73 episodes

Gesprekken over de boeken en ideeën die vorm krijgen bij Uitgeverij Ertsberg.

Ertsberg Podcast David Geens

    • Arts
    • 5.0 • 3 Ratings

Gesprekken over de boeken en ideeën die vorm krijgen bij Uitgeverij Ertsberg.

    Oorlog: hoe lang nog? Een discussie met Gerard Bodifee

    Oorlog: hoe lang nog? Een discussie met Gerard Bodifee

    Gerard Bodifee bespreekt de actuele relevantie en urgentie van zijn boek 'Oorlog - hoe lang nog?' tegen de achtergrond van hedendaagse oorlogsdreigingen. Het boek behandelt de destructieve aard van oorlog en de psychologische en morele last die deze conflicten met zich meebrengen. Bodifee bekritiseert het gebruik van oorlog als middel om conflicten op te lossen, stellend dat oorlogen alleen maar leiden tot meer oorlogen en nooit echte problemen oplossen, maar ze verergeren.
    Hij bespreekt verschillende historische voorbeelden, waaronder de oorlogen van de twintigste eeuw, om te illustreren hoe conflicten escaleren en zelden tot duurzame vrede leiden. Bodifee benadrukt de noodzaak van geweldloze conflictresolutie en de ontwikkeling van diplomatie als alternatieve benaderingen. Hij roept op tot een culturele en maatschappelijke verschuiving naar meer vreedzaam samenleven en empathie, en bekritiseert tegelijkertijd de voortdurende wapenproductie en militarisering die wereldwijd plaatsvindt.
    De discussie raakt ook aan hedendaagse conflicten zoals die in Oekraïne, en de rol die internationale relaties en geopolitieke spanningen spelen in het voortduren van oorlogsvoering. Bodifee pleit voor een radicale herbezinning op hoe naties en leiders omgaan met conflicten, met een focus op het voorkomen van oorlog en het bevorderen van vrede als fundamentele waarden.
    Hij sluit af met een krachtig pleidooi voor ontwapening en een wereld zonder oorlog, hoewel hij erkent dat dit idealistisch kan lijken tegenover de complexiteit van de menselijke natuur en internationale politiek.

    • 30 min
    Hervormingen in detail: Nicolas Bouteca over Belgische staatshervorming

    Hervormingen in detail: Nicolas Bouteca over Belgische staatshervorming

    David Geens verwelkomt Nicolas Bouteca, auteur van ''Only in Belgium' over Belgische staatshervormingen, voor een diepgaand gesprek over dit complexe onderwerp. Bouteca, die al lang lesgeeft over Belgisch federalisme aan de Universiteit Gent, belicht zijn motivatie om zijn kennis en passie voor het thema in boekvorm te gieten. Zijn doel is om de ogenschijnlijk droge materie boeiend en toegankelijk te maken.
    Bouteca verklaart dat zijn fascinatie voor de staatshervorming groeide door zijn dagelijkse interacties met het onderwerp in de academische wereld. Hij benadrukt dat veel mensen de staatshervorming als complex en onnodig beschouwen, maar hij ziet het als een ingenieus en cruciaal aspect van het bestuur. Het boek probeert een grondige, maar leesbare uiteenzetting te bieden, en wil daarmee een brug slaan tussen academische kennis en publieke interesse.
    Hij bespreekt de fijnmazige aspecten van de staatshervormingen, waaronder de financieringswet en de strategische beslissingen die genomen zijn om de complexe geldstromen tussen de deelstaten te reguleren. Deze gesprekken onthullen de gelaagdheid en de intellectuele uitdagingen die bij dergelijke hervormingen komen kijken.
    Bouteca’s boek, dat niet bedoeld is als academisch leerboek maar als een rijke bron van informatie, is geschreven met een verhalende stijl die de materie levendig en verteerbaar maakt, terwijl het toch diepgang en gedetailleerd inzicht biedt. Het doel is niet alleen om kennis te verspreiden, maar ook om lezers te inspireren en te laten zien hoe boeiend de Belgische staatshervorming kan zijn.

    • 43 min
    Want doodgaan, is doodgewoon

    Want doodgaan, is doodgewoon

    In 2019 kreeg Jan Ceuleers - oud-VRT-baas, maar vooral de papa van Barbara - de diagnose Alzheimer. Al in datzelfde gesprek zei hij volgende gevleugelde woorden: “als de tijd rijp is, wil ik euthanasie”.

    En zo geschiedde: op 23 november 2020 moest Barbara afscheid nemen van haar grote held. 'Veel te vroeg, want hij was nog veel te goed, nog veel te ad-rem, nog veel te grappig, nog te veel mijn papa', aldus Barbara. De huidige wet eist immers volledige wilsbekwaamheid, als je euthanasie bij psychisch lijden aanvraagt. Mensen met dementie moeten dus afscheid nemen als ze door de maatschappij – en hun naasten – nog als ‘gezond’ aanzien worden. 

    Aan de hand van het verhaal van haar papa, gaat Barbara dieper in op het wetgevend kader en vertelt ze over de nood aan versoepeling. Dankzij dit prachtige en warme verhaal probeert ze het taboe rond euthanasie te doorbreken. Verwacht je niet aan een zware, zwartgallige lezing: het verhaal van Barbara en haar papa is er eentje van liefde. Want doodgaan, is doodgewoon.
    Barbara Ceuleers schreef met Doodgewoon niet enkel een persoonlijk verhaal, maar ook onderzoekt ze de verschillende aspecten die bij euthanasie aan bod komen: psychiatrie, wilsonbekwaamheid, de Kerk, palliatieve sedatie, politiek,... Met andere woorden: een standaardwerk dat leven & dood van velen kan beïnvloeden.
    In deze podcast kunt u de boeklancering in Mechelen herbeluisteren. Freek Braeckman (VTM) leidt de avond in goede banen en gaat in gesprek met oncoloog Wim Distelmans, neuroloog Sebastiaan Engelborghs en, uiteraard, met auteur Barbara Ceuleers.

    • 55 min
    Van wanhoop naar hoop: politieke betrokkenheid in België

    Van wanhoop naar hoop: politieke betrokkenheid in België

    Onder ruime belangstelling stelden we het boek Vertrouwen in verkiezingen van Ivan De Vadder voor, de hoopvolle opvolger van Wanhoop in de Wetstraat.
    Voor wie het panelgesprek, onder deskundige moderatie van Meryem El Mandoudi (VRT), graag herbeluistert en voor wie er niet bij kon zijn, is er deze podcast.


    Het panelgesprek tussen auteur Ivan De Vadder, Egbert Lachaert (Open Vld) en politicoloog Carl Devos gaat in op de dynamieken van politieke betrokkenheid en de werking van democratie in de hedendaagse context. 
    Verschillende thema's komen aan bod: de veranderende rol van de kiezer, de invloed van politieke maatregelen zoals de opheffing van de opkomstplicht, en de grotere uitdagingen waarmee democratieën momenteel kampen. 


    Welke verantwoordelijkheid rust op de schouders van de kiezers zelf? Hoe belangrijk is een gevarieerd en inclusief electoraat voor de versterking van het democratisch proces? 
    Na het panelgesprek is auteur Julien De Wit aan het woord. Deze prille twintiger gaat dieper in op de verhouding jongeren en politiek. Veel luistergenot!

    • 1 hr 12 min
    Een nieuw tijdperk voor Europa: inzichten van Marc De Vos

    Een nieuw tijdperk voor Europa: inzichten van Marc De Vos

    In deze aflevering van de onze podcast duiken we diep in de Europese politiek en internationale betrekkingen, met als gast Marc De Vos, auteur van 'Grootmacht Europa' en professor Sociaal Recht aan de UGent. Het gesprek focust op de transformatie van de Europese Unie, die van een waarde-unie naar een machtsunie en van een marktproject naar een staatsproject is geëvolueerd.
    De Vos benadrukt dat door recente gebeurtenissen, zoals klimaatverandering, de pandemie en geopolitieke conflicten, Europa fundamenteel is veranderd. Hij bespreekt de groeiende rol van Europa op het wereldtoneel, maar ook de democratische uitdagingen en het gebrek aan transparantie binnen de EU.
    Er wordt dieper ingegaan op thema's als de economische relance na de pandemie, gefinancierd door Europese schulden, en de impact van globale machtsverhoudingen op de positie van Europa. De Vos pleit voor hervormingen binnen de EU, zoals het invoeren van Europese belastingen en het versterken van de democratische structuur om de betrokkenheid van burgers te vergroten.
    Ook wordt de noodzaak van een strategische defensiebenadering besproken, met de nadruk op de noodzaak van zelfredzaamheid van Europa in de context van een veranderende wereldorde. De Vos geeft aan dat de EU op een cruciaal punt staat waar hervormingen essentieel zijn om de toenemende machtspositie op een duurzame manier te beheren. Hij bespreekt ook het risico van een 'overload' in de EU, waarbij de ambities niet overeenkomen met de capaciteiten.
    Marc De Vos benadrukt het belang van de EU in het huidige politieke en economische klimaat en roept op tot actie en bewustwording, zowel op politiek als op burgerlijk niveau, om de toekomst van Europa veilig te stellen.

    • 29 min
    Middeleeuwse mythes ontmaskerd: een gesprek met Jonas Roelens en Nathan van Kleij

    Middeleeuwse mythes ontmaskerd: een gesprek met Jonas Roelens en Nathan van Kleij

    Vandaag hebben we een buitengewoon boeiende en verhelderende discussie in petto. Onze gasten zijn Jonas Roelens en Nathan van Kleij, de briljante samenstellers van het baanbrekende boek "Middeleeuwse Medemensen". Dit boek is een ware eye-opener en daagt onze gevestigde opvattingen over de Middeleeuwen uit.
    In "Middeleeuwse Medemensen" pakken Jonas, Nathan en een team van deskundige historici tien wijdverspreide clichés over de Middeleeuwen aan. Van de mythe van een autoritaire, vuile, en gewelddadige periode tot misvattingen over vrouwonvriendelijkheid en wetenschappelijke achterstand, dit boek biedt een fris en genuanceerd perspectief op een van de meest fascinerende tijdperken in de menselijke geschiedenis.
    Vandaag gaan we dieper in op wat hen inspireerde om dit boek samen te stellen, de uitdagingen die ze tegenkwamen bij het ontrafelen van hardnekkige mythes, en de verrassende inzichten die ze onderweg opdeden. We zullen ook enkele van de meest intrigerende aspecten van de middeleeuwse samenleving verkennen, zoals die door hun onderzoek naar voren zijn gekomen.
    Zet je schrap voor een reis terug in de tijd, waarbij we de echte verhalen achterhalen die verborgen liggen onder eeuwen van misverstanden en stereotypen. Dit is niet alleen een gesprek over geschiedenis; het is een ontdekkingstocht naar hoe het verleden onze huidige wereld vormt. Dus, of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de echte verhalen achter de geschiedenisboeken, deze aflevering is iets wat je niet wilt missen. 

    • 45 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Top Podcasts In Arts

drie boeken
Wim Oosterlinck
Face à l'histoire
France Inter
Leesbaar
Radio 1
Waargebeurd
Waargebeurd
Lecture du coran
Aelia Phosphore
Beetweters
Sven en Luck

You Might Also Like

N-VA
N-VA
De afspraak op vrijdag
VRT NWS
Het ontbijt
VRT NWS
Het Punt van Van Impe
Nieuwsblad
DS Vandaag
De Standaard
Voorproevers
Radio 1