203 episodes

A Munkahelyek fontos hadszíntere a konyha, ahol a sokoldalúságát és humor és technológia iránti érdeklődését mutathatja be az ember. Sokaknak viszont problémát okoz, a reggeli kávé mellett miről beszéljen a nála tájékozottabb kollégáival. Kiváltképp, hogy a kávé híján még fel sincs ébredve. Legjobb ilyenkor a profikra hallgatni!

Podcastunk hétről-hétre szolgáltat annyi gondolatot, amely bárkinek elegendő muníciót adhat a reggeli témák dominálására, akár egy teljes héten keresztül!

Zártosztály Podcast Statler and Waldorf

  • Technology

A Munkahelyek fontos hadszíntere a konyha, ahol a sokoldalúságát és humor és technológia iránti érdeklődését mutathatja be az ember. Sokaknak viszont problémát okoz, a reggeli kávé mellett miről beszéljen a nála tájékozottabb kollégáival. Kiváltképp, hogy a kávé híján még fel sincs ébredve. Legjobb ilyenkor a profikra hallgatni!

Podcastunk hétről-hétre szolgáltat annyi gondolatot, amely bárkinek elegendő muníciót adhat a reggeli témák dominálására, akár egy teljes héten keresztül!

  zo202 - Hidegen sajtolt csirke

  zo202 - Hidegen sajtolt csirke

  Mágnes vagy lóvasút lesz a Hold meghódításának az eszköze? Szkafander négylábúakra és űrrobot-ruha hajlékonyaknak. Robotok számára génmódosított növények a mezőgazdaságban. A csirkezsír a jövő energiahordozója?


  Holdóra és relativitás
  Microsoft a buta nép jótevője
  Bizz bennem, Dave!
  Legyeskedünk a gyümölcsök körül

  Tartalom


  (00:00:23) Intro
  (00:02:08) Nyomi Apple
  (00:05:43) Tartalomjegyzék - még épp időben!
  (00:06:27) Jöhet az igazi Moonwatch!
  (00:14:57) Magleves
  (00:18:22) Pullmann, lószkafander és a megfagyasztott hangszóró
  (00:21:07) Élő szövet fém vázban
  (00:25:47) Váza ari
  (00:31:15) Kopipészt 2.0
  (00:33:52) #ujmunkakor #tanuljbele
  (00:38:11) Emberibb az embernél
  (00:41:38) Nyomi AI, az elmagányosító
  (00:46:00) Drozofíla-herélő
  (00:49:33) Ciánozott haszonnövények: mi baj lehet?
  (00:52:41) Hidegen sajtolt csirke
  (00:56:20) Outro
  (00:56:26) Közönségtalálkozó!
  (00:57:04) ZencastR promo
  (00:57:55) Bónusz track

  Ápoltjaink ebben az adásban nagyon messziről indultak. Egészen a Holdról, aminek kiderült, hogy nincs rendes időszámítása. Az eddigi űrmissziók alatt a földi időszámítást tudták a bolygó körül keringő űrállomásokon használni, a holdi bázis már nem fog tudni ezzel élni. A keringési idő és a Hold ingadozásai miatt az anyabolygó időszámítása értelmetlenné válik. Mi a Star Trek csillagidejét javasoltuk bevezetni, de a relativitás miatt nem biztos, hogy járható út lesz.

  Ha nincs járható út, vigyünk magunkkal! A holdi fejlesztési ötletek között egy mágnesvasút pálya kialakítása merült fel, mi viszont a négylábú robotok vagy akár lovak segítségével kialakított omnibuszokban látjuk a fejlődés jövőjét. Ha pedig hanyatt esnénk a meglepetéstől, majd felsegít az űrruhába épített robotízület. Csak ne úgy álljon fel, mint a nemrég bemutatott Atlas robot!

  Redmond megmondta a tutit! A Microsoft bemutatott egy új deepfake eszközt, ami bármilyen képből alkalmas beszélő fej készítésére. Gyorsan azt is elmondták, hogy ez nem is deepfake és különben is, rossz az, aki rosszra használja! A cég nemrég nekiment a Copilot felhasználóinak is, azzal, hogy nem a mesterséges intelligencia buta, hanem a felhasználói, akik nem tudnak rendesen kérdezni sem. Így nem meglepő, hogy olyan segítővel álltak elő, amely a buta felhasználók számára segít rendesen megfogalmazni a kéréseit. Szóba került az a kutatás is, miszerint az emberek kiegyensúlyozottabb és megbízhatóbb személyeknek tartják az AI által generált szövegeket, valamint az egymással összevesző virtuális barátok is.

  Visszatérve a valódi tudományos kutatásokhoz, megvizsgáljuk azokat a kutatókat, akik gyümölcslegyeket herélnek és tanulmányoznak, mert bármennyire is pepecs munkának tűnik, fontos szerepe lehet a malária elleni küzdelemben. A szúnyogok szaporodásának visszafogásához számtalan kutatóra lesz szükség, hogy mindegyiket ivartalanítani tudják. De ha belejönnek, akkor akár röptében is menni fog!

  A mezőgazdaságban a számítógépes látás egyik problémája, hogy a robotok nehezen tudják megkülönböztetni az egyik zöld izét a másiktól. Erre nyújt megoldást az a kutatás, amelyben a növények színét génmódosítással megváltoztatják, hogy az jól elkülönüljön a gyomoktól.

  Zárásként egy új energiahordozóval kapcsolatban gondolkodunk el a csirkezsírban rejlő lehetőségeken.

  Shownotes: https://zartosztaly.hu/hidegen-sajtolt-csirke/


  ---

  Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/zartosztaly/message

  • 1 hr 2 min
  zo201 - Termonátor

  zo201 - Termonátor

  Eddig sosem látott felvételeken az automatikus útfestőgép! Mit pottyantanak a fejünkre az űrből, ISS-t vagy ISISt? Robotkutyák szőrösen és pucéran.

  Csökkentett műsorvezető és kalóriatartalmú adás, fogyókúrázók számára.


  Töltő-troll ledfényekkel
  A robotversenyzők gyorsak, de nem pontosak
  Mit dobnak a fejünkre az űrből?
  Napfogyatkozás megrendelésre
  (00:01:01) Intro
  (00:06:51) Microsoft töltősegéd
  (00:10:47) Ember a Holdon
  (00:12:14) Robotautó verseny
  (00:18:26) Pályavonalzógép
  (00:24:36) Lángszórót az utakra!
  (00:27:38) Inversion Space
  (00:33:37) Takard ki a Napot!
  (00:37:39) A NASA meteorokat küldött a Marsra
  (00:43:54) Tűzokádó kutya
  (00:47:19) Lánglelkű kutya
  (00:49:36) Lábra áll az Atlas
  (00:54:30) Szőrös robot
  (01:01:22) Közérdekű
  (01:02:15) Bónusz bakik

  Műsorvezetőink ezúttal a 2+2-es felállásban készítették el az adást. A felvételt Benedict és Isti, az utómunka és vágás során a kommentelés Charles és Süni néni együttes munkájának köszönhető.

  Az adás kezdeti értetlenkedése a Microsoft új, fogyasztási szokás alapján töltésért jelentkező eszközöknek szólt. Redmond eddig is megfigyelt mindent, mostantól végre hasznát is lehet látni az állandó adatgyűjtésnek!

  A robotika területéről nem csupán a lángszóróval ellátott kutyát sikerült behozni, de a teljesen automatizált versenyautók, az Ördögűzőben megfigyelhető démoni mozgást bemutató, megújult Atlas prototípusa, de a kifutópályavédő-őzelűző robotvadőrök és a szőrös bundában szerethetőbbé tett robotok is helyet kaptak a műsorban.

  Az űrhírek szerelmesei sem maradnak adásunk végére éhesek! Szemezgethetnek az állanódan napfogyatkozó műhold-párosból, a marsi kolóniát a jövőben veszélybe sodró DART küldetésről, valamint a véletlenül és szándékosan az űrből lepottyantott tárgyak kiterjedt étlapjáról is.

  Shownotes: https://zartosztaly.hu/zo201-termonator/


  ---

  Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/zartosztaly/message

  • 1 hr 4 min
  zo200 - Feketén-fehéren

  zo200 - Feketén-fehéren

  Sosem gondoltuk volna, hogy ez megtörténikEljutottunk a 200. adásig, ami már a 201.! Ennek örömére friss, ropogós témákat kezdtünk körüljárni.


  Ha eleget lógsz a neten lebutítják a telefonodat!
  Nézhetsz, mint egy denevér
  Verd meg a nyomtatódat! Sakkban.
  (00:01:39) Intro
  (00:02:05) Uncsifon
  (00:08:15) Mimika-szonár
  (00:14:22) Virtuálsimi
  (00:16:41) Popdívák a ZO himnusza ellen
  (00:19:43) A felhasználó a hülye
  (00:26:53) Tenyerelj az AI gombra!
  (00:31:09) Foglalkozása: AI-ellenőr
  (00:37:37) Halkan csapatja
  (00:44:58) Nyomi sakk
  (00:49:44) Outro
  (00:50:18) ZenCastR promo
  (00:51:11) Bónusz track

  Szokásunktól eltérően, unalmas témával indítottuk az adást. A Heineken a HMD-vel közösen rukkolt elő azzal a retro-külsejű kihajthatós telefonnal, amitől azt remélik, hogy megszabadíthatják vásárlóikat az okostelefonok rabságából. A Nokia licenceinek köszönhetően a telefon a kilencvenes évek fénykorát hozza vissza, amikor annyira kín volt a készülékek használata, hogy legritkább esetben fordult hozzá az ember.

  Az ultrahangos érzelemfelismerő szemüveggel kapcsolatban rengeteg alternatív felhasználási területet sikerült kitalálnunk, a katonai használatát emelnénk ki, mint az egyik legjövedelmezőbbnek ígérkező irányt. A kiskatonák fejére applikált Hololenset pár grammal kiegészítve a felettesek azonnal értesülhetnek a kopaszok függelemsértéséről, amikor nem nekik tetsző parancsot kapnak. Mesterséges Intelligenciával felvértezett felettes esetén azonnal lehet is küldeni a futkosóra!

  Ismét sokan piszkálták az amúgy jóravaló MI-ket, ezúttal rengeteg zeneipari dolgozó írt alá petíciót a generált gépzene ellen. Sokan nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, feltételezésünk szerint azok, akik eleve gépzenéket csomagoltak a közönségnek, valamint azok is távol maradtak, akik nem tudnak írni.

  Pedig a Microsoft is megmondta, hogy nem a Copilot a hibás abban, hogy nem tetszik a felhasználóknak, hanem azok az ostobák, hogy nem tudnak rendesen kérdezni. Segítségül szerencsére van már olyan Logitech egér, ami dedikált gombbal nem csupán előhozza a Copilotot, de gyakori promptokkal segít még a probléma megfogalmazásában is.

  Fontos hír a nyomtatók világából! Egy szent őrült elkészítette a világ első sakkszimulátorát PostScriptben. Ez nem egy valós programnyelv hanem a nyomtatandó oldalak elemeinek a leírására szolgál, így az eredmény egyáltalán nem lebecsülendő. Sajnos valódi nyomtatón még nem sikerült kipróbálni, de gyanítjuk, hogy nem csak fekete-fehér, de színes nyomtatókon azonos módon működik, amíg ki nem fogy a világoskék!

  Kapcsolódó cikkek


  The Boring Phone is a nostalgic branding exercise by HMD and Heineken
  AI-powered ‘sonar’ on smartglasses tracks gaze, facial expressions
  Virtual skin contact: Smart textiles are making remote hugs tangible
  Nicki Minaj, Billie Eilish, Katy Perry and other musicians sign letter against irresponsible AI
  Microsoft Says Copilot Users Would Love It More If They Wrote Better Prompts
  Logitech wants you to press its new AI button
  Amazon gives up on no-checkout shopping in its grocery stores
  Fish schools are quieter than one fish alone
  Playing Chess Against Your Printer, with PostScript


  ---

  Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/zartosztaly/message

  • 53 min
  ZO199 - Agyshow

  ZO199 - Agyshow

  Tudod, hogy lehet ingyen elkerülni az összes Facebookos reklámot? Vagy hogy mi lett az Amazon kassza nélküli bevásárlásaival? Hát azt, miért baj, ha támad a Mars? Adásunk ezekre a kérdésekre akkor is választ ad, ha nem szeretnéd!


  Ballada a Microsoft Notepadről
  Olcsóbb lett a reklámmentes Facebook
  Láthatatlan megfigyelők az Amazon boltokban
  Toljuk odébb a Marsot!

  Tartalom:


  (00:03:25) Agychipsó
  (00:07:16) Beszól a Copilot felhasználóknak a Microsoft
  (00:08:36) Microsoft kéretlen hirdetései
  (00:11:51) Okosodik a notepad!
  (00:14:52) Politikusan deepfakelj!
  (00:17:16) Kicsi vagy még a közösségi médiához!
  (00:20:26) REklámtalan Facebook
  (00:22:11) Hogy idézz démonokat keresőkben?
  (00:26:03) Tenyérvirtualizáció
  (00:30:04) Butuló Amazon boltok
  (00:34:03) Google Tinder ruhaválasztó
  (00:37:37) Voyager I. felélesztés
  (00:41:38) Marsi örvényszerűség
  (00:44:19) SuperHeavy
  (00:46:48) Zencastr promóció
  (00:47:29) https://patreon.com/zartosztaly

  A Bolondok Napja után csupán egy hét telt el és máris visszatértünk egy csokor hírrel.

  Szóba kerül, hogy nem könnyű megfigyelni az agyműködést, mi lenne akkor, ha teleszórnánk szilícium morzsákkal? Nem csupán arra ad lehetőséget, hogy közvetlen közelről megfigyeljük az agyműködést, de szépen csillog a diszkófényekben!

  Elkalandozunk a legújabb Microsoft Notepad frissítéssel kapcsolatban. Annyi funkciót kapott a korábban elhanyagolt eszköz, hogy már-már használható lesz. Nem úgy, mint az Edge, ami szelleméként tud visszatérni egy frissítés után ráadásul még a megnyitott Chrome tabokat is magába másolja. Ennek kapcsán némi időutazást teszünk a windows 95-öt megelőző időszakba is.

  A Facebook alig jelentette meg a reklámmentes változatát, már csökkentenie is kellett az árát. Persze csak Európában, a világ többi részén még ha fizetnek-sem kapnak ilyen lehetőséget!

  A korábban nagy visszhangot kapott Amazonos kassza nélküli bevásárlásról kiderült, hogy a használt mesterséges intelligencia ellenére a vásárlások 70%-a utólagos emberi felülvizsgálatot igényelt. Ehelyett visszatérnek a lényegesen olcsóbb intelligens bevásárlókocsik használatára. Kicsit beszélünk az integetős fizetési megoldásokról is, valamint az új Google bevásárló Tinderről.

  Nem hagyjuk ki az űrkutatással kapcsolatos híreket sem, szó esik a legtávolabbi ember-alkotta tárgyról, valamint az, hogy miért kavar nagy viharokat a Mars?

  Linkek a https://zartosztaly.hu/zo199-agyshow oldalon


  ---

  Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/zartosztaly/message

  • 48 min
  ZO198 - Hyperloopon tujázni

  ZO198 - Hyperloopon tujázni

  Mik lesznek az új LinkedIn szolgáltatások? Még nincs vége a Hyperloopnak? Nemrég temettük Elon Musk egyik legbizarrabb gondolatkísérletét, de úgy tűnik vannak, akik még hisznek benne!


  Virtuális közösségi média placebo, introvertáltaknak
  LinkedIn újítás: Munkakeresés játékosan táncikálva
  Szürreális tömegközlekedés: Kínai repülő autók és indiai csőposta
  Műhús a háziállatoknak?


  Tartalom

  (00:00:25) Intro
  (00:01:40) Agyakalandozás
  (00:05:07) Privát közösségi média
  (00:09:20) Kiderültek a LinkedIn-TikTok!
  (00:19:36) Zencastr promo
  (00:20:07) A Bakonátor
  (00:25:50) Repülő hydrocar
  (00:31:47) Vitorlás 2.0
  (00:35:51) Hordozható autósmozi
  (00:40:44) Ne tapogasd a kezelőszervet!
  (00:45:25) Sávváltás hyperloop módra
  (00:51:27) Műlöncs
  (00:59:31) Outro
  Nem hagyhattuk, hogy húsvéthétfőn adás nélkül maradjanak hallgatóink, különös tekintettel arra, hogy idén az egy számunkra sokkal fontosabb dátumra, április elsejére esik. Összehívtuk hát a teljes szerkesztőséget és igyekeztük ledolgozni a felgyűlt híreket.
  Kutatók végre csalhatatlan bizonyítékot találtak arra, hogy minél hosszabb egy végrehajtandó feladat, annál hamarabb kezdenek elkóborolni a végrehajtó gondolatai. Ennek az érdekfeszítő cikknek sajnos már a második bekezdésénél elveszítették a figyelmünket így a végső tanulságot nem tudtuk levonni belőle.


  Sebaj, mert találtunk pár kisebb, de annál izgalmasabb hírt a közösségi médiákkal kapcsolatban! Nemsokára érkezhetnek a LinkedIn short-form videók, sőt a platform akár játékokkal is feldobja az karót nyelt szakmai platformot. Aki esetleg fél a negatív reakcióktól, az használhatja a Palmsy alkalmazást, ami internet nélkül, a kapcsolati lista alapján kommentel és lájkol ismerősei nevében.
  Szelek szárnyán repülünk tovább! Egyre szélesebb körben érhető el drónos kiszállítás, de a szlovákok már Kína számára készítenek repülő autókat, amik akár hidroplánná is alakulhatnak. A vízen pedig egyre nagyobb esélye van az óriási teherszállító vitorlások visszatérésének. Csak össze ne ütközzenek egymással!

  A Rivian legújabb villanyautói nem csupán úgy tesznek, mintha sportosak lennének, de egészen fullba nyomják a propagandát. Az autó tetejére eszkábált sátruk nem csupán teljes átlátszó tetőt biztosít a természet zavartalan élvezetének, de ha azt megunná a drága természetjáró, akkor a tartozék kivetítő és vászon segítségével kültéri mozivá is alakítható. Persze, mivel az autó akkumulátoráról üzemel, nem a természet lágy ölén javasoljuk a Gyűrűk Ura maratont megtartani, hacsak nem visz magával a turista egy dízelgenerátort, vagy egy extrahosszú töltőkábelt is.

  A Rivian még nem önvezető ugyan, de ez csak idő kérdése. Így kerül szóba az a kutatás, amely a negyedik közlekedési lámpát vezetné be, ami segít akár 25% energiát és időt megtakarítani a városi forgalomban. Ez egy régebbi kutatás, aminek az újdonságát az adja, hogy a korábbi alkalommal futatott szimulációkat kiegészítették a gyalogosok figyelembevételével is.

  A Virgin Hyperloop korábban megénekelt hattyúdalát Európa még nem hallotta meg. A hollandok 420m (miért pont 420?) hosszú csőben tesztelik a nagysebességű irányváltás és kanyarodási lehetőségeket. Izgalmas, hogy jelenleg India érdeklődik még a technológia iránt, ami az ottani tömegközlekedési kultúrát és zsúfoltságot figyelembe véve számunkra meglepő volt. Kicsit aggódunk a hyperloop ütközőjére felkapaszkodó potyautasok miatt, hiszen a vákuumban nem biztos, hogy épségben elérik úticéljukat.

  Záróhírünkben ismét műhús kerül a terítékre. A Meatly ezúttal nem is vacakol emberek számára előállított termékkel. Mint kiderült Nagy-Britanniában az állati eredetű készít

  • 1 hr
  ZO197 - Fogd meg a söröm!

  ZO197 - Fogd meg a söröm!

  Hatalmas bejelentések voltak mostanában a robotikában. Elkezdődött a humanoid robotok térnyerése, de miért? És akkor miért készít a Lenovo mégis kutya-csótányt? A szegényeknek még az agya is gyorsabban öregszik?


  Beteg-e a gyíkod?
  SpaceX Starship harmadszorra
  Titokzatos Csillagpajzs
  Csótány-kutya robot
  A hónap MI alkalmazottja
  Excel GPT
  Szociológiai csodák, iskolabuszban
  Aki szegény annak öregszik az agya is?
  A biztonságban levők nem hajtanak a túlélésért?

  Alig tudtuk a fejünket kapkodni a ránk-zúduló információk forgatagában! Egy új alkalmazás pénisz-fényképek alapján detektál nemibetegségeket. Végre értelmet kapnak a makró lencsék a telefonokon!

  Ha pedig valamit kompenzálni kellene, arra ott Starship és a Superheavy booster, ami harmadik nekifutásra már szinte gond nélkül hozta a formáját, ezúttal már eljutott a csúcsra és csupán azután szerelődött spontán szét. Ki tudja, nemsokára találkozhat az emberiség Földön kívüli intelligenciával az űrben?

  A földhözragadtabbak ijesztgetésére, azért van más módszer is! A robotikában egyre másra jelennek meg az ember képmására teremtett gépek. A Mercedes és az Audi gyárakban is úgy tűnik ilyenek kerülnek használatba még hazánkban is. Ilyen humanoid robotinvázó mellett a Lenovo csótány és kutya hibridrobotja elgondolkodtató.

  A MI fejlesztések környékén sem állt meg az idő, nem csupán emlékezettel ruházták fel az OpenAI ChatGPT-jét, de felejteni is megtanították. Ennél sokkal impresszívebb és fölöslegesebb az a hacker, aki Excelben valósította meg a GPT-2 működését. Kicsit lassabb, kicsit butább, de legalább ingyen van!

  A Michigan egyetemről három friss és meglepő hírrel is érkeztek hozzánk beszámolók. Nem csupán azt tudtuk meg, hogy az új iskolabuszokban szállított gyerekek okosabbak, de kiderült az is, hogy akinek nincs miért aggódnia az nem dolgozza magát halálra. Egy érdekes párhuzamot sikerült még ezen kívül találniuk a szegényebb környezetben élők agyának öregedésével kapcsolatban is.

  Zárógondolatként a Wendy’s dinamikus árazási stratégiájáról beszélgettünk, amely elhozhatja a tőzsdék és a ruhaboltok hangulatát a mindennapok étkezésibe. Ha nincs elég pénzed, megvenni csúcsidőben, várj amíg esik a kereslet és hozzájutsz olcsóbban. Csak éhen ne halj addig!
  (00:01:42) Erősít a broadband
  (00:03:55) Beteg-e a gyíkod?
  (00:07:41) SpaceX Starship harmadszorra
  (00:13:45) Titokzatos Csillagpajzs
  (00:15:25) Fogd meg a söröm!
  (00:25:15) Recikláló robotok
  (00:28:31) Csótány-kutya robot
  (00:34:19) A hónap MI alkalmazottja
  (00:38:36) Felejtős ChatGPT
  (00:44:10) Excel GPT
  (00:47:40) Szociológiai csodák, iskolabuszban
  (00:51:14) Aki szegény annak öregszik az agya is?
  (00:54:06) A biztonságban levők nem hajtanak a túlélésért?
  (00:58:08) Csúcsidőn kívüli árengedmények

  Kapcsolódó cikk: https://zartosztaly.hu/zo197-fogd-meg-a-sorom/


  ---

  Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/zartosztaly/message

  • 1 hr 7 min

Top Podcasts In Technology

Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Hard Fork
The New York Times
TED Radio Hour
NPR
No Priors: Artificial Intelligence | Technology | Startups
Conviction | Pod People

You Might Also Like

Híd nyugatra Podcast
Gyuri, Feri, Laca, István
Kotyogós Podcast
Antenna, benzeguuz, who_is_g
XaB és Barátai Gadgetcast
Adrián/atás/Sankó/Toma/XaB/Zoli
20 perccel a jövőbe
Kaszt.hu
GOMBAPRESSZÓ
Egor Zosma bps Orsa Gomez
EMBERTELEN PODCAST
Betone