10 episodes

Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa műsorunkat! Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az informálódással vegyes szórakozást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

A műsor az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány támogatásával készül.

Gépház Gépház

  • Technology

Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa műsorunkat! Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az informálódással vegyes szórakozást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

A műsor az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány támogatásával készül.

  Új, ingyenes magyar beszédhangok váltak elérhetővé, a fejlesztőkkel beszélgettünk

  Új, ingyenes magyar beszédhangok váltak elérhetővé, a fejlesztőkkel beszélgettünk

  Az RHVoice nevű fejlesztés igen sok nyelven kínál szintetizált beszédet, egy lelkes fejlesztőcsapatnak köszönhetően immár magyarul is.  A Gépház múlt heti adásának teljes egésze egy vadonatúj, tesztfázisban lévő fejlesztésről, és annak fejlesztőiről szólt. Az RHVoice nevű szoftver idáig talán kevéssé volt ismert Magyarországon, pedig egy olyan beszédszintetizátorról van szó, amely megannyi nyelven képes megszólalni remek reakcióidővel, több platformon és több képernyőolvasóval. A magyar nyelvet azonban egészen mostanáig nem ismerte a program, de egy fiatal fejlesztőcsapatnak köszönhetően ez megváltozott. Műsorunkban vendégünk volt a csapat két tagja, Till Nikolett és Kirill Belousov, akiket igyekeztünk alaposan kifaggatni a fejlesztés történetéről, személyes motivációikról, és persze a munka közben felmerülő nehézségekről is. Emellett egy árnyalatnyit belekóstoltunk a beszédhang-fejlesztés mikéntjébe is vendégeink segítségével, akik a kellemes beszélgetést követően természetesen meg is mutatták munkájuk gyümölcsét. Meghallgattuk a két jelenleg elérhető magyar beszédhangot, lefüleltük, hogyan teljesítenek képernyőolvasóval történő használat közben vagy egy hosszabb szöveg felolvasásakor, majd áttekintettük, miként lehet a fejlesztést üzembe helyezni Windows, illetve Android operációs rendszeren, megemlítve a képernyőolvasókkal történő használat legfontosabb tudnivalóit.

  Természetesen a jövőről is beszéltünk, hisz a fejlesztés még korántsem ért véget, a csapatnak számos terve van a későbbiekre nézve, amelyekben akár még hallgatóink is közreműködhetnek.

  További infókért, illetve a mindenkori legfrissebb magyar RHVoice letöltéséért a fejlesztés honlapját ajánljuk, amely az

  rhvoice.hu címen érhető el.

  • 1 hr 15 min
  Hűsítő Gépház koktél: olcsó bluetooth füles, mobilprocis laptop, AI-bakik

  Hűsítő Gépház koktél: olcsó bluetooth füles, mobilprocis laptop, AI-bakik

  Kevertünk egy mobilos, AI-s, füleses, laptopos mixet.  Legutóbbi adásunkat megtöltöttük mindenféle és -fajta informatikai témával, hogy addig se kelljen a melegre koncentrálni. Hallgatóink kérdéseit alapul véve beszéltünk a korábban bemutatott Zoom h1E diktafonról, kiegészítve korábbi műsorunkat néhány, a diktafon által készített sztereó felvétellel.

  Beszéltünk hallgatóink REpontos tapasztalatairól, amelyeket az italcsomagolások visszaváltási kísérleteik közben szereztek, majd egy laptopról, amely sokat ígér és sokba is kerül, mivel egy, a mobilkészülékekben régóta alkalmazott, csúcstechnológiás ARM mobilchippel érkezik. Ennek ellenpólusaként egy meglehetősen jutányos áron beszerezhető, mégis sokak igényeit kielégítő bluetooth fülhallgatót is megemlítettünk, és ezúttal is foglalkoztunk a mesterséges intelligenciával is.

  Egyfelől hallgatói közreműködéssel összehasonlítottuk a Be My AI, illetve a PiccyBot szolgáltatását oly módon, hogy ugyanazon képről kérdeztük meg mindkét appot, kielemezve, hogy miben térnek el az általuk adott válaszok. Továbbá szintén hallgatói inspirálásra azt szemléltettük, milyen fordítási hibákat képes elkövetni a nem is mindig olyan intelligens mesterséges intelligencia, ha egyes magyar mondatokat megpróbálunk angolra fordítani vele.

  • 1 hr 5 min
  Sokfunkciós, beszélő diktafon mutatkozott be nálunk

  Sokfunkciós, beszélő diktafon mutatkozott be nálunk

  Az eszköz alig néhány hónapja került piacra, különlegessége pedig, hogy beszéd útján kommunikál felhasználójával.  Adásunk nagyrészt a Zoom cég H1E típusú diktafonjáról szólt. Ez a vállalat egyik olyan modellje, amely szinte teljeskörű beszédtámogatást kapott, így vakon is akadálymentesen kezelhető a menürendszere, illetve elérhető minden funkciója. Az eszköz bemutatásához segítségül hívtuk heti vendégünket, Király-Kékesi Csabát, akivel alaposan megvizslattuk a szóban forgó készüléket.

  Beszéltünk a diktafon kinézetéről, gombjairól, csatlakozóiról, ezt követően pedig használatba is vettük azt. Megnéztük az üzemmódokat, az egész menürendszert, illetve természetesen felvételeket is készítettünk az eszközzel, több különböző módon. Külön hangsúlyt fektettünk a többsávos hangrögzítés működésére, és természetesen ezt is kipróbáltuk.

  Beszéltünk továbbá a készülék beszerezhetőségéről, annak áráról, valamint szükséges tartozékairól is.

  • 1 hr 24 min
  Minden a megújult országlicencről

  Minden a megújult országlicencről

  Vendégünk volt Szuhaj Mihály, az Infoalap elnöke, akit arról kérdeztünk, miként férhetünk hozzá ezután a Jaws, ZoomText és Fusion szoftverekhez.  Ma esti műsorunk egyik főszereplője Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke, a másik pedig a vadonatúj országlicenc volt. Ezutóbbi révén a látásban, olvasásban akadályozott magyar és határon túli magyar állampolgárok 2018 óta ingyenesen férhetnek hozzá a Jaws képernyőolvasó, a ZoomText képernyőnagyító, illetve a kettőt egyesítő Fusion szoftverekhez. Az országlicenc most elérkezett történetének eddigi legjelentősebb megújulásához, működése átalakul, időkorlátos megvalósításról úgynevezett verzióalapú konstrukcióra. Vendégünket ennek kapcsán többek közt az alábbiakról kérdeztük:

  Mit jelent az időkorlátos licenc verzióalapúra történő lecserélése, és miért jó ez a végfelhasználóknak?

  Milyen lépések, teendők szükségesek az új licenc aktiválásához, és mi történik ennek elmaradásakor?

  A szóban forgó szoftverek mely verzióit tudja hitelesíteni ez az új licenc?

  Változott-e a licencek igénylésének módja, illetve az igénybevétel feltételei?

  Mi történik, ha új főverzió érkezik a támogatott kisegítő szoftverekből?

  • 1 hr 4 min
  Sokat ígér az új képfelismerő AI, a Gépházban rápróbáltunk

  Sokat ígér az új képfelismerő AI, a Gépházban rápróbáltunk

  A PiccyBot nevű mobilapp a telefon kamerájával lát, és az általa észrevett dolgokról lehet vele szóban elbeszélgetni.  Műsorunk fő attrakciója a PiccyBot nevet viselő mobilapp volt. Ez egy újabb olyan megoldás, amely AI alapokon nyugszik, és az általa látottak elemzésével igyekszik segíteni a látássérült felhasználóknak. A PiccyBot különlegessége, hogy az eredményeket hangos beszéddel közli, akár magyarul is, mi pedig ugyanígy beszéddel tehetünk fel kérdéseket, egyszóval a kommunikáció beszélgetés útján történik. A program rövid, maximum 30 másodperces videók elemzésére is képes, és noha ezt a műsor ideje alatt nem állt módunkban tesztelni, mégis megmutattuk a PiccyBot alkalmazást iOS, illetve Android rendszerű készüléken is. Megnéztük az app kezelési módját, és igyekeztünk különböző tartalmú képekről elbeszélgetni vele. Mutattunk neki szobát, berendezési tárgyakat, de különböző termékeket és élelmiszereket is.

  • 1 hr 15 min
  Új országos utazástervező platform indult, a Gépházban kipróbáltuk!

  Új országos utazástervező platform indult, a Gépházban kipróbáltuk!

  A MÁV égisze alatt működő webalapú szolgáltatással megtervezhetjük belföldi utazásainkat , országos és helyi tömegközlekedési társaságok valós idejű adatai alapján.  Alig néhány nappal ezelőtt indult el tesztüzemben az EMMA nevet viselő portál, amelyet ugyan a MÁV üzemeltet, szolgáltatásai mégis jóval túlmutatnak a vasúti közlekedésen. Az EMMA használatával megtervezhetjük belföldi utazásainkat országos, regionális és helyi tömegközlekedési társaságok járműveivel, a szolgáltatás ráadásul azt ígéri, adatait nem kizárólag az előre megírt menetrendekből gyűjti, hanem valós időben tájékoztat a különböző járatok indulásáról, érkezéséről, esetleges késéséről. Az utazástervezéshez meg kell adnunk kiinduló és célhelyünket, amelyek nem kizárólag közterületek lehetnek, hanem például megálló és állomásnevek is. A weboldal általában több alternatívát kínál egy adott helyre történő eljutáshoz, az előnézetben megtekinthető, milyen járművekkel, hány átszállással és mennyi idő alatt közelíthető meg egy adott objektum, a kívánt útvonalat pedig részleteiben is megtekinthetjük.

  A Gépházban megmutattuk a tesztüzemben működő weboldal felületét, kezelési módját, és természetesen a gyakorlatban is kipróbáltuk, mire képes: útvonalakat terveztünk városon belül és országosan is, továbbá annak is utánajártunk, hogy a szolgáltatás valóban megmutatja-e a késésben lévő járatokat.

  • 1 hr 17 min

Top Podcasts In Technology

Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
Hard Fork
The New York Times
Underserved
Andrew Gelina
TED Radio Hour
NPR

You Might Also Like

Visor
Alko-soft
Concorde Podcast
Concorde
Az Utazási Podcast
Mátai András
ITT ÉS AKKOR
Betone Studio
Mindenségit!
Varga T. Róbert & Pázmándi Gergely
Az élet meg minden
Tóth Szabolcs Töhötöm