885 Folgen

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium NPO Klassiek

    • Musik

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

    Het gesprek - Sander Paarlberg (7 mei 2024)

    Het gesprek - Sander Paarlberg (7 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met Sander Paarlberg, conservator van het Dordrechts Museum.
    Hoe kun je als kunstenaar leven van je werk? Daar probeert de tentoonstelling Kunst voor de kost in het Dordrechts Museum een antwoord op te geven.

    Kunst voor de kost laat de ondernemende kant van schilders in de 19de eeuw zien en de commerciële druk die zij vaak ondervonden. Als kunstenaar was er geld te verdienen, maar de smaak van het publiek was bepalend. De tentoonstelling richt zich op goed verkopende kunst in de 19de eeuw en 'potboilers': schilderijen die puur voor het geld werden gemaakt, om de pot aan de kook te houden. En hoewel kunstenaars die soms met tegenzin maakten en er niet hun ziel in konden leggen, zijn de resultaten vaak goede schilderijen.

    Kunst voor de kost gaat over populaire thema's, over kunst voor de markt en smaak. Het is een rijk overzicht van 19de-eeuwse publieksfavorieten. Van oer-Hollandse winterlandschappen en zeegezichten, sentimentele huiselijke scènes en decoratieve bloemstillevens tot kattenschilderijen en lieflijk spelende kinderen op het strand.

    Naast romantische kunstenaars als Andreas Schelfhout en Ary Scheffer zijn schilders van de Haagse School goed vertegenwoordigd en is werk te zien van Henriette Ronner-Knip, Johan Barthold Jongkind tot Piet Mondriaan en Pyke Koch.

    • 13 Min.
    Het gesprek - Adam Kissequel, live-muziek Club Classique (6 mei 2024)

    Het gesprek - Adam Kissequel, live-muziek Club Classique (6 mei 2024)

    Annemieke Bosman praat met acteur Adam Kissequel, hij speelt in de voorstelling LEVEN. Violist Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling van Club Classique spelen muziek uit LEVEN.

    In LEVEN delen jeugdvrienden Adam Kissequel en George Tobal hun bijzondere verhaal over hun vriendschap met Roos, een meisje dat ze ontmoeten tijdens een treinreis. De drie jonge mensen staan vol passie in het leven en ervaren de kracht van vriendschap en liefde. Echter, wanneer Roos ziek wordt, worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van verlies. Te midden van hun rouw moeten ze opnieuw leren omgaan met elkaar, het leven, en de leegte die het verlies met zich meebrengt.

    In dit aangrijpende verhaal waar woorden tekortschieten speelt Club Classique muziek van Schubert tot Brahms, Piazzolla en Glass. 

    • 20 Min.
    Het gesprek - Bertram Koeleman (2 mei 2024)

    Het gesprek - Bertram Koeleman (2 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met schrijver Bertram Koeleman.
    Koeleman schrijft korte verhalen en romans. Zo schreef hij De Huisvriend en Engels voor leugens.

    In zijn nieuwe roman Dit is jouw tijd is hoofdpersoon Mart Rebius ervan overtuigd dat hij iets essentieels over zijn verleden is vergeten. Dat wordt opgerakeld wanner zijn vader overlijdt en herinneringen hem terugdrijven naar zijn jeugd.
    Geobsedeerd door visioenen en halve herinneringen besluit hij tot een reconstructie. Hij koopt zijn ouderlijk huis, huurt acteurs in als zijn familie en laat ze de middag van zijn zesde verjaardag naspelen. Op dat feestje is er iets belangrijks gebeurd, gelooft hij. Iets wat hem toegang zal geven tot een deel van zijn leven dat tot nu toe onbereikbaar is geweest. Al snel volgen raadselachtige gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op, Mart gaat twijfelen aan zijn herinneringen. Heeft hij alles verzonnen?

    Dit is jouw tijd is een intense verkenning van een leven en een spannende roman over de verwevenheid van identiteit en herinnering. Zijn we het product van ons verleden, of zijn we het product van wat we ons herinneren? 

    • 15 Min.
    Het gesprek - Piet van Eeghen (1 mei 2024)

    Het gesprek - Piet van Eeghen (1 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met cabaretier Piet van Eeghen.

    Vrijwel uit het niets won autodidact en wiskundeleraar Piet van Eeghen de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2022. De Telegraaf sprak over een heerlijke podiumpersoonlijkheid en prees zijn virtuoze taalgebruik en onnavolgbare timing.
    In zijn debuutvoorstelling De Verlichting Nabij leert het publiek Piet kennen door middel van zijn absurdistische liedjes en van subtiele ironie doorspekte conferences.

    • 17 Min.
    Het gesprek - Tim Fransen (30 april 2024)

    Het gesprek - Tim Fransen (30 april 2024)

    Annemieke Bosman praat met cabaretier, filosoof en schrijver Tim Fransen over zijn boek In onze tijd.

    De afgelopen eeuwen leek de geschiedenis zich te voltrekken van behoorlijk belabberd naar alsmaar beter. De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting. Maar deze ontwikkelingen bleken een schaduwzijde te hebben. Technologische vooruitgang heeft steeds destructievere wapens voortgebracht. De menselijke grip op de natuur heeft geleid tot ecologische ontwrichting. En de hyperconnectiviteit legt niet alleen kwetsbaarheden bloot, maar ook tal van nieuwe manieren om elkaar dwars te zitten. Langzamerhand is onze wereld wankel geworden. Filosoof en cabaretier Tim Fransen onderzoekt ons huidige tijdsgewricht. Hij vraagt zich af: hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid. Hoe herstellen we onze maatschappelijke fundamenten? Wat betekent vrijheid nou echt? Maar ook: wat is het belang van een natiestaat in een gemondialiseerde wereld? Met behulp van verrassende denkers neemt hij de lezer op sleeptouw. Om gezamenlijk uit te komen bij nieuwe vormen van weerbaarheid en hoop.

    • 15 Min.
    Het gesprek - Onno Blom (29 april 2024)

    Het gesprek - Onno Blom (29 april 2024)

    Annemieke Bosman praat met schrijver Onno Blom over zijn boek Oorlogsduif.

    In Oorlogsduif vertelt Onno Blom voor het eerst de verborgen geschiedenis die zijn familie verscheurde. Zijn grootvader, Jan Blom, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Maar zijn overgrootvader, Johan Blom, zat met zijn vrouw en zeven andere kinderen bij de NSB. Jan voegde zich vlak voor de hongerwinter bij de gewapende verzetsgroep De Duif in Friesland. Daar werd zijn beste vriend door de Duitsers gepakt en geëxecuteerd. Johan overleed in de zomer van 1945 in kamp Westerbork, waar na de bevrijding collaborateurs werden opgesloten.

    Wonderlijk genoeg werden na de oorlog de familiebanden hersteld. Niemand merkte iets aan de Blommen. Over het zwarte verleden werd gezwegen. Totdat Onno besloot het zwijgen te doorbreken. Samen met zijn vader, de historicus Hans Blom en voormalig directeur van het NIOD, ging hij op zoek naar wat zijn grootvader en overgrootvader is overkomen.

    Onno Blom (1969) is schrijver, biograaf, documentairemaker en literair criticus voor de Volkskrant en Nieuwsweekend op NPO Radio 1. In 2017 promoveerde hij op Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers, die werd bekroond met de Nederlandse Biografieprijs. In 2019 schreef hij De jonge Rembrandt, dat ook in Engeland en Amerika zeer lovend werd ontvangen. In 2020 publiceerde hij een intiem portret van het late leven van Harry Mulisch: De wondergrijsaard. Eind april 2024 verscheen Oorlogsduif, waarin Blom vertelt over de verborgen geschiedenis die zijn familie verscheurde.

    • 15 Min.

Top‑Podcasts in Musik

Musik ist eine Waffe – Die Geschichte von Ton Steine Scherben
radioeins (rbb)
Fuck you very, very much! Die größten Beefs im Musikbiz
ARD Kultur
Alben für die Ewigkeit
audiowest, Freddy Kappen, Stephan Kleiber, Dieter Kottnik
Urban Pop -  Musiktalk mit Peter Urban
NDR Info
Reflektor
Jan Müller & Studio Bummens
Die größten Hits und ihre Geschichte
SWR3, Matthias Kugler, Jörg Lange

Das gefällt dir vielleicht auch

Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
Het Uur
NRC
MISCHA!
NPO Radio 1 / AVROTROS
De 100 Vrouwen van Marcel
Marcel Musters
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant