22 episodes

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) presenteert de glutenvrije podcast!
In deze podcast zetten we de juiste informatie over coeliakie, glutengerelateerde aandoeningen en het glutenvrij dieet graag voor je op een rij!
We gaan in gesprek met artsen, onderzoekers, diëtisten, kinderdietisten en natuurlijk leden en vrijwilligers van de NCV. Leef je glutenvrij? Dan ben je bij de juiste podcast beland!

De glutenvrije podcast Nederlandse Coeliakie Vereniging

  • Arts

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) presenteert de glutenvrije podcast!
In deze podcast zetten we de juiste informatie over coeliakie, glutengerelateerde aandoeningen en het glutenvrij dieet graag voor je op een rij!
We gaan in gesprek met artsen, onderzoekers, diëtisten, kinderdietisten en natuurlijk leden en vrijwilligers van de NCV. Leef je glutenvrij? Dan ben je bij de juiste podcast beland!

  Glutenvrije ketjap, hoe maken ze dat?

  Glutenvrije ketjap, hoe maken ze dat?

  Wil je weten hoe ketjap manis glutenvrij gemaakt kan worden? Hoe het proces er in de fabriek van Inproba aan toe gaat en hoe het allemaal begonnen is voor dit familiebedrijf?

  In deze aflevering is Marjolein Jonker, marketing en communicatie, te gast. Ze vertelt over het
  schuurtje waar in 1952 de moeder van de oprichter van het bedrijf de eerste producten maakte. “De producten waren zo populair dat haar zoon stad en land afreisde per trein om kroepoek en andere Indische lekkernijen te verkopen. De
  hele familie werkte mee.”

  Ook legt ze uit hoe het productieproces er inmiddels in de fabriek eruit ziet en waarom ze ervoor kozen om voor het Crossed Grain keurmerk te gaan. Marjolein deelt ook wat lekkere tips om de glutenvrije sauzen in je keuken te gebruiken. Handig, want deze glutenvrije ketjap zit in het welkomstpakket als je lid wordt van de NCV.

  Veel luisterplezier!

  Handig om te weten


  Alles over het Crossed Grain keurmerk: https://www.glutenvrij.nl/eten-drinken/producten/veilig-glutenvrij/wat-is-het-crossed-grain-keurmerk


  Lid of Vriend van de NCV worden en meer informatie over het welkomstpakket? ⁠⁠Word lid - NCV⁠

  • 28 min
  Kruisbesmetting in de keuken. Deel 2: de praktijk

  Kruisbesmetting in de keuken. Deel 2: de praktijk

  Is een houten snijplank toch veilig te gebruiken? Kun je een tosti-ijzer reinigen om kruisbesmetting te voorkomen? Zijn airfryers veilig om te gebruiken voor glutenvolle en glutenvrije producten en? En hoe zit het met frituren?


  In deze aflevering bellen we met Bram Sluiter, diëtist in het St. Antonius ziekenhuis en lid van het NCV-diëtistennetwerk. Hij is ook betrokken geweest bij het kruisbesmettingsonderzoek. In dit gesprek vertaalt hij de uitkomsten van het onderzoek naar de praktijk, dus naar de thuissituatie. Want wat kun je met de uitkomsten van het onderzoek in je eigen thuissituatie? Bram legt het allemaal uit en beantwoord vragen van luisteraars.


  Handig om te weten:

  - Alles over kruisbesmetting in de keuken:
  ⁠Wat is kruisbesmetting? - Glutenvrij⁠

  - Hoe houd je je keuken glutenvrij?
  ⁠Houd je keuken glutenvrij - Glutenvrij⁠

  - Het artikel over het onderzoek lees je terug in Glutenvrij Magazine van maart 2023

  - Lid of Vriend van de NCV worden?
  ⁠Word lid - NCV⁠

  • 38 min
  Kruisbesmetting in de keuken. Deel 1: het onderzoek

  Kruisbesmetting in de keuken. Deel 1: het onderzoek

  Is een houten snijplank toch veilig te gebruiken? Kun je een tosti-ijzer reinigen om kruisbesmetting te voorkomen? Zijn airfryers veilig om te gebruiken voor glutenvolle en glutenvrije producten? En hoe zit het met frituren?


  In deze aflevering is Floris van Overveld, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, te gast. Hij legt alles uit over het kruisbesmettingsonderzoek dat de NCV deed. En wat de conclusies zijn.

  Sinds jaar en dag geven we adviezen over kruisbesmetting in de keuken. Deze adviezen zijn tot nu toe altijd gebaseerd op gezond verstand. Er is natuurlijk niets mis met gezond verstand, maar er is nooit goed onderzocht of er nu werkelijk een risico is op kruisbesmetting.

  Omdat het ook in andere landen niet goed is onderzocht, zien we dat er in verschillende landen verschillende adviezen worden gegeven. In Duitsland en Italië vinden ze bijvoorbeeld houten keukengerei wel veilig, maar in Spanje niet. Dit was voor ons als NCV reden genoeg om een aantal situaties te onderzoeken, die zich thuis in de keuken voordoen. We hebben gekeken naar snijplanken, broodroosters, tosti-ijzers, airfryers en frituurpannen als ze worden gebruikt voor zowel glutenvolle als glutenvrije producten.


  Handig om te weten:

  - Alles over kruisbesmetting in de keuken:
  Wat is kruisbesmetting? - Glutenvrij

  - Hoe houd je je keuken glutenvrij?
  Houd je keuken glutenvrij - Glutenvrij

  - Het artikel over het onderzoek lees je terug in Glutenvrij Magazine van maart 2023

  - Lid of Vriend van de NCV worden?
  Word lid - NCV

  • 30 min
  Vezels & bakken; tips voor jouw glutenvrij dieet

  Vezels & bakken; tips voor jouw glutenvrij dieet

  Wil je weten waarom voldoende vezels binnenkrijgen eigenlijk zo belangrijk is? En hoe je dit kunt doen binnen jouw glutenvrij dieet? Ben je benieuwd hoe je een gezonde keuze kunt maken bij glutenvrije pasta en welke producten er op het boodschappenlijstje van dietist Gaby staan?

  In deze aflevering is Gaby Herweijer,
  praktijkhouder, (kinder)diëtist, gezondheidswetenschapper en
  lid van het NCV-dietistennetwerk, te gast. Ze verteld over vezels binnen het glutenvrij dieet en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt. Ze geeft tips over boodschappen doen, keuzes maken en je voorraadkast.  Daarnaast is ook Astrid te gast. Astrid is al vele jaren bakinstructrice bij de NCV en zit boordevol handige en slimme tips. Ze weet precies hoe het is als je kind opeens geen gluten meer mag en je als moeder begint aan het grote avontuur van zelf glutenvrij (brood) bakken. We bespreken onder andere gist, water wegen, verschillende bakmixen en hoe je kunt beginnen met glutenvrij bakken; maak het jezelf vooral gemakkelijk.

  Goed om te weten:


  Meer informatie over Gaby en Dietistenpraktijk Voeding + Advies Amsterdam: www.voedingplusadvies.nl
  Meer informatie over het NCV-dietistennetwerk: https://www.ncv.nl/vind-een-dietist
  Verder lezen over vezels binnen het glutenvrij dieet: https://www.glutenvrij.nl/glutenvrij-dieet/gezond-glutenvrij/vezels
  Gezonde keuze maken bij glutenvrije pasta? Lees hier verder: https://www.glutenvrij.nl/glutenvrije-pasta
  Artikel van Gaby over vezels in Glutenvrij Magazine: https://www.ncv.nl/k/n417/news/view/105719/2423/glutenvrij-magazine-2023-1.html
  Meer informatie over onze bakworkshops: www.glutenvrij.nl/koken-bakken/zelf-bakken/bakworkshops
  Verder lezen over glutenvrij bakken? https://www.glutenvrij.nl/koken-bakken/zelf-bakken
  Ben je tussen de 18 en 28 jaar? Kijk dan vooral hier: ⁠www.coeliactive.nl⁠


  Deel de glutenvrije podcast vooral met iedereen die er ook iets aan heeft!

  • 53 min
  Veilig, voedzaam en lekker glutenvrij brood. Jannouk vertelt.

  Veilig, voedzaam en lekker glutenvrij brood. Jannouk vertelt.

  Wat doe je als je als dochter van de bakker coeliakie blijkt te hebben en erachter komt dat er geen dagvers,
  veilig glutenvrij brood te krijgen is? Dan bouw je een glutenvrije bakkerij.

  Jannouk Wiltink deed dit. Ze bracht het eerste dagverse glutenvrije brood op de markt, met het Crossed Grain keurmerk, onder de naam Yam. Van Yammie, wat lekker!

  Want het moest lekker, voedzaam en helemaal veilig zijn. Ze nam meteen contact op met de Nederlandse Coeliakie Vereniging en een tijdje later lag Yam in de winkel.

   

  Jannouk is te gast in de glutenvrije podcast en vertelt het hele verhaal. Van het experimenteren aan de
  keukentafel tot aan een hele nieuwe glutenvrije bakkerij op het terrein. Wil je weten waarom ze koos voor haver als hoofdbestanddeel of waarom er ook desem brood is ontwikkeld? En waarom daar nu eigenlijk altijd twee zakjes omheen zitten? Ben je benieuwd naar het verkleedproces van het personeel in de sluis naar de bakkerij en waarom ze niet hun eigen eten mee mogen nemen? Hoe een audit eraan toe gaat en wat de toekomst in petto heeft?

   Luister dan vooral deze nieuwste aflevering!

   

  Handig om te weten:

  - Meer informatie over het Crossed Grain keurmerk: https://www.glutenvrij.nl/eten-drinken/producten/veilig-glutenvrij/wat-is-het-crossed-grain-keurmerk

  - Informatie over coeliakie & het glutenvrij dieet: www.glutenvrij.nl

  - Alle voordelen van lid of Vriend van de NCV op een rijtje: https://www.ncv.nl/word-direct-vriend-van-de-ncv

  - Inspiratie nodig voor je glutenvrije boterham:  https://yam.nl/recepten/glutenvrij-broodbeleg/

  - Meedoen aan de Yam-lunchbox-challenge? https://www.instagram.com/stories/highlights/18234732712124364/

  • 54 min
  Tips & trucs voor een glutenvrij leven! Vrijwilligers aan het woord.

  Tips & trucs voor een glutenvrij leven! Vrijwilligers aan het woord.

  Wil jij weten hoe je altijd een vers glutenvrij broodje op vakantie hebt?

  Wat de theelepeltjes-regel is? Of ben je ben je benieuwd naar de gloednieuwe glutenvrije community?  In deze aflevering is de glutenvrije podcast op bezoek bij de NCV-vrijwilligersdag. En laten die vrijwilligers nu eens boordevol handige, praktische en leuke tips voor een glutenvrij leven zitten! Heidi, Marye, Carola, Jorn, Jeandrine en Elly delen hun belangrijkste glutenvrije tips. En Ingrid vertelt je over de community die onlangs gelanceerd is en waarom je daar zeker eens een kijkje wilt nemen.  Het is geweldig dat onze vrijwilligers, zelfs op hun eigen dag, bereid zijn om tips te delen en iedereen die ook glutenvrij leeft, willen bijstaan in raad en daad.

  Dank aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor alle leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging!  Goed om te weten:


  Het recept voor het panbroodje voor op de camping: www.glutenvrij.nl/koken-bakken/glutenvrij-recept/26/Koekenpanbroodjes
  Meer informatie over activiteiten en kinderkampen: www.ncv.nl/activiteitenkalender
  Meer informatie over bakworkshops: www.glutenvrij.nl/koken-bakken/zelf-bakken/bakworkshops
  Ben je tussen de 18 en 28 jaar? kijk dan vooral hier: www.coeliactive.nl
  Bellen met de glutenvrije lijn? www.ncv.nl/de-glutenvrije-lijn
  Direct naar de community? www.ncv.nl/community-ncv/welkom-op-de-community
  Wil je weten wat je kunt doen als vrijwilliger? Kijk dan op www.ncv.nl/vrijwilligers.
  In contact komen met Marlyne, de vrijwilligerscoördinator? Mail dan naar vrijwilliger@glutenvrij.nl of bel naar: 06 – 86 82 64 44 


  Deel de glutenvrije podcast vooral met iedereen die er ook iets aan heeft!

  • 33 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
iHeartPodcasts and Pushkin Industries
iHeartPodcasts
Fantasy Fangirls

You Might Also Like