34 episodes

Podcast by Wynia's Week

Wynia's Week Wynia's Week

  • News

Podcast by Wynia's Week

  202303017 - ‘Onze leiders zijn radicaler dan het volk’

  202303017 - ‘Onze leiders zijn radicaler dan het volk’

  Onze regerende politici zijn radicaler dan gewone Nederlanders, stelt SYP WYNIA in dit videogesprek met PIM VAN GALEN. Burgers zijn opmerkelijk stabiel in hun ideeën, wensen en behoeftes. Dat is niet zo vreemd: ze maken zich concrete zorgen over de toekomst van hun kinderen en of ze volgende maand de huur nog kunnen betalen.

  Hedendaagse politici lopen echter achter steeds wisselende hypes (klimaat, ongeremde immigratie, stikstof, woke) aan. Een groot deel van de politieke klasse bestaat bovendien uit overwegend gelijkgezinden, die zich allerlei abstracte, technocratische ‘doelen’ hebben gesteld. Dwang is hen niet vreemd.

  Het videogesprek is ook te beluisteren als podcast [https://www.wyniasweek.nl/podcast].

  ‘De boodschap van de Statenverkiezingen van 2023 is, dat er nu eens geluisterd moet worden naar de kiezers, in plaats van naar technocraten, lobbyisten en ecologen,’ zegt Syp Wynia. ‘Voor het kabinet RutteVier is het aanpassen of wegwezen.’

  Syp Wynia beschrijft in zijn nieuwe boek ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’ hoe in de Ruttejaren de leidende klasse van Nederland een ‘Transitieland’ wilde maken. Het nieuwe boek (368 bladzijden) kost 24,50 (geen verzendkosten) en is overal te koop, zoals in de winkel van Wynia’s Week.

  • 37 min
  ‘Stikstofbeleid is stuk. Onteigenen gaat jaren duren.’

  ‘Stikstofbeleid is stuk. Onteigenen gaat jaren duren.’

  Het idee dat nog dit jaar boeren aangewezen kunnen worden voor onteigening omdat ze stikstofschade toebrengen aan natuurgebieden is een fictie. Dat concludeert wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, auteur van ‘De Stikstoffuik’. Het opstellen van een lijst ‘piekbelasters’ wordt een jarenlange aangelegenheid, zo stelt Jaspers.

  Jaspers trekt zijn conclusie in gesprek met Syp Wynia voor WWTV.

  Arnout Jaspers noemt het ‘opmerkelijk’ dat zelfs de D66-stikstofspecialist, Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot, erkent dat het niet mogelijk is om bedrijven alleen op grond van uitkomsten van het computermodel Aerius te onteigenen. Er zal uitvoerig aanvullend veldwerk moeten worden gedaan.

  ‘De Stikstoffuik’ van Arnout Jaspers is geïllustreerd door René van Asselt, is 132 bladzijden, kost 21,50 (geen verzendkosten) en is overal verkrijgbaar, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week

  • 44 min
  ‘Tv-debat is één-tweetje van Rutte met Pauw’

  ‘Tv-debat is één-tweetje van Rutte met Pauw’

  Het tv-verkiezingsdebat tussen premier Mark Rutte en de leiders van PvdA en GroenLinks had nooit zo georganiseerd mogen worden, zegt mediajournalist MARK KOSTER in dit videogesprek met COEN DE JONG voor Wynia’s Week TV WWTV.

  Koster: ‘Producent Jeroen Pauw kreeg een tijdslot van de leiding van de NPO. BNN VARA kreeg de zendtijd toegewezen nadat die was ingekopt door Pauw. Maar in feite is het een één-tweetje waar Rutte en Pauw beide belang bij hebben. Omdat Rutte het wil krijgt Pauw dat tijdslot. Omroep BNN VARA zou dat ook niet moeten willen.’

  Koster zet dit opmerkelijke tv-verkiezingsdebat af tegen het gangbare opinieklimaat bij de NPO. ‘Het moeten allemaal – wat zij vinden – normale meningen zijn, een beetje links van het midden. En bij al die praatprogramma’s zitten doorgaans dezelfde mensen aan tafel, ook weer altijd het machtsblok [van de coalitie, vooral VVD en D66] met hun gedoogpartijen [PvdA, GroenLinks].’

  Wynia’s Week is er twee keer per week. Kijk op www.wyniasweek.nl . Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de lezers, kijkers en luisteraars. Doe mee! https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!

  • 50 min
  ‘Stikstof scheurt kabinet, provincies en het land’

  ‘Stikstof scheurt kabinet, provincies en het land’

  De stikstof gaat het kabinet, de provincies en de rest van het land scheuren, zegt SYP WYNIA in zijn gesprek met PIM VAN GAAL voor WWTV Wynia’s Week. WWTV is er ook als podcast [LINK].
  CDA en VVD nemen afstand van het kabinetsbeleid dat gedicteerd is door D66. Provincies keren zich tegen het regeringsbeleid. Als het kabinet op de been blijft, komt dat door angst voor Kamerverkiezingen, want ze staan allemaal op verlies.

  MARK RUTTE is al bezig met de toekomst, zegt Syp Wynia. Die heeft zijn agenda als premier al maanden ondergeschikt gemaakt aan zijn agenda als VVD-lijsttrekker. Nog nooit was hij zo vaak, zo actief in het buitenland. In eigen land duwt hij de echte concurrentie (die op rechts) uit beeld. Hij kiest voor de duels met PvdA/GL, die daar ook beter van worden. Maar ja, Rutte regeert al 11 jaar over links. Dat heeft hij liever.

  • 27 min
  ‘Stickeren is erg. En je moraal opdringen.’

  ‘Stickeren is erg. En je moraal opdringen.’

  Voor een volle zaal in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam worden achtereenvolgens Wierd Duk, Maaike van Charante, Coen de Jong en Roderick Veelo geïnterviewd.

  De flitsende ‘Betty Estafette’ leidde tot vier boeiende gesprekken.

  WIERD DUK vertelt over hoe hij in de avant-garde van Rusland belandde, lang in Duitsland werkte en tot zijn verbazing merkt dat er op de Nederlandse tv nauwelijks debat is. ‘Als je hier in een talkshow zit krijg je drie slecht geïnformeerden tegenover je, die rondlopen met het idee dat ze het morele gelijk aan hun zijde hebben.’

  MAAIKE VAN CHARANTE vertelt over de Haagse Schilderswijk waar ze werd geboren en waar ze als jonggehuwde terugkeerde om te merken dat haar buren verbitterde vreemden in hun eigen wijk waren geworden. Hen was niets gevraagd. ‘Er was niet met ze overlegd. Er was niet eens over ze nagedacht.’

  COEN DE JONG zegt dat hij in zijn boek ‘Wokeland’ weliswaar constateert dat de weerstand tegen de oprukkende woke-beweging toeneemt, maar dat die ‘nog wel een decenniumpje’ aan zal houden. Want, zegt De Jong: een klein clubje kan veel invloed uitoefenen als ze steun hebben van invloedrijken terwijl de oppositie weinig invloed heeft.

  RODERICK VEELO ergert zich aan het plakken van etiketten (zoals ‘rechts’ en ‘populistisch’) op deskundigen en journalisten met het doel hen buitenspel te zetten. Hij noemt dat ‘stickeren’. Ook hij keert zich tegen de woke-beweging in politiek, cultuur en media: ‘Het ergste is het onverdraagzame, dat je anderen jouw moraal oplegt.’

  • 34 min
  ‘Hefboomdemocratie minacht de meerderheid’

  ‘Hefboomdemocratie minacht de meerderheid’

  Van SYP WYNIA verscheen het nieuwe boek ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’. RODERICK VEELO interviewde Syp Wynia bij de presentatie van dat boek, in theater het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

  Het gesprek gaat over Syp en de PvdA, over D66 en de democratie en over kleine groepjes die in Rutteland de macht naar hun hand zetten: ‘In die hefboomdemocratie wordt de mening van de meerderheid geminacht’.

  Het gesprek gaat ook over de recordpremier zelf: ‘Hij is een geweldige taalkunstenaar, maar geen grote beschermer van de waarheid.’

  Het nieuwe boek van Syp Wynia is overal verkrijgbaar, zoals HIER https://www.wyniasweek.nl/product/70-actieve-herinneringen-aan-een-gaaf-gidsland-paperback/

  • 31 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
The Daily Wire
Crooked Media

You Might Also Like

De Telegraaf
ThePostOnline
Niva Radio
NPO Radio 2 / PowNed
De Telegraaf
De Nieuwe Wereld