
38 episodes

Klassieke Mysteries NPO Klassiek
-
- Music
-
-
4.3 • 21 Ratings
-
Voorspelde Mozart (https://www.npoklassiek.nl/componisten/04ba4127-e1af-4d80-9c32-8eb115c62005/mozart-wolfgang-amadeus) zijn eigen dood? Waarom werd Haydn (https://www.npoklassiek.nl/componisten/64847882-cad9-4e62-977e-17c19871bcbd/haydn-joseph) postuum onthoofd? En werd Beethoven (https://www.npoklassiek.nl/componisten/14037108-31b5-4b4c-87b2-752b344c3304/beethoven-ludwig-van) vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Klassiek-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.
-
Overleed Purcell aan een chocoladevergiftiging?
De Engelse componist Henry Purcell overleed in 1695 met een stevige reputatie. ‘De beste Engelse componist die we ooit hebben gekend’. Hij werd begraven in Westminster Abbey, op een prestigieuze plek, tegen het beroemde orgel aan. Hetzelfde orgel waar hij jarenlang zélf op speelde. Tijdens zijn afscheidsdienst klonk begrafenismuziek, door hem zelf gecomponeerd voor de begrafenis van Queen Mary. Net zo toepasselijk.
Een respectvol afscheid van een respectvolle componist. Maar… daar zijn wel wat vreemde dingen aan vooraf gegaan. Purcell was pas eind 30 als hij doodgaat. Was hij ziek? Of... was er iets anders aan de hand?
In de Engeland-special van de podcast 'Klassieke Mysteries' wanen Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde zich als Sherlock Holmes en John Watson en gaan ze op onderzoek uit. Want... overleed Purcell aan een chocoladevergiftiging? -
Componeerde Sjostakovitsj zijn eigen In Memoriam?
Dmitri Sjostakovitsj was een man van uitersten. Van revolutie, maar ook het Sovjet-regime. Van een romantische Eerste Symfonie, maar ook odes aan dictator Stalin. En dan dat geheime motief in zijn werk. DSCH. Wat wilde hij daarmee zeggen?
In de derde aflevering van seizoen 5 van de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp in het leven en de dood van componist Dmitri Sjostakovitsj.
Eén van de laatste werken die Sjostakovitsj schreef, was het Achtste Strijkkwartet. Een uiterst ingewikkeld, dramatisch en pijnlijk stuk. Wat voel je als je luistert? Angst, wanhoop, strijden, en… de dood. Want... componeerde Sjostakovitsj zijn eigen In Memoriam? -
Waarom werd Prokofjevs werk verbannen door de Sovjet-Unie?
Op 5 maart 1953 overleed in Moskou componist Sergej Prokofjev. Zijn begrafenis was klein, sober en zonder bloemen. Waarom? Nou, alle aandacht ging naar iemand anders: de grote leider Jozef Stalin. Ook overleden op 5 maart 1953. Ironisch, gezien de gecompliceerde band tussen de twee...
In de tweede aflevering van seizoen 5 van de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp in het werk, het leven én de dood van componist Sergej Prokofjev.
Prokofjev werd beschuldigd van 'formalisme' en verplicht zich te houden aan het 'socialistisch realisme' van het Sovjet-regime. Maar wat betekent dat? En... waarom werd Prokofjevs werk verbannen door communistisch Rusland? -
Pleegde Tsjaikovski zelfmoord in opdracht?
Tsjaikovski was pas 53 jaar toen hij overleed. De doodsoorzaak? Volgens de biografieën van de componist kwam het door een cholera-infectie. Maar zelfs op dat moment, in 1893, werden er vraagtekens bij dit verhaal gezet. Want er klopt iets niet.
In de eerste aflevering van seizoen 5 van de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp in het intrigerende leven - maar vooral ook de dood - van de romantische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.
Er gaan wilde verhalen rond over alle mogelijke doodsoorzaken en er zijn volop complottheorieën. Er is meer aan de hand. Dat moet toch haast wel? Want... pleegde Tsjaikovski zelfmoord in opdracht? -
Inleiding: Rusland & Het Machtige Hoopje
Na mysteries over Duitse, Oostenrijkse, Franse, Engelse en Poolse componisten, is het tijd voor iets nieuws. Iets onmisbaars en fundamenteels in de wereld van klassieke muziek. Ab en Rebecca gaan naar het noorden en richten hun vergrootglas op... Rusland!
Voordat ze de geheimzinnige verhalen uit dit Russische genre gaan ontdekken en ontrafelen, vertellen ze in deze ouverture - de inleiding op het nieuwe seizoen - meer over Rusland en haar muziekgeschiedenis. Om de nieuwe mysteries in context te plaatsen en om het onderzoek op te starten. Goede voorbereiding is het halve werk. Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj: here we come!
Seizoen 5 van de podcast 'Klassieke Mysteries' is te beluisteren vanaf maandag 27 december 2021. -
Klassieke Mysteries LIVE: Sneak peeks, bloopers & De Enige Echte Klassieke Mysteries Quiz
True crime meets klassieke muziek, live op het podium. Zondag 10 oktober vond in TivoliVredenburg in Utrecht het NPO Podcastevent plaats. Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde presenteerden die ochtend Klassieke Mysteries LIVE: een interactieve sessie met een terugblik op de eerste paar seizoenen van de podcast, een sneak peek van het aankomende vierde seizoen, een interview met de Russische sopraan Anna Azernikova en de Enige Echte Klassieke Mysteries Quiz. Luister de live sessie nu terug!
Tijdens de live sessie werden er drie promovideo's getoond aan het publiek. Je kunt de video's hier terugkijken:
1. Bekijk de promovideo van seizoen 1 (https://www.youtube.com/watch?v=ktFn3ECN9oQ)
2. Bekijk de promovideo van seizoen 2 (https://www.youtube.com/watch?v=dSEVmynhcu0)
3. Bekijk de promovideo van de Valentijnsdag-Mysteries (https://www.youtube.com/watch?v=t8B4HMhS-yw)
Seizoen 4 van Klassieke Mysteries, over de Russische grootheden Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj, is vanaf eind 2021 te beluisteren via alle podcastkanalen.
Customer Reviews
Super goed
Net zoals depodcast ‘bach van de dag’ heel jammer dat ik in België deze podcast niet meer kan beluisteren. Keek steeds uit naar de volgende aflevering.
Top !