SafetyTalk by Prebes

Prebes VZW
SafetyTalk by Prebes

Met Prebes willen we alle professionals inspireren over actuele/hedendaagse inzichten/opinie's inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes zijn. Wat in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar te zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcasts jou inspireren en dat je deze deelt met jouw collega's van de productie, HR, management enzovoort... Meer weten over ons? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij jou nog aanbieden!

Épisodes

  1. 12. Integraal werken aan alle veiligheidsdomeinen bij Delhaize

    -5 J

    12. Integraal werken aan alle veiligheidsdomeinen bij Delhaize

    David Sourdeau deelt zijn inspirerende reis als vertrouwenspersoon binnen het interne preventieteam van Delhaize. Momenteel experimenteren zij er met het opstarten van lokale ‘well-being-teams’. Samen met Luc Magnus, één van de interne bedrijfsartsen bij Delhaize, gaat hij dit gesprek aan.    David is oorspronkelijk maatschappelijk werker en moraalfilosoof van opleiding, maar ging nadien de functie van vertrouwenspersoon aan bij Delhaize. Al vijf jaar zet hij zich in voor het welzijn van medewerkers, maar sinds de ingrijpende herstructurering in 2023 heeft zijn werk een nieuwe dimensie gekregen. Hoe heeft de verzelfstandiging van Delhaize invloed gehad op het welzijnsbeleid en de preventiedienst? En in welke fase zitten zij nu in het continue proces van verbetering met de uitrol van diverse ‘local well-being’ teams, een experiment waar Delhaize enorm wilt op gaan inzetten de komende jaren in samenwerking met het management maar ook met de arbeidsartsen? Er wordt in deze aflevering ook dieper ingegaan op die meerwaarde van het interne bedrijfsartsenteam op het integrale veiligheidsbeleid. Luister mee en ontdek de unieke inzichten achter de schermen van een veranderende organisatie die meer inzicht wilt krijgen op de mens als geheel.  ----------------------------------------------- Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort...Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden.

    29 min
  2. 11. Aanrijbeveiligheid bij heftrucks

    4 FÉVR.

    11. Aanrijbeveiligheid bij heftrucks

    Maar liefst 40 procent van de heftruckongevallen zijn aanrijdingen. Dries Aneca, organisatiepsycholoog van opleiding, komt in deze aflevering toelichten welke hulpmiddelen en tips er bestaan om aanrijdingen zoveel mogelijk te vermijden.   Dries komt oorspronkelijk uit de bouwwereld waar hij diverse managementfuncties opnam. Hij volgde doorheen die professionele carrière diverse veiligheidsopleidingen omdat dit hem altijd al boeide. Nu adviseert hij bedrijven in hun veiligheidsdenken en denkt hij mee over de verbetering van interne verkeersplannen. Zo werkt hij mee aan het optimaliseren van ongevallenpreventie, specifiek gericht op heftrucks. Volgens Dries is zo’n intern verkeersplan namelijk key.  Het dragen van fluokledij en veiligheidsschoenen is vrij algemeen ingeburgerd, maar wat met het heftruckvervoer en plotse bezoekers? En hoe ga je om met aanpassingen aan het intern verkeersplan in gehuurde gebouwen waar het soms kosten-baten minder interessant is om investeringen te doen? Dries bespreekt diverse technologische innovaties zoals LED-verlichting rondom de heftruck of het afgaan van een waarschuwingsgeluid bij een blinde hoek. Ook projecties op de werkvloer en ‘the blue spot’ komen aan bod. Hij is ook niet schuw om de minder interessante kant van deze technologieën toe te lichten en geeft kanttekeningen bij wat werkt en wat faalt. Laat je in deze podcast onderdompelen in nieuwe technologische snufjes en interessante inzichten. ----------------------------------------------------- Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden.

    33 min
  3. 10. Allemaal beestjes – Ongewenste gasten bij Beschut Wonen

    21 JANV.

    10. Allemaal beestjes – Ongewenste gasten bij Beschut Wonen

    In de periode tussen 2018 en 2022 werd Beschut Wonen Antwerpen meerdere keren geconfronteerd met schurft en bedwantsen in een aantal van haar locaties. Deze zorgwekkende ontwikkeling bracht de vraag naar voren hoe om te gaan met dergelijke plagen binnen een omgeving die zich richt op kwetsbare individuen met psychische aandoeningen. Serge De Pauw neemt jullie mee in dit boeiende topic.    Serge De Pauw, werkzaam voor de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst van de stad Antwerpen, richtte zich in zijn eindwerk op deze uitdagingen. Werkend in een team van ongeveer dertig mensen, waarvan de helft gespecialiseerd in preventie, houdt hij zich bezig met arbeidsveiligheid in sectoren zoals de sociale dienstverlening en beschut wonen. In het kader van zijn opleiding tot preventieadviseur schreef hij een eindwerk over het oplopen van schurft en de aanwezigheid van bedwantsen binnen de beschutte woonomgevingen van de stad. Zijn grondige aanpak van dit niche-onderwerp leverde hem in 2023 de prestigieuze Prebes-award op. Organisaties zoals Beschut Wonen, waar groepswoningen de norm zijn, vormen een ideaal broedplaats voor het verspreiden van dergelijke parasieten. Dit vergroot de uitdaging om een veilige en gezonde leefomgeving te waarborgen voor zowel bewoners als medewerkers.   Schurft en bedwantsen, evenals andere plaagdieren zoals kakkerlakken en knaagdieren, vallen echter strikt genomen niet onder de codex. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een ectoparasiet, en bedwantsen kunnen net als kakkerlakken en knaagdieren potentiële dragers zijn van bacteriën, virussen en schimmels. Echter, in de context van Beschut Wonen zijn deze plagen doorgaans niet van zodanige omvang dat er sprake is van een serieus risico op blootstelling aan biologische agentia. Toch, ondanks het relatief lage risico op direct contact met deze plaagdieren, kunnen er indirecte gevolgen optreden. Omdat de wetgeving zoals boek VII geen volledig kader biedt voor het omgaan met ectoparasieten en plaagdieren, moet er dus creatief omgegaan worden met de bestaande regels. Het risico mag dan klein zijn, het is er wel degelijk. Net daarom is het noodzakelijk dat de regelgeving naar de geest van de wet wordt toegepast om de veiligheid en het welzijn van zowel bewoners als medewerkers te waarborgen.  Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden.

    46 min
  4. 9. Tippexongevallen

    7 JANV.

    9. Tippexongevallen

    In deze intrigerende podcastaflevering gaan we in gesprek met Bart Vanraes, een ervaren preventieadviseur en auteur van de whitepaper 'Tippexongevallen: Ruis in Veiligheid'. Bart deelt in deze aflevering van SafetyTalk zijn inzichten over wat een 'tippexongeval' precies is en waarom dit een zorgwekkend fenomeen is in de veiligheidswereld. Stel je voor: een grote chemische fabriek, waar dagelijks gevaarlijke stoffen door leidingen stromen en veiligheid altijd prioriteit nummer één lijkt te zijn. Bart Vanraes kent deze wereld door en door. Meer dan vijftien jaar werkte hij namelijk als procesoperator in verschillende Seveso-bedrijven, de plekken waar het gevaar op de loer ligt en een klein foutje enorme gevolgen kan hebben. Maar Bart zag iets waar velen hun ogen voor sloten: niet elk ongeluk haalde de boeken. Niet elk incident werd gemeld. Het is alsof iemand met 'Tippex' kleine foutjes uitwiste, waardoor de statistieken er mooier uitzagen dan de werkelijkheid. Zijn whitepaper 'Tippexongevallen: Ruis In Veiligheid' legt een pijnlijk fenomeen bloot: ongevallen die 'weggewerkt' worden om cijfers mooier te maken, maar die uiteindelijk leiden tot nog grotere risico's. In deze podcast vertelt hij hoe hij ertoe kwam hierover te schrijven. ------------------------------------------------ Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort...

    32 min
  5. 8. Voel je goed in je hoofd. Het belang van psychologische flexibiliteit.

    17/12/2024

    8. Voel je goed in je hoofd. Het belang van psychologische flexibiliteit.

    Met deze aflevering nemen we even afstand van de klassieke topics binnen de preventie- en veiligheidswereld. Op een luchtige manier sluiten we het jaar 2024 af met een aflevering in onze reeks die niet alleen inspireert, maar ook uitnodigt om stil te staan bij wat écht belangrijk is: jezelf! Veerle Lenaerts neemt ons mee in haar persoonlijke verhaal en deelt hoe ze doorheen haar carrière een ware ‘gamechanger’ ontdekte voor haar eigen mentale welzijn. Veerle startte haar loopbaan als Operations Manager bij Nike, waar ze al snel ontdekte dat mensen in beweging brengen – zowel letterlijk als figuurlijk – haar grootste passie is. Toen ze in 2020 de leiding nam over een psychologisch expertisecentrum gespecialiseerd in de ACT-methodiek (Acceptance & Commitment Training), vond ze haar missie: mensen helpen om hun gedachten beter te begrijpen en bewuster keuzes te maken vanuit hun persoonlijke waarden. Veerle gelooft dat geluk en welzijn niet zitten in grote veranderingen, maar in kleine, bewuste acties die we elke dag kunnen nemen. Met haar bevlogenheid en humor zet Veerle ons aan het denken: hoe vaak laten we ons meeslepen door onze gedachten? In hoeverre geloven we bijvoorbeeld écht dat we een ‘banaan’ kunnen zijn? En hoe kunnen we gedachten over onszelf ombuigen naar iets dat ons versterkt in plaats van beperkt? Aan de hand van de hexaflex-methodiek laat ze zien hoe je werk en leven meer in balans kunt brengen, zodat beide elkaar versterken in plaats van beconcurreren. Met deze aflevering sluiten we graag onze eerste reeks podcastafleveringen af maar zetten we ook graag de toon voor een reeks frisse, inspirerende gesprekken in 2025. Maak het gezellig, luister mee en laat je inspireren. Want een gelukkig en waardevol leven – dat is toch iets wat we allemaal willen? Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden.

    32 min
  6. 7. Is een digitale detox dé heilige graal om te deconnecteren?

    10/12/2024

    7. Is een digitale detox dé heilige graal om te deconnecteren?

    Katelijn is van opleiding neuropsycholoog en CEO van organisatie How’s Work. Al 15 jaar begeleidt ze organisaties in de zoektocht naar werkbaar werk. Daarnaast is zij inhoudelijk coördinator van de postgraduaat ‘Mentaal welzijn op het werk’ aan PXL hogeschool en co-auteur van het boek ‘De brein balans’. Ze werd ook al een paar keer gespot in 'De tafel van Gert'. Een digitale detox wordt door veel mensen vaak gezien als een soort heilige graal voor wie verlangt naar rust in een wereld vol constante prikkels. Door tijdelijk afstand te nemen van technologie – zoals smartphones, sociale media, en andere schermen – hopen veel mensen hun focus terug te vinden en mentale rust te hervinden. Maar is dit werkelijk de ultieme oplossing om beter te deconnecteren? Een digitale detox kan zeker voordelen bieden. Toch is een detox geen magische oplossing volgens Katelijn. Het kan een waardevol startpunt zijn, maar het is geen permanente oplossing voor de uitdagingen van onze digitale tijd. Na de detox kom je uiteindelijk weer terug in een wereld waar technologie een vaste plaats heeft in ons dagelijks leven. De kunst is om een gezonde balans te vinden in de manier waarop we met technologie omgaan, en te leren bewuster en met intentie te gebruiken wat we niet altijd kunnen vermijden. Dus hoewel een digitale detox een krachtig middel kan zijn om tijdelijk te ontsnappen aan digitale overbelasting, is het misschien geen heilige graal. Katelijn legt in deze aflevering uit wat zij, vanuit een neuropsychologische kijk, hiermee bedoelt. ------------------------------------------------ Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort...

    35 min
  7. 6. Veiligheid op bedrijfsfeesten en festivals

    26/11/2024

    6. Veiligheid op bedrijfsfeesten en festivals

    In deze fascinerende podcastaflevering duiken we in de unieke wereld van veiligheid binnen de event- en festivalindustrie. Donald, Health & Safety coördinator voor festivals en bedrijfsevenementen, deelt zijn ervaringen en inzichten over de specifieke veiligheidsuitdagingen waarmee hij te maken krijgt. Hoe verschilt veiligheidsdenken op een festival van dat in een bedrijf? Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van een groot evenement, waar niemand aan denkt maar waar hij zijn handen vol mee heeft? Met festivals en bedrijfsfeesten die steeds grootser en creatiever worden, praten we met Donald over hoe beleving de veiligheid beïnvloedt en hoe hij omgaat met de onvermijdelijke deadlines. Grote festivals zoals Graspop en De Lokerse Feesten heeft hij al mee begeleid. Maar ook talrijke bedrijfsevents en -feesten voor onder andere DPG Media kan Donald op zijn conto schrijven. Hoe ziet de toekomst van veiligheid in de eventwereld eruit, en welke stappen moeten gezet worden om daar te komen? Beluister het nu! ------------------------------------------------ Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort...

    35 min
  8. 5. Brandveiligheid in het onderwijs: waar praktijk en wetgeving elkaar ontmoet.

    12/11/2024

    5. Brandveiligheid in het onderwijs: waar praktijk en wetgeving elkaar ontmoet.

    Stel je voor: een klaslokaal gevuld met kinderen, leraren die hun lessen voorbereiden en een schoolgebouw dat draait op zijn dagelijkse routine. Maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid in deze scholen, vooral in oudere gebouwen waar de tijd zijn sporen heeft nagelaten? In deze podcast nemen we je mee in een thema dat elke onderwijsprofessional zou moeten aanspreken: brandveiligheid in het onderwijs en de nieuwe normeringen.   Wim Huybrechts , toegewijd contactpersoon voor scholengroep Huis 11 en adjunct-brandpreventieadviseur, deelt uit de eerste hand zijn ervaringen. Hoe zorg je ervoor dat zowel nieuwe als verouderde schoolgebouwen dezelfde brandveiligheidsnormen halen? Bart Van Bever, Senior Expert Fire Safety bij Agoria, neemt ons mee in de wereld van de nieuwste normen en de uitdagingen die scholen daarbij tegenkomen. Samen bespreken ze hoe je brandveiligheidsbewustzijn beleidsmatig kunt creëren, wat de rol is van preventieadviseurs en hoe je zelfs kinderen en de brandweerzone kunt betrekken bij het veiligheidsproces. Luister mee en ontdek de cruciale stappen die zij zien om scholen – vandaag én in de toekomst – brandveilig te houden en dit van beleids- tot klasniveau. Meer weten?  https://www.nbn.be/normen-gebruiken/wat-zijn-normen https://www.agion.be/brandveiligheid https://app.nbn.be/data/r/platform/frontend/detail?p40_id=351277&p40_language_code=nl&p40_detail_id=113280 Heb je interesse in deze materie? FireForum organiseert een 2-jaarlijks congres aangaande brandveiligheid en -bestrijding. Het eerstvolgende congres valt op 14 november 2024. Meer info via https://www.fireforum.be . Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort...

    35 min
  9. 4.  Het belang van ‘het systeem’ bij ongewenst gedrag op het werk. 

    22/10/2024

    4.  Het belang van ‘het systeem’ bij ongewenst gedrag op het werk. 

    Het systeem binnen een organisatie speelt een cruciale rol bij ongewenst gedrag op de werkvloer. Gedrag ontstaat vaak niet alleen door individuele factoren, maar wordt beïnvloed door de cultuur, structuren en relaties binnen het bedrijf.  In deze podcast gaan we dieper in op het fenomeen ongewenst gedrag op het werk en het belang van ‘het systeem’. Want wat is dat nu, ‘het systeem’? En waar komt het ongewenst gedrag precies vandaan? Zo kan het bijvoorbeeld een symptoom zijn van onderliggende systemische problemen zoals gebrekkige communicatie, een gebrek aan duidelijke verwachtingen of een ongezonde werksfeer. Door niet alleen naar het individu, maar ook naar het bredere ‘systeem’ te kijken, kunnen structurele oorzaken van ongewenst gedrag worden aangepakt, wat leidt tot een gezondere en productievere werkomgeving. In deze inspirerende podcast deelt Annick Alders, met twintig jaar ervaring als herstructureringsadvocaat, haar inzichten in wat bedrijven sterk maakt en waar ze falen. Ontdek hoe zij een ijsberg als metafoor gebruikt om werksfeer en kantelingen daarin te duiden. Annick geeft tips hoe je door solution-focused en systemisch denken niet alleen het welzijn van medewerkers, maar ook de kracht van de onderneming naar een hoger niveau kan tillen. Dit doet ze door dieper in te gaan op de heersende cultuur en communicatie. Meer weten?  In het Veiligheidsnieuws nr. 224 vanaf pagina 54 verscheen een gerelateerd artikel over dit onderwerp: https://kenniscentrum.prebes.be/kenniscentrum/veiligheidsnieuws/veiligheidsnieuws-224 (om deze inhoud te bekijken, moet u ingelogd zijn als lid van Prebes). In dit artikel wordt eveneens gerefereerd naar interessante literatuur van Peggy De Prins: 'The Dark side waarover er gezwegen wordt op de werkvloer' - https://www.managementboek.nl/magazine/preview/20681/the-dark-side--waarover-er-gezwegen-wordt-op-de-werkvloer Tot slot schreef Annick Alders via Cautius ook enkele interessante artikels:  https://www.cautius.be/wat-als-de-werkgever-pest-de-dunne-grens-tussen-pesterijen-en-werkgeversgezag/ https://www.cautius.be/grensoverschrijdend-gedrag-op-het-werk-welles-nietes/ https://www.cautius.be/per-ongeluk-pesten-in-een-whatsapp-groep-kan-dat/ https://www.cautius.be/liefdesverklaring-op-het-werk-grensoverschrijdend/ Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden!

    46 min
  10. 3. Speedpedelecs als leasing voor werknemers in je bedrijf

    02/10/2024

    3. Speedpedelecs als leasing voor werknemers in je bedrijf

    In deze aflevering spreken we met Raf Douwens van BASF Antwerpen over hoe hij samen met Werner Dobbelaere van het VSV actie ondernam toen de ongevallen met speed pedelecs toenamen op hun Antwerpse site.  Raf, communicatie-expert bij BASF Antwerpen, is verantwoordelijk voor de veiligheidscampagnes binnen het bedrijf en werkt nauw samen met de preventiedienst om de veiligheid van duizenden medewerkers en contractoren te waarborgen.  Toen het aantal ongevallen met speed pedelecs toenam, besloot hij actie te ondernemen. Hij sloot zich aan bij een cross-functionele werkgroep rond fietsveiligheid en werkte samen met Werner van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan een bewustwordingscampagne én het lanceren van fietsopleidingen. Met indrukwekkende resultaten maar ook met voorzichtige kanttekeningen voor BASF Antwerpen.    Hoe hebben ze dit aangepakt en welke uitdagingen kwamen ze onderweg tegen? Luister nu en ontdek hoe fietsveiligheid een essentieel thema werd in deze organisatie. Meer weten? In het Veiligheidsnieuws nr. 219 van juni 2023 verschenen enkele gerelateerde artikels over dit onderwerp: https://kenniscentrum.prebes.be/kenniscentrum/artikels/preventie-van-wegwerkongevallen https://kenniscentrum.prebes.be/kenniscentrum/artikels/hoe-kan-ik-als-bedrijf-inzetten-op-verkeersveiligheid-voor-fietspendelaars (om deze inhoud te bekijken, moet u ingelogd zijn als lid van Prebes)   Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden!

    28 min
  11. 2. Is meten altijd weten in veiligheid?

    26/09/2024

    2. Is meten altijd weten in veiligheid?

    Bart Vanraes, freelance preventieadviseur en Chris Persyn, specialist in arbeidsrecht en voormalig advocaat, delen inzichten over waarom arbeidsongevallen meten een slechte maatstaf kan zijn voor veiligheid. Ze bespreken welke cruciale informatie buiten de statistieken valt en welke impact dat heeft op hoe we veiligheid beoordelen.  In deze boeiende podcastaflevering gaan we dieper in op het meten van arbeidsongevallen en de vraag: ‘hoe nuttig zijn die cijfers eigenlijk voor veiligheid op de werkvloer?’ Ontdek waarom een sterke focus op cijfers zoals de Total Recordable Incident Rate (TRIR) misleidend kan zijn, en wat je als preventieadviseur écht moet doen om veiligheid te verbeteren. Beide heren slagen erin om in deze aflevering onmisbare inzichten mee te geven waardoor je verder leert kijken dan de cijfers.     Vond je deze opname boeiend om te beluisteren? Onze aflevering rond ‘Tippexongevallen’ die in januari 2025 verschijnt, vind je dan misschien ook wel interessant!    Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden!

    38 min
  12. 1. Wat is dat nu, een formele klacht?

    25/09/2024

    1. Wat is dat nu, een formele klacht?

    Er circuleren heel wat vragen als het gaat over de term ‘formele’ klachten. Hoe werken externe preventiediensten zoals Cohezio samen met bedrijven om klachten aan te pakken? Wat zijn de meest voorkomende klachten waar Sabrina en haar team dagdagelijks mee te maken krijgt en hoe heeft recente wetgeving hier invloed op? Of je nu werkgever, HR-professional of vertrouwenspersoon bent, deze aflevering biedt waardevolle inzichten in het proces van klachtbehandeling en de rol van de vertrouwenspersoon. Luister nu en ontdek de belangrijkste trends en uitdagingen. Meer weten? In het Veiligheidsnieuws nr. 222 van maart 2024 verscheen een gerelateerd artikel over dit onderwerp: https://kenniscentrum.prebes.be/kenniscentrum/artikels/10-jaar-juridisch-kader-rond-psychosociale-risicos-op-het-werk (om deze inhoud te bekijken, moet u ingelogd zijn als lid van Prebes). We hebben ook specifiek Prebes materiaal ontwikkeld aangaande psychosociale aspecten. Hier vind je affiches van Prebes die je kan printen en ophangen rond stress, burn-out, deconnectie, conflict, pesten... https://kenniscentrum.prebes.be/kenniscentrum/artikels/prebes-affiches-psychosociaal Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden!

    34 min

À propos

Met Prebes willen we alle professionals inspireren over actuele/hedendaagse inzichten/opinie's inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes zijn. Wat in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar te zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcasts jou inspireren en dat je deze deelt met jouw collega's van de productie, HR, management enzovoort... Meer weten over ons? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij jou nog aanbieden!

Vous aimeriez peut‑être aussi

Pour écouter des épisodes au contenu explicite, connectez‑vous.

Recevez les dernières actualités sur cette émission

Connectez‑vous ou inscrivez‑vous pour suivre des émissions, enregistrer des épisodes et recevoir les dernières actualités.

Choisissez un pays ou une région

Afrique, Moyen‑Orient et Inde

Asie‑Pacifique

Europe

Amérique latine et Caraïbes

États‑Unis et Canada