5 episodes

De stem van de werkende, sparende en ondernemende Vlaming.

N-VA N-VA

  • Government
  • 3.0 • 6 Ratings

De stem van de werkende, sparende en ondernemende Vlaming.

  Guerilla in het Vlaams kartel: Ben Weyts en Bart De Wever vertellen over de karteljaren met CD&V

  Guerilla in het Vlaams kartel: Ben Weyts en Bart De Wever vertellen over de karteljaren met CD&V

  In de derde aflevering van de podcastreeks ’20 jaar N-VA’ herbeleven Bart De Wever en Ben Weyts de karteljaren met CD&V. Een kartel dat de N-VA dankzij sterk inhoudelijk werk en enkele spraakmakende acties stevig op de kaart zette als alternatief voor de traditionele, verzuilde partijpolitiek.

  Na het debacle van 2003 staat de N-VA voor een existentiële keuze: alleen voortdoen of samenwerken met een andere partij. Die keuze wordt bezegeld op 14 februari 2004: de N-VA gaat in kartel met CD&V. In de vier daaropvolgende jaren maakt onze partij gretig gebruik van de speelruimte die ze door de grote kartelbroer toebedeeld kreeg en legt ze de basis voor enkele grote overwinningen.

  De toenmalige partijwoordvoerder en de huidige voorzitter
  In aflevering 3 van de podcast ’20 jaar N-VA’ hebben we Ben Weyts en Bart De Wever te gast. Ben is nu Vlaams minister, maar was toen onder meer partijwoordvoerder en nadien ook kabinetschef. Bart De Wever werd in de karteljaren partijvoorzitter in opvolging van Geert Bourgeois. Dat is hij vandaag nog steeds. Ook in deze aflevering wordt het gesprek in goede banen geleid door gastheer Mark Demesmaeker.

  De Nieuw-Vlaamse Guerillabeweging
  Ben en Bart vertellen over hoe ze de karteljaren hebben gebruikt om de N-VA op de kaart te zetten. En er is meer: we leren iets over de spectaculaire ‘guerillapraktijken’ van onze partij, over hoe Bart De Wever ei zo na van de scheepslift in Strépy werd geduwd en hoe Yves Leterme de geheime kartelgesprekken bijna torpedeerde door een verkeerde horecazaak binnen te stappen.

  20 jaar N-VA: een unieke kijk achter de schermen van de N-VA in 8 afleveringen
  ‘20 jaar N-VA’ is een podcastreeks van de N-VA over de N-VA, met Mark Demesmaeker als gastheer. In acht afleveringen vertellen N-VA’ers van voor en achter de schermen hoe zij de mijlpalen in onze twintigjarige geschiedenis beleefden. Aan de hand van feiten, herinneringen en bij momenten hallucinante anekdotes geven zij een unieke kijk op het bijzondere traject dat de N-VA op 20 jaar tijd aflegde.

  • 45 min
  Het trauma van 2003: Frieda Brepoels en Nico Moyaert vertellen over het verkiezingsdebacle van 2003

  Het trauma van 2003: Frieda Brepoels en Nico Moyaert vertellen over het verkiezingsdebacle van 2003

  In de tweede aflevering van de podcastreeks ’20 jaar N-VA’ blikken Frieda Brepoels en Nico Moyaert terug op het verkiezingsjaar 2003. Debacle, opdoffer, bittere pil, u hoort het allemaal in deze aflevering. Na de verkiezingen staat de N-VA voor een existentiële keuze.

  In 2003 besliste de nog jonge N-VA om alleen naar de kiezer te gaan. Maar dat was buiten toenmalig eerste minister Guy Verhofstadt (VLD) gerekend: Verhofstadt voerde de kiesdrempel in en vervroegde de verkiezingen. Resultaat: enkel Geert Bourgeois raakt verkozen in de Kamer, de partij valt zonder financiering en zowat het hele partijsecretariaat belandt op straat.

  Een partijdirecteur en een lid van de Bende van Vier
  In aflevering 2 van de podcast ’20 Jaar N-VA’ praat gastheer Mark Demesmaeker met Frieda Brepoels, voormalig Europarlementslid en een kwart van de Bende van Vier, en Nico Moyaert, partijdirecteur sinds eind jaren ’80 en nu fractiesecretaris in het Vlaams Parlement.

  Waarom Frieda Brepoels niet opnieuw architect werd
  Nico en Frieda vertellen u waarom ze er desondanks de opdoffer van 2003 bleven in geloven. Maar er is meer: we komen ook iets te weten over het campagnelied, waarom Frieda Brepoels haar oude beroep als architect niet opnieuw opnam en waarom ze nooit is ingegaan op aanbiedingen van andere partijen.

  Deze en tal van andere anekdotes ontdek je in ‘Het trauma van 2003’, aflevering 2 van de podcastreeks ’20 Jaar N-VA’.

  20 jaar N-VA: een unieke kijk achter de schermen van de N-VA in 8 afleveringen

  ‘20 Jjaar N-VA’ is een podcastreeks van de N-VA over de N-VA, met Mark Demesmaeker als gastheer. In acht afleveringen vertellen N-VA’ers van voor en achter de schermen hoe zij de mijlpalen in onze twintigjarige geschiedenis beleefden. Aan de hand van feiten, herinneringen en bij momenten hallucinante anekdotes geven zij een unieke kijk op het bijzondere traject dat de N-VA op 20 jaar tijd aflegde.

  • 38 min
  Geloof verzet bergen: Geert Bourgeois en Ine Tombeur vertellen over de geboorte van de N-VA

  Geloof verzet bergen: Geert Bourgeois en Ine Tombeur vertellen over de geboorte van de N-VA

  Zomer 2001 struikelt de Volksunie over het Lambermontakkoord en het onvermogen van de partijtop om nog te geloven in een democratische, Vlaams-nationalistische politieke partij. Uit de assen van de VU verrijst de N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

  Als de N-VA vandaag een stuwende kracht is in het Vlaamse politieke landschap, dan is dat in de eerste plaats te danken aan een kleine groep doorzetters die zich 20 jaar geleden verzamelden rond een visie op Vlaanderen en zijn toekomst.

  De stamvader en het meisje op de foto

  In aflevering 1 van de podcast ’20 Jaar N-VA’ praat gastheer Mark Demesmaeker met twee ‘anciens’ die er van het eerste uur bij waren: Geert Bourgeois, stamvader van de N-VA en voormalig Vlaams minister-president, en Ine Tombeur, het meisje op de foto bij de onthulling van het partijlogo 20 jaar geleden en nu schepen in Tienen.

  De verkeerde Bart De Wever

  Geert en Ine vertellen ons hoe zij de geboorte van de N-VA beleefden en waarom ze, ondanks de moeilijke omstandigheden, altijd zijn blijven geloven in de kansen van een democratische, Vlaamsgezinde partij. Maar er is meer: we komen ook te weten waar de naam N-VA vandaan komt, wie de Bende van Vier was en hoe hun ‘complot’ bijna uitlekte door een verkeerde Bart De Wever.

  Deze en tal van andere anekdotes ontdek je in ‘Geloof verzet bergen’, aflevering 1 van de podcastreeks ’20 Jaar N-VA’.

  • 37 min
  Slotwoord Bart De Wever, academische zitting '20 jaar N-VA'

  Slotwoord Bart De Wever, academische zitting '20 jaar N-VA'

  Het slotwoord van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de academische zitting, die kaderde in een reeks evenementen naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van de partij.

  • 16 min
  Toespraak Bart De Wever op familiedag 2021

  Toespraak Bart De Wever op familiedag 2021

  In zijn toespraak schetste de N-VA-voorzitter het beeld van een verantwoordelijk Vlaanderen dat helaas gevangen zit in de nefaste Belgische realiteit. Bart De Wever had het enerzijds over de coronabeperkingen: “Het zou niet fair zijn dat Vlaanderen, door het falen van andere regio’s, onderworpen zou blijven aan federale beperkingen die binnen onze Vlaamse context geen enkele zin meer hebben.” Anderzijds verwees hij naar het Belgische immobilisme: “Het is tragisch dat Vlaanderen op dat vlak nog steeds gevangen zit binnen een totaal geblokkeerde Belgische staatsstructuur.”

  • 8 min

Customer Reviews

3.0 out of 5
6 Ratings

6 Ratings

Top Podcasts In Government

You Might Also Like