Sieps Podcast

Sieps
Sieps Podcast

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  1. FEB 13

    Så ska EU:s beredskap bli god

    Framöver väntas flera initiativ på EU-nivå som ska stärka unionens beredskap och försvar. Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman (MSB) och Katarina Engberg (Sieps) som beskriver vad som är på gång, varför initiativen behövs och vilka utmaningar som finns. En rad händelser har fört upp beredskap och försvar högt på EU:s agenda. Rysslands invasion av Ukraina är den mest framträdande, men även naturkatastrofer och pandemin har gjort att EU behöver ta ett större och mer sammanhållet ansvar på beredskapsområdet. Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman, stabschef på avdelningen för internationella relationer, forskning och utveckling på MSB som också har arbetat med försvarsfrågor på Sveriges representation i Bryssel, och Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps med fokus just på försvars- och säkerhetspolitik. EU:s initiativ på försvars- och beredskapsområdet liknar uppbyggnaden av det som från svenskt perspektiv ser ut som ett totalförsvar, där hela samhället bidrar och tar ansvar för säkerheten. I avsnittet utvecklar hon resonemanget. I bakgrunden finns Sauli Niinistös rapport om EU:s civila och militära beredskap, och framöver kommer två vitböcker på samma område som ska konkretisera EU:s väg framåt. Vilka utmaningar står EU inför när de idag spretiga initiativen på beredskapsområdet ska breddas till fler sektorer av samhället och samtidigt bli en mer sammanhållen politik? Frågorna överskrider både gränser mellan medlemsstater och politikområden och det är ofta kommissionen som står för det samlade greppet. Hur påverkas balansen mellan EU:s institutioner och medlemmar? I avsnittet berörs även planerna på stärkt militär förmåga inom EU, samt att det snart är tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.  Ladda ner Katarina Engbergs Europapolitiska analys Towards a European Total Defence Union? här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    49 min
  2. JAN 29

    EU-ministern om inflytandet, investeringarna och Europas framtid

    En rad ödesfrågor väntar på sitt europapolitiska svar 2025, då bland annat säkerheten, konkurrenskraften och klimatkrisen står högt på agendan. Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz gästar Sieps Podcast för ett samtal om hur Sverige kommer att navigera i dessa vatten. Den nya mandatperioden i EU har nu kommit igång på allvar, och en rad nya initiativ står för dörren. Europas industri behöver stärkas, säkerheten måste bli bättre och klimatmålen ska nås. Dessutom ska medlemskapsförhandlingar inledas med nya kandidatländer och stora geopolitiska utmaningar behöver hanteras. EU-minister Jessica Rosencrantz gästar Sieps podcast och svarar på frågor om hur Sverige kommer att ställa sig till ett antal väntade initiativ. Sveriges hållning kring budgetdisciplin och frihandel utmanas när Europa behöver öka konkurrenskraften och möta geopolitiska utmaningar. Samtidigt har klimatpolitiken hamnat i skottgluggen då europeiska företag anser att de dignar under regelbördan. Vilka kompromisser behövs? Sverige har varit pådrivande för EU:s utvidgning, och under våren ska de första kapitlen i förhandlingarna med Ukraina och Moldavien öppnas. Men hur är det med enigheten bland medlemsstaterna och förankringen bland medborgarna? Dessutom: hur står det till med Sveriges inflytande i EU egentligen? Många menar att det kunde vara bättre. 30 år efter Sveriges EU-inträde är det också allt för få svenskar som jobbar i EU-institutionerna. Vad vill EU-ministern göra åt det? Gustaf Olsson är programledare Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    36 min
  3. 12/04/2024

    Konflikter, kohandel och kompromisser: Nya kommissionen är på plats

    Den nya kommissionen har tillträtt, och i Europa råder just nu ett stort behov av politiskt ledarskap. Hur kan ordförande Ursula von der Leyens nya lag svara upp mot utmaningarna? Sieps Podcast gästas av Pia Gripenberg och Lars Danielsson för att analysera den frågan. Ordförande Ursula von der Leyens nya kommission är godkänd av Europaparlamentet och har nu påbörjat sitt arbete. Detta samtidigt som nyval väntas i Tyskland och den franska regeringen kämpar för sin överlevnad. Omvärldsläget kallar också på politiskt ledarskap, med Rysslands krig i Ukraina, Trumps andra presidentskap, migrationspolitiken och klimatkrisen som några exempel. Pia Gripenberg, politikreporter på DN med lång erfarenhet av att bevaka EU, och Lars Danielsson, tidigare bland annat EU-ambassadör och statssekreterare, gästar Sieps Podcast och samtalar om hur kommissionen ska kunna ta sig an dessa utmaningar. von de Leyen har organiserat den nya kommissionen på ett annat sätt jämfört med den föregående. Har ordföranden samlat mer makt hos sig själv?  När Europaparlamentet godkände kommissionen var partigrupperna splittrade och omröstningen föregicks av kohandel och politiskt spel. Vad betyder det för kommissionens mandat? Ett fragmenterat parlament och svaga regeringar i medlemsländerna innebär också utmaningar för kommissionen under mandatperioden. Hur kommer den institutionella balansen att se ut framöver? Gustaf Olsson är programledare.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    39 min
  4. 10/25/2024

    Lärdomar och erfarenheter från ordförandeskapet

    Sieps Podcast återvänder till det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Nyligen publicerade Sieps en rapport där erfarenheter från ordförandeskapet samlats in och analyserats. Den rapporten tas upp för diskussion i detta avsnitt, som gästas av Eva Sjögren och Göran von Sydow. Första halvåret 2023 var Sverige ordförande i EU. På uppdrag av regeringen har Sieps samlat in erfarenheter och lärdomar från politiker och tjänstemän som arbetade med ordförandeskapet och dessa finns nu publicerade i en rapport. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar avstamp i rapporten, och gästas av Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet, och Göran von Sydow, direktör på Sieps. Planering, att sätta sig in i dagordningen och att etablera relationer tas upp som viktiga framgångsfaktorer i arbetet med att förbereda ordförandeskapet. Samtalet tar också upp institutionella frågor, som hur samarbetet mellan Regeringskansliet och myndigheterna fungerade, men också interaktionen mellan ordförandeskapet, Europaparlamentet och kommissionen. Ett viktigt syfte med att ta vara på erfarenheterna är att skapa kunskap om hur Sverige kan bli en bättre förhandlare, och den frågan berörs också i poddsamtalet. Dessutom: ett reklaminslag. Gustaf Olsson programleder. Rapporten Leda, förhandla och påverka: Erfarenheter från Sveriges ordförandeskap i EU 2023 finns för nerladdning här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    44 min

About

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada