500 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Livskris ledde till ”själsligt uppvaknande” för Iiris Viljanen

    Livskris ledde till ”själsligt uppvaknande” för Iiris Viljanen

    Imorgon släpper Iiris Viljanen nytt album med den fantasieggande titeln Själsligt uppvaknande vid Slussen idag är hon gäst i P1 Kultur för att prata om hur uppvaknandet ur livskrisen nu blivit ny musik.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    TV-SERIEN FALLOUT: VAD SÄGER DYSTOPIERNA OM VÅR TID?
    Härom veckan var det premiär för tv-serien Fallout – ännu en berättelse om livet efter Den Stora Katastrofen. Vad berättar serien apokalyptiska framtidsberättelse om oss själva och vår tid? Och vilken roll har dystopiska bilder spelat i vår kultur historiskt? Samtal med kritiker Jenny Teleman och Niklas Alicki samt idéhistoriker Henrik Brissman.

    NYCKELHARPAN ÄR HET I HOLLYWOOD
    Svenska folkmusiker har nya framgångar i både spel- och filmmusik med sina nordiska folktoner. Varför just nu? Samtal med Frida Granström, Folkmusiken i P2.
     
    ESSÄ: ETT SISTA BREV TILL LORD BYRON
    Det har firats stort i England den senaste tiden då man tagit 200-årsminnet av Lord Byrons bortgång som orsak att hylla den älskade skalden. Byron var en romantisk poet i ordets alla bemärkelser. Hans liv ledde till stormar och uppbrott både under och efter hans levnad. Men frihetstörsten i hans poesi består och får folk att följa i hans litterära och biografiska fotspår. En av dem är förläggaren Per Bergström som i dagens essä läser sitt brev till en saknad hjälte.

    Programledare: Saman BakhtiariProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 59 min
    Konsten i Venedig går igång på ett asbestgrått Europa av igår

    Konsten i Venedig går igång på ett asbestgrått Europa av igår

    En kritisk guide till konstbiennalen i Venedig! Möt bulgariske Georgi Gospodinov, vars roman Tidstillflykt inspirerat den tyska paviljongen. Och varför älskar finländarna Stormskärs Maja?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    ”En fullträff. Ålands skärgård vacker som alltid.” Så skrev Finlands president Alexander Stubb på Instagram efter att ha sett ”Stormskärs Maja”, som bygger på en romanserie vars första del kom ut 1968. Han är inte den ende som älskar filmen och boken den bygger på. Varför går finländarna man ur huse för att se en berättelse om Åland på 1800-talet? P1 Kultur frågar Hufvudstadsbladets kulturchef Andrea Svanbäck.

    GEORGI GOSPODINOV SKRIVER OM ETT EUROPA SOM VILL GÅ BAKÅT I TIDEN
    ”Eftersom framtidens Europa inte längre är möjligt får vi välja dåtidens Europa”. Så skriver författaren Georgi Gospodinov i sin prisbelönta och dystopiska satir ”Tidstillflykt”, den första roman att översättas från bulgariska till svenska på 47 år. Den handlar om ett Europa som väljer att folkomrösta om vilket år varje land helst vill leva i. Sverige väljer 1977. ”Det är mänskligt att drömma sig tillbaka i tiden, det gör vi varje dag”, säger Gospodinov. ”Det farliga är när till exempel politiker använder sig av våra nostalgiska känslor för det förflutna, buntar ihop dem och säljer in dem som ett kollektivt projekt”. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat Georgi Gospodinov.

    FÖLJ MED TILL KONSTBIENNALEN I VENEDIG!
    ”Utlänningar överallt” är temat på konstbiennalen i Venedig som öppnade förra veckan. Den tyska paviljongen är inspirerad av Georgi Gospodinovs roman ”Tidstillflykt” och dystopi är ett av flera spår på biennalen. Vilka andra intryck finns att få? Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg och Sydsvenskans Linda Fagerström har varit på plats under invigningsveckan och guidar till den mest spännande konsten.

    OBS ESSÄ: ATT RIVA NER STATYER ÄR ETT MINNESARBETE
    Idéhistorikern och författaren Patricia Lorenzoni funderar över poängen med att riva statyer – och resa nya.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Anna Tullberg

    • 54 min
    Operans renovering – vad är det som står på spel?

    Operans renovering – vad är det som står på spel?

    I veckan lämnade Statens fastighetsverk besked om hur de vill renovera Kungliga operan i Stockholm. Frågan har tagit evighet varför tar det så lång tid? Och vad står på spel? Samtal med operakritiker Thomas Nordegren.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    JIREEL AKTUELL MED NYTT ALBUM  
    Artisten Jireel är redan en svensk veteran – blott 24 år gammal släpper han nu sitt sjätte album: Luanda. Jireel är gäst i P1 Kultur.

    GÖRAN SONNEVI PÅ RESA GENOM KÄRLEK OCH MATEMATIK
    Göran Sonnevi debuterade 1961 och ha sedan dess gett ut ett 20-tal diktsamlingar. Nu är han aktuell med ”Där allt är kontrapunkt tid” – en resa genom kärlek, politik, matematik och tillbaka till kärleken igen. Samtal med vår kritiker Daniel Sjölin.

    ESSÄ: GRÄNSEN MELLAN KRIG OCH FRED SUDDAS UT
    I OBS fortsätter funderandet över 300-årsjublierande Immanuel Kants skrifter. Och i dagens radioessä ska det handla om ett högaktuellt ämne, nämligen fred. Kant skrev om den eviga freden och var både krasst historiskt och idealistisk i sina resonemang, men i dem finns ett grundläggande problem, konstaterar Dan Jönsson. Ett problem vi fortfarande inte riktigt tycks ha vågat närma oss.

    Programledare: Saman BakhtiariProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 59 min
    Triss i pristagare under Litteraturveckan

    Triss i pristagare under Litteraturveckan

    P1 Kultur söndag summerar festligheterna under Litteraturveckan i P1 där det delats ut tre priser: Novellpriset, Lyrikpriset och Romanpriset. Möt de lyckliga vinnarna.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

    • 4 min
    Lyssnarjuryn har gjort sitt val – Annika Norlin får Sveriges Romanpris 2024

    Lyssnarjuryn har gjort sitt val – Annika Norlin får Sveriges Romanpris 2024

    Romanprisfinalen är avklarad! Hör segraren Annika Norlins glada utrop, men också kulturminister Parisa Liljestrand och författaren Stefan Lindberg om bibliotekens roll.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Under veckan som gått har Lyssnarjuryn haft intensiva diskussioner om de fyra nominerade romanerna till Sveriges Radios Romanpris 2024: ”Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri, ”Tomt bo” av Sofia Stenström, ”Spindelbjörken” av Pär Hansson och ”Stacken” av Annika Norlin.

    Hör finalomgången och hur lyssnarjuryn argumenterar för att till sist rösta fram romanen som belönas med Sveriges Radios Romanpris 2024 – ”Stacken” av Annika Norlin!

    Lyssnarjuryns motivering ”För en berättelse som med känslighet och ett rikt språk beskriver olika människors levnadsvillkor. Det som driver oss, det som berör oss och det som förgör oss.”

    Efter ett mycket välförättat värv har nu årets Lyssnarjury avslutat sitt arbete och de som varit med är Sonny Kjellander, Christer Gustafsson, Lena Kronberg, Maria Fabriani, och Linnea Ekström.

    KULTURMINISTERN OM BIBLIOTEKENS VIKTIGASTE UPPGIFTER
    Kulturminister Parisa Liljestrand gästar P1 Kultur och ger sin syn på bibliotekens samhället idag. I dag ska biblioteken inte bara vara läsfrämjare och platsen för information och kunskapsförmedling, utan uppgifterna rymmer allt från att internetstöd till att kopiera intyg. Hur ska det fungera i snåla nedskärningstider och är förväntningarna på biblioteken egentligen för stora?

    STEFAN LINDBERG OM BIBLIOTEKEN OCH FRAMTIDEN
    Författaren Stefan Lindberg har ett starkt förhållanden till biblioteken och diskuterar varför biblioteken är avgörande för ett samhälle. Han berättar om sina egna biblioteksminnen och slår fast vad ett bibliotek absolut inte ska ägna sig åt.

    MALIN PERSSON GIOLITOS BIBLIOTEKSMINNE!
    Författaren Malin Persson Giolito har tillbringat många timmar av sitt liv på bibliotek, men under studieåren utvecklade hon en mycket särskild vana just på biblioteken – vilken då? Hör i dagens P1 Kultur!

    MARIE LUNDSTRÖM OM BIBLIOTEKSMINNETS KRAFT
    Under veckan har det strömmat in biblioteksminnen från er lyssnare. Stort varmt tack! I dag tar vi oss an minnena om alla bibliotekarier, som haft en stor betydelse för många! Kanske fick någon en bok som skapade en bestående läslust, kanske avgjorde den rekommenderade boken någons yrkesval eller ett knepigt livsval – hör Marie Lundström, programledare på Lundströms bokradio, summera en vecka fylld av fantastiska lyssnarberättelser från biblioteken i livet.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Maria Götselius

    • 54 min
    Möt Judith Kiros – vinnaren av Sveriges Radios Lyrikpris

    Möt Judith Kiros – vinnaren av Sveriges Radios Lyrikpris

    Pristagaren tillkännages och intervjuas i direktsändning. Dessutom: Lyssnarjuryn diskuterar den fjärde och sista nominerade boken till Sveriges Radios Romanpris: Stacken av Annika Norlin. Välkommen!
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS TILLKÄNNAGES
    Judith Kiros tilldelas Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för diktsamlingen ”Det röda är det gränslösa”.

    Lyrikprisjuryns motivering lyder: ”Ett visionärt raseri strömmar över sidorna när medeltida helgonlegender flätas samman med en igenkännlig vardag i Judith Kiros 'Det röda är det gränslösa'. Beskt, humoristiskt och briljant frammanas en samtid och tidlöshet som flimrar av både ljus och beckmörker.”

    Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958 och är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Prissumman är på 30 000 kronor.
     
    ROMANPRISET: LYSSNARJURYN OM ”STACKEN” AV ANNIKA NORLIN
    Lyssnarjuryn som ska utse Sveriges Radios Romanpris 2024 består i år av Maria Fabriani, Sonny Kjellander, Lena Kronberg, Linnea Ekström och Christer Gustafsson. De har läst de fyra nominerade böckerna, och i dag får vi reda på vad de tycker om Annika Norlins romandebut ”Stacken”. Är den humoristisk eller tragisk? Och får den våra läsare att bli sugna på att gå med i en sekt?

    Vilken bok som vinner, det får vi reda på i fredagens P1 Kultur.
     
    INTERVJU: SOLVEJ BALLE OM SITT STARKASTE BIBLIOTEKSMINNE
    Bibliotek är platser där minnen skapas och hela veckan samlar vi på några sådana. I dag berättar den danska författaren Solvej Balle om det dåliga samvetet hon bar på i flera år efter att som ung ha tappat bort en lånad klassiker från biblioteket i sin lilla hemby i Danmark.

    Programledare: Eskil Krogh LarssonProducent: Saman Bakhtiari

    • 54 min

Top Podcasts In Society & Culture

Conversations
ABC listen
Mamamia Out Loud
Mamamia Podcasts
Life Uncut
Brittany Hockley and Laura Byrne
Shameless
Shameless Media
No Filter
Mamamia Podcasts
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts

You Might Also Like

Bildningspodden
Anekdot
Bildningsbyrån
UR – Utbildningsradion
En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors
Värvet
Acast
Hjärta och hjärna
UR – Utbildningsradion

More by Sveriges Radio

Språket
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Nyheter
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Historia
Sveriges Radio
Vetenskapsradion På djupet
Sveriges Radio
Naturmorgon
Sveriges Radio