25 episodios

Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música

El taller del lutier Catalunya Ràdio

  • Comentando la música
  • 5.0, 3 valoraciones

Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música

  Miquel Llobet

  Miquel Llobet

  Aquesta setmana ens acomiadem de la nostra cinquena temporada i ho fem aproximant-nos a la figura del gran guitarrista Miquel Llobet. Ho fem amb una conversa amb el també guitarrista i estudiós de la guitarra Josep Maria Mangado, autor del llibre "Miguel Llobet. Del Romanticismo a la Modernidad". Més endavant arriben les "Sardanes de butaca", amb la musicòloga i tenorista Anna Costal i Fornells. Continuem "Estirant el fil", amb el lutier Josep Saguer. I acabem programa i temporada amb Xavier Cazeneuve i la seva "Filmoteca lutier", que aquesta vegada ens porta instruments que fan por.

  • 59 min
  Instruments musicals a l'edat mitjana

  Instruments musicals a l'edat mitjana

  Els primers minuts del "Taller" d'aquesta setmana els dediquem a la presència dels instruments musicals durant l'edat mitjana i el seu estudi i recreació. Serà gràcies al reportatge que hem elaborat amb la col·laboració del musicòleg i especialista en la música d'aquesta època Mauricio Molina. El Mauricio és el director del Curs Internacional d'Interpretació de Música Medieval que es fa cada estiu a Besalú. Més endavant, resolem una nova pregunta sobre l'ofici de lutier, amb la companyia de Josep Saguer, el responsable de Musitekton. També us proposem una audició, un concert per a soprano de coloratura i orquestra. Nou capítol de la sèrie "Guitarres i guitarrers a Catalunya", amb Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella. I acabem amb Jaume Ayats i la seva secció d'"El manxaire", que aquesta vegada ens porta instruments fets amb gel.

  • 58 min
  L'oboè al segle XIX

  L'oboè al segle XIX

  La primera part del programa d'aquesta setmana la dediquem a l'oboè i a la seva evolució al llarg del segle XIX. Serà gràcies a un reportatge que hem pogut fer gràcies a la col·laboració de l'oboista i expert en aquest tipus d'instruments Josep Maria Domènech Lafont. Més endavant entrem al taller del lutier Josep Saguer, per resoldre un nou dubte en relació amb el seu ofici. El thereminista ens acosta a la figura de Samuel Hoffman, un nom imprescindible per entendre la presència del theremin al cinema. I acabem el programa amb Jordi Ballester i el seu "L'art dels instruments", que aquesta vegada es fixa en la història d'Apol·lo i Màsies.

  • 59 min
  El taller de Joan Jordi Beumala

  El taller de Joan Jordi Beumala

  Capítol 181. Entrem a Cal Músic, el taller del mecànic instrumentista de Sabadell Joan Jordi Beumala. Descobrim la "Fusta d'intèrpret" del filòsof, escriptor i professor universitari Ferran Sáez amb el shakuhachi. Xavier Cazeneuve ens proposa artistes clàssics que versionen temes de música de cinema. Fem l'"Estirant el fil" amb el lutier Josep Saguer. I acabem amb "El manxaire", Jaume Ayats, que aquesta vegada ens explica com va néixer el sistema de so estereofònic.

  • 59 min
  El nou orgue de Valls

  El nou orgue de Valls

  Capítol 180. Comencem el programa amb una visita al taller Grenzing, del Papiol. Allà parlem amb Jordi Andújar, el dissenyador de la majoria dels orgues que surten d'aquest taller, del nou instrument que estan preparant per a l'església de Sant Joan de Valls. Continuem "Estirant el fil" amb el lutier Josep Saguer. Descobrim una nova "Sardana de butaca", amb la musicòloga Anna Costal i Fornells. Un altre lutier, Josep Carbonell Mestre, ens parla de com el va marcar haver estudiat violí amb Xavier Turull. I acabem amb un altre reportatge en què el violinista Paul Cortese comparteix amb nosaltres la seva passió per la música de viola de Paul Hindemith, que va enregistrar en la seva totalitat ara fa vint-i-cinc anys.

  • 59 min
  El clavicordi

  El clavicordi

  Aquesta setmana descobrim un instrument potser no del tot conegut pel gran públic: el clavicordi. Ho fem de la mà del músic italià Luca Guglielmi, intèrpret especialista en instruments de tecla històrics i professor de l'ESMUC. La conversa la vam enregistrar precisament a l'Escola Superior de Música de Catalunya ara fa uns mesos. Més endavant dediquem una estona d'audició al Canadian Brass, el quintet de metall canadenc que arriba aquest 2020 als 50 anys. I els últims minuts són per al Joan Pellisa i la seva secció 'Guitarres i guitarrers a Catalunya'.

  Foto: Clavicordi "Lépante", del Museu de la Música de París. Autor: Gérard Janot

  • 59 min

Reseñas de los clientes

5.0 de 5
3 valoraciones

3 valoraciones

Top podcasts de Comentando la música

Más de Catalunya Ràdio