16 avsnitt

In de podcastserie Dokters in Dialoog, gericht op de huisarts, komt elke aflevering één van onze divisies aan bod. Onze specialisten gaan met huisarts Femke van Gennip in gesprek over een specifieke aandoening of behandeling. De gesprekken zijn medisch inhoudelijk of praktijkgericht.

Dokters in Dialoog Bergman Clinics

    • Hälsa och motion

In de podcastserie Dokters in Dialoog, gericht op de huisarts, komt elke aflevering één van onze divisies aan bod. Onze specialisten gaan met huisarts Femke van Gennip in gesprek over een specifieke aandoening of behandeling. De gesprekken zijn medisch inhoudelijk of praktijkgericht.

    Relfux-, maag- en darmklachten

    Relfux-, maag- en darmklachten

    In deze aflevering gaat MDL-arts Meike Hirdes in gesprek met huisarts Femke van Gennip over reflux-, maag- en darmklachten.

    Er wordt gesproken over veelvoorkomende symptomen van reflux gerelateerde klachten, minder typische klachten en de risicofactoren hiervan. Wanneer is het moment voor de huisarts om door te verwijzen voor een gastroscopie bij refluxklachten en wanneer start je met een proefperiode PPI? Welke verschillende PPI's zijn er, welke dosering wordt er aangehouden en wanneer is het gebruik van PPI het meest effectief? En wat doe je bij recidiverende klachten?

    Bij 40% van de populatie komt een hernia diafragmatica, breukje in het middenrif, voor, maar niet iedereen heeft er last van. Hoe wordt deze diagnose vastgesteld en welke behandelingen horen hierbij? Worden operaties nog steeds uitgevoerd?

    Hoe wordt de diagnose van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vastgesteld en hoe wordt er onderscheid gemaakt tussen PDS, IBS (ziekte van crohn), IBD (colitis) en coeliakie? Welke typen zijn er van het Prikkelbare Darm Syndroom en wat is de best passende behandeling van PDS-C (obstipatie gerelateerde PDS)?



    Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over gastroscopie, coloscopie en darmaandoeningen bij Bergman Clinics.

    • 39 min
    Gehoorverlies

    Gehoorverlies

    In deze aflevering gaat KNO-arts Gerrit Jan Westerveld in gesprek met huisarts Femke van Gennip over gehoorverlies.

    Ongeveer 850.000 mensen in Nederland hebben last van gehoorverlies. Gerrit Jan legt uit wanneer er naar welke specialist doorverwezen wordt en wat het verschil is tussen een audiologisch centrum en een KNO-arts.

    Daarnaast wordt er gesproken over de richtlijnen om in aanmerking te komen voor een hoorapparaat, gehoorverlies bij kinderen, de 2 soorten gehoorverlies (geleidingsverlies en perceptief gehoorverlies) en wordt er dieper ingegaan op bijbehorende ziektebeelden zoals otosclerose en sudden deafness. Als laatst komt ook gehoorschade en cholesteatoom aan bod.

    Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over het oor en andere KNO-behandelingen bij Bergman Clinics.

    • 30 min
    Oogheelkunde | Bilateraal cataract

    Oogheelkunde | Bilateraal cataract

    In deze aflevering gaat oogarts Flora Berkhout in gesprek met Femke van Gennip over bilateraal cataract. Cataract, ook wel staar, is de meest voorkomende oogaandoening ter wereld en komt vooral voor bij mensen vanaf 60-70 jaar. Bergman Clinics voert 35.000 staaroperaties per jaar uit.

    Wat is cataract precies, welke vormen zijn er en welke symptomen behoren er tot staar? Via de huisarts kan de cliënt doorverwezen worden naar de opticien. Een opticien of optometrist bij de opticien kunnen staar diagnosticeren en kunnen de cliënt doorverwijzen naar de oogarts, mits de cliënt uiteraard geopereerd wilt worden.

    Hoe verloopt een staaroperatie en wat is het verschil met een bilaterale operatie? Uit grote onderzoeken is gebleken dat het net zo veilig is om cliënten aan twee ogen tegelijkertijd te opereren. Er zijn veel voordelen voor de cliënt, maar ook voor de maatschappij en het klimaat. Sinds we op deze manier opereren, zijn de eerste reacties van onze cliënten positief.

    Het idee leeft dat na een staaroperatie geen bril meer nodig is. Tijdens een staaroperatie krijgt de cliënt een nieuwe lens. Deze lens is monofocaal en kan dus alleen scherpstellen voor ver weg of dichtbij. Als de lens voor ver weg wordt bijgesteld, is een leesbril nog steeds benodigd. Naast ver weg of dichtbij niet goed kunnen zien, kan men ook een cilinder hebben. Als dat het geval is, is er sowieso een bril benodigd. Welke oplossing, zoals speciale lenzen, biedt Bergman Clinics hiervoor? Voor deze speciale lenzen moet een cliënt wel betalen, waar de staaroperatie vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Flora legt ook uit welke type speciale lenzen er zijn en wanneer voor welke soort gekozen wordt. 

    Na de operatie kunnen mensen meteen naar huis en krijgen druppels mee vanuit de kliniek die via een afbouwschema 4 weken gebruikt moeten worden. Hoe ziet het verdere nazorgtraject eruit en hoe snel kan men weer het reguliere leven oppakken?

    Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over staar en andere oogbehandelingen van Bergman Clinics.

    • 31 min
    Heupartrose

    Heupartrose

    In deze aflevering gaat orthopedisch chirurg Paul Werner in gesprek met Femke van Gennip over heupartrose, ook wel coxartrose of slijtage van de heup.



    1,5 miljoen mensen hebben last van artrose in een gewricht en in 2040/2045 zal dit gaan verdubbelen. 400.000/500.000 mensen hebben last van heupartrose en 30.000/34.000 mensen krijgen een heupprothese. Het is daarom belangrijk dat hier veel aandacht aan besteed wordt in goede samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en reumatologen.

    Gelukkig is heupartrose een aandoening die goed behandeld kan worden. Wat houdt een operatie bij Bergman Clinics in en hoe verschilt deze van het verleden? Tegenwoordig hoeft een cliënt bijvoorbeeld maar één nacht te blijven en is snel weer mobiel.

    Wat is het verschil tussen de voorste en de achterste benadering? En wanneer wordt de ongecementeerde of de gecementeerde prothese toegepast? Goed om te weten dat zowel de kop als de kom vervangen worden bij een heupprothese.

    Om elke dag een beetje betere zorg te leveren, onderzoeken de specialisten binnen Bergman Clinics ook de mogelijkheden van het minder toedienen van morfine om sneller te kunnen revalideren. Hoe ziet het revalidatietraject eruit na een heupoperatie?

    Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden na een operatie, zoals beenlengteverschil, infectie of luxatie. Hoe ontstaat beenlengteverschil en hoe kunnen we dit oplossen?

    De slagingspercentages van knie- en heupprotheses zijn hoog. Voor een heupprothese is dit 90% over 10 jaar. Hoe groot is de kans dan op een infectie en hoe voorkomen we dat? En hoe herken je luxatie of een gebroken heup?

    Maar hoe herken je artrose als huisarts en wanneer verwijs je iemand door en wanneer wacht je daar nog mee? Is laterale heuppijn daarnaast ook een symptoom van coxartrose?

    Aangezien het aantal mensen met artrose gaat toenemen, is het goed om ook in te steken op preventie of in ieder geval het leven met artrose dragelijk te maken. Welke tips heeft Paul nog ter afsluiting en welke innovaties worden er nu onderzocht?



    Al met al: blijven bewegen is ontzettend belangrijk!



    Meer weten? Op onze website lees je nog veel meer over de heup: https://www.bergmanclinics.nl/bewegen/heup

    • 35 min
    Proctologie

    Proctologie

    In deze aflevering gaat GE-chirurg Hans-Christiaan van der Wal in gesprek met huisarts Femke van Gennip over proctologische klachten, ook wel aandoeningen aan en rondom de anus, zoals hemorroïden, fissuren, perianale abcessen en fistels en acute getromboseerde randvene.

    Er heerst nog een groot taboe op dit onderwerp en men loopt lang rond met klachten terwijl er goede behandelmogelijkheden zijn.

    Proctologische klachten worden vastgesteld middels een onderzoek aan de buiten- en binnenkant van de anus gevolgd door een proctoscopie, afhankelijk van de pijn die de cliënt ervaart. Proctoscopie is, meestal, onderdeel van het onderzoek bij Bergman Clinics en gaat zonder verdoving.

    Hemorroïden, aambeien, zijn een van de meest veelvoorkomende klachten binnen proctologie, maar zijn over het algemeen niet pijnlijk. Iedereen heeft ze, maar 30 - 40% van de populatie krijgt uiteindelijk klachten. Wat zijn de oorzaken en welke medische behandeling heeft het beste resultaat?

    Fissuren zijn pijnlijk en gaan gepaard met bloedverlies. De binnenste kringspier spant aan waardoor de fissuur blijft bestaan. Welke behandelmethoden zijn er om deze klacht te verhelpen?

    Binnen Bergman Clinics wordt er samengewerkt met verschillende specialisten, zoals bekkenbodemfysiotherapeuten, die helpen bij het aanleren van andere toiletgewoontes als men last heeft van fissuren of hemorroïden.

    Daarnaast legt Hans-Christiaan ook uit voor welke klachten er het best doorverwezen kan worden naar welke specialist; GE-chirurg, dermatoloog of MDL-arts. Door de goede interne samenwerking binnen Bergman Clinics wordt er bijvoorbeeld bij een onbekend huidbeeld ook doorverwezen naar een dermatoloog om de cliënt op de juiste manier te helpen.

    Aan het eind geeft hij nog hele concrete tips om de patiënt met een acute getromboseerde randvene te helpen de pijn te verzachten.

    Meer weten? Op onze website lees je nog veel meer over proctologische klachten: https://www.bergmanclinics.nl/huid-vaten/proctologie

    • 28 min
    Hand- en polsklachten

    Hand- en polsklachten

    In deze aflevering gaat plastisch chirurg Rinze Zwanenburg in gesprek met huisarts Femke van Gennip over hand- en polsklachten. De meest voorkomende aandoeningen zijn Dupuytren, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), triggerfinger en artrose.

    Dupuytren is een genetische aandoening en daardoor niet te genezen. Over het algemeen is het een pijnloze aandoening, maar men kan soms wel pijn ervaren. Wanneer wordt een cliënt met deze klachten doorverwezen, hoe ontstaat Dupuytren en kan de cliënt zelf iets doen om de progressie te verminderen? Welke factoren zijn van invloed om wel of niet te opereren en welke gewrichten zijn goed te behandelen?

    Triggerfinger komt veel voor bij vrouwen na de overgang en is goed te behandelen met corticosteroïden injecties. Wat is de oorzaak van een triggerfinger, wat is de beste manier om te injecteren en wat is het effect van injecties op de klachten?

    Wanneer verwijs je bij een CTS naar een neuroloog of een plastisch chirurg en welke resultaten mag je verwachten na een operatie van CTS?

    Er zijn veel mensen die lang rond lopen met artrose in de hand, maar er bestaan goede behandelingen voor PIP artrose, MCP artrose en duimbasisartrose. Voor een goed eindresultaat van de operatie wordt er binnen Bergman Clinics goede begeleiding geboden door de hand-ergotherapeut die van essentieel belang zijn om hand- en of pols van cliënten zo snel mogelijk weer in beweging en goede conditie te krijgen.

    Als laatst wordt er nog gesproken over de operatie van De Quervain en traumaklachten bij de hand en pols.

    Meer weten? Op onze website lees je nog veel meer over hand- en polsklachten: https://www.bergmanclinics.nl/bewegen/hand-en-pols

    • 29 min

Mest populära poddar inom Hälsa och motion

Johannes Hansen Podcast
Johannes Hansen
Not Fanny Anymore
Not Fanny Anymore
Kristin Kaspersen Nyfiken på
Perfect Day Media
Bara en till...
Nemo Hedén
Så in i Själen
Acast
Stress och utmattning - med Björn Rudman
Björn Rudman

Du kanske också gillar

Medisch Contact, de podcast
Medisch Contact
Omdenken Podcast
Berthold Gunster
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media
De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Studio Langerhans
Stichting Langerhans