The food Processors

Leoni Livaditi & Gkionis Nikos
The food Processors

Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει αφθονία αγαθών και όλοι έχουμε αρχίσει να προσέχουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι η ασφάλεια των τροφίμων κατά την επιλογή και την επεξεργασία τους. Το διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρησης ταυτόχρονα. Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του Podcast προέκυψε από το όνειρό μας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

  1. 2 天前

    Επεισόδιο 30: Τι γίνεται τελικά με την κατανάλωση τόνου και τον υδράργυρο;

    Η ανίχνευση υδραργύρου στα τρόφιμα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, καθώς αποτελεί τοξική ουσία που παρουσιάζεται κυρίως στα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας . Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που απελευθερώνεται στο περιβάλλον από φυσικές πηγές όσο και ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η βιομηχανία. Οι βασικές ομάδες που κινδυνεύουν από την κατανάλωση τροφών με υδράργυρο είναι οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν καθώς και τα μικρά παιδιά. Κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας; Πραγματοποιούνται έλεγχοι απο τις αρμόδιες αρχές; Πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς οι καταναλωτές από την κατανάλωση τέτοιων ψαριών; Αυτά και άλλες ακόμα ερωτήσεις απαντώνται σε αυτό το επεισόδιο. Καλή μας ακρόαση!!

    12 分鐘
  2. 11月5日

    Επεισόδιο 29: Έχουν 'ημερομηνία λήξης' οι πλαστικοί περιέκτες που έχουμε σπίτι μας?

    Κοινοτικές οδηγίες αποθαρρύνουν την εφάπαξ χρήση πλαστικών τροφίμων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα λόγω των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων όλο και περισσότερο τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σχεδιάζονται για επαναλαμβανόμενη χρήση. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε απαράδεκτη φθορά του πλαστικού υλικού ή αντικειμένου, οδηγώντας σε αύξηση των συστατικών στα τρόφιμα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Τέτοια φθορά του πλαστικού , υλικών και αντικειμένων υποδηλώνεται από διάφορα σημάδια, για παράδειγμα, από επιφανειακές ρωγμές , (ρωγμές), φουσκάλες, αποκόλληση, συρρίκνωση ή άλλη παραμόρφωση και κιτρίνισμα ή άλλα μόνιμο αποχρωματισμό ή απώλεια της στιλπνότητας ή της διαφάνειας Έρχονται υποχρεωτικές οδηγίες προς τους κατασκευαστές πλαστικών. Για να αποφευχθεί η χρήση μη αποδεκτών αλλοιωμένων πλαστικών υλικών και αντικειμένων, ο κατασκευαστής ή άλλος  υπεύθυνος για τη διάθεση στην αγορά του πλαστικού υλικού ή αντικειμένου θα πρέπει να να παρέχει στους χρήστες των πλαστικών υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να επιβραδύνουν την αλλοίωση και τις αλλαγές που υποδηλώνουν την αλλοίωση από την επαναλαμβανόμενη χρήση.

    15 分鐘
  3. 10月8日

    Επεισόδιο 28: Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

    Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, με το 37,5% των παιδιών 2-14 ετών να έχει βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού. Δυστυχώς σε μια χώρα που θα έπρεπε να είχε πρότυπο την μεσογειακή διατροφή έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τόσο την κατάσταση θρέψης όσο και την ανάπτυξη των παιδιών. αλλά συνδέεται και με μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία του παιδιού, μέσω του κοινωνικού στιγματισμού επηρεάζοντας έτσι αρνητικά μεταξύ άλλων την κοινωνικοποίησή του και τις σχολικές του επιδόσεις. Η προσχολική και σχολική ηλικία αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν και στην ενήλικη ζωή. Στο επεισόδιο αυτό θα δούμε τα δεδομένα από την διατροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς στην χώρα μας.

    27 分鐘
  4. Guest 48 : Καλλιόπη Γκούσκου - Γενετική και εξατομικευμένη διατροφή.

    9月24日

    Guest 48 : Καλλιόπη Γκούσκου - Γενετική και εξατομικευμένη διατροφή.

    Γίνεται η γενετική να δώσει λύσεις για την διατροφή αλλά και όχι μόνο σε μια πληθώρα από γνωστές ασθένειες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, διαβήτης κύησης, καρδειαγγειακά κα). ? Τι σημαίνει εξατομικευμένη διατροφή? Γίνεται μια τροφή που κατά γενική ομολογία βοηθάει σε κάποια ασθένεια , να μην είναι καλή για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο η να μην του δίνει ότι δίνει αυτή η τροφή στον γενικό πληθυσμό? Η Καλλιόπη Γκούσκου είναι Επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και συνιδιοκτήτρια του GENOSOPHY Που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023 ως ο πρώτος τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με στόχο την παροχή ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών γενωμικής ιατρικής και ιατρικής ακριβείας για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η διεπιστημονική ομάδα της GENOSOPHY έχει αναπτύξει και εφαρμόζει έναν από τους πιο ενημερωμένους γενετικούς ελέγχους για διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα παγκοσμίως. Ο έλεγχος αυτός συνοδεύεται από έναν καινοτόμο αλγόριθμο που μεταφράζει τις γενετικές ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου σε σκορ κινδύνου εκδήλωσης διατροφοεξαρτώμενων νοσημάτων (όπως παχυσαρκία, διαβήτη, διαβήτη κύησης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, κ.ά.). Επιπλέον, η πλατφόρμα της GENOSOPHΥ ενσωματώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που συνδέονται με τα γενετικά σκορ κινδύνου, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις διατροφής, άσκησης, συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων και ιατρικών παρεμβάσεων.  Έτσι καλύπτει την αυξανόμενη ανάγκη για εξατομικευμένες λύσεις στον τομέα της υγείας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη και διαχείριση των χρόνιων ασθενειών που έχουν σημαντικό γενετικό υπόβαθρο, αλλά των οποίων η εκδήλωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, διαβήτης κύησης, καρδειαγγειακά κα). Οι τρέχουσες λύσεις συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς, καθώς βασίζονται σε γενικές συστάσεις και στη λογική "one sizefits all", χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές για κάθε άτομο γενετικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Μαζί μας η Καλλιόπη Γκούσκου, Επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετική

    24 分鐘
  5. Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων

    8月27日

    Guest 46: Έλενα Κούκουνα- Κύκλος ζωής προϊόντων

    Tι είναι το LCA?Τι λαμβάνεται υπόψην για να κάνεις ένα LCA?Ποιες χώρες ασχολούνται με το LCA?Πόσο σημαντικό είναι για τον καταναλωτή να γίνει ένα LCA στα προϊόντα της κάθε εταιρείας Το LCA είναι μια μελετη που μας βοηθαει να υπολογισουμε το περιβαλλοντικο αντικτυπο προϊόντων και συνθετων αλυσίδων αξίας. Τετοιου τυπου μελετες αφορουν παραγωγους, παρασκευαστες, σουπερ μαρκετ και γενικα ολους τους εμπλεκομενους στον αγροδιατροφικο κλαδο. Το να γνωριζουμε το περιβαλλοντικο αποτυπωμα μας επιτρεπει να θετουμε στοχους μειωσεις και να βελτιωνουμε παραγωγικες διαδικασιες με στοχο τελικα την κλιματικη μεταβαση. Αυτο αυξανομενα απαιτειται απο την ΕΕ, τις διεθνείς αγορές αλλά και από το ενημερωμένο ευρύ κοινό. Η Έλενα Κούκουνα (M.Sc.), είναι σύμβουλος βιωσιμότητας και data analyst με εξειδικευση στον τομεα της αγρο-διατροφης. Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ διαθέτει 9ετή εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση σε μελέτες life cycle assessment, έχοντας εργαστεί για διεθνείς εταιρίες τροφίμων και οργανισμούς. Η Έλενα έχει ζήσει 11 χρονια στην Ολλανδία και πλέον εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας.

    26 分鐘
  6. Guest 45-Παναγιώτης Σκανδάμης : Προστατευτική ατμόσφαιρα στα τρόφιμα και μη θερμικές τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων

    8月6日

    Guest 45-Παναγιώτης Σκανδάμης : Προστατευτική ατμόσφαιρα στα τρόφιμα και μη θερμικές τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων

    Με καλεσμένο τον Παναγιώτη Σκανδάμη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμίου Αθηνών συζητήσαμε 2 πολύ ενδιαφέροντα θέματα. 1.Τι σημαίνει προστατευτική (η τροποποιημένη )ατμόσφαιρα που βλέπουμε πολλές φορές να αναγράφεται στις συσκευασίες τροφίμων. Γιατί αλλάζουμε την σύσταση του αέρα στις συσκευασίες τροφίμων? Τι επιτυγχάνουμε με αυτή την τεχνική? 2.Μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων. Τι οφέλη έχει ο καταναλωτής από αυτές? Γιατί τις χρησιμοποιεί η βιομηχανία? Πολλές φορές η παστερίωση έχει ενοχοποιηθεί από τους καταναλωτές ως επεξεργασίες που αφαιρούν θρεπτικά συστατικά απο τα τρόφιμα?Ισχύει τελικά αυτό? Τι προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες? Ο  Παναγιώτης Σκανδάμης είναι Καθηγητής Υγιεινής Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής διευθυντής του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και τον ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή του στο Podcast.

    45 分鐘

簡介

Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει αφθονία αγαθών και όλοι έχουμε αρχίσει να προσέχουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι η ασφάλεια των τροφίμων κατά την επιλογή και την επεξεργασία τους. Το διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρησης ταυτόχρονα. Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του Podcast προέκυψε από το όνειρό μας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

你可能也會喜歡

若要收聽兒少不宜的單集,請登入帳號。

隨時掌握此節目最新消息

登入或註冊後,即可追蹤節目、儲存單集和掌握最新資訊。

選取國家或地區

非洲、中東和印度

亞太地區

歐洲

拉丁美洲與加勒比海地區

美國與加拿大