500 episodes

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

P1 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

  Kärlek på Death Row

  Kärlek på Death Row

  Går det att älska en mördare? Är det möjligt att inleda en kärleksrelation med en människa som har tagit livet av tre personer? För svenska Anna är svaret ja. Hennes pojkvän sitter på Death Row.

  I Kalifornien sitter runt 700 personer på Death Row. En av dem är Joe, som sitter inlåst på ett av statens mest ökända fängelser.
  För två år sedan förändrades hans liv drastiskt efter att han fick ett brev från Sverige. Anna hade precis hört P1 Dokumentären Min vän mördaren och blivit nyfiken på hur det skulle vara att brevväxla med en fånge i USA.
  Hon hittade Joe på en sida där intagna kan annonsera efter brevvänner och hade först ingen tanke på hur deras relation skulle utvecklas.
  Men det gick fort, det blir ju så när man öppnar sig. Man pratar ju med någon som absolut inte dömer och som aldrig kan använda någon information emot dig, säger Anna. Idag är Anna och Joe ett par och Anna åker till USA för att träffa Joe var tredje månad.
  Han är så mycket mer än sitt brott.
  2010 mördade Joe tre personer och blev efter det dömd till döden. Sedan han träffade Anna har hans liv fått en ny mening och trots att deras relation är allt annat än vanlig är Anna lyckligare än någonsin.
  På alla sätt, på alla nivåer, jag kan inte jämföra det här med något jag tidigare känt. Det är något helt annat.
  Mitt liv var mörkt och meningslöst men nu känns framtiden ljus, säger Joe.
  I en av de första intervjuerna sedan dödsdomen berättar han om brottet och sitt liv i fängelset för P1 dokumentär.
  Anna och Teresa heter egentligen någonting annat.
  Vid kontaktförsök med anhöriga till offren har de valt att inte svara.
  Programmet gjordes 2020.
  Av: Cecilia Ekman Producent: Lotta Malmstedt Slutmix: Mattias Miselli Musik: Lars Ekman
  Inläsningar i programmet: Gustav Wirtén

  • 52 min
  Regeringsbildningen 2018 – om svek, fika och Alliansens död

  Regeringsbildningen 2018 – om svek, fika och Alliansens död

  Sveriges politiska framtid står och väger. Ulf Kristersson tror att han ska bli statsminister. Men Annie Lööf kan ändra allt. I unika intervjuer avslöjas dramat bakom en historisk regeringsbildning.

  Rekordmånga svenskar går till vallokalerna den 9 september 2018 men dagen efter vet ingen vem som ska bli statsminister. Håller alla partier fast vid sina principer kommer Sverige inte få någon regering.
  Hör om en historisk regeringsbildning. Om hur det kändes för moderatledaren Ulf Kristersson att bli dumpad på telefon efter femton år. Om hur det gick till när Annie Lööf valde bort Alliansen för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Men att hon därmed också uppfyllde ett av Sverigedemokraternas stora mål - att splittra Alliansen och skapa förutsättningar för ett nytt konservativt block i svensk politik.
  Reporter: Maggie Strömberg
  Producent: Robert Barkman
  Tekniker: Ludvig Jansson
  Programmet gjordes 2019

  • 51 min
  Min vän mördaren (R)

  Min vän mördaren (R)

  Kan man bli vän med en livstidsdömd mördare? Och vill man i så fall ha en sådan person bland sina vänner på facebook? För den som är brevvän med någon i fängelse blir frågan aktuell.

  I USA sitter två miljoner människor i fängelse, det är det land i världen som har flest intagna. Det är vanligt att livstidsdömda förlorar kontakten med vänner och familj efter domen. Många av dem längtar efter gemenskap och kontakt med yttervärlden, därför är fenomenet "Prison Penpal", alltså fängelsebrevvänner, väldigt vanligt. På olika sidor på internet kan de intagna annonsera efter någon att skriva med.
  Cecilia Ekman har i fem år skrivit med Henry, som sitter på livstid för mord, i Texas. Cecilias kompis Madde har också en brevvän i Texas. Men något som först bara verkar vara spännande, blir snart också ett stort ansvar.
  Ganska fort gick det uppför mig vilket ansvar det var. Han beskrev det som att han satt och väntade på mina brev medan jag kunde glömma bort att han fanns. Det kändes så himla jobbigt, säger Madde.
  Genni från Texas har i mer än 15 år engagerat sig i intagna. När hennes egen son dömdes till livstid började hon skriva brev till och besöka flera av dem han satt inne med.
  Jag får så mycket tillbaka från de jag besöker. Jag har lärt mig att en person inte är sina handlingar, de som sitter inne har fortfarande ett värde, trots de brott de begått.
  Henry heter egentligen någonting annat.
  Programmet gjordes 2018.
  Av Cecilia Ekman Producent Lotta Malmstedt Slutmix Mattias Miselli Musik Lars Ekman
  Inläsningar i programmet: Eskil Krogh Larsson, Lena Birgersdotter, Jens Ericson, Lisa Wall, Tobias Wallin, Jimmie Larsson

  • 50 min
  Partiledaren – Håkan Juholts väg till makten

  Partiledaren – Håkan Juholts väg till makten

  Håkan Juholt flyttar in i Mona Sahlins gamla rum på rikskansliet. Oväntat för många. Beslutet att plötsligt sträcka sig mot toppen förvånar till och med honom själv.

  Det här är berättelsen om riksdagsledamoten från ingenstans som blir ordförande för Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Tidigt under hösten 2010 börjar reportrarna Amanda Glans och Erik Hedtjärn för programmet "Riksdagen 100 dagar" följa några riksdagsledamöter i riksdagshusets vardag. En av riksdagsledarmöterna blir den då rätt okände försvarspolitikern Håkan Juholt. Då anade ingen hur rätt det valet var.
  Våren 2011 är Håkan Juholt partiledare för Sveriges största parti. Men han kommer att sitta på posten kortare än alla partiledare i socialdemokraternas historia.
  Reporter: Amanda Glans Producent och reporter: Erik Hedtjärn
  Producent: Lasse Truedson, Produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB.
   

  • 51 min
  Del 5/5. Hästgården – Uppgörelsen

  Del 5/5. Hästgården – Uppgörelsen

  Sambon försvarar Mårten och kämpar för att bevisa hans oskuld. De som anmält ridläraren ljuger, säger hon. Men en dag är sambon borta från gården. En serie i fem delar om makt, lögner och svek.

  Sambon kommer till gården som 15åring och blir kvar. Hon får flera barn ihop med Mårten och kämpar för honom och gården när ridläraren döms till fängelse på 90-talet.
  När hon tillslut lämnar gården får hon med en flyttlåda med gamla kassettband med inspelade telefonsamtal och dokument. Anna börjar fundera på vad som egentligen hände. Varför försvarade hon gården och sa att de som anmält ridläraren var lögnare?
  Samtidigt fortsätter unga tjejer att komma till gården och Mårten fortsätter att verka som ridinstruktör.
  Hästgården är en verklig berättelse men flera namn är utbytta. Mårten har avböjt att vara med i dokumentären och förnekar alla anklagelser.
  Av: Robert Barkman och Daniel Velasco
  Producenter: Magnus Arvidson och Ylva Lindgren Slutmix: Fredrik Nilsson Presentatör: Sara Lundin Hästgården är en samproduktion mellan P1 Dokumentär och Ekot. Dokumentärserien är från 2018.

  • 42 min
  Del 4/5. Hästgården – Pakten

  Del 4/5. Hästgården – Pakten

  När ridläraren Mårten lämnar fängelset fortsätter kampen för att bevisa att han är oskyldigt dömd. Vad händer när han kommer tillbaka till gården? En serie i fem delar om makt, lögner och svek.

  När Mårten åker in i fängelse blir han utesluten från de stora ridsportförbunden. Men snart är hästgården medlem i förbunden igen och Mårten är tillbaka på gården och tar emot nya ridelever. Mårten betraktas av många som oskyldig.
  Samtidigt kommer nya unga ridtjejer till gården för att rida. Deras ridlärare har nyss kommit ut från fängelset, dömd för sexuella övergrepp på minderåriga. Är han att lita på?
  Hästgården är en verklig berättelse men flera namn är utbytta. Mårten har avböjt att vara med i dokumentären och förnekar alla anklagelser. 
  Av: Robert Barkman och Daniel Velasco
  Producenter: Magnus Arvidson och Ylva Lindgren Slutmix: Fredrik Nilsson Presentatör: Sara Lundin Hästgården är en samproduktion mellan P1 Dokumentär och Ekot. Dokumentärserien är från 2018.

  • 28 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio