احتمال حملۀ اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران در روزهای آینده از موضوعهای پربسامد رسانههای ایران در هفتۀ گذشته بود. اسرائیل به داشتن زرادخانۀ هستهای اذعان نمیکند اما منکر داشتن چنین زرادخانهای هم نیست. کارشناسان از این سیاست دوپهلو زیر عنوان «ابهام هستهای» یاد میکنند. دشمنان اسرائیل نمیدانند که آیا آن کشور مجهز به سلاح هستهای است یا نه. به عبارت دیگر، آنها در این باره دچار نوعی «دودلی» اند. درواقع، سیاست «ابهام هستهای» برای اسرائیل نوعی «خلاء بازدارندگی» ایجاد کرده است. دولت اسرائیل این «خلاء بازدارندگی» را تا اوایل دهۀ ۲۰۰۰ میلادی با اصل سیاسی مناخیم بِگین زیر عنوان «دکترین بِگین» جبران میکرد.
برپایۀ دکترین بِگین، اسرائیل برای جلوگیری از دستیابیِ دشمنانش به سلاحهای کشتار جمعی از جمله فناوری هستهای نظامی میتواند دست به حملۀ پیشگیرانه بزند. دولت آن کشور این دکترین را نخستین بار در گرماگرم جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۱ با بمباران رآکتور اتمی «اوُسیراک» عراق زیر عنوان «عملیات اُپرا» به کار بست. گفته میشود در آن عملیات اسرائیلیها از اطلاعاتی که ایران در اختیار آنان گذاشته بود، سود جستند.
در آن زمان مناخیم بِگین نخست وزیر اسرائیل بود. او در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: اگر رآکتور «اوُسیراک» را نابود نمیکردیم، هولوکاست دیگری در تاریخ قوم یهود روی میداد. هرگز! هرگز! این را به دوستان خود بگویید، به هر کسی که میبینید بگویید، ما با همۀ امکاناتی که در اختیار داریم از مردم خود دفاع خواهیم کرد. به هیچ دشمنی اجازه نخواهیم داد سلاح کشتار جمعی برضد ما تولید کند.
چند روز بعد، بگین در مصاحبه با «سی بی اس» این نکته را نیز افزود: حمله به رآکتور اوُسیراک سرمشقی برای دولتهای آیندۀ اسرائیل خواهد بود. هر نخست وزیر آیندۀ اسرائیل در اوضاع و احوالی مشابه به همین شیوه عمل خواهد کرد.
در «عملیات اُپرا»، هشت فروند جنگندۀ اف ۱۶ اسرائیلی بی آنکه شناسایی شوند توانستند صدها کیلومتر را در حریم هوایی عراق بپیمایند و رآکتور اتمی عراق را بمباران کنند. آن عملیات نخستین عملیات پیروزمند تاریخ برای نابودی یک رآکتور اتمی در جهان بود.
سالها بعد، نیروی هوایی اسرائیل دومین عملیات پیروزمند خود را برای نابودی رآکتور اتمی دیگری انجام داد. در اوایل دهۀ ۲۰۰۰ میلادی سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل نشانههایی از یک برنامۀ هستهای را در شمال شرقیِ سوریه شناسایی کردند. دولت اسرائیل این بار نیز به «دکترین بِگین» متوسل شد و برای از میان بردن آن رآکتور اتمی در ۶ سپتامبر ۲۰۰۷ دست
Informações
- Podcast
- Canal
- FrequênciaSemanal
- Publicado23 de outubro de 2024 10:39 UTC
- Duração11min
- ClassificaçãoLivre