
26 episodes

Sähkö tulee töpselistä Suomen Podcastmedia
-
- Technology
UUSI KAUSI! Sähkö tulee töpselistä -podcast pureutuu ilmastonmuutokseen ja energia-asioihin meidän kaikkien ja yhteiskunnan näkökulmista.
Kolmannella kaudella pureudutaan muun muassa siihen, miten yritykset ehkäisevät luontokatoa ja kuinka hyvin suomalaiset ovat vihdoin oppineet säästämään energiaa? Mitä ihmettä on planetaarinen terveys ja miten se liittyy luonnon monimuotoisuuteen?
Äänessä on energia-alan ja ympäristöasioiden asiantuntijoita.
Sarjan juontavat Harri Moisio sekä Pohjolan Voiman yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa.
Osallistu keskusteluun ja jaa meille oma kuunteluhetkesi somessa #sähkötuleetöpselistä. Seuraa myös Pohjolan Voimaa Twitterissä ja Instagramissa @PohjolanVoima.
-
24. Tyhjästä on paha nyhjästä - miten maapallon luonnonvarat saadaan riittämään?
Erilaisten metallien ja mineraalien tarve kasvaa kun maailma sähköistyy. Metalleja tarvitaan muun muassa akuissa, aurinkopaneeleissa ja kännyköissä.
Eurooppa kuluttaa noin neljäsosan maailman metalleista ja tuottaa niitä noin kolme prosenttia. Vain Suomessa ja Ruotsissa on kaivostoimintaa Euroopassa. Millaista geopoliittista vääntöä mineraaleista käydään?
Ja ennen kaikkea, miten ratkotaan resurssien niukkuus ja kasvavat tarpeet? Pelkkä materiaalitehokkuus ja kierrätys eivät riitä vaan tarvitaan uusia keksintöjä ja jo olemassa olevien käyttöönottoa. Mitä on valkoinen vety ja mihin kaikkiin energiapulmiin suomalainen peruskallio voi olla ratkaisu?
Vieraina tiede ja innovaatiot johtaja Saku Vuori Geologian tutkimuskeskuksesta sekä tutkimustiimin päällikkö Miika Rämä VTT:ltä.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta. -
23. Pärjääkö taviskin energiaa säästävien älylaitteiden kanssa?
Miten digitalisaation avulla voi lähes joka kodissa säästää energiaa? Ja samalla tietysti pienentää sähkölaskuaan?
Oulun yliopiston professorin Mika Ruususen ja Paltan elinkeinopolitiikan asiantuntijan Mikko Palonevan kodeista löytyy paljon älyä, joiden avulla säästyy energiaa. Molempien työkin liittyy aiheeseen, mutta haastateltavat vakuuttavat, ettei laitteiden käyttöön tarvita insinöörin koulutusta.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta. -
22. Kyllähän Suomessa vettä riittää, vai riittääkö?
Vesi on elintärkeää kaikelle elolliselle. Meille suomalaisille vesi tulee puhtaana hanasta, eikä sen merkitystä aina huomaa. Sitä kuluukin suomalaiselta keskimäärin 120 litraa joka päivä. Kuitenkin pelkästään vedenpuhdistus aiheuttaa noin 5 % maailman hiilidioksidipäästöistä.
Mihin kaikkeen yllättäväänkin vesi liittyy? Ja miten vesi nivoutuu ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja ylikulutukseen? Miksi on tärkeää kiinnittää veteen huomiota ja millaista vesiosaamista suomalaiset voisivat maailmalle viedä?
Vieraina kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Liisa Pietola Sitrasta sekä vastuullisuusjohtaja Rasmus Pinomaa Kemirasta.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta. -
21. Stop luontokato!
Luontokadon mukanaan tuomiin ongelmiin on herätty vauhdilla. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on seurausta ilmastonmuutoksesta ja uhat ovat ihmisellekin mittavat. Tarvitsemme puhdasta ilmaa, vettä ja ravintoa.
Miten luontokatoa saadaan torjuttua?
Vieraina nuorten luontodelegaatti Alli Pylkkö sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Third Rock -yhtiön toimitusjohtaja Leo Stranius. Yritys vauhdittaa yritysten vastuullisuus- ja luontotyötä.
Stranius arvioi Sähkö tulee töpselistä -ohjelmassa, että yritykset ovat toimissaan jopa lainsäätäjiä edellä ehkäisemässä luontokatoa.
Tässä jaksossa selviää myös, mitä on youthwashing ja mitä #stopthesame tarkoittaa?
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta. -
20. Lämpö patteriin tulee yhä useammin jättimäisistä sähkökattiloista
Sähköä, sähköä. Sitran selvityksen mukaan sähköstä tulee suurin yksittäinen energiamuoto vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lämmitys sähköistyy ihan uusille leveleille. Lämpö tulee yhä patterista, mutta mitä muuta se tarkoittaa kuin kaupunkikuvasta häviäviä hiilikasoja? Ainakin jättimäisiä sähkökattiloita ja hukkalämmön hyötykäyttöä. Mitä tapahtuu puuperäisiä polttoaineita käyttäville yhteistuotantolaitoksille? Ne kun tuottavat tehokkaasti sekä sähköä että lämpöä.
Jakson vieraina ovat toimitusjohtaja Arto Nikkanen Lappeenrannan energiasta ja teknologiajohtaja Jarmo Tervo Pohjolan Voimasta.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta. -
19. Joko poliitikotkin ymmärtävät energian kriittisyyden?
Mitä päättäjiltä nyt vaaditaan? Edellinen hallitus on kulkenut kriisistä ja kriisiin.
Kuinka helppoa tai vaikeaa poliitikon on taiteilla ilmastonmuutos tavoitteiden ja samalla energian riittävyyden välillä?
Kun pelissä ovat sekä geo- ja turvallisuuspolitiikka sekä huoltovarmuus, riittää uudellakin hallituksella pähkittävää.
Vieraina johtava varautumisasiantuntija Pia Oesch Huoltovarmuuskeskuksesta ja johtaja, politiikan tutkija Karina Jutila E2 tutkimuksesta. Molemmat peräänkuuluttavat johdonmukaista ja tietoon perustuvaa politiikkaa myös energia-asioissa.
Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa Pohjolan Voimasta.