50 episodios

David Guzman és el nostre guia a "Ciutat Maragda", el programa de literatura de Catalunya Ràdio. Els dissabtes a les 23 h

Ciutat Maragda Catalunya Ràdio

  • Cultura y sociedad
  • 4,5 • 62 valoraciones

David Guzman és el nostre guia a "Ciutat Maragda", el programa de literatura de Catalunya Ràdio. Els dissabtes a les 23 h

  Literatura i paròdia, d'Aristòfanes a Scarpetta

  Literatura i paròdia, d'Aristòfanes a Scarpetta

  Avui homenatgem el gènere de la paròdia literària amb alguns dels artistes que més bé l'han cultivada, des del mestre Aristòfanes, un dels pares fundadors del teatre còmic, fins al dramaturg Eduardo Scarpetta, a judici per culpa d'una paròdia teatral en un procés plasmat a la pel·lícula "Qui rido io". En parlem amb el dramaturg, traductor i home de teatre Joan Casas, amb el filòleg i traductor Eloi Creus (Premi Vidal Alcover per la traducció d'Aristòfanes), amb Borja Bagunyà, Xènia Dyakonova, Adolf Beltran i Joan-Lluís Lluís.

  • 1h 19 min
  Toponímia i nomenclàtor literari

  Toponímia i nomenclàtor literari

  Avui analitzem com està representada la literatura en el traçat urbà, quin pes tenen els escriptors i les seves creacions al llarg dels carrers, places, jardins i avingudes de pobles i ciutats. Quin és, al capdavall, el paper de la cultura i de la ficció en els noms i plaques de l'espai públic. En parlem amb Miquel Parella, cap de la Unitat de Toponímia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; amb Borja Bagunyà; Xènia Dyakonova; Joan-Lluís Lluís, avui amb topònims marcians, i Adolf Beltran, amb els topònims en l'obra de Proust.

  • 1h 15 min
  La literatura a l'institut

  La literatura a l'institut

  Avui abordem la situació de la literatura a l'ensenyament secundari qüestionant les lectures prescriptives, parlant de poesia, d'humanitats, de cultura clàssica i de la necessitat de les biblioteques escolars. En conversa amb Gerard Segura, professor i cap d'estudis de l'IES Teresa Pàmies; amb Jaume Ripoll Miralda, professor de l'IES Verdaguer; Júlia Baena, bibliotecària i especialista en literatura juvenil, i Adolf Beltran, que avui repassarà alguns dels consells en matèria de didàctica de la literatura de dos mestres com Gianni Rodari i Emili Teixidor.

  • 1h 12 min
  Dostoievski, 200 anys de vigència

  Dostoievski, 200 anys de vigència

  Avui celebrem el bicentenari de Fiódor Dostoievski, nascut l'11 de novembre del 1821, amb algunes de les persones que l'han traduït en un any editorialment feliç per a la seva obra: Miquel Cabal, autor de títols com el "Crim i càstig" de la Bernat Metge Universal i del "Pobres" de Cal Carré; Marta Nin, antòloga i traductora del recull de relats "El somni d'un home ridícul" (Godall); Xènia Dyakonova, traductora del volum "El doble" a Quid Pro Quo, i també amb Borja Bagunyà, Adolf Beltran amb les idees de Nabokov sobre Dostoievski i Joan-Lluís Lluís amb el particular 'Crim i càstig' que apareix a "La vida somni de Balso Snell" de Nathanael West (Males Herbes).

  • 1h 23 min
  Literatura de l'íncube

  Literatura de l'íncube

  Avui abordem una de les expressions més antigues de l'art d'explicar històries, la por i el terror, amb una llarga tradició narrativa en clau gòtica, fantasmagòrica, de suspens psicològic i fins i tot de gore. En parlem, a les portes de Tots Sants, amb Jordi Puntí, Anna Ballbona, Xènia Dyakonova i Adolf Beltran, que repassa l'estètica de l'horror del Lovecraft assagista.

  • 1h 7 min
  'Piranesi' i la ficció laberíntica

  'Piranesi' i la ficció laberíntica

  Avui abordem la idea de laberint des de la literatura i l'art a partir de la novel·la de Susanna Clarke "Piranesi" (ed. Amsterdam), un misteri entre el somni i la claustrofòbia enmig de marees, estàtues i sales recòndites. En parlem amb el professor, assagista i investigador Ramon Espelt, amb Anna Ballbona, Jordi Puntí i Adolf Beltran, que ha resseguit els laberints en l'obra d'Espriu.

  • 1h 11 min

Reseñas de clientes

4,5 de 5
62 valoraciones

62 valoraciones

jrpeiro83 ,

Una joia radiofònica!

Els vaig descobrir gràcies a Irene Rodrigo i el seu programa “Una habitació pròpia” (igualment recomanable, per cert). Tertúlia intel•ligent, de les que fa país. Millor dit, de les que fa païssos, que jo vos escolte des del sud. Llarga vida a Ciutat Maragda!

Maiguanyo ,

Setmanal és poc

Perque programes amb aquest contingut i amb aquest nivell haurien de ser diaris.
És un luxe poder-vos escoltar.

Anònimuuu ,

Referent

Cada setmana m’eixampla una mica.

Top podcasts de Cultura y sociedad

Quizá también te guste

Más de Catalunya Ràdio