rendőrség. A vizsgálatok elsősorban a tehergépjárműveket és autóbuszokat, valamint vezetőiket érintik.
  A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépés eszközei, illetve a közbeszerzési hatóságokkal való kölcsönös együttműködés kerültek fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal és az OECD közös, budapesti oktatóközpontjának szemináriumán.

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Pod Save America
Crooked Media
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire
The Dan Bongino Show
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
Up First
NPR