13 Folgen

Utan krusiduller och rakt på sak delar Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige och Europa Terra Nostra, med sig av sina kommentarer, analyser och resonemang. Nationalism, traditionalism och frihetlighet är grundpelarna, i övrigt är formatet fritt. Aktuella händelser, ideologiska spörsmål, filosofiska funderingar - men alltid kort, koncist och konkret.

www.daneriksson.com

Friborna tankar Dan Eriksson

    • Nachrichten

Utan krusiduller och rakt på sak delar Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige och Europa Terra Nostra, med sig av sina kommentarer, analyser och resonemang. Nationalism, traditionalism och frihetlighet är grundpelarna, i övrigt är formatet fritt. Aktuella händelser, ideologiska spörsmål, filosofiska funderingar - men alltid kort, koncist och konkret.

www.daneriksson.com

    AI-genererad musik och mer, ett hot eller en möjlighet?

    AI-genererad musik och mer, ett hot eller en möjlighet?

    This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.daneriksson.com

    Det är ingen hemlighet att jag fascineras av ny teknik, och att den generativa AI-tekniken vi sett växa fram de senaste två åren rönt extra stort intresse. Jag skrev om denna fascination i mitt veckobrev från den första april i år.
    I den här podcasten utvecklar jag mina tankar kring AI som ett verktyg, och hur jag själv använder det. Många är skeptiska t…

    • 5 Min.
    Att leva i världen men inte av världen

    Att leva i världen men inte av världen

    Detta avsnitt av Friborna tankar utforskar temat att leva i världen utan att vara av den. Jag delar med mig av tankar om hur man navigerar i en värld präglad av masskonsumtion och massmedia, samtidigt som man håller fast vid sina egna moraliska värderingar. Genom personliga berättelser och reflektioner kring kulturella fenomen som Netflix-serien "Bodies", diskuteras vikten av medvetenhet och kritiskt tänkande. Podcasten erbjuder en inblick i hur jag ser på konsten att balansera personliga övertygelser med vardagens krav och att hitta sitt eget sätt att påverka samhället positivt.


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.daneriksson.com/subscribe

    • 13 Min.
    Från jag till vi: Att tända gnistan hos eldsjälar

    Från jag till vi: Att tända gnistan hos eldsjälar

    I dagens avsnitt av "Friborna tankar" utforskar jag, tillsammans med er lyssnare, den fascinerande världen av eldsjälar. Dessa passionerade individer driver på förändring och uppoffrar personligt välstånd för det gemensammas bästa.
    Min inspiration kommer från Yvonne, en av er, som har delat med sig av sina tankar kring hur vi kan inspirera fler att bli eldsjälar och på så sätt skapa större och mer varaktiga förändringar.
    Tillsammans granskar vi vad det innebär att vara en eldsjäl, hur man finner och vårdar det inre drivet, och vilka utmaningar och belöningar detta livsval för med sig.
    Genom detta samtal hoppas jag kunna tända en gnista hos dig och inspirera dig att ta steget och bli en eldsjäl i ditt eget liv. Så stäm in, låt dig inspireras, och bli en del av den rörelse som driver förändringen framåt!


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.daneriksson.com/subscribe

    • 26 Min.
    Ljuset i mörkret

    Ljuset i mörkret

    Det här avsnittet är väldigt annorlunda mot tidigare avsnitt jag publicerat här, och jag lämnar också det gamla formatet “Kort, koncist och konkret” bakom mig för detta. Ta dig tid att lyssna och berätta gärna vad du tänker!
    I det här avsnittet talar jag dels om varför jag gör den här förändringen, men också om hur vi alla brottas med negativa tankar, pessimism och mörker med ojämna mellanrum i vår politiska strävan. Hur överkommer vi detta och hur hjälper vi andra att göra samma sak?


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.daneriksson.com/subscribe

    • 13 Min.
    Bidrag till Bojans bollspel i Rinkeby löser inte våra problem

    Bidrag till Bojans bollspel i Rinkeby löser inte våra problem

    Bojan Djordjic är arg. Det i sig kanske inte har så mycket nyhetsvärde, för det verkar han vara mest hela tiden. Vem minns inte när han försökte få Janne Anderssons fråga om vem han representerade till rasism?
    Den här gången är han arg för att hans förening Rinkeby United inte får mer pengar från svenska skattebetalarna. I ett reportage i Sportbladet intervjuas han och tre andra personer som är verksamma som fotbollsledare i invandrarområden.
    Få tillgång till alla mina texter och nyhetsbrev först av alla genom att teckna en prenumeration

    Reportaget blir som en blandning av ett uppvaknande inför politikers falska tungor, ett möte med den ineffektiva byråkratin och ett ständigt gnäll om att man behöver mer pengar från samhällets närande delar för att invandrarbarnen inte ska börja sälja knark och skjuta varandra i huvudet.
    Ljög Ulf Kristersson?
    Grunden i kritiken rör Ulf Kristerssons och Moderaternas löfte om att “satsa” 250 miljoner kronor “till särskilt idrottslyft i utsatta områden”. Detta uppfattades av bland annat Jonas Sjöland, utvecklingsansvarig i Som United, som något som skulle delas ut varje år.
    Att politiker sällan talar om satsningar på årsbasis, utan över mandatperioder och gärna berättar om hela summan men får det att låta som direkta “satsningar” togs faktiskt upp så sent som igår (23/9) av Medierna i P1.
    Sjöland och de andra fotbollsledarna är också besvikna över att pengarna betalats ut till Riksidrottsförbundet som fått ansvaret att fördela pengarna vidare, istället för direkt till invandrarlagens kassor.
    Så här skriver Aftonbladet:
    Nej, rent sakligt har inga avtal brutits. Högerblocket f**k inte egen majoritet utan stöd av SD, så en budgetförhandling krävdes efter valet (SD hävdar i ett mejl att de inte förhandlat om bidraget till dessa föreningar). Och moderaterna skrev från början att pengarna skulle fördelas centralt och sedan sippra vidare till de mest behövande.
    Men ändå. Ingen på plats på Knutby bollplan i augusti 2022 kan ha tolkat ”250 miljoner till föreningarna” som ”100 miljoner till förbunden”, ingen trodde att det var en retorisk underskruv, menar Jonas Sjöland. Hade detta varit vad som utlovades borde Kristersson snarare ha skakat hand med Riksidrottsförbundet inför valet.
    – Ulf var tydlig mot mig och i tv-debatter. Man skulle satsa en miljard för att få fler ledare, för att aktivera fler barn så att de inte skulle bli kriminella. Han skakade min hand och lovade, säger han.
    Vad svarade han när du påpekade att pengarna ska nå föreningarna och inte hamna centralt?
    – ”Vi ska titta på det”. Det var hans ord.
    Ormarnas och råttornas hemmaplan
    Jag har tittat på det löfte som står på Moderaternas egen hemsida, och tagit fram den äldsta versionen som finns i Way Back Machine. Den är från 11 september 2022, alltså valdagen. Om det funnits en annan text tidigare så är det inget som sparats i internetarkiven åtminstone.
    Där står det mycket riktigt 250 miljoner, men det står ingenting om årligen. Men en sak är väldigt tydlig, det ska inte betalas ut direkt till invandrarföreningarna:
    Moderaterna satsar 250 miljoner kronor för ett särskilt idrottslyft i utsatta områden. Pengarna betalas ut som stöd till idrotten och får sedan fördelas till relevanta projekt.
    För oss som följer politiken på daglig basis och gjort så under lång tid finns inget nytt under solen här. Politikerna talar i svepande ordalag om summor, och sedan när de inte levererar hänvisar de antingen till att de varit tvungna att kompromissa eller att man borde läst det finstilta.
    De flesta människor, både svenskar och ickesvenskar, är betydligt mer vana vid att ta folk på orden för vad de säger och tro att en handskakning är bindande, och att när någon säger något till en och tittar en i ögonen så försöker de inte att lura dig. Så funkar nämligen den övriga världen,

    • 8 Min.
    Kan "tionde" vara något även för dissidenter?

    Kan "tionde" vara något även för dissidenter?

    Vi behöver en seriös idé för hur sympatisörer ska kunna stödja vår saks offentliga företrädare på bästa möjliga sätt. Kanske finns svaret i urgamla skrifter?En gång i tiden tog kyrkan ut något som kallades för tionde, vilket innebar att jordbrukare betalade en tiondel av sin produktion till kyrkan. Detta har sin bakgrund i Gamla testamentet och beskrivs på följande vis i i 5. Mos 14:22-23:
    Tionde skall du giva av all sädesgröda som för vart år växer på din åker, och du skall äta den inför Herrens, din Guds, ansikte, på den plats som han utväljer till boning åt sitt namn: tionden av din säd, ditt vin och din olja, så ock din förstfödda av dina fäkreatur och din småboskap; ty du skall lära att frukta Herren, din Gud, alltid.
    Idag tar inte kyrkan ut tionde längre, istället är det staten som kräver minst hälften av det du tjänar in i skatt. Det låter som en betydligt sämre deal om du frågar mig. Det ska dock poängteras att det inom många kyrkor fortfarande ges frivilligt tionde, bland annat hos vissa pingstförsamlingar och i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (ofta kallade mormonerna).
    Men nu är ju inte alla svenskar kristna längre, och vi betalar redan ohemuliga summor i skatt, så varför tar jag upp detta och på vilket sätt kan frivilligt tionde vara en vettig tanke för nationalister?
    De offentliga företrädarnas roll
    I mitt nyhetsbrev från den 11 augusti där jag skrev om problemet med att anställa inom “den nationella rörelsen” talade jag utifrån erfarenheten av att driva företag och föreningsverksamhet med anställda. Men det finns en annan sida av det hela som sätter saker i ett annat ljus, och det är de många fantastiskt duktiga entreprenörer med en nationell världsåskådning jag lärt känna både i Sverige och Europa.
    Detta är människor som sliter långt över fyrtio timmar i veckan för att hålla igång sina projekt, och förhoppningsvis även se dem blomma ut och bli ännu mer framgångsrika. Det är allt ifrån opinionsbildare till kläddesigners, ölbryggare och filmskapare; för att nämna några exempel!
    Vad dessa ofta har gemensamt är att de är väldigt duktiga på vad de gör, samtidigt som de är offentliga företrädare för vår sak. Genom att de står i offentligheten är de på många sätt “brända” från den vanliga marknaden, varför större delen av deras potentiella kunder är likasinnade. Ofta har de offrat både karriär och social status för att bedriva sitt projekt inom vår sfär, eftersom de i grunden är övertygade idealister och vill avancera vår sak.
    Om detta skriver Imperium Press förtjänstfullt i dagarna, här några citat med min översättning:
    “Så jag är ‘all in’. Då och då får jag en sorts svindel där det blir tydligt exakt vilken sorts livsväg jag har slagit in på. Det finns ingen väg tillbaka, bara framåt. Men jag klagar inte - jag skulle inte byta bort det för allt i världen. Visst, jag skulle vara mycket ‘lyckligare’ om jag var ingenjör eller undervisade på en folkhögskola eller något, men lycka är för kvinnor och barn; män behöver ett syfte.
    Men detta syfte är inte riskfritt. Det finns ingen pensionsplan för dissidenter. Du kan hamna på en lista hos någon trebokstavsmyndighet - det gör du faktiskt definitivt. Du kanske till och med hamnar i fängelse. Din familj kan bli måltavla. Dina barn kan bli tvungna att ta upp manteln i ditt ställe. Till skillnad från vänstern, som inte utgör något hot, befinner vi oss verkligen i systemets skottlinje, och om vi bara behandlar vår scen som ett coolt tillhåll som finns till för bantz (vilket det delvis borde vara) kan vi glömma bort att de människor som tar på sig den risken är riktiga män med riktiga familjer som lägger sina riktiga kulor på huggkubben.”
    “Enbart av den anledningen är det viktigt att stödja oliktänkande skapare med dina pengar - de har offrat sina livsalternativ för vår gemensa

    • 12 Min.

Top‑Podcasts in Nachrichten

LANZ & PRECHT
ZDF, Markus Lanz & Richard David Precht
Politik mit Anne Will
Anne Will
Apokalypse & Filterkaffee
Micky Beisenherz & Studio Bummens
Machtwechsel – mit Dagmar Rosenfeld und Robin Alexander
WELT
Was jetzt?
ZEIT ONLINE
Lage der Nation - der Politik-Podcast aus Berlin
Philip Banse & Ulf Buermeyer