BNR Perestrojkast | BNR

BNR Nieuwsradio
BNR Perestrojkast | BNR

BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.

  1. 4 OCT

    #245: Eddy van Wessels foto’s: wat de oorlog in Oekraïne met mensen doet

    Indrukwekkend blijft de zwart-wit foto van twee gewonde ouderen die elkaar liefkozend aanraken in Bachmoet. De foto dook op in de internationale media en is ook te zien tijdens de fototentoonstelling War Stories. Ukraine up close in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, samen met al even andere indrukwekkende foto’s van Eddy van Wessel, zoals de man eenzaam met zijn boodschappen karretje in Voehledar. Deze man komt meerdere malen terug in deze aflevering. Hoe kwam Eddy tot deze foto? Waarom op deze afstand? En waarom fotografeert hij alles in zwart-wit? De foto van de man met het boodschappenkarretje en die van Bachmoet is het resultaat van Eddy’s werk van 2,5 oorlog in Oekraïne. Waarin hij reisde langs het Oekraïense front en de laatste overgebleven inwoners fotografeerde in Bachmoet, Toretsk en Voehledar. Inmiddels is Bachmoet in Russische handen, dreigt bij Toretsk datzelfde te gebeuren en werd Voehledar deze week veroverd door Rusland.  Vanuit het Nationaal Militair Museum, met uitzicht op militair materieel als vliegtuigen, voertuigen en helikopters, is Eddy te gast in deze 245e aflevering om te praten over zijn werk, de tentoonstelling en Toretsk en Voehledar. En ook over hoe de oorlog in Oekraïne zich verhoudt tot andere oorlogen, zoals Irak, Syrië en Tsjetsjenië, die Eddy ter plekke volgde?  Met wie kan je over dit onderwerp beter praten dan met Michiel Driebergen? Met niemand anders natuurlijk. Bij afwezigheid van Geert Jan is Michiel gastpresentator. Hij reisde voor Trouw met Eddy langs het front en bezocht ook Toretsk en Voehledar. Michiel en Eddy geven een inkijkje in het leven van de laatste bewoners van deze twee plaatsen. De fototentoonstelling War Stories. Ukraine up close is vanaf nu tot en met augustus volgend jaar te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.  Helaas geen mop deze aflevering. Joost is op reportage in Armenië.  Host: Floris Akkerman Onze man in Oekraïne, nu gast host in Nederland: Michiel Driebergen Ster-fotograaf: Eddy van Wessel Met sabbatical: Geert Jan Hahn See omnystudio.com/listener for privacy information.

    59 min
  2. 27 SEPT

    #244: Moskous recept: Roemeense en Oekraïense kunstenaars onder druk

    Meer dan 120 Oekraïense kunstenaars zijn overleden aan het front, maakt het Oekraïense ministerie van Cultuur deze week bekend. De Cultuurminister zei naar aanleiding van dit aantal: "Deze oorlog gaat niet alleen over grondgebied; het is erop gericht om alles wat Oekraïens is uit te roeien – cultuur, taal en identiteit. We hebben nu onze eigen generatie van geëxecuteerde kunstenaars."  Het is een verwijzing naar de Geëxecuteerde Renaissance, een generatie Oekraïense kunstenaars, schrijvers en dichters die in de jaren 1920 en 1930 door het Sovjetregime werden geëxecuteerd. Het is niet voor het eerst dat Moskou de cultuur en identiteit van een land van de kaart wil vegen. In de late jaren 40 en begin jaren 50 gebeurde dit ook in Roemenië toen het communisme daar binnen denderde. Een Sovjet-playbook dat steeds door Moskou uitgerold kan worden. Waarom gebeurt dit elke keer weer? En hoe kan je voorkomen dat je cultuur wordt vernietigd?  Twee geweldige gasten zijn van de partij om het te hebben over de Russische en Sovjetrepressie van de elite in Oekraïne (jaren 20 en 30 en nu) en Roemenië (jaren 40 en 50): bij afwezigheid van Geert Jan als gastpresentator Lisa Weeda (wie kent haar niet?) die de Roemeense Alexa Stoicescu uitnodigde voor deze aflevering.  Stoicescu is onder meer vertaler Nederlands-Roemeens. Haar phd ging over de  Roemeense dissidente schrijver en Nobelprijswinnaar Herta Müller die leefde onder dictator Nicolae Ceaușescu. Momenteel werkt ze aan een artikel over hoe Nederlandse vertalingen verschenen in communistisch Roemenië (kort door de bocht) en waarom. Met speciale aandacht voor het werk van Müller, een bijzondere film en 3D-project van het Slovo House in Charkiv en twee moppen maar liefst.  Shownotes: -documentaire Herta Müller: Het alfabet van de angst. -Hartedier-Herta Müller -Ademschommel-Herta Müller -De vos was de jager-Herta Müller -film Metronom-Alexandru Belc -documentaire Cold Waves-Alexandru Solomon -film Slovo House. -3D-project Slovo House. -Aleksandra-Lisa Weeda -Dans Dans revolutie-Lisa Weeda Host: Floris Akkerman Multimediaal kunstenaar: Lisa Weeda Whizzkid (lector Nederlands en vertaler en literaire bemiddelaar): Alexa Stoicescu Levensgenieter: Joost Bosman Tussen hemel en aarde: Geert Jan Hahn See omnystudio.com/listener for privacy information.

    59 min
  3. 6 SEPT

    #243: Kupalle, het midzomerfeest dat Loekasjenko angst inboezemt

    Polen viert het. Oekraïne viert het. Maar Belarus niet. Kupalle is een Oost-Slavische feestdag. Een zomerfeest à la het Midzomerfeest in Scandinavië. Maar niet voor de Belarussische ‘president’ Aleksandr Loekasjenko. Die heeft het niet op zulke traditionele, culturele Belarussische feesten met muziek, eten, dans en vuren. Toch vieren Belarussen wel degelijk Kupalle. Alleen niet in eigen land, maar bijvoorbeeld in Nederland. Deze zomer op het strand. Gast host Franka Hummels was daarbij en noemt het een een "idyllische ervaring met ook nog eens mijn favoriete Belarussische zanger ooit, Lavon Volski".  Het vieren van Kupalle heeft, net als andere Belarussische culturele tradities, een grotere betekenis dan ooit. Waarom is dat? Daar gaan we in deze Perestrojkast-aflevering achter komen. Dat gebeurt dus samen met Franka Hummels die bij afwezigheid van Geert Jan deze aflevering mede-presenteert. Op haar verzoek gaat het over het in stand houden van de Belarussische cultuur en identiteit in tijden van Loekasjenko als zelfbenoemde president. Franka heeft daarvoor Ilja Sjtsjarbitsky uitgenodigd. Hij is voorzitter van Mara, de vereniging van Belarussen in Nederland. Je hoorde hem eerder in aflevering 96 over de lange arm van Loekasjenko. En er zijn maar liefst drie moppen in deze aflevering. De een begrijpelijker dan de ander.  Kupalle-lied uit de aflevering. Oj, na kupala 2019-Kriwi band Host:  Floris Akkerman Gast host en Belarusgoeroe: Franka Hummels  Belarussische aanjager: Ilja Sjtsjarbitsky  Alleskunner: Joost Bosman Nog niet terug van weggeweest: Geert Jan Hahn See omnystudio.com/listener for privacy information.

    57 min
  4. 21 AGO

    #242: Verdriet en pijn in West-Oekraïne, maar de Oekraïners geven niet op

    Geen verhalen over gevechten, tanks en mijnen aan het oostfront dit keer. Nee, verhalen vanuit West-Oekraïne waar Floris deze maand was. Daar mag je de daadwerkelijke oorlog niet zien en voelen, maar het verdriet en de pijn van de omgekomen zonen en broers aan het oorlogsfront zijn wel degelijk zichtbaar. Maar wat betekent dat voor het verloop van de oorlog? Hebben de Oekraïners dan niet zoiets van: we stoppen met vechten. Dit leed is het ons niet waard. Kunnen we maar beter gaan onderhandelen met Rusland? Floris sprak met experts en familieleden van overleden militairen voor een antwoord op deze vraag. Vanwege de afwezigheid van Geert Jan maakt een nieuwe vriend van de Perestrojkast haar opwachting: Michal van der Toorn, Europaverslaggever bij BNR, is als gast host van de partij. Hoe raakte zij verliefd op onze regio? En wat wist het Westen van de Oekraïense inval in de Russische grensprovincie Koersk. Michal zoekt het uit. Wil je meer van haar horen, luister naar deze aflevering van de BNR-podcast de Oostflank, waarin Michal Letland bezoekt. Ze heeft geen mop in huis. Gelukkig is Joost haar reddende engel. De zomerhit van 2014: Б’ютіфул Карпати (Beautiful Karpaty)-Мертвий півень Revalidatiecentrum voor gewonde Oekraïense militairen: Superhumans Terug uit Oekraïne: Floris Akkerman Debutant: Michal van der Toorn Lolbroek: Joost Bosman Vermist: Geert Jan Hahn   See omnystudio.com/listener for privacy information.

    35 min

Acerca de

BNR Perestrojkast is de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi. Elke 14 dagen een nieuwe, verse aflevering met grote, internationale onderwerpen.

Más de BNR Nieuwsradio

También te podría interesar

Para escuchar episodios explícitos, inicia sesión.

Mantente al día con este programa

Inicia sesión o regístrate para seguir programas, guardar episodios y enterarte de las últimas novedades.

Elige un país o región

Africa, Oriente Medio e India

Asia-Pacífico

Europa

Latinoamérica y el Caribe

Estados Unidos y Canadá