71 episodes

En samtalspodd om mötet mellan vetenskap och religion, filosofi och teologi, kyrka och samhälle. Med Peter Berntsson, Christoffer Skogholt och Erik Åkerlund.

Tro och förnuft Sändaren

    • Religion & Spirituality

En samtalspodd om mötet mellan vetenskap och religion, filosofi och teologi, kyrka och samhälle. Med Peter Berntsson, Christoffer Skogholt och Erik Åkerlund.

    Avsnitt 70: Om naturliga och gudomliga orsaker med Stephen Mumford

    Avsnitt 70: Om naturliga och gudomliga orsaker med Stephen Mumford

    Detta avsnitt består av en föreläsning av Stephen Mumford om dispositionalism. 
    Stephen Mumford är professor i filosofi och metafysik vid Durham University i Storbritannien, och kommer till Uppsala den 18-19 april på konferensen God and Nature: reflections on emergence, causality and directionality som handlar om naturvetenskap och teologi.

    Information om den konferensen kan du få om du går in på tro och förnuft-poddens facebook-sida:

    www.facebook.com/troochfornuft  eller på konferensens hemsida: www.nordicdialogues.com 

    Dispositionalism är en teori om naturen och om orsaker, och Ulf Jonssons bok ”Gud och andra orsaker” som behandlas i avsnitt 63 av podden har dispositionalismen som utgångspunkt för den teori om gudomligt handlande som Jonsson lägger fram i den boken.

    Men i denna föreläsning går Stephen Mumford in lite mer precist på dispositionalismen som en teori om naturen och dess förmågor. I slutet kopplar Mumford dessa tankar också till frågor om mirakler och gudomligt handlande.
    Vad innebär denna teori och hur skiljer den sig från David Humes teori om orsaker, som varit väldigt inflytelserik de senaste 250 åren?
    Dispositionalismen har rötter hos både Aristoteles och Thomas av Aquino och innebär en rikare förståelse av naturen och dess förmågor än den mekanistiska världsbildens förståelse som varit dominerande i västerlandet sedan 1700-talet.

    Efter Mumfords föreläsning, som är lite drygt 50 minuter lång, följer en diskussion mellan Ulf Jonsson och Mumford.

    Tro och förnuft-podden produceras av Tidningen Sändaren i samarbete med Newmaninstitutet och Teologiska institutionen vid Uppsala universitet.
    Varmt välkommen att lyssna!

    • 1 hr 19 min
    Avsnitt 69: Samtal med Pekka Mellergård om kulturtidskriften NOD

    Avsnitt 69: Samtal med Pekka Mellergård om kulturtidskriften NOD

    Kulturtidskriften NOD startades 2004 av Örebro Teologiska Högskola. Under några år distribuerades den av tidningen Dagen, men drivs nu av en förening med Pekka Mellergård, neurokirurg och tidigare rektor för Örebro Teologiska Högskola, som chefredaktör.

    I detta samtal (som är två månader försenat!) samtalar vi både om nummer tre, som hette "Fruktan och förtröstan i rädslans kultur" och det då kommande nummer fyra, som hette "Jesus var inte kristen: om judendom, kyrka och Israel." Detta var det sista numret under 2023.

    Som prenumerant kan man läsa alla nummer online, och man kan läsa mer om tidskriften på deras hemsida.

    Bägge nummer får sägas ha högaktuella teman, och teman som dessutom sattes innan de tragiska händelserna i Israel och Gaza, respektive den våg av gängrelaterade mord som drabbade Sverige under hösten 2023.

    Vi samtalar med Pekka Mellergård om vad syftet med tidskriften är, om hur det egentligen står till med den kristna offentligheten och hur pass representativ diskursen som råder i tidningar som Världen idag och till viss del Dagen och TV 10 egentligen är för hur kristna i allmänhet tänker.

    Samtalet kretsar också kring rädslan för samhällsutveckling och ibland missvisande moraliserande över detta, hur det står till med det offentliga samtalet i kristenheten, varför kyrkan varit en plantskola för duktiga musiker - men inte på samma sätt en mylla för intellektuell fördjupning och konst - om traumatiserande religion, och annat.
    Här är lite hållpunkter i avsnittet:

    Minut 1-29: Hur väl speglar den kristna ”offentligheten” kristenheten?

    Det finns ett ganska litet gäng som sätter tonen för diskussionen och debatten. 
    Vad hände med tidningen NOD när Dagen tog över ansvaret för den?

    Varför är man bra på att skapa en miljö som blir en mylla för duktiga musiker i (fri)kyrkan, men inte på samma sätt en intellektuell miljö, eller en mylla för konstnärskap?

    29.50: Vi börjar diskutera numret ”Fruktan och förtröstan i rädslans kultur”.

    Vad är rädsla?

    40: Intervjun med Lars Trägårdh 
    46: Vad är mod? 
    48:30 Intervjun med Johan Heltne

    Behövs en religionstraumadag?

    55: Omogen religion är farlig.

    1:10: Systemfel i kristenheten och hur man kan åtgärda dem.

    • 1 hr 29 min
    Avsnitt 68: Tolkien, sagorna och verklighetens djup

    Avsnitt 68: Tolkien, sagorna och verklighetens djup

    Det är i år exakt 50 år sedan författaren J.R.R. Tolkien dog, men uppskattningen för hans författarskap och den värld han skapade har växt närmast exponentiellt. Hur kan en skildring av en värld som helt uppenbart inte är vår ändå resonera så djupt med så många? 

    Kan det rent av vara så, som Tolkien själv sa, att en författares ”sekundära värld” kan återspegla ett sanningens ljus tillbaka på vår ”primära” värld?

    Och vad är det i så fall för sorts sanning?

    Detta är några av de grundläggande frågor som John Sjögren försöker besvara i sin bok ”Jordens sång: Essäer om Tolkiens tankevärld” som utkom under hösten 2023 på Fri tanke förlag.

    I nio essäer utvecklar Sjögren en rad teman som han finner i Tolkiens författarskap av teologisk och filosofisk natur: frågor om naturens förtrollning, om skönheten, ondskan, tiden, äventyret och mer.

    I dagens avsnitt tar Tro och förnuft-poddens två Tolkiennördar samtalet vidare efter att läst boken.

    Vad innebär det att skogarna i södra Halland påminner om Lothlórien, snarare än tvärtom? Är eskapism alltid en flykt från verkligheten?

    Är ondskan enbart frånvaron av det goda, eller äger det en egen gestalt? Hur är det då med orcherna?

    Och vad kan alver och hobbitar lära oss om hur det är att vara människa: mellan himmel och jord - eller mellan Fylke och Valinor?

    • 56 min
    Avsnitt 67: Jacques Ellul om "Närvaro i modern tid"

    Avsnitt 67: Jacques Ellul om "Närvaro i modern tid"

    Jacques Ellul (1912-1994) var en fransk filosof, sociolog och lekmannateolog som skrev ett 60-tal böcker.

    Under andra världskriget var Ellul aktiv i motståndsrörelsen och hjälpte till att gömma judar och föra dem över gränsen till Schweiz, och fick efter kriget utmärkelsen "Rättfärdig bland folken" från det israeliska förintelsemuseumet Yad Vashem.

    I sin bok Närvaro i modern tid som kom första gången 1946 försöker Ellul stava ut hur kyrkan i allmänhet och inte minst "intellektuella lekmän" ska uppfylla sitt uppdrag i den moderna världen.

    Boken innehåller en del skarpa analyser om tekniken och medialiseringens effekter - som vi ser ännu tydligare idag, 80 år senare - och några frön till en slags grund för en kristen "närvaro i modern tid".

    Men boken tycks också vara en bearbetning av Elluls reformerta och dialektiska perspektiv: ibland hamnar boken i en upprepning av den reformerta tankefiguren att världen är så fallen att det enda vi kan göra är att rädda människor ur den. 

    Säkert är Ellul delvis formad av sina erfarenheter under andra världskriget och i så extrema situationer kan en sådan analys vara giltig - som exempelvis att rädda förföljda ur ett land, snarare än att göra det landet bättre.

    Men samtidigt är detta perspektiv inte universellt bland teologer verksamma under andra världskriget, så det verkar vara något med Elluls egna tänkande som spelar in här.

    Det hindrar som sagt var inte att Ellul kommer med intressanta iakttagelser och också levererar ett frö till en "kristen närvaro i modern tid".

    Dessa frön kan sägas vara: 

    - en konkret närvaro i världen och de verkligheter man vill relatera sig till: inte bara abstrakta analyser.

    - en insikt om teknikens och medialiseringens effekter för att fjärma oss från den konkreta verkligheten.

    I teknikens fall genom att vi kommunicerar "längre ifrån" varandra. 

    I medialseringens fall att vi genom medierna med nödvändighet får ett begränsat urval av verkligheten berättad för oss, och denna blir dessutom "förklarad" med hjälp av starkt förenklade och ibland missvisande förklaringsmodeller.

    - Behovet av kontemplation och bön, och att utveckla en livsstil snarare än att bara hålla sig på en diskursiv nivå för att försvara kristen tro. 

    Det som hade varit intressant vore att se hur denna vision skulle positivt kunna stavas ut, där kristna kunde vara en konstruktiv och kreativ närvaro i modern tid och inte bara ta avstånd från allt som är dåligt.

    • 59 min
    Avsnitt 66: Mötesplats om humor, religion och regisserad Instagram-lycka

    Avsnitt 66: Mötesplats om humor, religion och regisserad Instagram-lycka

    Detta Mötesplats består av tre korta föredrag på 15 minuter vardera om relationen mellan humor, religion och glädje och lycka som kontrollförlust eller som uppvisning.

    Föredragshållarna var:

    Pia Johansson (komiker och skådespelare, känd bland annat från Parlamentet och På minuten).

    Fredrik Heiding, jesuitpräst och författare till boken Lek, för Guds skull: lekfullhetens kreativitet, dygder och laster
    Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet och författare till trebandsverket Gudomliga komedier: humor, subjektivitet, transcendens.

    I ett senare avsnitt hoppas vi kunna sända det panelsamtal som följde på de tre föredragen.

    Hoppas på god lyssning!

    • 1 hr
    Avsnitt 65: "Being Consumed": en teologisk kritik av konsumism och kapitalism

    Avsnitt 65: "Being Consumed": en teologisk kritik av konsumism och kapitalism

    I detta avsnitt diskuterar vi William T. Cavanaughs (född 1962) bok Being Consumed: Economics and Christian Desire.
    I sin bok analyserar och undersöker Cavanaugh konsumtionssamhällets och kapitalismens baksidor ur ett teologiskt perspektiv. 

    Vad betyder egentligen "fri" i uttrycket "fri marknad"? Räcker det att man inte utövar fysiskt tvång eller undanhåller information om varan, eller arbetsvillkoren (för den som säljer sin tid) för att det ska vara en "fri" varu- och arbetsmarknad?

    Är marknaden fri även om människors enda alternativ till ett slav-liknande jobb är att svälta och att hon därför av "fri vilja" tar detta jobb?

    Och är en konsument fri om den får köpa vad den än begär? Eller är frihet att få sitt begär befriat och format så att det hjälper människan att blomstra?

    Vad gör det med oss om vi börjar betrakta allting som köp- och säljbart? 

    Kan nattvarden, eukaristin, lära oss ett annat förhållningssätt än det vi övas in i, i ett konsumtionssamhälle? Som Cavanaugh konstaterar så innebär eukaristin att vi inte gör det vi äter till en del av oss, utan det vi konsumerar - Kristi kropp - förenar oss med sig självt.

    Dessa och liknande frågor diskuterar Cavanaugh i boken som utgör dagens avsnitt. 

    • 54 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

The Bible in a Year (with Fr. Mike Schmitz)
Ascension
The Bible Recap
Tara-Leigh Cobble
Follow Him: A Come, Follow Me Podcast
Hank Smith & John Bytheway
Joel Osteen Podcast
Joel Osteen, SiriusXM
The Catechism in a Year (with Fr. Mike Schmitz)
Ascension
Girls Gone Bible
Girls Gone Bible

You Might Also Like

Sökarna
Föreningen Valv
Dagens människa
Tidningen Dagen
Signumpodden med John Sjögren
signum
Det sista mysteriet
Det sista mysteriet
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors
Dick Harrison svarar
Sveriges Radio