De Depot Show

Regionaal Archief Tilburg
De Depot Show

Welkom bij de Depot Show. De podcast waarin we het depot in duiken van Regionaal Archief Tilburg. Iedere aflevering richten we onze schijnwerpers op pareltjes uit onze collectie. Van ietwat creepy haarwerken en middeleeuwse fragmenten tot lokvogels en mysterieuze passanten.  

Episodes

  1. MAR 13

    Aflevering 4: Mathilde Diepen

    De beeldbank van Regionaal Archief Tilburg bevat meer dan 76.000 foto’s en filmpjes. Het is een heuse schatkamer die je even terug de tijd inneemt. Naast beelden van dorpen, feesten en religieuze gebouwen bevat de beeldbank ook een collectie portretten van Mathilde Diepen (1919-1947). Het meisje komt uit een bekende Tilburgse fabrikantenfamilie en de foto’s geven een persoonlijk inkijkje in haar leven. Mathilde had naar alle waarschijnlijkheid het syndroom van Down. Deze unieke fotocollectie geeft een gezicht aan een groep mensen die tot nu toe vaak buiten de geschiedschrijving valt. Collega Teuntje van de Wouw vertelt host Sterre Schlink over het bevoorrechte leven van Mathilde, die opgroeide in een welvarend en liefdevol gezin. Daarnaast belicht ze het lot van de vele andere kinderen met een verstandelijke beperking uit die tijd. In de archieven zijn ze vaak slecht terug te vinden, waardoor de groep anoniem en onderbelicht blijft. De foto’s van Mathilde laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking wel degelijk een belangrijke rol in het gezin en de samenleving vervulde. Ze verdienen een plek in onze geschiedschrijving! Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/03/13/de-depot-show---aflevering-4-mathilde-diepen De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.

    32 min
  2. FEB 14

    Aflevering 3: Belgische vluchtelingen

    In oktober 1914 rijden de treinen tussen Tilburg en België af en aan. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en duizenden Belgen slaan op de vlucht. Dit zorgt voor ontheemde mensen, verscheurde families en zoekgeraakte kinderen. Op het station doen de Tilburgers hun best om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Er wordt eten en drinken uitgedeeld en er wordt opvang geregeld. Naast alle vluchtelingen zijn er ook grote groepen soldaten gestationeerd in de stad. De burgemeester en het stadsbestuur maken zich zorgen. De stad is overvol en deze vluchtelingencrisis kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben. Ze zijn bang voor besmettelijke ziektes, vreemde denkbeelden en ook de openbare zedelijkheid zou in gevaar zijn. Collega Astrid te Beer deed in 2013 onderzoek naar de Belgische vluchtelingen in Tilburg. De eerste map die ze uit de archiefdoos pakte, ging over onzedelijke vrouwen. Dit trok natuurlijk meteen haar aandacht. Samen met host Sterre Schlink bespreekt ze de opvang van de vluchtelingen en hoe de burgemeester en het stadsbestuur omgingen met deze situatie. Dat vluchtelingenproblematiek van alle tijden is blijkt maar weer uit deze aflevering. Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/02/14/de-depot-show---aflevering-3-belgische-vluchtelingen  De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.

    1h 18m
  3. JAN 10

    Aflevering 2: Het Rampjaar 1672

    Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Deze zin wordt vaak herhaald als we het over het Rampjaar hebben. Maar wat is dat eigenlijk? Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden luiden het Rampjaar het einde van de Gouden Eeuw in. In maart 1672 vallen de Engelsen een Nederlands handelskonvooi aan en daarna volgen er verschillende oorlogsverklaringen van onder andere de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De Republiek wordt van alle kanten aangevallen en het volk is in paniek. In 2022 was het Rampjaar 350 jaar geleden en collega Luud de Brouwer schreef ter ere van dit herdenkingsjaar maar liefst achttien blogs online over dit onderwerp. Hij vroeg zich af wat het Rampjaar voor de dorpen in ons werkgebied heeft betekend. Luud inventariseerde de afgelopen jaren verschillende archieven van dorpsbesturen en kwam tijdens dit werk veel mooie en interessante fragmenten tegen, over het Rampjaar. In deze tweede podcast aflevering neemt hij host Sterre Schlink mee naar het jaar 1672 en de heftige periode erna. Samen maken ze een ronde langs de dorpen en bespreken ze wat voor invloed het Rampjaar had op de levens van de gewone man en vrouw. Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hier:  https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/01/10/de-depot-show---aflevering-2-het-rampjaar-1672 De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.

    1h 36m
  4. 12/13/2023

    Aflevering 1: Een Tilburger in Congo

    We trappen het tweede seizoen van de Depot Show af met een reisverslag over Congo. De 24-jarige Tilburger Henri van Kempen vertrekt in 1927 naar de Belgische kolonie en schrijft wekelijks een reisverslag voor de Tilburgsche Post. De reis duurt weken en Henri maakt van alles mee. Van een ontmoeting met Neptunus tot een levensgevaarlijke treinreis. Teuntje van de Wouw host deze eerste aflevering zodat collega Sterre Schlink over haar onderzoek kan vertellen. Naast de spannende verhalen geeft het reisverslag ook een inkijk in de belevingswereld van Henri. Na zijn verblijf van drie jaar in Congo, schrijft hij verschillende ongepubliceerde manuscripten. Hierin blikt hij terug op zijn reis en zijn veranderde opvattingen over de zwarte bevolking en het kolonialisme. Deze ontwikkeling was ook voor Sterre als onderzoeker heftig. Samen met Teuntje bespreekt ze wat dit onderzoek met haar deed en hoe we moeten kijken naar dit soort racistische denkbeelden in historische bronnen. In deze aflevering worden teksten geciteerd waarin racistische woorden voor komen, dit kan voor de luisteraar heftig en confronterend zijn. Benieuwd hoe de archiefstukken eruit zien die we in de aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2023/12/13/de-depot-show---aflevering-1-een-tilburger-in-congo De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.

    51 min
  5. 08/09/2023

    Aflevering 3: Een toevallige passant

    Het gemeentebestuur klinkt voor de meesten misschien niet zo spannend, maar de ervaren onderzoeker weet dat er heel veel interessante informatie in dit soort archieven is te vinden. Zo bevat het gemeentebestuur van Gilze en Rijen, 1811-1933 verschillende processen-verbaal. Die processen geven een uniek inzicht in het leven en de gebeurtenissen in de dorpen. Van het schouwen van schoorstenen tot vechtpartijen in de plaatselijke herberg. Onze collega Ans Holman komt zelf ook uit de buurt van Gilze en Rijen en kent het gebied op haar duimpje. Extra leuk dus om in die geschiedenis te duiken! Tijdens haar onderzoek kwam ze een aangrijpend verhaal tegen van een jonge vrouw uit Bouillon, genaamd Marie Reine. Samen met een vriendin is ze vanuit Den Bosch onderweg naar Namen. Op het grondgebied van Gilze en Rijen slaat het noodlot toe. Een tijd later wordt de vrouw door een inwoner in de bosjes gevonden. Uiteindelijk besluit de burgemeester dat Marie Reine in bewaring moet worden genomen en dat er een onderzoek moet worden ingesteld. Samen met host Sterre Schlink pluist Ans uit hoe het met de jonge vrouw afloopt. Benieuwd hoe het archiefstuk er uitziet dat we in de aflevering bespreken? Bekijk het hieronder: Archief 2801, inventarisnummer 28, Register van processen-verbaal van de schout en het gemeentebestuur, 1821 - 1826: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/e062d2a890c730398ce904432daa5fa7 Het proces-verbaal van Marie Reine begint vanaf scan 26.

    28 min

About

Welkom bij de Depot Show. De podcast waarin we het depot in duiken van Regionaal Archief Tilburg. Iedere aflevering richten we onze schijnwerpers op pareltjes uit onze collectie. Van ietwat creepy haarwerken en middeleeuwse fragmenten tot lokvogels en mysterieuze passanten.  

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada