31 episodes

Välkommen till Linnéuniversitetets podcast! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit alldeles rätt. På med hörlurarna och klicka dig vidare...

Snillen stimulerar – Linnéuniversitetets podcast Linnéuniversitetet

    • Science

Välkommen till Linnéuniversitetets podcast! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit alldeles rätt. På med hörlurarna och klicka dig vidare...

    Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten

    Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten

    Under en forskningsexpedition 2023 till Landsortsdjupet, Östersjöns djupaste plats, gjordes en förvånande upptäckt. I ett stort område uppmätte forskarna ett omfattande utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan, som bubblade intensivt upp ur havets botten och steg mot ytan. Varför sker detta och hur farligt är det? Bör vi vara oroliga? Vi möter en av forskarna på expeditionen, Marcelo Ketzer, som förklarar hur det ligger till. Han berättar också om Östersjöns döda zoner, som är världens största (32 min). 

    • 32 min
    Så lämnar vi slit-och-släng-samhället

    Så lämnar vi slit-och-släng-samhället

    Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och cirkulära idéer. Han berättar om effekterna av konsumtionssamhället och förklarar fördelarna med cirkulär ekonomi, som bland annat handlar om att få våra prylar leva så länge som möjligt. Han ger oss en rad tips på hur vi kan lämna slit-och-släng-tillvaron och avslöjar hur pass cirkulärt Sverige är jämfört med andra länder. Joacim berättar också om sitt projekt Det spelifierade miljöhuset, en rolig sopsortering som ska få oss att återvinna mer. Längd: 38 min.

    • 38 min
    Är maten farlig?

    Är maten farlig?

    Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska vanligt förekommande påståenden om mat. Vi fördjupar oss bland annat i gluten, laktos, mjölk, kött, socker och färdigmat. Är e-ämnen som till exempel nitrit och citronsyra verkligen säkra att få i sig? Och hur ska vi tänka kring kosttillskott med vitaminer och antioxidanter? Anna ger oss också en rad matnyttiga mat-tips (66 min).

    • 1 hr 5 min
    Historien om Ukraina

    Historien om Ukraina

    Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tid och konflikten med Ryssland. Under denna historiska resa möter vi några av dem som har gjort avtryck i det här området, till exempel vikingarna, mongolerna, litauerna, polackerna och ryssarna. Vi pratar också om när Ukraina var en del av Sovjetunionen, tiden efter självständigheten 1991 och Rysslands imperieambitioner. Längd: 59 min.

    • 59 min
    Mysteriet med massakern i Sandby borg

    Mysteriet med massakern i Sandby borg

    Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett oväntat angrepp. De attackerades, slogs ihjäl och lämnades sedan där de hade fallit. Vad var det egentligen som hände? Vi möter arkeologiforskaren Ludvig Papmehl-Dufay, som har varit med från starten vid utgrävningarna i Sandby borg. Han går igenom forskarnas teorier om den brutala händelsen och vilka förövarna kan ha varit. Han berättar om skelettdelar med huggskador, romerska guldmynt, pilspetsar som använts som mordvapen och om hur mannen i brasan fick sluta sina dagar. Längd: 59 min.

    • 59 min
    Historien om kolonin Nya Sverige

    Historien om kolonin Nya Sverige

    Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni för att stärka statskassan. Men det gick inte som man hade tänkt sig och kolonin levde bara kvar i 17 år. Historikern Gunlög Fur berättar om bakgrunden till Nya Sverige, om svenskarnas möten med ursprungsbefolkningen i området och hur det gick för de svenskar som blev kvar efter kolonins fall. Vi får också veta vilka spår av Nya Sverige som finns kvar idag, och varifrån den överdrivet positiva bilden av den svenska kolonin härstammar – en bild som kanske inte är helt korrekt. Längd: 60 min.

    • 1 hr

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Radiolab
WNYC Studios
Making Sense with Sam Harris
Sam Harris
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson

You Might Also Like

Historia.nu med Urban Lindstedt
Historiska Media | Acast
Harrisons dramatiska historia
Historiska Media | Acast
Historiepodden
Acast
Allt du velat veta
Acast - Fritte Fritzson
Flashback Forever
Flashback Forever
Mordpodden
Podme / Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson