14 episodes

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) presenteert de glutenvrije podcast!
In deze podcast zetten we de juiste informatie over coeliakie, glutengerelateerde aandoeningen en het glutenvrij dieet graag voor je op een rij!
We gaan in gesprek met artsen, onderzoekers, diëtisten, kinderdietisten en natuurlijk leden en vrijwilligers van de NCV. Leef je glutenvrij? Dan ben je bij de juiste podcast beland!

De glutenvrije podcast Nederlandse Coeliakie Vereniging

  • Arts

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) presenteert de glutenvrije podcast!
In deze podcast zetten we de juiste informatie over coeliakie, glutengerelateerde aandoeningen en het glutenvrij dieet graag voor je op een rij!
We gaan in gesprek met artsen, onderzoekers, diëtisten, kinderdietisten en natuurlijk leden en vrijwilligers van de NCV. Leef je glutenvrij? Dan ben je bij de juiste podcast beland!

  Goed van start met coeliakie. De NCV en de Coeliakie Dietist helpen je op weg.

  Goed van start met coeliakie. De NCV en de Coeliakie Dietist helpen je op weg.

  Wanneer je net de diagnose coeliakie hebt gekregen, komt er veel op je af. Wat is coeliakie? Wat betekent deze ziekte? Hoe start je met het glutenvrij dieet? 

  Iemand die veel van coeliakie en het glutenvrij dieet weet, is Laura Kool, de coeliakie dietist. Sinds 2014 is zij gespecialiseerd in het glutenvrij dieet en heeft meer dan 350 volwassenen en kinderen met coeliakie begeleid. Ze is vandaag te gast in de glutenvrije podcast en deelt haar belangrijkste boodschap aan mensen die net, maar ook aan mensen die al langer de diagnose coeliakie hebben. 

  Speciaal voor leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ze een mooie uitnodiging en wil ze graag iets weggeven. Laura heeft namelijk een online videocursus ontwikkelt. Over hoe je goed van start gaat met coeliakie. Want in alle begeleidingen die ze heeft gegeven, kwam ze keer op keer dezelfde dingen tegen en gaf ze steeds weer opnieuw dezelfde voorlichting. Over wat coeliakie nu is bijvoorbeeld. Alle kennis en ervaring die ze heeft, heeft ze in een online videocursus verwerkt, zodat je de juiste informatie tot je kunt nemen. Wanneer je maar wilt. En met wie je maar wilt.

  Om je alvast wat te verklappen over waar de cursus allemaal over gaat, bespreken we twee onderwerpen die vaak veel vragen oproepen en die in de cursus worden besproken. Hoe kies je een goed glutenvrij brood? En heb je supplementen nodig? Je hoort er meer over in deze aflevering.  Handig om te weten:

  * Wil je gratis toegang tot de eerste module van de videocursus, ga dan naar www.coeliakie-dietist.nl/ncv. Met je naam, emailadres en lidnummer krijg je toegang.

  * Laura Kool geeft regelmatig een korte spoedcursus coeliakie. Deze kun je gratis volgen. In onze activiteitenkalender vind je de data: https://www.ncv.nl/activiteitenkalender

  * Meer informatie over de Nederlandse Coeliakie Dag waar Laura een workshop zal geven staat binnenkort op https://www.ncv.nl/activiteitenkalender

  * Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl 

  • 32 min
  Coeliakie accepteren, hoe doe je dat? De Coeliakie Coach vertelt hoe je sneller grip krijgt op je glutenvrije leven.

  Coeliakie accepteren, hoe doe je dat? De Coeliakie Coach vertelt hoe je sneller grip krijgt op je glutenvrije leven.

  "Na 20 jaar vind ik het soms nog steeds een verschrikkelijk stom dieet!" 

  Bianca spreekt uit ervaring. Ze heeft jaren gevochten tegen frustraties, irritaties en onzekerheden. Ze kon moeilijk voor zichzelf opkomen en het kostte haar bakken met energie. Na een lange zoektocht en een acceptatieproces kwam ze tot de conclusie: dit kan korter!

  Bianca is gedragstherapeut, dietist gespecialiseerd in het glutenvrij dieet en coeliakie-patiënt. Ze verdiepte zich in ACT (Acceptatie en Commitment therapie) en  NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en heeft al haar kennis gebundeld in een "flexibel leven traject" om anderen te helpen om coeliakie sneller een plek in hun leven te geven. 

  In deze aflevering neemt ze je mee in hoe een acceptatieproces eruit kan zien, wat je zelf kunt doen om controle te pakken en dat het oké is dat je er soms gewoon nog echt van baalt dat je glutenvrij moet eten. Bianca legt ook uit wat het je oplevert; rust, ruimte en meer energie. Om weer te genieten, je zekerder te voelen en weer meer verbonden te zijn met je waarden. 

  Ze deelt verrassende tips over hoe glutenvrij uit eten gaan toch een feestje kan zijn en gastvrouw Chris krijgt live een mini-coach-sessie.

  Kortom; een openhartig gesprek vol waardevolle tips en inzichten waar je veel aan kunt hebben!  Handig om te weten:

  * Alles over Bianca Hermans, de coeliakie coach: https://compleat-coaching.nl/coeliakie-coach/ Je kunt haar mailen op info@compleat-coaching.nl

  * De workshop die Bianca gaf op de Nederlandse Coeliakie Dag terugkijken? https://www.ncv.nl/k/n376/news/view/79699/2281/coeliakie-accepteren-bianca-hermans-ncd-2022.html 

  * Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl

  * Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl

  • 44 min
  Glutenvrij leven voor & door kinderen!

  Glutenvrij leven voor & door kinderen!

  ‘Kunnen jullie een podcast voor & door kinderen maken?’ Dit verzoek kwam van veel leden bij ons binnen. Natuurlijk! 

  We deden een oproep en Doris (8), Isa (10), Lars (10) en Sasha (12) reageerden enthousiast dat ze graag mee wilden doen. Ze schreven dat ze van alles kunnen vertellen over hoe het is om als kind glutenvrij te moeten leven. Ook schreven ze dat ze andere kinderen wilden laten weten dat ze niet alleen zijn en dat ze goeie tips hebben.

  En dat is goed gelukt! Ze geven tips aan andere glutenvrije kinderen, aan meesters en juffen op school, en wat familieleden het liefste kunnen doen om rekening met hen te houden. Ook hoor je wat zij zouden doen als ze de baas zouden zijn in Nederland!  Voor wie is deze aflevering leuk om te luisteren?

  - Voor alle kinderen die ook glutenvrij moet eten, want je krijgt leuke tips.

  - Voor vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes van kinderen die glutenvrij moeten eten.

  - Voor meesters en juffen die een kind met het glutenvrij dieet in de klas hebben.

  - Voor iedereen die van kinderen zelf wil horen wat zij nu het fijnste vinden en hoe ze graag willen dat er met hen wordt omgegaan!

  Met veel dank aan Doris, Isa, Lars en Sasha! Jullie hebben super goed verteld.

  Veel luisterplezier!

  Handig om te weten:

  - Supporterslid worden? https://www.ncv.nl/word-direct-supporterslid

  - Informatie over het spreekbeurtpakket: https://www.glutenvrij.nl/glutenvrij-jong/6-12-jaar/spreekbeurt

  • 28 min
  Glutenvrije tieners vertellen. Over de schoolkantine, bijbaantjes en andere uitdagingen.

  Glutenvrije tieners vertellen. Over de schoolkantine, bijbaantjes en andere uitdagingen.

  Waarom deze 4 tieners meedoen aan de glutenvrije podcast?

  Om andere tieners met coeliakie te laten weten dat ze niet alleen zijn! En om tips en ervaringen te delen. En om uit te leggen hoe je als jongere om kunt gaan met glutenvrij moeten leven. 

  Hanna (15), Ianthe (15), Fiènne (12) en Thijs (12) vertellen openhartig over hun glutenvrije leven. Ze delen hun ervaringen over de middelbare school, de schoolkantine, uitjes, iets lekkers halen in de pauze en bijbaantjes. Ze vertellen ook aan wie ze wel of juist niet vertellen dat ze coeliakie hebben. En hoe ze dit dan aanpakken.

  "Aan vrienden vertel ik wel dat ik coeliakie heb, maar anderen gaat het niet zoveel aan." 

  In dit openhartige gesprek vertellen Hanna en Ianthe, beide 15 jaar, dat ze eigenlijk helemaal niet op willen vallen. Echte vriendinnen weten wel dat ze geen gluten mogen en houden daar rekening mee. Maar docenten op hun middelbare school of collega's bij de supermarkt gaat het niet zoveel aan. Wanneer ze in de pauze iets lekkers gaan halen, kunnen ze zich goed redden. 

  Thijs en Fiènne hebben ook hun eigen manieren en trucjes om met hun coeliakie om te gaan. Ook zij hebben goeie tips, mooie inzichten en een eigen verhaal. Je hoort het allemaal in deze aflevering.

  Veel dank aan deze dappere tieners; Thijs, Fiènne, Ianthe en Hanna! Super fijn dat jullie te gast waren en jullie verhaal wilden delen.

  Het is een mooie aflevering! Boordevol herkenning, waardevolle tips en een hart onder de riem.  Veel luisterplezier!

  Handig om te weten:

  - Informatie speciaal voor jongeren: https://www.glutenvrij.nl/glutenvrij-jong/overzicht

  - Supporterslid worden? https://www.ncv.nl/word-direct-supporterslid

  - Wil je ook een keer mee op glutenvrij kamp? Houd dan de activiteitenkalender in de gaten. Daar lees je tegen die tijd meer info en hoe je je kunt aanmelden: https://www.ncv.nl/activiteitenkalender

  • 41 min
  Coeliakie & de follow-up. Dr. Peter Wahab over de individuele benadering.

  Coeliakie & de follow-up. Dr. Peter Wahab over de individuele benadering.

  Wat is de meest ideale follow-up behandeling bij coeliakie? Is ieder jaar een controle bij de mdl-arts nodig en wat wordt er dan gecontroleerd? 

  In de derde aflevering met dr. Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, vertelt hij over de follow-up bij coeliakie. Dr. Wahab geeft suggesties voor de inhoud en de frequentie van de consulten. Want hoewel er geen duidelijke richtlijn bestaat voor het uitvoeren van een follow-up, heeft hij veel duidelijke en goed onderbouwde suggesties. Een individuele benadering zou het uitgangspunt moeten zijn.

  Na het stellen van de diagnose, start het volgen van een strikt glutenvrij dieet en daarmee ook het herstel. In het eerste jaar komt iemand een aantal keer bij de specialist terug. Het begrip van het ziektebeeld, de klachten en het herstel staan voorop. Daarnaast is goede begeleiding door een dietist met verstand van zaken erg belangrijk. Dr. Wahab adviseert altijd dringend om een diëtist uit het NCV-diëtistennetwerk te bezoeken om de juiste begeleiding te krijgen bij het volgen van een volwaardig glutenvrij dieet.

  Dr. Wahab deelt zijn visie op de gesprekken tussen de patiënt en de arts en welke follow-up gewenst is. Het netwerk om de patiënt heen, zoals de specialist, de huisarts, de diëtist en andere betrokken zorgprofessionals, is daarbij erg belangrijk. 

  Kort samengevat; een interessant gesprek over de follow-up bij coeliakie, het netwerk om de patiënt heen en hoe je tot een individuele follow-up komt.  

  Handig om te weten:

  * Alles over coeliakie: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/coeliakie/coeliakie

  * Alles over de follow-up: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/behandeling/na-de-diagnose 

  * Een dietist gespecialiseerd in het glutenvrij dieet vinden? www.ncv.nl/vind-een-dietist

  * Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl

  * Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl

  • 27 min
  Coeliakie & het herstel. Dr. Peter Wahab over antistoffen, klachten en darmschade.

  Coeliakie & het herstel. Dr. Peter Wahab over antistoffen, klachten en darmschade.

  Coeliakie is een chronische auto-immuunaandoening. Wanneer de diagnose is gesteld, en het glutenvrij dieet gevolgd wordt, kan het herstel beginnen. Maar herstellen betekent voor iedereen iets anders. Zo verschillend als dat de klachten voorafgaand aan de diagnose zijn, zo verschillend verloopt het herstel van persoon tot persoon. Wat kun je verwachten? 

  In deze aflevering is Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, te gast. Hij weet alles over het stellen van de diagnose coeliakie, is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en is nauw betrokken bij “grip op coeliakie”; een samenwerkingsverband van artsen, onderzoekers, de MLDS en de NCV om geld op te halen voor onderzoek naar coeliakie. Dr. Wahab ziet in zijn spreekkamer veel mensen met coeliakie of bij wie het vermoeden bestaat van een gluten-gerelateerde aandoening. In de voorgaande aflevering "Coeliakie & de diagnose" was dr. Peter Wahab ook te gast. In deze aflevering spreken we verder over het herstel. 

  Hij legt uit waarom dit proces zo verschilt van persoon tot persoon. De arts zal de antistoffen en de klachten monitoren. Het gaat vooral over hoe de patiënt zich voelt. maar dat het vooral ook gaat over hoe de patiënt zich voelt. Worden klachten minder? Herstelt de darm? Worden voedingstoffen opgenomen? Kan iemand uit de voeten met het dieet? 

  Dr. Wahab deelt zijn visie op de gesprekken tussen de patiënt en de arts en welke begeleiding gewenst is. De begeleiding van een dietist uit het NCV-diëtistennetwerk is daarbij ook van essentieel belang. In het wegwijs worden in het glutenvrij dieet en zeker ook bij het herstellen kan de dietist een belangrijke rol vervullen. 

  Ook gaan we dieper in op vragen van luisteraars over licht verhoogde antistoffen, aanhoudende vermoeidheidsklachten en darmschade.

  Kort samengevat; een interessant gesprek over het herstel bij coeliakie, de begeleiding van een arts en een dietist en het belang van het gesprek tussen patiënt en arts.

  Handig om te weten:

  * Alles over coeliakie: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/coeliakie/coeliakie

  * Alles over de diagnose: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/diagnose/procedure/hoe-kom-ik-tot-de-juiste-diagnose

  * Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl

  * Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl 

  * Een dietist gespecialiseerd in het glutenvrij dieet vinden? www.ncv.nl/vind-een-dietist

  • 45 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
NPR
Beanstack
Snap Judgment and PRX