Sprekend RD

Reformatorisch dagblad
Sprekend RD

Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.

  1. Israël begrijpt opstelling Nederland niet; waarom zou een bevriend land Netanyahu arresteren?

    NOV 29

    Israël begrijpt opstelling Nederland niet; waarom zou een bevriend land Netanyahu arresteren?

    „Een staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël moet niet per se worden uitgelegd als een Israëlisch cadeautje aan Donald Trump,” zegt buitenlandredacteur Richard Donk in de podcast Sprekend RD. „De Verenigde Naties bereidden een resolutie voor om Israël te dwingen een einde te maken aan de oorlog in Libanon. De verwachting is dat de Amerikanen in dat geval mogelijk hun veto niet zouden uitspreken.” „Diverse analisten zeggen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu belang heeft om de oorlog in stand te houden, maar tegelijkertijd kan een bestand zijn positie ook versterken.” In de podcast legt Richard Donk uit waarom dat zo is. In het gesprek gaat Richard in de op de persoon van Netanyahu. „Een politiek overlever noemt hij de langstzittende premier van Israël.” Zijn bijnaam Mr. Security is niet onterecht. Hij krijgt wel veel kritiek, maar de veiligheid van Israël staat bij hem hoog in het vaandel.” Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Benjamin Netanyahu en een aantal Hamasleiders. Dat Netanyahu daarmee in hetzelfde verdachtenbankje als de terreurorganisatie gezet wordt, vindt buitenlandredacteur Richard Donk, alleszins onterecht. „Ondanks alle kritiek vanuit Nederland, ziet Israël Nederland als vriend. Kijkt Israël naar de winst van de PVV en de houding van Wilders als het om Israël gaat, dan reageerde het furieus op de opmerking van minister Veldkamp dat deze gehoor zal geven aan het arrestatiebevel.”

    24 min
  2. Red Wednesday: stilstaan bij de vervolgde kerk

    NOV 22

    Red Wednesday: stilstaan bij de vervolgde kerk

    Op honderden plaatsen wereldwijd kleurden afgelopen woensdag kerken en kathedralen rood. Het doel: aandacht vragen voor christenvervolging. Red Wednesday, een initiatief van de rooms-katholieke organisatie Kerk in Nood, roept op tot solidariteit met vervolgde christenen. „De kleur rood verwijst naar het bloed van martelaren. Het is een krachtig symbool,” vertelt buitenlandredacteur Leendert de Bruin. De cijfers over christenvervolging zijn schrikbarend. Wereldwijd worden meer dan 365 miljoen christenen vervolgd, met name in Afrika en Azië. In Afrika heeft de opmars van militante islamitische groepen de situatie drastisch verslechterd. „Jihadistische groeperingen zoals Boko Haram en IS in West-Afrika onderdrukken talloze christenen”, legt De Bruin uit. „In landen zoals Burkina Faso, waar de overheid nauwelijks grip heeft op het land, hebben deze groepen vrij spel. Ongeveer de helft van het land is niet meer onder controle van de regering.” Volgens De Bruin is de verschuiving van jihadistische activiteiten naar Afrika een verontrustende trend. „Waar IS eerder actief was in het Midden-Oosten, zijn er nu afdelingen zoals Islamitische Staat West-Afrika. In regio’s met extreme armoede of onvrede weten deze groepen jongeren aan te trekken met beloftes van welvaart en rechtvaardigheid.” In Nederland doen meer dan honderd kerken mee aan Red Wednesday. Volgens De Bruin is het cruciaal om bewustwording te creëren over de situatie van vervolgde christenen. „Christenvervolging voelt vaak als een ver-van-je-bedshow. Maar door verhalen te delen, zoals die van christenen in Afrika, komt het dichterbij.” De Bruin benadrukt het belang van gebed voor de vervolgde kerk. „Organisaties zoals Kerk in Nood bieden gebedskalenders aan, waarmee je heel concreet voor vervolgde christenen kunt bidden.” Daarnaast roept hij op tot solidariteit. „Het is belangrijk dat we een stem geven aan christenen die lijden onder vervolging.”

    29 min
  3. „Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel, maar soms wel begrijpelijk”

    NOV 15

    „Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel, maar soms wel begrijpelijk”

    Uit recent onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag, zoals agressie en intimidatie het vaakst in de zorg voorkomen. In de podcast Sprekend RD delen drie zorgmedewerkers hun ervaringen. Ambulance verpleegkundige Thijs Aarten zegt dat de houding van de zorgverlener daarbij een grote rol speelt. Hij kwam bij een patiënt die vuurwapengevaarlijk was en was rustig met de patiënt in gesprek. Totdat even later de politie met veel lawaai en kogelwerende vesten binnenkwam. En toen sloeg de vlam in de pan. Teammanager Esther Vlaming geeft aan dat agressie tegen zorgverleners ook te maken heeft met een veranderende maatschappij; patiënten zijn mondiger en laten zich online informeren over hun situatie. Dan denken ze het soms beter te weten dan de artsen. Dat leidt dan tot agressief gedrag als de artsen en verpleegkundigen niet meegaan in het plan van de patiënt en familie. Wanneer patiënten zorg nodig hebben, wordt de regie over hun leven grotendeels door de zorgverleners uit handen genomen. Dat geeft veel onzekerheid die tot agressie kan leiden. Heel duidelijk uitleggen wat je als zorgverlener gaat doen, is dan belangrijk benadrukken de zorgverleners. Hoewel geen van de zorgverleners agressie goed wil praten, hebben ze er deels wel begrip voor. En oplossingen zoeken ze deels bij zichzelf. In de podcast spreekt postcastredacteur Arno Lagendijk met Dicky Ploeg die werkzaam is als preventiemedewerker bij RST Zorgverleners, ambulance verpleegkundige Thijs Aartend die bij Witte Kruis Ambulancezorg werkt en Esther Vlaming die werkt als teamleider op het Moeder en Kindcentrum in het St. Jansdal ziekenhuis.

    45 min

About

Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada