1’236 Folgen

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

Zakendoen | BNR BNR Nieuwsradio

    • Nachrichten

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

    René Nelis (BDO) over examenfraude en de werkdruk van accountants

    René Nelis (BDO) over examenfraude en de werkdruk van accountants

    Of het nu gaat om een groot familiebedrijf, ziekenhuis of financiële instelling, allemaal hebben ze een accountant nodig om de financiële gegevens nauwkeurig te rapporteren. Maar wie moet straks al die gegevens gaan verwerken als er steeds minder accountants beschikbaar zijn? En: hoe zorg je er als accountant voor dat je medewerkers geen examenfraude plegen? 

    René Nelis, topman van accountantskantoor BDO, is te gast in BNR Zakendoen. 

    Macro met Mujagić

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Ondernemerspanel

    Is de Amerikaanse overname van uitgeverij VBK een slimme zet? En: kleuren de terrassen aankomend EK nog wel oranje? Dat en meer bespreken we om 11.10 in het ondernemerspanel met: Dick van der Lecq, voormalig directeur DDB Unlimited, oprichter van lecq fotografie en boardsupporte en Marlies Mohr, ondernemer en communicatie-expert in de retail.   

    Pitches 

    Elke vrijdag is het weer tijd voor jonge ondernemingen om zichzelf op de kaart te zetten. Dat doen zij via een pitch en het doorstaan van een vragenvuur. Vandaag is het de beurt aan Joost van der Laar van 247dermatologist en Bas Turk van Tommytomato.

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 Std
    De top van NL | Blijft het personeelstekort in de vergrijzende accountancysector aanhouden?

    De top van NL | Blijft het personeelstekort in de vergrijzende accountancysector aanhouden?

    Of het nu gaat om een groot familiebedrijf, ziekenhuis of financiële instelling, allemaal hebben ze een accountant nodig om de financiële gegevens nauwkeurig te rapporteren. Maar wie moet straks al die gegevens gaan verwerken als er steeds minder accountants beschikbaar zijn? EN: hoe zorg je er als accountant voor dat je medewerkers geen examenfraude plegen? 

     

    In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met René Nelis, topman van accountantskantoor BDO. Presentator Thomas van Zijl vraagt hem of... 

    - of BDO moeilijk aan accountants komt;  

    - of nieuwe Europese regels zorgen voor moeilijkheden ; 

    - of AI de werkdruk van accountant kan verlichten; 

    - of examenfraude een grote rol speelt bij BDO. 

     

    Over BDO 

    BDO is de vijfde accountants- en adviesorganisatie ter wereld. De Accountants van BDO controleren in Nederland vooral de boeken van veel mkb- en grotere familiebedrijven. 

     

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

     

    Abonneer je op de podcast 

      

    Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 22 Min.
    Studentenprotest als symbool van doorgeslagen cancel-syndroom

    Studentenprotest als symbool van doorgeslagen cancel-syndroom

    Studentenprotest als symbool van doorgeslagen cancel-syndroom 

     

    De studentenprotesten bij, onder meer, de Universiteit van Amsterdam, leidt tot veel beroering. Volgens macro-econoom Arnoud Boot is het helder dat er verschrikkelijke dingen gebeuren in Gaza, die een protest dan ook legitimeren. Wat Boot, werkzaam bij de UvA, dwarszit is dat er geen ruimte meer is voor discussie over de oplossingen van ingewikkelde problemen, zoals Gaza nu en eerder over verduurzaming van een oliebedrijf als Shell. ‘We hebben het hier over het cancellen van de inhoudelijke discussie.’  

    Waar blijkt dat dan uit, Arnoud?  

    'Iedereen heeft kunnen zien hoe onrustig het is geweest rond de universiteit. Maar ik hoef het niet te hebben over de details rond de protesten, maar ik wil een vergelijk trekken met de financiële crisis in 2008 en het omvallen van Lehman Brothers. Naar aanleiding daarvan heb ik samen met een student het discussieforum Room for Discussion opgezet. Daar worden actuele thema's besproken. Dit soort fundament fundamentele discussies zijn cruciaal voor de inrichting van een maatschappij. Maar we zien nu steeds meer dat over heikele thema's elke vorm van discussie onmogelijk wordt gemaakt. Niet alleen over Gaza, maar voormalig Shell-baas Jeroen van der Veer werd het spreken over verduurzaming onmogelijk gemaakt, en datzelfde gebeurde bij de militaire baas van de NAVO, Rob Bauer.  

    Wat heeft dat met de pro-Palestinaprotesten bij universiteit te maken? 

    We hebben het hier over cancelling van de inhoudelijke discussie. We hoeven niet te discussiëren over de verschrikkelijke dingen die gebeuren in Gaza. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar we moeten het wel hebben over de oplossingen. En dat is een moeilijk verhaal.  

    En de reden waarom er wordt gedemonstreerd, is ook niet overal duidelijk. De een zegt dat het gaat over Gaza, de ander vindt dat het bestuur van de universiteit moet aftreden. En dat terwijl er ook verschillende partijen meedoen aan de protesten, waardoor niet duidelijk met wie je het woord kan voeren en waarover. Een totaal demasqué van het protest.  

    Wat bedoel je daarmee, Aroud?  

    We zien dat alles erbij wordt gehaald, en de aandacht wordt ook gericht op het bestuur van de UvA. Ik ben altijd bereid tot kritiek over de universiteit, maar daarover moet je wel in gesprek gaan. Dat mensen tijdens de proesten niet herkend willen worden, dat snap ik. Maar als je met elkaar in gesprek gaat over moeilijke onderwerpen, dat moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Dat is niet gebeurd en dat maakt elk gesprek onmogelijk. Dat is het demasqué van dit protest.  

    We hebben dat eerder gezien in de Verenigde Staten bij vergelijkbare protesten. Het enige wat nog blijkt te werken is repressie, waarbij de ruimte voor discussie is verdwenen. Repressie werkt blijkbaar, maar dat is geen oplossing.  

    The Economist heeft het over het omvallen van de liberale wereldorde. Kan je je daarin vinden?  

    Ja. Dan hebben we het nadrukkelijk ook over de samenleving en hoe de economie als geheel functioneert. Kijk hoe Trump in de Verenigde Staten elk probleem tegemoet treedt, kijk naar Erdogan in Turkije en Netanyahu in Israël, waar voor de Hamas-aanval al grote demonstraties tegen het Israëlische beleid was. 

    Gesprekken zijn cruciaal maar in de wereldorde neemt de repressie alleen maar toe. Het is een extreme vorm van nationalisme en dat is het slechtste wat er is voor de internationale economie en voor hoe wij met elkaar samenleven.  

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 8 Min.
    Beursnerd I Winkelbelegger Eurocommerical Properties bezwijkt niet onder huurverhogingen

    Beursnerd I Winkelbelegger Eurocommerical Properties bezwijkt niet onder huurverhogingen

    De winkelstraten lopen steeds verder leeg, vooral mode- en sportwinkels verdwijnen in rap tempo en steeds meer koffiebarretjes vullen het straatbeeld. Gaan consumenten steeds meer de binnenstad weren en vestigen winkelbedrijven zich liever in een groot winkelcentrum?

    Beursnerd en Beursnerd XL

    Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 3 Min.
    Hoe het noodlot toesloeg nadat de oprichters van Koopjedeal eerder een miljoenendeal lieten schieten

    Hoe het noodlot toesloeg nadat de oprichters van Koopjedeal eerder een miljoenendeal lieten schieten

    Bij webwinkel Koopjedeal kunnen klanten terecht voor een goedkope nieuwe stofzuiger, verloopstukjes voor elektronica of zelfs een weekendje weg. Op elke aanbieding zit een tijdsklok; een formule die na de oprichting in 2012 leidt tot snelle groei.  

    De twee jonge oprichters, Ilias Ahayan en Karrar Al-Hasa'i, steken al het geld dat ze verdienen weer in hun bedrijf. De financiering hebben ze op een aparte manier geregeld, namelijk via hun klanten. Oftewel: als een consument een bestelling doet, maakt Koopjedeal het geld meteen over naar de leverancier, waarna de spullen verstuurd worden.  

    Jarenlang gaat dit net goed, al schrijft het hard groeiende bedrijf zelden zwarte cijfers. In 2018 biedt een geïnteresseerde meer dan 10 miljoen euro voor het hele bedrijf, maar de twee oprichters wijzen het bod af. Ze willen verder groeien. 

    Maar het noodlot slaat toe. In september 2018 ontstaat er brand in een groot magazijn van Koopjedeal in Molenaarsgraaf. Ruim twee miljoen euro aan voorraad gaat in rook op. 

    Koopjedeal werkt zich een slag in de rondte om dat verlies te compenseren, maar dat gaat nogal moeilijk. De marges van het bedrijf zijn flinterdun en er moet twee miljoen euro verlies worden opgevangen van klanten wiens producten in het getroffen magazijn al waren betaald. Onbetaalde leveranciers leggen beslag op goederen en zelfs de Autoriteit Consument & Markt komt polshoogte nemen vanwege de vele klachten over de webwinkel. 

    Als de jonge ondernemers op 3 juli 2019 uitstel van betaling aanvragen treft bewindvoerder Victor Kruit van HAUT Legal & Tax een bedrijf aan dat niet meer verder kan. Nog even lijkt het erop dat een externe financier over de brug komt, maar uiteindelijk moet Koopjedeal op 8 juli 2019 faillissement aanvragen. 

    Dan verschijnen ondernemers Niels Verwij en Jarno Goesten ten tonele, beide aandeelhouder van Dekbed-Discounter.nl. Zij willen Koopjedeal maar al te graag doorstarten. Aanvankelijk wil de webbouwer van Koopjedeal daar niet aan meewerken, maar dan ontspint zich een machtsspel dat zijn weerga niet kent. 

     

    Onder curatoren 

    Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan.  

    In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke twee weken op vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister vrijdag om 13.00 naar BNR. 

     

    Redactie: Jochem Visser / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker en Sharine de Rooij 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 Std.
    Pieter Litjens (Vewin) over drinkwater voor lief nemen

    Pieter Litjens (Vewin) over drinkwater voor lief nemen

    In Nederland hoeft niemand na te denken over drinkwater. Niemand, behalve de tien leden van belangenorganisatie Vewin. En die tien drinkwaterbedrijven trekken aan de bel: het gaat niet goed met de drinkwatervoorziening. Wat gaat er mis en waar knelt het?  

    Pieter Litjens, voorzitter van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland is te gast in BNR Zakendoen.

    Macro met Mujagić / Boot  

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    LobbypanelDe overheid en de De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) raken steeds verder in conflict.. En: wat voor invloed hebben nevenfuncties op Europarlementariërs? Dat en meer bespreken we om 11.10 in het lobbypanel met:  


    Pieter Walraven, Managing partner bij Public Matters  
    Jurgen Warmerdam, Public affairs advisor Trias Politica  

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 Std. 59 Min.

Top‑Podcasts in Nachrichten

Echo der Zeit
Schweizer Radio und Fernsehen (SRF)
Les Grosses Têtes
RTL
Apropos – der tägliche Podcast des Tages-Anzeigers
Tamedia
NZZ Akzent
NZZ – täglich ein Stück Welt
Servus. Grüezi. Hallo.
ZEIT ONLINE
LANZ & PRECHT
ZDF, Markus Lanz & Richard David Precht

Das gefällt dir vielleicht auch

BNR's Big Five | BNR
BNR Nieuwsradio
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
FD Dagkoers
Het Financieele Dagblad
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio

Mehr von BNR Nieuwsradio

Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio