
334 episodios

El taller del lutier Catalunya Ràdio
-
- Música
-
-
5,0 • 7 valoraciones
-
Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música
-
Instruments del Museu de la Música impresos en 3D
Obrim programa amb la música de Bach, interpretada amb el saxo baríton de Joan Martí-Frasquier. Més endavant, Marisa Ruiz, cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona, i la lutier Blandine Galy ens parlen del projecte que han dut a terme aquests últims mesos, amb Eurecat - Centre Tecnològic de Catalunya, en què s'han fet rèpliques amb impressió 3D de sis instruments de la col·lecció del Museu. Finalment, ens aproximem al pandero quadrat, un instrument amb una llarga tradició al nostre país, que descobrim de la mà de la musicòloga Ester Garcia Llop.
(Foto de Sara Guasteví) -
Maria Dolors Coll, impulsora del carilló a Catalunya
Dediquem bona part del programa a recordar la figura de la carillonista Maria Dolors Coll, màxima impulsora de l'instrument de 49 campanes que tenim al Palau de la Generalitat. La recordem a través de l'Anna Maria Reverté, la seva principal deixebla, i també sentim fragments de l'entrevista que Joan Vives va fer a totes dues l'any 1994 a Catalunya Música. Els minuts finals són per a la Cristina Alís Raurich, que ens porta un nou text antic amb presència d'instruments musicals en la seva secció dels "Sons llunyans".
-
Aprendre a tocar el violí a la presó
Ens hem desplaçat fins al Centre Penitenciari Quatre Camins per conèixer en primera persona el projecte social que impulsa des de fa temps Canòlich Prats, violinista de l'Orquestra Simfònica del Vallès i professora de violí a l'Escola Municipal de Música Torre Balada de Castellar del Vallès. Acompanyem la Canòlich en una de les seves classes de violí i parlem amb els seus tres alumnes, interns d'aquest centre penitenciari. A més, també sentim les opinions de la Maria Vendrell Aubach, gerent de Quatre Camins, i de l'Oriol Bosch, tècnic d'arts escèniques.
-
Chopin i el piano
Repassem la biografia de Frédéric Chopin i la seva relació amb el piano, amb la companyia de la professora universitària d'estètica de la música Victòria Llort Llopart. I també escoltem un reportatge en què Miquel Puigdellívol, constructor de tenores i tibles de Mataró, ens explica la seva incursió en la construcció d'instruments com la flauta travessera o el clarinet, i el seu somni de poder fer algun dia un violí.
Foto: Chopin en concert, del pintor polonès Henryk Siemiradzki (1887) -
El violí en la música tradicional
Amb la companyia de la violinista i etnomusicòloga Anaís Falcó ens aproximem al món del violí i al paper que ocupa aquest instrument en la música tradicional, especialment al nostre país. Els minuts finals són per a l'Anna Costal i Fornells i la seva secció "Navegants de cadira", que arriba a la fi amb l'audició de l'havanera més popular de totes.
(Foto de Guillem Roma) -
Els instruments musicals de la cort del rei Alfons X el Savi
El músic Jota Martínez ens endinsa en el fascinant món de la música medieval, a partir de la seva recerca dels instruments que van formar part de la cort del rei Alfons X el Savi. Aprofitant la seva vinguda a Catalunya per participar en el Festival Tiana Antica, parlem de l'Instrumentarium Musical Alfonsí, una col·lecció d'instruments que ha construït amb l'ajuda de diversos lutiers per poder interpretar la música d'aquell temps, especialment les Cantigues de Santa Maria. En els minuts finals, Jaume Ayats, el Manxaire, reivindica la figura del músic de ball, i ens explica la varietat d'instruments que aquest personatge ha tocat al llarg de la història.