BlackBird podcast

BlackBird podcast
BlackBird podcast

In de BlackBird Podcast interviewt Andy Coomans telkens een ondernemer die reeds grote stappen heeft gezet door het ondernemerschap vanuit een strategisch perspectief te benaderen en de inzichten uit het investeerder-ondernemerschap toe te passen. De goede voorbeelden om jou te inspireren, zeg maar.

  1. 64: Jeffrey De Sutter nam het familiebedrijf De Sutter Naturally over en werd via overnames en internationalisering marktleider in de Europese markt.

    HACE 6 DÍAS

    64: Jeffrey De Sutter nam het familiebedrijf De Sutter Naturally over en werd via overnames en internationalisering marktleider in de Europese markt.

    Jeffrey De Sutter is zaakvoerder van het familiebedrijf De Sutter Naturally, marktleider op het gebied van paardenomheiningen. Jeffrey’s vader, Peter, ontdekte in 1977 een gat in de markt toen hij als staljongen bij een topruiter werkte. Tijdens een bezoek aan de VS merkte hij dat paardenstoeterijen daar omheind waren met een type omheining dat in België nog onbekend was. Hij besloot dit product onder een eigen merknaam in België te introduceren, aanvankelijk als bijverdienste. Jeffrey toonde al op jonge leeftijd interesse in het bedrijf van zijn ouders. Op zijn 18e begon hij er fulltime te werken als plaatser van omheiningen, toen het bedrijf nog een kleine onderneming was met slechts een handvol medewerkers. Zijn commerciële talent en ondernemerschap brachten al snel groei. Op zijn 24e kocht hij zich in het bedrijf in en nam hij het geleidelijk over, tot hij in 2014 de volledige leiding op zich nam. Onder Jeffrey’s leiding maakte De Sutter Naturally grote sprongen vooruit. Hij zette sterk in op internationalisering. In 2011 voerde hij de eerste overname door en integreerde dit bedrijf succesvol in de organisatie. Naarmate de onderneming verder groeide, besloot Jeffrey om een stap opzij te zetten in het dagelijkse bestuur. In 2020 stelde hij een CEO aan, zodat hij zich kon richten op de strategische internationale ontwikkeling. Vandaag is De Sutter Naturally een groep met ongeveer 80 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 22 miljoen euro. Dankzij een reeks succesvolle overnames is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider op de Europese markt.

    46 min
  2. 63: Dirk Colman en Anja Warrot nemen na 15 jaar de moeilijke beslissing om hun recruitmentkantoor Van A naar Beter over te laten aan een grotere speler.

    28/12/2024

    63: Dirk Colman en Anja Warrot nemen na 15 jaar de moeilijke beslissing om hun recruitmentkantoor Van A naar Beter over te laten aan een grotere speler.

    Dirk Colman en Anja Warrot ruilden hun carrière in de financiële sector in voor ondernemerschap in de wereld van recruitment. Vijftien jaar lang bouwden zij aan Van A naar Beter, een gezonde kmo met op een bepaald punt tien medewerkers. Gedurende die tijd hielden ze steeds oog voor de uitdagingen en trends in hun sector. Het businessmodel in de recruitmentwereld is vaak gebaseerd op no cure, no pay, wat het financiële plaatje van kleinere kantoren onder druk zet. Dit werd nog uitdagender in een sterk consoliderende markt. Om hun bedrijf te wapenen tegen deze risico’s, breidden Dirk en Anja hun aanbod regelmatig uit met nieuwe diensten. Tijdens hun laatste strategische oefening om het bedrijf verder te diversifiëren, stonden ze voor een moeilijke keuze. Ze besloten dat Van A naar Beter, haar klanten en medewerkers, beter af zouden zijn binnen een grotere groep. Drie maanden later werd Van A naar Beter verkocht aan de Select Group. In deze aflevering delen Dirk en Anja openhartig hoe ze dit proces hebben beleefd. Een bedrijf dat je met passie hebt opgebouwd overlaten, is niet alleen een ingrijpende beslissing, maar ook een stap in een onbekende wereld. Als ondernemer word je plots in het diepe gegooid. Vandaag blijven Dirk en Anja verder ondernemen. Ze zijn teruggekeerd naar hun roots in de financiële sector en ondersteunen met hun nieuwe bedrijf Cobiz andere ondernemers bij financiële vraagstukken.

    39 min
  3. 62: Davy Macquoi groeide Macobo vanuit zijn berghok uit tot 130 medewerkers. Hij verkocht zijn aandelen en werd investeerder in meerdere bedrijven.

    12/12/2024

    62: Davy Macquoi groeide Macobo vanuit zijn berghok uit tot 130 medewerkers. Hij verkocht zijn aandelen en werd investeerder in meerdere bedrijven.

    Davy Macquoi leidt twee parallelle levens. Enerzijds is hij bekend als de muzikant Daalman, anderzijds is hij een succesvolle ondernemer. Hij groeide op in een gezin met zes zonen en hielp van jongs af aan mee in de schrijnwerkerij van zijn vader. Na zijn studies koos Davy voor een carrière als projectleider. Maar na negen jaar begon het ondernemerschap te kriebelen, en hij zette de stap naar een eigen zaak. Vanuit zijn berghok richtte hij zijn eerste bedrijf op: Macobo, een studiebureau in de bouw. Drie jaar later telde Macobo al 50 medewerkers, het moment waarop Davy besloot om op overnamepad te gaan. Hij voegde drie sectorgenoten toe aan zijn Macobo, waardoor het team groeide naar 130 medewerkers. Samen met zijn toenmalige echtgenote integreerde hij de bedrijven tot een goed functionerend geheel. In dit gesprek deelt hij zijn belangrijkste inzichten uit die periode. Toen de integratie afgerond was, merkte Davy dat de uitdaging in zijn rol begon te verdwijnen. Hij vond het moeilijk om zijn plek te herdefiniëren in het grote bedrijf en besloot zijn aandelen te verkopen. Alleen Vekmo, een divisie binnen Macobo, hield hij uit de transactie. Kort daarna kreeg Davy een telefoontje van een goede vriend met de vraag om te helpen bij een bedrijf dat met uitdagingen kampte. Davy stapte in als investeerder. Al snel bleek dat de problemen groter waren dan verwacht, en samen met zijn vennoot voerde hij een stevige reorganisatie door om het bedrijf te redden. Na een intensieve zoektocht vond hij investeerders die vertrouwen hadden in het bedrijf. Het bedrijf overleefde de crisis, werd terug gezond, en dat was voor Davy het moment om zijn rol als CEO neer te leggen. Enkele maanden later begon hij aan een nieuw avontuur: de oprichting van een gloednieuw renovatiebedrijf.

    43 min
  4. 61: Tom Pennings is een serieel techondernemer die vanuit Silicon Valley terugkeerde naar Limburg en hier bouwt aan zijn volgende start-up, Salesnudge.

    28/11/2024

    61: Tom Pennings is een serieel techondernemer die vanuit Silicon Valley terugkeerde naar Limburg en hier bouwt aan zijn volgende start-up, Salesnudge.

    Tom Pennings is al van jongs af aan gefascineerd door technologie. Als kind haalde hij thuis alle elektronica uit elkaar — en soms lukte het hem ook om alles terug in elkaar te zetten. Die nieuwsgierigheid leidde hem naar een studie informatica. Tijdens een uitwisselingsproject belandde hij in het epicentrum van de techwereld: Silicon Valley. Daar deed hij niet alleen waardevolle ervaring op, maar werkte hij ook mee aan verschillende start-ups. Onbedoeld schreef hij zelfs code voor de eerste interface van wat later de iPhone zou worden. Uiteindelijk ging hij aan de slag bij Onsophic, een start-up die een online leerplatform ontwikkelde. Desondanks een mooi product, liep het verhaal uiteindelijk fout. Tom dook diep in de wereld van start-ups en ontdekte cruciale valkuilen. Met die inzichten keerde Tom terug naar zijn Limburgse roots. Toch liet het idee van Onsophic hem niet los. Vastberaden om het anders aan te pakken, richtte hij in Vlaanderen een nieuwe versie op: Onsophic 2.0. Hij koos voor een duurzame aanpak, minder afhankelijk van extern kapitaal. Hij bootstrappte het product en wist meteen een grootbank als eerste klant binnen te halen. En toen kwam Covid. De pandemie zorgde voor de nodige turbulentie, wat Tom ertoe bracht het platform te verkopen via een asset deal. Maar stilzitten deed hij niet. Hij merkte steeds meer problemen binnen salesafdelingen, vooral door een gebrek aan heldere rapportages die de prestaties van teams konden verbeteren. Dit werd de kiem voor zijn nieuwe start-up: Salesnudge. Salesnudge, gevestigd op de Corda Campus, groeit snel en heeft inmiddels een succesvolle kapitaalronde achter de rug, met onder andere de steun van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Maak je klaar voor een boeiend gesprek over technologie, kapitaalrondes, vallen en opstaan, en het bouwen van een bedrijf from scratch. Een verhaal over doorzettingsvermogen en het navigeren door veranderende markten.

    42 min
  5. 57: Bruno De Troch bouwde 20 jaar aan DT-Fix alvorens hij zijn bedrijf verkocht. Daarna investeerde hij in verschillende bedrijven en startte hij vastgoedbedrijf Gold Estates in Spanje.

    10/10/2024

    57: Bruno De Troch bouwde 20 jaar aan DT-Fix alvorens hij zijn bedrijf verkocht. Daarna investeerde hij in verschillende bedrijven en startte hij vastgoedbedrijf Gold Estates in Spanje.

    Bij Bruno De Troch kriebelde het ondernemerschap al op 9-jarige leeftijd toen hij met opgenomen videocassettes zijn eigen videotheekje opzette. Het echte ondernemerschap kwam er op 23-jarige leeftijd toen hij werkzaam was in de bouwsector en daar vooral heel veel bouwfouten gemaakt zag worden. Hij startte met DT-Fix, dat hij in de volgende 20 jaar uitbouwde tot een groep met 35 medewerkers en een omzet van 5 miljoen. Na 20 jaar raakte Bruno wat uitgekeken op de bouwsector en ontdekte hij passies in andere sectoren. Hij besloot DT-Fix te verkopen. Dat lukte hem, al kwam het bedrijf kort na de overname in zwaar weer terecht, alvorens hij de laatste uitbetaling in handen kreeg. Desondanks deze stevige financiële tegenvaller krabbelde Bruno overeind en begon hij opnieuw te ondernemen. Hij diversifieerde en investeerde in diverse bedrijven. Hij besloot zijn passie voor vastgoed na te jagen en trok naar Spanje. Daar leefde hij 2 jaar van zijn spaarcenten om de markt te verkennen en zijn nieuwe business op te starten met de naam Gold Estates, waarmee hij samen met zijn vennoot - ook een Bruno - projecten ontwikkelt aan de zonnekust van Spanje en deze vervolgens verkoopt, hoofdzakelijk aan buitenlandse klanten die een eigendom zoeken in Spanje. Daarnaast investeert hij vandaag in een fitnesszaak in Nederland en startte hij een bedrijf in XMS-software, waarmee bedrijven hun sales en marketing processen kunnen organiseren en automatiseren.

    36 min

Acerca de

In de BlackBird Podcast interviewt Andy Coomans telkens een ondernemer die reeds grote stappen heeft gezet door het ondernemerschap vanuit een strategisch perspectief te benaderen en de inzichten uit het investeerder-ondernemerschap toe te passen. De goede voorbeelden om jou te inspireren, zeg maar.

También te podría interesar

Para escuchar episodios explícitos, inicia sesión.

Mantente al día con este programa

Inicia sesión o regístrate para seguir programas, guardar episodios y enterarte de las últimas novedades.

Elige un país o región

Africa, Oriente Medio e India

Asia-Pacífico

Europa

Latinoamérica y el Caribe

Estados Unidos y Canadá