30 episodi

Een podcast op het kruispunt van zorg, technologie en ondernemerschap. Met een centrale gast of gasten gaan we op zoek naar wat hen drijft, waarom ze doen wat ze doen en hoe zij de toekomst tegemoet zien. Niet gescript maar een gesprek over de dingen die hen drijven, die hen maken tot wie ze zijn. Uit interesse, omdat het kan. De tijd nemen om wat dieper te gaan dan slogans en krantenkoppen.

HealthNerd Podcast Tom Braekeleirs

    • Salute e benessere

Een podcast op het kruispunt van zorg, technologie en ondernemerschap. Met een centrale gast of gasten gaan we op zoek naar wat hen drijft, waarom ze doen wat ze doen en hoe zij de toekomst tegemoet zien. Niet gescript maar een gesprek over de dingen die hen drijven, die hen maken tot wie ze zijn. Uit interesse, omdat het kan. De tijd nemen om wat dieper te gaan dan slogans en krantenkoppen.

    Die met Filip Pattyn

    Die met Filip Pattyn

    We kunnen er niet omheen, data in gezondheidszorg is een meer dan een hot topic. Je kan geen gesprek meer voeren of het woord AI, data, interoperabiliteit, FAIR, dataspace, en nog zoveel meer termen worden door elkaar gebruikt.

    Deze keer zit ik samen met Filip Pattyn, in een niet zo ver verleden werkzaam bij Ontoforce, maar daarvoor onderzoeker aan de universiteit in Gent, waar hij nu ook gastprofessor is. Maar vandaag is hij vooral bezig met zijn nieuwe geesteskind FAQIR, samen met partner in crime Hans Constandt.

    Samen willen ze onze medische data openstellen en laten spreken. En dat vergt heel wat samenwerking. Ze stonden ook samen aan de wieg van de HDA, de Health Data Agency. Als je nu al iets te veel termen gehoord hebt, geen probleem. In dit gesprek overlopen we uitgebreid een aantal termen en proberen die zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. We hadden nog content voor meer dan een uur, maar dat is misschien voor een volgende keer.

    • 1h 26 min
    Die met Leo Exter

    Die met Leo Exter

    Deze keer een andere aanpak, want mijn gast deze maand is Engelstalig. Leo Exter, is de oprichter, bezieler, pleitbezorger en drijvende kracht achter HackBelgiumLabs. In het verleden organiseerden ze enkele malen HackBelgium, een grote hackathon om de maatschappelijke uitdagingen van ons land te tackelen.

    Ik ben ook al jaren een groot voorstander van hackathons, en dus gaat deze babbel, hoe kan het ook anders, over hackathons. En voor wie niet weet wat dit precies inhoudt, geen probleem, we leggen het haarfijn uit. En neen, het heeft niets te maken met slechte bedoelingen of inbreken in computers. We hebben het uitgebreid over wat een hackathon is, waarom het bijna magie is en of er zo iets bestaat als de hackers mindset.

    Eind oktober staat de volgende editie van HackHealthcare gepland, waar gedurende 2 dagen gewerkt wordt aan concrete uitdagingen rond preventie, datadeling, en nog zoveel meer…

    Zet dus alvast 23 en 24 oktober in de agenda.

    • 34 min
    Die met Pascal Verdonck

    Die met Pascal Verdonck

    Mijn gast deze maand is moeilijk in één functie omschrijving te vatten. Het lijkt wel of zijn dagen 48 uur bevatten. Deze keer praat ik met Pascal Verdonck. Overdag is hij professor aan de universiteit van Gent, ’s avonds voorzitter van AZ Maria Middelares, maar daarnaast ook nog in vele raden van bestuur en andere functies. Geboren en getogen in Gent, en dat is moeilijk te verstoppen.

    We praten uitgebreid over zijn visie op gezondheidszorg, opgroeien in een nest van ondernemers, zijn keuze voor ingenieur, met daaraan gekoppeld een warm pleidooi voor meer ingenieurs. Maar we praten ook over leiderschap in de zorgsector, de rol van technologie en zijn droom rond meer preventieve geneeskunde, gestuurd door technologie.

    Als we het hebben over innovatie, legt hij de vinger op de wonde waarom innovatie zo moeilijk is in ons systeem van gezondheidszorg, met verwijzingen naar Clayton Christensen, maar ook hier weer, het draait om leiderschap.

    Een uitermate boeiende babbel die begint met de vraag naar wie Pascal is. En daarmee zijn we vertrokken voor de eerste 20 minuten.

    • 1h 12 min
    Die met Sandra Demeester

    Die met Sandra Demeester

    De eerste Pupcast is een feit. Deze keer hebben we het namelijk over honden. Niet zomaar honden, maar speciaal opgeleide viervoeters die mensen helpen met motorische beperkingen, maar ook voor mensen met epilepsie, autisme alsook emotionele zorghonden. Ik ben te gast bij vzw Hachiko en heb een gesprek met Sandra Demeester, de directeur van het centrum.

    Heel vaak denken we bij medische hulpmiddelen aan toestellen of software, maar ook dieren kunnen heel wat betekenen voor de zorg. Een heel nobel doel, soms wat onderbelicht, en daar willen we dus verandering in brengen.

    We praten over haar traject, het proces van selectie tot plaatsing, het belang van het gezelschap van de dieren voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Zoals Sandra na ons gesprek nog meegaf: “We trainen de hond en coachen de mens.”

    Als je na het luisteren zin hebt om te helpen of om gastgezin te worden, bezoek zeker eens hachiko.org. Want ze zijn toch oh zo schattig, en dat komt van een kattenmens.

    • 51 min
    Die met Liesbet Peeters

    Die met Liesbet Peeters

    De prijs voor de meest enthousiaste reactie op een podcast vraag is ongetwijfeld voor mijn gast deze maand, Liesbet Peeters. Op dit moment werkt ze als assistent professor aan de UHasselt, en houdt ze zich vooral bezig met data in gezondheidszorg. Eén van haar onderzoeksdomeinen is Multiple Sclerose, een chronische auto immuun ziekte van het centraal zenuwstelsel. Tot op heden is er geen genezing mogelijk. Daar hoopt ze met data het verschil te kunnen maken.

    Dus uiteraard hebben we het uitgebreid over data, maar ook over wat er moet gebeuren om systemische veranderingen aan te brengen en haar visie op de verschillende types van mensen. Een aantal jaar geleden bracht Simon Sinek een boek uit over the infinite game, het oneindige spel, en daar spreken we ook over. Gezondheidszorg is per definitie een infinite game, we gaan nooit klaar zijn, er zijn geen winnaars en verliezers, maar we moeten vooral doorzetten.

    Een podcast met een fan is altijd leuk. Daardoor kent ze dus ook de eerste vraag op voorhand: wie is Liesbet?

    • 1h 21 min
    Die met Peter Hinssen

    Die met Peter Hinssen

    Toen ik een aantal jaar geleden met deze podcast begon, maakte ik een lijst van mensen die ik graag eens te gast wou hebben. Eén van de eerste namen op dat lijstje is mijn gast van vandaag, Peter Hinssen. Tech entrepreneur, auteur van verschillende boeken, graag geziene gast in de media, collega bij Nexxworks, gepassioneerd verteller of keynote spreker, zo je wil,… Maar ook één van de meest fervente verzamelaars in de wereld van Apple computers en alles wat er mee te maken heeft. Zo veel spullen heeft hij al, dat hij een aantal jaar geleden een kapel kocht in Mater, een heel klein dorpje in het midden van de Vlaamse Ardennen. En daar hebben we een lange babbel, in zijn Apple Chapel.

    Een gesprek over technologie, uiteraard. Maar ook over de mens in dat verhaal, over AI, over hoe het ons juist kan helpen. We spreken over technologie in healthcare en hoe we meer tijd kunnen vrijmaken om echt van mens tot mens te connecteren. Leidraad in dat alles is leiderschap. Zijn onze organisaties klaar voor een toekomst die vol zit met technologie?

    • 1h 16 min

Top podcast nella categoria Salute e benessere

Sigmund
Daniela Collu
L'Allena-Mente
OnePodcast
Un passo al giorno
Stefania Brucini & VOIS
BUONO A SAPERSI
OnePodcast
Mindfulness in Voce
Mindfulness Bergamo
Huberman Lab
Scicomm Media

Potrebbero piacerti anche…