Sprekend RD

Reformatorisch dagblad
Sprekend RD

Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.

  1. „Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel, maar soms wel begrijpelijk”

    6 NGÀY TRƯỚC

    „Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel, maar soms wel begrijpelijk”

    Uit recent onderzoek blijkt dat ongewenst gedrag, zoals agressie en intimidatie het vaakst in de zorg voorkomen. In de podcast Sprekend RD delen drie zorgmedewerkers hun ervaringen. Ambulance verpleegkundige Thijs Aarten zegt dat de houding van de zorgverlener daarbij een grote rol speelt. Hij kwam bij een patiënt die vuurwapengevaarlijk was en was rustig met de patiënt in gesprek. Totdat even later de politie met veel lawaai en kogelwerende vesten binnenkwam. En toen sloeg de vlam in de pan. Teammanager Esther Vlaming geeft aan dat agressie tegen zorgverleners ook te maken heeft met een veranderende maatschappij; patiënten zijn mondiger en laten zich online informeren over hun situatie. Dan denken ze het soms beter te weten dan de artsen. Dat leidt dan tot agressief gedrag als de artsen en verpleegkundigen niet meegaan in het plan van de patiënt en familie. Wanneer patiënten zorg nodig hebben, wordt de regie over hun leven grotendeels door de zorgverleners uit handen genomen. Dat geeft veel onzekerheid die tot agressie kan leiden. Heel duidelijk uitleggen wat je als zorgverlener gaat doen, is dan belangrijk benadrukken de zorgverleners. Hoewel geen van de zorgverleners agressie goed wil praten, hebben ze er deels wel begrip voor. En oplossingen zoeken ze deels bij zichzelf. In de podcast spreekt postcastredacteur Arno Lagendijk met Dicky Ploeg die werkzaam is als preventiemedewerker bij RST Zorgverleners, ambulance verpleegkundige Thijs Aartend die bij Witte Kruis Ambulancezorg werkt en Esther Vlaming die werkt als teamleider op het Moeder en Kindcentrum in het St. Jansdal ziekenhuis.

    45 phút
  2. De sociaal-politieke stabiliteit is het meest kwetsbare in ons land

    18 THG 10

    De sociaal-politieke stabiliteit is het meest kwetsbare in ons land

    „Als een andere staat onder de Nederlandse huid kruipt, zijn we de pisang,” zegt brigadegeneraal prof. mr. Paul Ducheine in de podcast Sprekend RD. Hij adviseert om je breed te laten informeren. „Blijft niet in je eigen algoritme gevangen zitten.” In de podcast bespreekt hij de dreigingen vanuit Rusland. De sociaal-politieke stabiliteit in ons land is het meest kwetsbaar. Ducheine legt uit hoe Rusland daar zijn pijlen op richt. „Het is meest lastige doelwit, maar wel het cement van de samenleving.” „De dreiging vanuit Rusland merken we op allerlei manieren,” geeft Paul Ducheine aan. Denk aan de graanblokkades, denk aan de alternatieve verklaringen voor het neerschieten van het vliegtuig MH17. Het meest belangrijke doel van Rusland is het ondermijnen van de sociale cohesie in de Europese landen. Het is een lastig ‘doelwit’, maar het is wel het cement van de samenleving. Als daar maar steeds water langs spoelt, wordt het verband tussen de stenen steeds losser. Het is een traag en sluipend proces, maar wel heel funest voor onze samenleving.” In de podcast Sprekend RD geeft hij voorbeelden hoe Rusland de samenlevingen in Europa bedreigt. Daarnaast is Rusland ook zichtbaar aanwezig op onder meer de Noordzee. „Informatie verzamelen is nodig voordat je actie kunt ondernemen.” Of Nederland en andere landen op dezelfde manier in Rusland te werk gaan, kan Ducheine niet bevestigen, omdat die informatie niet openbaar is. Wel geeft hij aan dat Nederland net zo goed bezig is om inzicht te krijgen in de digitale programma’s van onder meer Rusland en China. Paul Ducheine roept vooral op dat Nederlanders zich breed laten informeren. „De een is heel zorgvuldig in het nieuws dat hij of zij consumeert, een ander zit in een bubbel en heeft dat zelf niet eens in de gaten. Wie ziet wat er gebeurt, gaat het ook snappen. Het is net als met een tekenspelletje. We moeten leren de ‘cijfertjes’ – dat wat we zien – aan elkaar leren verbinden. Dan leren we de samenhang zien.” Daarom pleit de brigadegeneraal ervoor dat we ervoor moeten waken niet in gevangen te zitten in ons ‘algoritme’. „Want als een andere staat onder de Nederlandse huid kruipt, dan zijn we de pisang.”

    37 phút
  3. Een boek als eye-opener in de discussie over Zwarte Piet

    4 THG 10

    Een boek als eye-opener in de discussie over Zwarte Piet

    „Er is niets bestand tegen aanstekelijk enthousiasme. Voor ouders en docenten geldt: laten kinderen en leerlingen je betrappen op het lezen van een boek”, zegt docent Nederlands Bram Geurtsen. In de podcast Sprekend RD geeft hij samen met collega Marja Hakkenberg antwoord op de vraag waar lezen goed voor is. Bram Geurtsen, werkzaam op het Van Lodenstein College, moet bij deze vraag denken aan het boek ”Dit zijn de namen” van Tommy Wieringa. „Dit boek heeft mij geleerd anders naar vluchtelingen in deze tijd en in ons land te kijken. Lezen verbreedt je blikveld en zorgt dat je je beter kunt inleven in anderen. Als je zegt dat vluchtelingen hier niets te zoeken hebben, vraag je dan eerst af waarom ze hier gekomen zijn. Zo’n boek kan daar een prachtig antwoord op geven.” Marja voegt hier aan toe dat het zeker voor leerlingen binnen een reformatorische scholengemeenschap, maar ook voor docenten en ouders, belangrijk is dat ze een beetje uit onze eigen bubbel komen en ze gaan zien wat er in de maatschappij speelt. Marja: „Ik herinner me dat ik een aantal jaren geleden het boek ”De zwarte met het witte hart” las van Arthur Japin. Voor mij was het een eye-opener. Pas toen begreep ik waarom mensen zo tegen Zwarte Piet kunnen zijn. En als ik dan van leerlingen hoor dat Zwarte Piet behouden moet blijven, dan denk ik: Jongens, kom op, lees eens even dat boek. Verdiep je erin. Dat geeft ook meer begrip voor de mensen om je heen.” In de podcast gaan de docenten ook in op de vraag hoe er over God in boeken wordt geschreven. Bram: „Maarten ’t Hart schreef over God, Die mijn moeder keelkanker bezorgde, Franca Treur worstelt met Gods voorzienigheid: ben ik uitverkoren of niet? Het zijn begrijpelijke vragen die deze schrijvers opwerpen. Dit zijn onderwerpen waar we ook met onze jeugd over in gesprek moeten gaan, want ook onder hen zijn afhakers.”  Marja: „Sinds de Tweede Wereldoorlog leeft de vraag waar God was in Auschwitz. Dogmatisch weten we dat het komt door de zonde. Maar soms vind ik ook wel dat we in onze gezindte zo gemakkelijk het gewenste antwoord geven. Het gaat niet meer door ons heen en we voelen ook niet meer dat het zo erg is wat wij ervan gemaakt hebben.” Kritische schrijvers schudden volgens Marja aan je eigen bestaan en aan je eigen geloofsleven.

    44 phút
  4. Verslag vanuit Israël: „Ik wil een eerlijk verhaal brengen”

    27 THG 9

    Verslag vanuit Israël: „Ik wil een eerlijk verhaal brengen”

    Donderdag bezocht Richard Donk de plek waar twee vrienden van hem vorig jaar vermoord zijn. Enerzijds is hij in Israël om verslag te doen voor het Reformatorisch Dagblad, anderzijds raakt de oorlog hem ook persoonlijk. „Iedere keer als ik Israël bezoek, word ik geconfronteerd met de gevolgen van de aanslag op 7 oktober vorig jaar. Die aanslag, de aanleiding tot de huidige oorlog, wordt helaas snel vergeten in de berichtgeving. Ik hoop een eerlijk verhaal te brengen.” Richard bracht een bezoek aan Tel Aviv. „Toen we daar waren ging het luchtalarm af. Hezbollah heeft een ballistische raket, zeggen ze zelf, op Tel Aviv afgevuurd. Dus ja, dan komt het ook wel even heel dichtbij. Maar toen het luchtalarm stopte, gaat het gewone leven weer door.” In Jeruzalem sprak hij zowel met Israëliërs als met Palestijnen. „Die laatsten zeggen echter opvallend weinig. Probeer het iets verderop maar, zeggen ze dan, uit angst voor de geheime dienst van Israël. Je ziet dat zij de situatie in Libanon nauwgezet en angstvallig volgen.” In de podcast vertelt Richard over het regeringsbeleid, de internationale kritiek op Israël en het gesprek dat hij had met Benjamin Philip. Philip is een Jood, afkomstig uit Nederland, die de aanslag van 7 oktober 2023 in Bijbels perspectief plaatst. „Hij is van mening dat in tijden als Israël ver van God vandaan is, op een gegeven de Almachtige aan de ‘noodrem’ trekt, om zijn volk weer hem terug te brengen. En in die zin ziet hij 7 oktober ook wel echt als een wake-up call voor het Joodse volk. Hij zei ook: we zijn echt nu door deze aanslagen voor de keus gesteld. Kies je voor de God van Israël of voor jezelf? Of zich dat vervolgens dan zichtbaar vertaalt in de maatschappij, is de vraag.”

    37 phút

Giới Thiệu

Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.

Có Thể Bạn Cũng Thích

Bạn cần đăng nhập để nghe các tập có chứa nội dung thô tục.

Luôn cập nhật thông tin về chương trình này

Đăng nhập hoặc đăng ký để theo dõi các chương trình, lưu các tập và nhận những thông tin cập nhật mới nhất.

Chọn quốc gia hoặc vùng

Châu Phi, Trung Đông và Ấn Độ

Châu Á Thái Bình Dương

Châu Âu

Châu Mỹ Latinh và Caribê

Hoa Kỳ và Canada