37 episodes

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU.

Sieps Podcast Sieps

  • Education

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU.

  Blicken på bollen i Bryssel – halvårssummering med Lars Danielsson – Sieps Podcast 37

  Blicken på bollen i Bryssel – halvårssummering med Lars Danielsson – Sieps Podcast 37

  Det har varit ett händelserikt första halvår i Europapolitiken. Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson gästar Sieps Podcast för att summera och blicka framåt.

  Den senaste tiden har präglats av krishantering i EU. Rysslands invasion av Ukraina har fört upp flera nya frågor på dagordningen och unionen har utvecklats på sätt som få kunde förutse. Som Sveriges EU-ambassadör befinner sig Lars Danielsson nära politikens centrum. I vårens sista avsnitt av Sieps Podcast ger han sin syn på hur EU och Sverige har navigerat den senaste tidens stormiga politiska hav.

  Kommissionen sitter på många sätt i förarsätet i EU:s hantering av kriget i Ukraina, och detta på ett berömvärt sätt enligt Danielsson. Samtidigt framhåller han vikten av samklang mellan EU:s institutioner och medlemsstaterna. Danielsson beskriver också den spänning som finns mellan den politiska viljan att ge Ukraina kandidatstatus och de konsekvenser ett sådant beslut kan få för EU:s utvidgningsprocess.

  Lars Danielsson ger också perspektiv på den svenska inställningen i en rad aktuella frågor: rättsstatens principer, minimilöner och fördragsändringar. Dessutom en spaning mot det svenska EU-ordförandeskapet under det första halvåret 2023.

  Sieps Podcast tar nu ett sommaruppehåll, och programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow bjuder på lästips till hängmattan. På återhörande i höst.

  • 53 min
  Europa på krigsfot – Sieps Podcast 36

  Europa på krigsfot – Sieps Podcast 36

  Rysslands invasion av Ukraina har skakat om den europeiska försvarspolitiken. Med ett krig i Europa ägnas försvarsansträngningarna åt närområdet och Europa är satt på krigsfot. I detta avsnitt av Sieps Podcast sätts utvecklingen i perspektiv med hjälp av Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, och Björn Fägersten, seniorforskare på Utrikespolitiska institutet.

  Den europeiska försvarspolitiken förändras just nu i snabb takt. Sverige och Finland har ansökt om Natomedlemskap, Danmark har sagt ja till att ansluta sig till EU:s försvarssamarbete och i bland annat Tyskland ökar försvarsanslagen markant. EU har också fattat beslut om att stärka den gemensamma försvarspolitiken.

  Uppgiften för Europas försvar har ändrats, från fokus på internationella insatser till säkerhet i närområdet. Försvaret har kommit hem, menar Björn Fägersten. Det finns också en risk att kriget i Ukraina inte slutar i ett fredsavtal utan att EU får en frusen konflikt i sitt grannskap. Detta kommer att betinga mycket av framtidens försvarspolitik, menar Katarina Engberg.

  EU, Nato och relationen till USA spelar en stor roll för hur Europas försvarspolitik utvecklas. I avsnittet diskuterar programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow med de båda gästerna vad utvecklingen innebär, var friktionen finns och hur samarbetena nu fylls med nytt innehåll.

  Mer läsning och lyssning om europeisk försvarspolitik finns på temasidan EU i omvärlden på sieps.se.

  • 47 min
  Framtiden och fördragen: Flera medlemmar i flera hastigheter? Sieps podcast 35

  Framtiden och fördragen: Flera medlemmar i flera hastigheter? Sieps podcast 35

  Framtidskonferensen är avslutad och har resulterat i en katalog av medborgarförslag. Samtidigt har den ryska invasionen gjort det tydligt att EU inte kan hålla Ukraina utanför sin gemenskap. Flera röster höjs nu för att ett konvent ska förnya EU:s fördrag och att länder ska kunna vara integrerade i olika grad. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av EU:s hetaste framtidsfrågor.

  När Konferensen om Europas framtid avslutades höll Emmanuel Macron ett tal där han beskrev ett framtida EU med en kärna av djupt integrerade länder och yttre ring av associerade men ej fullvärdiga medlemmar, där både Storbritannien och Ukraina skulle kunna ingå. Samtidigt påpekade Macron behovet av fördragsändringar, något som även har lyfts fram av Europaparlamentet och Ursula von der Leyen i ljuset av framtidskonferensen.

  Men behövs fördragsändringar för att tillmötesgå framtidskonferensens digra lista på förslag? Och hur ska ett framtida EU med betydligt fler mer eller mindre integrerade medlemmar fungera?

  För att diskutera dessa framtidsfrågor gästas detta avsnitt av Ylva Nilsson, EU-journalist, och Magnus Robach, tidigare svensk diplomat och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.

  Tyvärr drabbades inspelningen av tekniska problem, vilket resulterat i sämre ljud än vad trogna lyssnare på Sieps Podcast har vant sig vid. Sieps beklagar detta.

  • 44 min
  Demokrati och federalism – samtal med Per Wirtén – Sieps Podcast 34

  Demokrati och federalism – samtal med Per Wirtén – Sieps Podcast 34

  Under de senaste årens kriser har EU visat en beslutsamhet och enighet som har förvånat många. Men vart är unionen på väg? Är målet ett Europas förenta stater? Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av författaren Per Wirtén som sätter utvecklingen i perspektiv. Han menar att den mest akuta framtidsfrågan är ett ökat medborgerligt inflytande i unionen.

  EU-bygget har kommit långt sedan det europeiska samarbetet tog sina första steg. Men hur ser egentligen unionens framtid ut? Snart avslutas konferensen om Europas framtid, men det är osäkert hur de förslag som vaskats fram kommer att landa i medlemsländerna.

  Författaren Per Wirtén har skrivit en rad böcker som behandlar drömmen om ett förenat Europa och gästar detta avsnitt. Han ser brexit som en vändpunkt där EU började visa större beslutsamhet och enighet, men noterar också ett underskott av medborgerligt inflytande i unionen. Bristen har, enligt Wirtén, blivit akut i samband med att EU tar sig an allt fler politikområden. I samtalet utvecklar han sina tankar om hur EU kan få en starkare förankring bland unionsmedborgarna och bli mer demokratiskt.

  Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

  • 41 min
  Skilda världar när Macron och Le Pen debatterar EU – Sieps Podcast 33

  Skilda världar när Macron och Le Pen debatterar EU – Sieps Podcast 33

  På söndag hålls det franska presidentvalets andra omgång, och igår debatterade kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen under nästan tre timmar. I detta avsnitt av Sieps Podcast diskuteras hur kandidaternas Europapolitik skiljer sig åt.
  Opinionsläget är jämnt inför det franska presidentvalets andra omgång på söndag, med viss fördel för den sittande presidenten. Spelplanen har ändrats i och med den ryska invasionen av Ukraina, inte minst på grund av Marine Le Pens relation till Putin. Men invasionens konsekvenser i den franska opinionen är ändå inte så stora som man skulle kunna tro, menar avsnittets gäst Magnus Robach, tidigare svensk diplomat, bland annat i Paris och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.
  Marine Le Pen står också för en radikal omläggning av Frankrikes Europapolitik, en linje som enligt Robach skulle innebära att hela EU-samarbetet blockeras helt eller att Frankrike lämnar EU. Den sittande presidenten står för en betydligt mer EU-vänlig linje, den mest federalistiska en fransk president har haft under unionens existens, enligt Robach.
  Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

  • 43 min
  Från de Gaulle till Macron: om fransk Europapolitik igår och idag

  Från de Gaulle till Macron: om fransk Europapolitik igår och idag

  På söndag hålls den första omgången i det franska presidentvalet. I detta avsnitt av Sieps Podcast blickar vi tillbaka på fransk Europapolitik under den femte republiken. Till vår hjälp har vi den mycket erfarne journalisten Rolf Gustavsson.

  Frankrikes roll i EU är helt central. På söndag den 10e april hålls första omgången i presidentvalet. Emmanuel Macron satsar på en ny mandatperiod och leder alltjämt i opinionen. Macron är den åttonde presidenten i Frankrikes femte republik. Detta avsnitt av Sieps Podcast blickar tillbaka på hans företrädare: de Gaulle, Pompidou, Giscard d’Estaing, Mitterrand, Chirac, Sarkozy och Hollande. Gäst i podden är Rolf Gustavsson, journalist med stor erfarenhet av europeisk politik.

  Samtalet kretsar kring både de stora inrikespolitiska frågorna och Frankrikes roll på den europeiska arenan. Relationen till Tyskland är en ständig fråga för en fransk president, liksom frågor som rör försvar, EU:s utvidgning och jordbrukspolitik. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.

  • 1 hr 9 min

Top Podcasts In Education

Dr. Jordan B. Peterson
TED and PRX
The Atlantic
iHeartPodcasts
Daily Stoic | Wondery
TED

You Might Also Like

Sveriges Radio
SvD
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Podplay | Expressen
Sveriges Radio