100 episodes

- podden som gräver i vårt kulturlandskap

Arkeologi & Historia König Media

    • History

- podden som gräver i vårt kulturlandskap

    102. En mesolitisk vandring i Motala - Östergötland

    102. En mesolitisk vandring i Motala - Östergötland

    I det här avsnittet ska vi till Motala!
    Motala ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren i Östergötland. Och som det verkar är det inte en tillfällighet att Motala ligger precis just här! För här har människor bott i tusen och åter tusen år!
    Vi ska ta oss långt tillbaka i tiden. Under tågbroar, bilar och cykelbanor ligger en helt fantastisk plats med lämningar som stäcker sig tillbaka till mesolitikum! Och det är dit vi ska ta oss i det här avsnittet! 
    Du såg säker det första avsnittet i SVT serien Historien om Sverige där de lyfter fram Motala ström och de skallarna som satt på pålar i en grund sjö. Vi kommer såklart att beröra dem i det här avsnittet men framförallt ska vi att göra en mesolitisks vandring! Vi kommer att besöka jägar/samlar-boplatserna;  Kanaljorden, Verkstadsvägen, Strandvägen och Stenavadet. De ligger som ett pärlband med några 100 meters mellanrum längs Motala ström och Vättern i Motala,  Där vi har Kanaljorden längs i norr och Stenavadet längs i söder.
    Men vi kommer inte bara att vandra i landskapet, vi avslutar med att besöka utställningen på Charlottenborgs slott där vi hittar de häftigaste fynden från grävningarna!
    Med oss har vi arkeolog Linus Hagberg som jobbar vid Arkeologerna i Linköping och han är en av de arkeologer som grävt allra mest i området! Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König
     
    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen Östergötland. 
     
    Bästa länken för den vetgiriga är:
    https://arkeologerna.com/uppdrag/stenalder-vid-motala-strom/
     
    https://www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/museer-och-kulturarv/charlottenborgs-slott/

    • 1 hr 21 min
    101. När tusentals arkeologiska fynd ska flytta... Kalmar läns museum

    101. När tusentals arkeologiska fynd ska flytta... Kalmar läns museum

    Just nu pågår Kalmar läns museums största projekt någonsin. De ska flytta sitt föremålsmagasin med en miljon föremål, från våning 5 i museibyggnaden inne i Kalmar till Volvofabrikens gamla lokaler en bit utanför stan. 
    Just nu ligger fokus på de arkeologiska fynden och då passar podden på att få sig ett snack och få pilla på lite roliga fynd. Vi träffar Frida Ateva Antikvarie Föremålssamlingarna, som håller i projektet, men vi träffar också Karin Adriansson som är konservator.
    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län
    Vill du se lite bilder så hänvisar jag till poddens Instagram och Facebook där vi heter Arkeologi och Historia.
    Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König. 

    • 38 min
    100. SKEDEMOSSE med Jan-Henrik Fallgren

    100. SKEDEMOSSE med Jan-Henrik Fallgren

    I det här avsnittet besöker vi Skedemosse!Tillsammans med Jan-Henrik Fallgren tar vi oss en promenad längs Ancylussvallen till den välkända offerplatsen. På vår väg mot offerplatsen avhandlar vi både hästkapplöpning, Karl X och sånglärkan. Häng med på berättelsen om Skedemosse! 
    Avsnittet avslutas i Skedemosse Museum, där vi träffar Elna-Brith af Wåhlberg - Skedemosse Gård och museum som firar 30 år!
    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län. 
    Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook, där vi heter Arkeologi & Historia. Vill du se lite bilder! Kolla in våra sociala medier! 

    • 1 hr 13 min
    99. TEMA: Metalldetektering

    99. TEMA: Metalldetektering

    I det här avsnittet ska vi prata om ett hjälpmedel inom bland annat arkeologin som många av poddens lyssnare efterfrågat; metalldetektering! 
    Podden har besökt Kristianopel i nordöstra Blekinge, där det under några dagar, inför kommande arkeologiska utgrävningar, genomfördes metalldetektering för att kartlägga lite hur det ser ut under gräset. Podden åkte dit för att träffa Jonas Paulsson, arkeolog med expertis inom metalldetektering. 
    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge
    TIPS! Lyssna gärna på avsnittet om Kristianopel! https://www.podbean.com/ew/pb-pv952-128fad2

    • 38 min
    98. Hagbards galge Halland

    98. Hagbards galge Halland

    VÄLKOMMEN till en ny era av podden!!Från och med det här avsnittet tituleras podden kort och gott "Arkeologi & Historia"!Nu kommer du inte bara att kunna höra om kulturmiljöer i sydöstra delen av landet utan vi kommer under året även att besöka en rad andra län och dess kulturmiljöer. 
    I det här avsnittet tar vi oss till västra delen av landet, närmare bestämt till Asige i Halland! Där finns ett par otroligt spännande och mytomspunna fornlämningar - Hagbards galge!
    Hagbards galge är två gravar från bronsåldern som saknar nationella och internationella paralleller. Det unika med gravarna är inte bara att var och en av dem består av två stora resta stenar utan det finns även hällristningar på ett par av stenarna. 
    Just nu pågår ett forskningsprojekt som syftar till att sammanställa och publicera en mängd nya resultat som framkommit under de senaste åren, och när podden var på plats tidigare i höstas så var de i full gång med en markradar.Med oss i avsnittet har vi professor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet.
    Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.Vill du se bilder från Hagbards galge så hittar du det på vår Instagram och på Facebook, arkeologiochhistoria! 
    Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.
     
    Länkar:
    Projektet: https://lnu.se/forskning/forskningsprojekt/projekt-hagbards-galge/
     
     

    • 50 min
    97. Skånska kriget i arkivet

    97. Skånska kriget i arkivet

    I det här avsnittet ska vi tillbaka till ett krig vi berört vid flera tillfällen i podden. Skånska kriget! Vi har mött ett slagfält utanför Landskrona med Bo Knarrström. Dykt på vraket Constantia i Torhamns skärgård med marinarkeolog Micke Björk och gänget. Mött historien om Regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum…
    Och alla är de en bricka i det krig som pågick mellan 1675 –1679.
    Den här gången ska Du få ta del av nya berättelser från drabbningar mellan danskar och svenskar i västra Blekinge. Nya kunskap håller sakta på att lyftas upp i ljuset med hjälp av ett gediget arkivarbete, både i Sverige och i Danmark! Och Du och jag har ynnesten att får höra lite kort om några av dessa. 
    Vi kommer att besöka en handfull platser där vi börjar vid Galleryda bron utanför Pukavik för att sedan stanna till vid bron i Mörrum, rondellen i Asarum, badplatsen Sternö Sandvik precis utanför Karlshamn för att avsluta i Björkenäs som ligger längst in i Pukaviksbukten. Vid varje plats berättar arkivforskare Göran Mendys om händelser som utspelade sig där under kriget, händelser som han puzzlat ihop med hjälp av arkivmaterial han hittat i arkiv från både Danmark och Sverige. 
    Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge. 
     
     
     

    • 1 hr 5 min

Top Podcasts In History

History's Secret Heroes
BBC Radio 4
The Rest Is History
Goalhanger Podcasts
American Scandal
Wondery
American History Tellers
Wondery
Everything Everywhere Daily
Gary Arndt | Glassbox Media
Dan Carlin's Hardcore History
Dan Carlin

You Might Also Like

Harrisons dramatiska historia
Historiska Media | Acast
Vetenskapsradion Historia
Sveriges Radio
Dick Harrison svarar
Sveriges Radio
Historia.nu med Urban Lindstedt
Historiska Media | Acast
Historiepodden
Acast
Militärhistoriepodden
Historiska Media | Acast