38 episodes

In PassiePraat (van MeerRadio) gaat programmamaker Henny Beijer op zoek naar het verhaal achter de passie van Haarlemmermeerders. Wat maakt dat ze zich – vaak ongeremd in tijd en energie – storten op juist die ene hobby, die ene job, die unieke uitdaging. Waar komt die toewijding in vrijwilligerswerk vandaan, hoe zijn ze erin verzeild geraakt, wat kost het ze aan inspanning, aan aandacht en wellicht ook aan geld? En hoe moet het verder als zij het straks niet meer doen?

PassiePraat Henny Beijer

    • Society & Culture

In PassiePraat (van MeerRadio) gaat programmamaker Henny Beijer op zoek naar het verhaal achter de passie van Haarlemmermeerders. Wat maakt dat ze zich – vaak ongeremd in tijd en energie – storten op juist die ene hobby, die ene job, die unieke uitdaging. Waar komt die toewijding in vrijwilligerswerk vandaan, hoe zijn ze erin verzeild geraakt, wat kost het ze aan inspanning, aan aandacht en wellicht ook aan geld? En hoe moet het verder als zij het straks niet meer doen?

    Coaching met paarden

    Coaching met paarden

    Bij coaching met paarden, ofwel Equine Assisted Coaching, zijn de edele viervoeters de coach. Paarden spiegelen namelijk het gedrag van mensen. En dat maakt de uiterst gevoelige dieren zeer geschikt om jezelf te ontdekken, of eventueel beter inzicht te krijgen in problemen bij jezelf of je omgeving, thuis en op het werk. Van oorsprong leven paarden in kuddes. Door lichaamstaal letten zij op elkaar en ze vluchten, wanneer de leider vlucht. Door deze eigenschap reageren zij feilloos op de innerlijke toestand van de mensen.

    Corinne van Steeg volgde, na arbeidsongeschikt te zijn verklaard, een vakopleiding tot Equine assisted coach. Sindsdien werkt de Nieuw-Vennepse regelmatig als coach met de inzet van paarden, vaak in Den Ilp, maar desgewenst op verzoek ook elders. Zelf bezit ze geen paarden. Haar huidige werk sluit naadloos aan bij de passie voor dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder. Om die reden zijn de regelmatige bezoekjes aan de dieren van vriendin Manon van Liv & Joy in Zwaanshoek haar Assepoester-momentjes.

    Is ze niet met paarden bezig, dan zet ze zich – met drie andere Vennepse moeders – in voor Down in de Vennep, een initiatief waarin de vrouwen proberen organisaties en instanties te stimuleren om hun activiteiten toegankelijk te maken voor alle kinderen, ongeacht welke beperking dan ook. In de PassiePraat een inspirerende kennismaking met een vrouw die zegt: ‘Praktisch alles wat ik doe, doe ik met passie’.

    • 35 min
    Morrend Volk zingt maatschappijkritische liedjes

    Morrend Volk zingt maatschappijkritische liedjes

    Ze doen hun naam in de letterlijke betekenis van het woord geen eer aan. De leden van koor Morrend Volk zijn alleszins vriendelijk en spontaan. De koornaam verwijst naar de maatschappelijke betrokkenheid van de leden. In 1988 opgericht als 1 Mei Koor, wil het gezelschap met zijn liederen misstanden in de wereld aan de kaak stellen en zingen over onderwerpen in de maatschappij, die aanleiding geven tot nadenken.

    Sopraan Rudy Langendijk is al vanaf die eerste jaren bij het koor betrokken. Fysiotherapeut Hans Snoep is ruim 20 jaar aan Morrend Volk verbonden. De tenor noemt zichzelf een beetje recalcitrant en wil vooral dat mensen de moeite nemen om naar de liedteksten te luisteren. Corrie Swaan sloot 2 jaar geleden samen met haar partner Pieter-Jan Mesman aan, nadat ze op uitnodiging van Leo Mesman een concert hadden bijgewoond.

    Morrend Volk staat onder leiding van dirigent Jetze Dubbelman, die onder meer het lied De IJsbeer schreef. Het koor zingt die compositie in deze aflevering van PassiePraat, evenals I have een dream en het maatschappijkritische Mensen gevraagd. Oksana Polman begeleidt het koor op piano.

    • 34 min
    Wakers over het erfgoed van Haarlemmermeer

    Wakers over het erfgoed van Haarlemmermeer

    Zonder verleden, geen heden. Laat staan een toekomst. Stichting Meer-Historie is expert waar het gaat om de kennis over en het conserveren van het erfgoed van Haarlemmermeer. Dit erfgoed omvat de architectuur, de infrastructuur, de cultuur en de natuur binnen de gemeentegrenzen. Zo’n 200 vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Van de restauratie van landbouwwerktuigen tot voorlichting over de drooglegging in gemaal de Cruquius en rondleidingen in het eigen museum, dat over enige tijd verhuist naar een locatie naast het gemaal.

    Ook Jeanne ten Napel en Chris Visscher besteden regelmatig hun vrije tijd aan taken voor de stichting. Zo bestiert de 83-jarige Jeanne het archief en beheert de tien jaar jongere Chris – samen met twee anderen – de collectie. In de Witte Boerderij, de thuisbasis van de stichting delen ze graag hun passie voor de historie van de polder en die van de eeuwen ervoor, toen het Haarlemmermeer nog een woeste binnenzee was.

    In deze aflevering van PassiePraat vertellen ze mooie verhalen. Zoals over een uniek poezie album van ruim een eeuw oud, het handgeschreven boek met de bezwaren van verschillende gemeenten tegen de drooglegging eertijds en over de enorme klus die wacht om de uitgebreide collectie straks te verhuizen naar de nieuwbouw.

    • 34 min
    Betrokken pleitbezorgers voor ontmoeting met statushouders

    Betrokken pleitbezorgers voor ontmoeting met statushouders

    Donderdag 27 oktober 2005 verloren 11 gedetineerde illegalen bij een brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer het leven. Een tragedie, die twee politiek verantwoordelijke ministers en de burgemeester van Haarlemmermeer hun baan kostte.

    Na de brand is het cellencomplex gesloopt en in 2013 vervangen door een nieuw detentiecentrum in Badhoevedorp. Eén van de gedetineerden werd in datzelfde jaar vrijgesproken voor het opzettelijk aansteken van de brand.

    Vanuit het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer namen Leo Mesman en Rien Wattel het initiatief voor een herdenkingsplek, waar overlevenden en nabestaanden konden samenkomen. Het Platform organiseerde sindsdien vele jaren achtereen wakes, herdenkingen en ontmoetingen.

    Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer beijvert zich om het werk van en voor vluchtelingen in de Haarlemmermeer meer zichtbaar maken. Daarnaast wil de groep van organisaties Haarlemmermeerders meer bewust maken van de situatie van nieuwe statushouders in de Haarlemmermeer en van vluchtelingen in Nederland, door film, voorstellingen, boekbesprekingen en dergelijke. Ook verzorgen ze onder meer Engelse les en kookworkshops voor vreemdelingen in het huidige Vreemdelingen Detentiecentrum Schiphol.

    • 35 min
    Spaarndam heeft zijn eigen Hansje Brinker

    Spaarndam heeft zijn eigen Hansje Brinker

    De geschiedenis van Spaarndam gaat terug tot het jaar 1280. De nederzetting ontstond rond een dam bij de monding van het Spaarne in het IJ. Graaf Floris V gaf opdracht voor het aanleggen van de dam. In de dam werden sluizen aangelegd, waarvan de Kolksluis de oudste is. De inwoners van het plaatsje leefden van de tol bij de dam in het Spaarne, en vooral ook van de visserij. Symbool voor de voortdurende strijd van het dorp tegen het water is het beeldje van De held van Haarlem, Hansje Brinker, dat staat op de IJdijk.

    Deze en tal van andere geschiedkundige feiten en cijfers vormen het werkterrein voor de Historische Werkgroep Spaarndam. Een groep van 13 vrijwilligers, die zich bekommeren om de archivering en conservering van Spaarndams erfgoed. Martien van Woerkom is voorzitter van zowel de werkgroep als de stichting, Wim Koelman is actief lid en rondleider. Karin Reeuwijk versterkte onlangs de gelederen, vooral om al het beschikbare beeldmateriaal te archiveren en toe te voegen aan de website.

    Wekelijks treffen de amateur-historici elkaar op het terrein van het Rijnlandse Huis, door de eeuwen heen de incidentele vergaderplaats van het bestuur van Rijnland dat onder meer waakte over de sluizen. Op het terrein beschikte de opziener over een reparatiewerkplaats en opslag voor dijkmaterialen. De Kettingloods is het huidige onderkomen van de Historische Werkgroep Spaarndam.

    • 33 min
    Uitbater van een sportwinkel: uitstervend ras?

    Uitbater van een sportwinkel: uitstervend ras?

    Hij kreeg de liefde voor mode en schoenen met de paplepel ingegoten. Opa Wouter Haverhals en diens zoon Jan gingen de ondernemende kleinzoon Jenke voor. Wouter streek in 1937 neer in Zwanenburg om daar een schoenmakerij te beginnen. Haverhals werd een lokaal en regionaal begrip. Jenke bouwde het familiebedrijf na zijn aantreden – hij volgde eerst een vakopleiding en werkte daarna bij het gerenommeerde Neef Sport – verder uit.

    Toch ging eind 2023 de stekker eruit. Het ontbreken van adequate opvolging deed Jenke besluiten zijn aandacht te concentreren op de andere zaak, die in Badhoevedorp. Met de sportartikelenwinkel daar roeit hij ogenschi9jnlijk tegen de stroom in. Want hebben sportspeciaalzaken nog wel een toekomst? Met moordende concurrentie van internet en de ondertussen almaar stijgende kosten voor huur en energie.

    Jenke Haverhals is er de man niet naar om daar geen uitdaging in te zien. Zoals hij ook zijn duidelijke antwoorden klaar heeft op twijfels over de meerwaarde van speciaalzaken, de redenen waarom er nog altijd geen specifieke vrouwenvoetbalschoenen worden gemaakt en waarom een immense voorraad uiteindelijk het verschil maakt.

    • 33 min

Top Podcasts In Society & Culture

This American Life
This American Life
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
Animal
The New York Times
Call It What It Is
iHeartPodcasts
The Viall Files
Nick Viall